Je wilt iets nieuws kopen maar je hebt geen idee waar. Ga je alle winkels af of struin je het internet af? Of zoek je eerst online naar informatie en ga je dan in de winkel kijken? En koop je het dan in de winkel of ren je dan weer terug naar huis om het achter de computer of via je mobiel het gewenste product te bestellen zodat het gemakkelijk aan huis wordt bezorgd?

Van research tot aankoopproces

Ik ben het van-alles-wat-type! De ene keer doe ik uitgebreid research en een andere keer heb ik zó geen zin om alles uit te zoeken dat ik voor het gemak kies en gewoon koop wat ik nodig heb. En waar dat verschil in zit? Qua persoonlijke bui, qua product aanbod en tig andere redenen eigenlijk. Eerlijk is eerlijk, wat voor mij lastige aankopen zijn, daarbij gaat het meestal om elektronica, stel ik super lang uit.

Net zolang tot het echt niet meer kan en dan ga ik als een gek alles uitpluizen. Best gek eigenlijk want ik ben super blij met al mijn elektronische gadgets maar dat gedoe van bestanden moeten overzetten, opnieuw de functies leren kennen etc. ik vind het allemaal maar gedoe. Ik vind het bij de aankoop van elektronica dus echt verschrikkelijk om alles tot in de puntjes uit te zoeken, er is zoveel keuze en alles heeft voor en nadelen. En dan heb ik het nog niets eens over die honderden websites zoals review sites, fora, blogs en YouTube video’s met tips en reviews.

Een ander vindt dit misschien leuk om te doen en huurt een zelfstandig reisagent in of gaat naar een reisbureau om een reis te laten uitzoeken. Dat vind ik dan wel weer leuk, ik besteed uren online aan het uitzoeken van de beste vliegtickets tot de mooiste en meest bijzondere overnachtingen. 

Doe volop research, neem alle kennis tot je voor je besluit

Een ding is zeker, als het een in mijn ogen dure aankoop is, laten we zeggen iets van boven de €500,- dan doe ik zeker research. Enerzijds omdat ik zeker wil weten dat ik naar mijn idee de beste keus kan maken en anderzijds omdat je een dief van je eigen portemonnee bent als je het niet doet. 

We kennen allemaal de bekende vergelijkingswebsites voor prijzen van diverse online aanbieders en winkels. Die moet je ook zeker blijven gebruiken want dat is een handig hulpmiddel. De website van de Consumentenbond vind ik ook altijd een fijn startpunt want ik krijg daar echt het gevoel dat ze het beste met je voor hebben. 

Onlangs ontdekte ik een nieuwe website, Bestenu.nl. Op deze website kan je in diverse categorieën allerlei informatie uitpluizen en direct een Top 10 zien van de beste producten binnen die categorie. 

Review van de website

Hoewel zij geld verdienen met iedere doorverwijzing naar een bepaald product claimen zij dat het doel is om technologie te ontwikkelen die alle gegevens over een onderwerp verzamelt, vervolgens worden die gegevens geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie en daar rolt een Top 10 aan producten uit. 

Het is even scrollen maar na het toplijstje komt er veel gestelde vragen met antwoorden ronde en daarna worden de 10 producten nog eens uitgelicht. Daarbij is het wel fijn dat direct de pluspunten van het product worden genoemd. 

Het geheim van de smid, oftewel hoe doen ze dat, vertellen ze natuurlijk niet. Maar ik vind het persoonlijk wel een nadeel van de website dat je niet kan zien op basis waarvan de Top 10 tot stand is gekomen, behalve dan wat ik hierboven er al over zei. Daarbij kan je geen vergelijking maken van de Top 3 bijvoorbeeld en als je een van de producten aanklikt dan kom je direct op de pagina van de verkopende partij. Wat opvalt na een steekproef is dat alleen naar de twee bekende blauw/witte en blauw/oranje verkopende websites wordt doorverwezen. Dat kan toeval zijn door de uitkomst van de gebruikte technologie of het is bewust.  

Wat ik mooi vind is dat dit soort initiatieven ontstaan en dat er steeds meer mogelijk wordt om technologie in te zetten om het ons als consument makkelijker te make of in elk geval een bijdrage te leveren in het keuzeproces. De website krijgt geen dikke 10 maar de getoonde informatie kan wel degelijk een bijdrage leveren binnen jouw persoonlijke aankoopproces.  

Zoeken naar de beste koop - GoPro 7 Hero Black

Tips voor aankoop camera’s en accessoires

Qua mijn vakgebied was ik natuurlijk direct geïnteresseerd in de fotografie, videocamera’s en statieven tips en aanbevelingen. Ik heb al veel gadgets voor het vastleggen van outdoor avonturen vast te leggen en onlangs zelf een drone gekocht omdat ik voor mijn werk steeds vaker bedrijfsvideo’s en inspiratie video’s maak. Zo was ik onlangs bij Thermen Binnenmaas, een sauna onder de rook van Rotterdam voor een fotoshoot. 

Als je op mobiel de website bezoekt kan je via het menu direct naar ‘alle categorieën’ surfen. Voor mij is de categorie Camera’s en Accessoires het meest interessant. Het submenu bestaat uit tips voor:

  1. Statieven
  2. Fotocamera’s
  3. Videocamera’s
  4. Lenzen en meer

Als ik kies voor videocamera’s is er vervolgens een submenu waarbij de onderstaande twee producten direct mijn aandacht trekken

  1. Beste drone
  2. Beste action camera’s

Eerst zie je een Top 10 van de best beoordeelde producten en vervolgens is er een aankoopgids met meest gestelde vragen en antwoorden rondom het betreffende product. Naar aanleiding van die Top 10 kan je direct doorklikken naar de pagina waar het betreffende product wordt gekocht.

Ik heb zelf onlangs de DJI Mavic Mini 2 Fly More Combo gekocht en die krijgt op deze website een 9,6 en staat op plaats 2, een goede keuze dus.

Ik hoop dat ik je met deze informatie bewust(er) research laat doen in je aankoopproces en dat het goed is om altijd meerdere bronnen te checken voordat je een aankoop doet. En als je eenmaal gekozen hebt, geniet dan van je nieuwste aanwinst! Het kan altijd mooier, beter en goedkoper maar eenmaal je het product hebt is het goed genoeg voor dat moment!

Zoeken naar de beste aankoop, hoe doe jij dat?

Print Friendly, PDF & Email