Wil je leuke dingen doen in Nederland en ben je op zoek naar bijzondere activiteit? Ga naar Noord-Holland voor zeilfietsen in Camperduin bij De Jongens uit Schoorl.

De jongens uit Schoorl

Na een lang stuk doortrappen tegen de wind in over de dijk slaan we rechtsaf. Het grote zeil vangt zijwind en ik schrik even als ik voel wat er gebeurd op de ligfiets. Ik trek het touw stevig aan en geniet dan van de kracht van de wind die mij voort blaast door de polder.

Joost Botman is één van de jongens uit Schoorl. Samen met een aantal vrienden hebben zij DJUS, (De jongens uit Schoorl) opgericht. Sinds 1996 zijn zij dé specialist voor sportieve en ontspannende activiteiten in de regio Schoorl, Bergen, Egmond, Castricum en Zandvoort in Noord-Holland.

Bedrijfsuitjes, familie-uitjes, schooluitjes en zomerkampen met activiteiten als; Expeditie Robinson, Duingolf en ter land, ter zee en in de lucht, dat is waar de jongens uit Schoorl goed in zijn. Sinds kort is daar het zeilfietsen als activiteit aan toegevoegd.

De jongens zelf verblijven het liefst in het water op hun surfplank maar het zeilfietsen en Expeditie Robinson zijn de meest populaire activiteiten waarom wordt gevraagd.

Fotoreport: Zeilfietsen in Camperduin

Zeilfietsen in Camperduin

Zeilfietsen wordt nog wel eens vergeleken met blokarten. Het verschil zit hem in de ondergrond en in de wielen. Zeilfietsen doe je op een fietspad en blokarten doe je op het strand. Bij zeilfietsen kan je nog bijtrappen maar bij blokarten ga je volledig vooruit op de wind. Daarbij hebben blowkarts bredere banden omdat je over het strand gaat. Blokarten kan alleen op bepaalde momenten en meestal als het eb is omdat het zand hard moet zijn.

Het is even wennen als ik in de ligfiets lig en ik moet bekennen dat ik echt niet begrijp waarom mensen houden van fietsen op een ligfiets. Maar goed, ik nestel me in het kleine stoeltje, trek het zeil aan en ga op pad. Je moet even doorhebben hoe het werkt maar even later fiets ik zo een paar rondjes alsof ik het al honderd keer gedaan heb.

Als iedereen er klaar voor is rijden we de dijk achter de duinen op. We hebben flinke tegenwind en het is behoorlijk doortrappen. Gelukkig slaan we op een gegeven moment rechtsaf en krijgen we zijwind. Dan pas merk ik het effect van zeilfietsen, ik wordt voort geblazen door de wind. Het is wel oppassen geblazen als je langs een gebouw rijdt met zijwind want zodra je er voorbij bent krijg je een klap in het zeil en voor ik het doorhad reed ik in het gras en gelukkig nét niet in de sloot.

Op het laatste stuk terug hebben we wind van achteren en hoef ik niets meer te doen, ik kan volop genieten van de mooie polderomgeving.

Zeilfietsen in Camperduin

Zeilfietsen in Camperduin

Fotoreport: Zeilfietsen in Camperduin

Fotoreport: Zeilfietsen in Camperduin

Camperduin Noord-Holland

Camperduin ligt in de gemeente Bergen, Noord-Holland. Camperduin ligt aan het strand, precies op de scheiding van de Hondsbossche Zeewering en de duinen. Het is een binnendijks gebied waarmee de droge landzijde van een dijk wordt bedoeld. In tegenstelling tot een buitendijks gebied zal dit gebied beschermd zijn tegen overstromingen. Vroeger diende Camperduin als reservedijk.

Camperduin is bekend vanwege de hoge en gevarieerde duinen en mede daarom raad ik aan om juist hier te gaan zeilfietsen. De omgeving is geweldig en zeer gevarieerd.

Camperduin

Camperduin

Camperduin

Zou jij ook een keer willen zeilfietsen in Camperduin?

Print Friendly, PDF & Email