Vakantiestress en zenuwachtig voor vakantie? Vakantie zou een gevoel van plezier, ontspanning en rust moeten geven. Toch kan het voor sommigen ook enorm hectisch worden zodra de vakantieperiode weer voor de deur staat. Een goede voorbereiding kan al veel schelen, maar waar moet je dan allemaal aan denken? Wij zetten hier 8 tips voor je op een rij, zowel voor als tijdens je vakantie!

Vakantiestress en zenuwachtig voor vakantie? Handige tips!

Ga jij binnenkort op vakantie en heb jij last van vakantiestress en/of voel je je altijd een beetje zenuwachtig voor je vakantie? Voor sommige reizigers kan dit als (zeer) vervelend worden beschouwd en voor anderen is het gewoon zoals het is.

Toen ik nog in loondienst was gebruikte ik al mijn vakantiedagen voor reizen. Ging ik op reis met een avondvlucht, dan werkte ik overdag nog. Kwam ik in de ochtend om 10.00 uur aan dan ging ik ’s middags alweer aan het werk. Voor mij werkte dat goed, maar ik kan mij zeer goed voorstellen dat dat niet voor iedereen zo is.

Mijn zusje neemt graag al een dag van tevoren vrij, mijn moeder maakt een hele to-do list voordat ze op vakantie gaat en een vriendin rond zo veel mogelijk werk af, stelt haar out of office in en laat alles over zich heen komen. Ik hoop dat je met deze tips het gevoel van vakantiestress en het zenuwachtige gevoel voor je vakantie (deels) kan loslaten.

 1. Neem wat eerder vrij
 2. Zorg voor een goede voorbereiding;
 3. Maak een to-do list;
 4. Rond zo veel mogelijk af;
 5. Stel een out-of-office in;
 6. Zorg voor je veiligheid (offline);
 7. Zorg voor je veiligheid (online);
 8. Blijf gezond op reis;
 9. Ontspan en laat het gebeuren.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Drank meenemen in ruimbagage

Neem eerder vrij voor je vakantie

De eerste tip die ik je zou willen geven is om wat eerder vrij te nemen dan de dag waarop je op vakantie gaat. Dit zorgt er namelijk voor dat je ook nog even af kunt schakelen van je werk, rustig je koffer in kunt pakken en jezelf ook mentaal voor kunt bereiden op de vakantie.

Hoewel veel mensen het maximale uit de aangevraagde vakantiedagen willen halen, kan het ook stressvol zijn om de dag nadat je vrij hebt gekregen direct op vakantie te gaan. Er zijn namelijk altijd nog last-minute dingen die je moet doen voordat je in het vliegtuig of in de auto stapt.

*Handig! Je vrije dagen slim plannen voor meer vakantiedagen

Vrije dagen slim plannen voor meer vakantiedagen in 2020!

Zorg voor een goede reis voorbereiding en maak een to-do list voor je vakantie

Ook al heb je wat eerder vrij genomen, zorg ervoor dat je ruim op tijd begint met het voorbereiden op je vakantie. Wil je alvast geld wisselen, heb je je medicijnpaspoort klaar liggen indien je medicijnen gebruikt, heb je je reis- en annuleringsverzekering goed geregeld?

Bedenk alvast wat je mee wil of moet nemen op vakantie. Hiermee bespaar je vooraf een hoop vakantiestress. Een goede manier om dit vast te leggen is door een to-do list te maken, een checklist en/of een inpaklijst. Deze kan op allerlei dingen betrekking hebben, waaronder:

 1. Eventuele vaccinaties;
 2. Wat je mee moet nemen;
 3. Wat je nog moet aanschaffen;
 4. Eventueel wisselen van valuta’s;
 5. Wat je absoluut niet moet vergeten.

Dit to-do lijstje kan je op twee manieren helpen. Allereerst levert het je minder vakantiestress op tijdens je reisvoorbereiding. Daarnaast kun je ook dingen afvinken, waardoor je rust krijgt in je hoofd. Voor je het weet staat de vakantie namelijk al voor de deur.

*Handig! Meer tips voor een zorgeloze vakantie.

