Als paardenliefhebber was mijn ultieme droom om eens te gaan zwemmen met paarden op reis. Toen ik in Tunesië op vakantie was vond ik nabij het eiland Djerba een stal die dagtochten inclusief ‘zwemmen met paarden‘ aanbied. Hoe gaaf is het om op een Arabisch paard de golven te trotseren in zee?

Zwemmen met paarden Tunesië

Zwemmen met paarden, ik hou ervan! Vroeger had ik een verzorgpony en wij woonden toen vlakbij een bosgebied met meren. Daar ging ik vaak met mijn pony naar toe voor een buitenrit. In de zomer vond mijn pony ‘Surprise’ niets fijner dan lekker afkoelen in het water. Het is bij paarden net als bij honden. Het ene paard vind het water heerlijk en de ander moet er niets van hebben. Het was toen wel altijd oppassen want zodra die zijn hoeven in het water zette wilde hij niets liever dan gaan rollen. Liever niet met mij erop natuurlijk, zie ook mijn ‘zwemmen met paarden tips’, verderop in dit artikel.

Hoewel paarden er wel degelijk van kunnen genieten om door het water te lopen of zelfs daadwerkelijk echt te gaan zwemmen is het zelfs voor fitte paarden een belasting. Door het water waden met een ruiter op zijn of haar rug zorgt voor een extra inspanning dus doe het rustig aan en luister goed naar je paard.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Zwemmen met paarden - Djerba

Zwemmen met paarden op Djerba

In 2015 reisde ik door Tunesië en verbleef ik ook een aantal dagen op het Tunesische eiland Djerba. Van tevoren had ik research gedaan omdat ik graag op Djerba wilde gaan paardrijden op het strand op een Arabisch paard. Zo kwam ik uit bij ‘Djerba Zitouna Stables‘.

Vanaf Djerba Zitouna Stables rij je in ongeveer een half uur naar het 8 kilometer lange zandstrand van ‘Flamingo eiland’. Onderweg naar het strand rij je door rustige olijfboomgaarden, langs oude ruïnes en en door oude dorpjes. Ik mag vandaag Zarrouk rijden. Zarrouk is een volbloed Arabier uit 2006 die sinds 2010 hier op stal staat. Zarrouk is een voormalig racepaard dat heeft gerend op de track in Tunis. Terwijl ik hem rij kan ik mij bijna niet indenken dat het een volbloed Arabische hengst is. Hij is een echt knuffelpaard, wilt graag aandacht en onder het zadel is hij voorwaarts maar ongecompliceerd. Ik merk aan mijn paard dat hij weet waar hij naar toe gaat. Zijn oren gaan naar voren en hij begint te snuiven. In de verte zie ik de zee al en ik ruik de frisse lucht. Eenmaal aangekomen op het strand rijd ik eerst wat heen en weer door de branding.

Na een korte pauze is het tijd om om te kleden en in bikini op deze Arabische hengst te gaan zitten. Ik merk dat ik weer even moet wennen aan het rijden zonder zadel en zeker omdat het paard nat is glijd ik aan het begin een beetje heen en weer. Maar hij heeft er zin in, voor ik het weet rij ik diep in het water en op een gegeven moment is zijn rug helemaal onder en voel ik met mijn voeten dat hij daadwerkelijk aan het zwemmen is. Zo gaaf!

Op de terugweg merk ik dat Zarrouk niet is verleerd waar hij vandaan komt. Mijn gids vraagt of ik in galop terug wil rijden over het strand. Dat wil ik uiteraard wel en zodra Zarrouk voelt dat ik “ja” heb gezegd laat hij zijn kracht en power zien. In volle rengalop racen we over het witte strand. De tranen staan in mijn ogen van de snelheid en het geluk dat ik even voel, wat een mooi moment!

Volbloed Arabische hengst

Paardrijden Djerba - Tunesie

Arabisch paard - Djerba

Zwemmen met paarden op Djerba

Djerba - Tunesie

Tips voor veilig zwemmen met een paard

Zwemmen met paarden klinkt niet alleen fantastisch, het is het ook. Belangrijk is alleen wel om altijd te bedenken dat je met een vluchtdier van enkele honderden kilo’s het water in gaat. Dat brengt dus ook risico’s met zich mee. Daarom geef ik je een aantal tips waar je zowel op reis rekening mee moet houden als dat je met je eigen paard eens zou gaan zwemmen.

