Waar ik ook naar toe ga ik probeer altijd iets unieks te doen of iets te ervaren wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Een paar weken geleden mocht ik op uitnodiging de Duitse regio “Vulkaneifel” ontdekken. Bij de voorbereiding had ik een paar wensen doorgegeven maar ter plekke kwam ik er pas via het ANWB boekje over de “Eifel” pas achter dat je voor weinig geld kan gaan zweefvliegen over de “Dauner Maare”.

Ontdek de Dauner Maare in de Vulkaaneifel

De Dauner Maare vormen de bekendste groep Maare, meren, in de Eifel en liggen in het zuidoosten van de Vulkaaneifel. Het Weinfelder- of Totenmaar, het Gemünder Maar en het dubbele Schalkenmehrer Maar liggen allemaal in de omgeving van Daun en worden tezamen de “Dauner Maare” genoemd. Drie ervan zijn gevuld met water en één ervan is gevuld met laagveen.

Hoewel het vaak gedacht wordt zijn Maare geen echte kratermeren. De Maare zijn ontstaan door vulkanische explosies waardoor een bassin is gevormd. Dit bassin vult zich met water en door de ondoordringbare bodem van graniet en basalt loopt het water niet meer weg en ontstaat er een meer. Hoe gaaf is het dan als je dat vanuit de lucht kan zien? Vlieg je mee met mij?

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Zweefvliegen-Vulkaneifel-Eifel-Duitsland

Zweefvliegen over Dauner Maare

Als je vanuit Daun het dubbele Schalkenmehrer Maar gaat bezoeken dan vind je precies daar tussenin “Flugplatz Daun-Senheld”. Let even goed op het kleine bordje en rijdt niet te hard over het grindpad richting het kleine vliegveld.

Flugplatz Daun-Senheld

We worden vriendelijk ontvangen door piloot Heinz die ons maar al te graag de schoonheid van de Vulkaaneifel van bovenaf wil laten zien. Op het moment dat wij er zijn, zijn alleen de tweepersoons ultralichtvliegtuigen beschikbaar en we besluiten om één voor één vijftien minuten te gaan vliegen met Heinz. Ik dacht altijd dat het super duur was maar deze vliegervaring kost voor vijftien minuten maar €42,- per persoon. Het gemotoriseerde zweefvliegtuig waar ik in mag wordt nog even op gepoetst voor de vlucht en dan mag ik instappen. Ik verbaas mij erover hoe klein de ruimte is en hoe “simpel” het er eigenlijk allemaal uit ziet.  Heinz neemt plaats naast mij en waarschuwt even waar ik wel en niet aan mag komen tijdens de vlucht.

Ultralight-vliegtuig-Eifel-Duitsland

Zweefvliegen over Dauner Maare

Cockpit zweefvliegtuig

De start- en landingsbaan is erg kort en voor je het weet hang je al in de lucht. Het piepkleine raampje waar mijn cameralens precies doorheen past blijft open tijdens de vlucht zodat ik onderweg mooie foto’s kan maken.

Zweefvliegen-Vulkaneifel-Eifel-Duitsland

Zweefvliegen-Vulkaneifel-Eifel-Duitsland

Ultralight-vliegtuig-Eifel

Na een paar minuten zet Heinz de motor uit en geniet ik van een geweldig zweefmoment boven de Dauner Maare. Heinz is een piloot die elke dag weer geniet van de omgeving waarin hij woont en deelt zijn enthousiasme met mij. Voor deze prijs krijg je echt waar vor je geld en zal hij zijn best doen om zo te vliegen dat je de meren van hun beste kant ziet. “We gaan nog even iets naar links” roept hij. “Dan zie je de mooie reflectie op het water”. Even is het stil en dan zegt hij, “weet je wat, stuur jij er zelf maar naar toe”! Hoe tof is dat!

Met toch enigszins bezweette handjes bestuur ik het zweefvliegtuig, nu weet ik zeker dat ik dolgraag op vliegles zou willen. Hoe gaaf is het als je gewoon echt zelf kan gaan vliegen? Het zweefgevoel bevalt mij wel, de serene rust, het landschap dat onder je door glijdt en het machtige gevoel van vliegen, heerlijk!

Zweefvliegen over Dauner Maare, Eifel – Duitsland

Zweefvliegen over Dauner Maare, Eifel – Duitsland

Zweefvliegen over Dauner Maare, Eifel

Vulkaneifel-Duitsland

Dauner-Maare-Eifel-Duitsland

Het is tijd om terug te vliegen naar de landingsbaan en voor mij voelde dit kwartier als uren. Wat een belevenis en ik kan het iedereen aanranden! Tenzij je enigszins bang bent voor vliegen en niet van kleine ruimtes houdt.

Meer informatie over zweefvliegen in de Vulkaaneifel boven de Dauner Maare?
Wil jij ook de vliegervaring “Augen der Vulkaneifel” beleven? Neem dan contact op het Flugplatz Daun-Senheld of rij er op een mooie dag gewoon naar toe. In het hoogseizoen is het vliegveld elke dag geopend vanaf 10.00 uur tot zonsondergang.

Flugplatz Daun-Senheld
Postfach 1121
54542 Daun
+49 – 65922976
www.flugplatz-daun.de

Motorsegler/Ultraleichtflugzeug:

    • 1 passagier – 15 minuten – €42,-
    • 1 passagier – 30 minuten – €69,-
    • 1 passagier – 60 minuten – €120,-

Reisvideo Eifel Duitsland

Ik heb van de reis door de Duitse Eifel regio een reisvideo gemaakt. Wil je deze Duitse regio ook ontdekken bekijk dan zeker de reisvideo voor meer inspiratie.

Ben jij wel eens gaan zweefvliegen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email