Tips voor een zorgeloze vakantie

Rond zo veel mogelijk af vóór je reis

Ook op het werk is het belangrijk om zo veel mogelijk af te ronden. Heb je namelijk nog dingen liggen, dan kan je hier in je vakantie last van hebben. Om te voorkomen dat je op vakantie lastig wordt gevallen, zijn er een aantal tips:

 • Stel een out-of-office in;
 • Blijf onbereikbaar tijdens je vakantie;
 • Schrijf belangrijke zaken op voor je collega’s.

Is een workation aftrekbaar

Zorg voor je veiligheid vóór en tijdens je vakantie (offline)

In je voorbereiding kun je al veel doen, heb je goed contact met je buren en verteld dat je op vakantie gaat? Hebben kennissen of vrienden een sleutel van je huis voor het geval dat? Heb je een automatische lichtschakelaar die ervoor zorgt dat er in de avond een lampje thuis brand?

Zelf trek ik voordat ik op reis ga thuis bijvoorbeeld alle stekkers eruit en sluit ik het gas af. Alle ramen en deuren check ik dubbel. Als ik met iemand reis, verdelen wij het geld altijd en ik heb altijd een kopie van mijn paspoort bij mij en ik heb bepaalde zakelijke gegevens ook in de cloud staan.

5 Tips voor autohuur buitenland

Zorg voor je veiligheid (online)

Naast je offline veiligheid, is online veiligheid een steeds belangrijker punt om rekening mee te houden op vakantie. Is je huis bijvoorbeeld leeg als je op vakantie gaat? Bedenk dan vooraf of het handig is om op social media te delen dat je op vakantie bent. Inbrekers kijken ook mee.

Log op je vakantiebestemming niet zomaar overal in op elk openbaar wifi netwerk. Wil je online zijn tijdens je vakantie regel dan bijvoorbeeld een lokale simkaart als je buiten Europa op vakantie gaat. Zijn er belangrijke zakelijke dingen die geregeld moeten worden tijdens je vakantie? Om veilig online op vakantie te gaan te zijn, kan het een aanrader zijn om een VPN aan te schaffen. Hier kan je alles lezen over wat een VPN is, kort gezegd zorgt het onder meer voor:

 1. Anoniem surfen;
 2. Zorgeloos communiceren met het thuisfront;
 3. Financiële zaken checken op je vakantieadres;
 4. Onbezorgd verbinding maken met open wifi-netwerken;
 5. Je favoriete tv-serie, film of voetbalwedstrijd op je vakantieadres kijken.

*Tip, lees hier meer over onze NordVPN review

Beste VPN

Blijf gezond op reis

Gezond op reis gaan is belangrijk, maar gezond blijven is dat ook. Tijdens het reizen willen we vaak de gehele cultuur in ons opnemen, ook wat betreft de culinaire keuken. Hier moet je wel mee opletten, aangezien wij Nederlanders niet altijd gewend zijn om zo pittig of gekruid te eten.

Om te voorkomen dat je last krijg van je maag, adviseren we daarom om hier medicatie voor mee te nemen. Zowel tegen het voorkomen van maagkrampen als het verliezen van veel vocht, bijvoorbeeld door problemen met je darmen. Reis je naar verre oorden, vergeet dan niet dat ijsklontjes vaak gemaakt worden van gewoon kraanwater. Dit is echter lang niet altijd drinkbaar.

*Handige tips om gezond op reis te gaan

Goed restaurant in Klobenstein Zuid-Tirol

Ontspan en laat het gebeuren

En tot slot zou ik nog adviseren om rustig te blijven en het allemaal te laten gebeuren. Hoe goed je reisvoorbereiding ook is, je kunt niet altijd alles in de hand houden. Gaat er wat mis of verloopt het niet allemaal volgens plan, dan is er nog niets aan de hand! Laat het simpelweg gebeuren en wellicht komen er nog mooie dingen uit!

Kortom, er zijn veel problemen die je voorafgaand aan je vakantie al kunt verhelpen door je goed voor te bereiden. Denk daarbij aan het downloaden van een VPN, je reisbestemming goed te onderzoeken, zowel online en offline aan je veiligheid te denken en je zo veel mogelijk te ontspannen, ook als het even tegenzit. Hierdoor ga je niet alleen rustiger op vakantie, maar is de voorbereiding ook heerlijk ontspannen.

*Ontspannen op vakantie kan ook door te kiezen voor een wellness vakantie

Romantisch hotel in Meransen Zuid-Tirol

Ben jij wel eens zenuwachtig voor je vakantie?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email