  • Neem geen risico’s
  • Zorg dat je de omgeving kent
  • Houd altijd rekening met je paard
  • Minstens zo belangrijk, zorg dat je zelf kan zwemmen
  • Ga er nooit alleen op uit, maar zorg dat er altijd iemand bij is
  • Let op bij oevers, je wilt niet dat je paard wegzakt in losse modder
  • Zorg voor extra water voor je paard, je wilt hem tenslotte geen zeewater laten drinken
  • Check de locatie en laat je informeren over de diepte van het water en hoe sterk de stroming is
  • Hou je paard actief en bij de les, je wilt niet dat je paard ineens denkt ‘ik ga lekker rollen in de branding’
  • Pas het harnachement aan van je paard. Nou zal dit op reis niet snel gebeuren maar hou er vooral thuis rekening mee dat een paard zijn hoofd vrij moet kunnen bewegen.

Zwemmen met paarden op Djerba

Djerba Zitouna Stables, paardrijden op het strand

De Nederlandse Martine woont sinds een aantal jaar met haar Tunesische man in het dorp Mezraya op het Tunesische eiland Djerba. Vanuit hun stal ‘Djerba Zitouna Stables’ organiseren zij diverse paardrijvakanties. Voor gevorderde ruiters bestaat er de mogelijkheid om te gaan paardrijden op de witte uitgestrekte Tunesische stranden. Zitouna Stables lig niet ver van het 8 kilometer lange schiereiland, ‘Flamingo eiland’.

Op de stal staan in totaal 8 paarden, Berbers, Berber-Arabieren en pure Arabieren paarden. Op één ruin na, zijn het allemaal hengsten. Op Djerba is het de gewoonte om hengsten te houden, merries zijn er bijna niet en daardoor zijn de hengsten over het algemeen ook veel rustiger dan in Noord-Europa. De meeste paarden op stal zijn op jonge leeftijd aangekocht en zelf beleerd.

Alle paarden zien er goed gevoed uit, iets dat ik heel belangrijk vind en wat voor mij dé reden is om wel of niet een paard te huren. Het extra voordeel van deze stal is dat het om echt goede paarden gaat. Het zijn dus absoluut geen ‘typische toeristenpaarden‘ die je overal op het strand aantreft. Dat betekent dan ook dat alleen ruiters met ervaring de paarden kunnen rijden en alleen gevorderde ruiters een buitenrit kunnen gaan maken. Daarbij mag de ruiter ook niet zwaarder zijn dan 85 kilo, het welzijn van het paard staat voorop.

Tips voor veilig zwemmen met een paard

Paardrijvakantie op Djerba in Tunesië

Er zijn diverse mogelijkheden voor een paardrijvakantie op Djerba. Je kan op de ranch verblijven in een van de twee bungalows in traditionele Djerbiaanse stijl. Beide bungalows hebben privé terrassen met uitzicht op de paarden en de tuin. Als je met een grotere groep komt dan zijn er ook nog twee tweepersoonskamers met sanitaire privé faciliteiten.

Ik wilde mijn hele belevenis graag laten vastleggen op beeld en daarom regelde ik van tevoren een fotoshoot zodat er een fotograaf aanwezig was tijdens het zwemmen met de paarden. In samenwerking met ‘Horse Photo Experience‘ worden er ook paardenfotografie vakanties georganiseerd.

Paardrijvakantie op Djerba in Tunesië

Paardrijden op een Arabier

Reisvideo zwemmen met paarden – Djerba – Tunesië

Ik heb een reisvideo gemaakt van mijn ervaring van het zwemmen met paarden zodat jij een beetje een idee hebt hoe dat gaat. Kijk je mee?

Vakantie naar Djerba

Wil jij op vakantie naar Djerba zodat je ook kan gaan paardrijden op het strand en zwemmen met paarden? Vanaf 2020 wordt het weer een stuk makkelijker om op vakantie naar Djerba te gaan. TUI Fly start vanaf 3 april 2020 weer met vluchten naar Djerba. In het voorseizoen zal je een tussenstop maken op de luchthaven Enfida in Monastir en in het hoogseizoen vliegt TUI rechtstreeks naar Djerba.

Lees meer reistips voor een vakantie naar Tunesië en check dit artikel voor een vakantie naar Djerba en deze tips voor een wellness vakantie naar Djerba. En wil je een rondreis maken laat je dan inspireren door alles wat je in dit artikel kan lezen; rondreis langs de kust in Tunesië. En wil je écht alles weten over een reis naar Tunesïe bekijk dan ook deze artikelen over de Star Wars filmlocaties in Tunesië en een excursie naar Tatouine en een bezoek Ksar Ouled Soltane.

Vakantie naar Djerba Tunesië

Ben jij wel eens gaan zwemmen met paarden?

Print Friendly, PDF & Email