Een paar maanden geleden heb ik één van de bijzonderste dingen ooit gedaan op reis. Ik mocht een zeeschildpad vrijlaten én dat op een paradijselijk eiland in de Golf van Thailand!

Thais paradijs; Koh Talu

In juli was ik met een groep journalisten, bloggers, reisagenten en touroperators op rondreis door Thailand. We brachten met zijn alleen een 3-daags bezoek aan het eiland Koh Talu.

Groepspersreis Thailand

Sea Turtle Nursery

Op het tropische eiland Koh Talu is een Sea Turtle Nursery. Hier worden schildpadden verzorgd vanaf de geboorte tot aan het eerste levensjaar. Zodra ze één jaar zijn worden ze in zee vrijgelaten.  Alle schildpadden worden gechipt, gewogen en opgemeten zodat de verzorgers ze kunnen volgen. Na een aantal jaar komen de vrouwtjes schildpadden naar hun geboortegrond terug om eieren te leggen op het strand.

Fotoblog: Zeeschildpad vrijlaten op Koh Talu

Ik had geluk toen ik er was want samen met de rest van mijn medereizigers had ik de mogelijkheid om een zeeschildpad vrij te laten in de natuur. Dit was werkelijk een van de bijzonderste en mooiste dingen die ik ooit heb gedaan op reis.

Voordeel van op reis gaan met bloggers is dat werkelijk elke stap is vastgelegd waardoor ik nu de mogelijkheid heb om het hele proces van uitzoeken tot vrijlaten met jullie kan delen. Kijk, lees en geniet mee hoe dat in zijn werk ging.

Op de foto linksonder zie je de schildpadden die vrijgelaten mochten worden. Op de foto rechts zoeken we de schildpad uit die wij willen vrijlaten.

In dit zwembad zaten de schildpadden die vrijgelaten mochten worden          Die schildpad willen wij

Dit is hem, de zeeschildpad die ik straks mag gaan vrijlaten. Alle schildpadden worden gechipt en alle gegevens worden bijgehouden dus mogen we hem ook een naam geven. We hebben hem Apollo genoemd.

Dit is hem, zeeschildpad Apollo

Nu ik een schildpad heb uitgezocht breng ik hem naar de tafel waar die zal worden gechipt, gewogen en opgemeten.

De schildpad wordt klaar gemaakt voor de chip

Dan moet hij even op zijn rug liggen voor de injectie

De injectie van de chip

Het wegen van de schildpad

Het opmeten van de schildpad

Nu de chip is ingebracht, de schildpad is opgemeten, gewogen en al het papierwerk is ingevuld is het tijd voor de laatste foto van de “vrijlaters met schildpad”.

Nog een keer met Apollo op de foto

En toen was het moment daar. Ik mocht van mijn lieve collega’s Apollo vrijlaten op het strand, bedankt jongens!
Ik kan wel 1000 keer zeggen hoe blij ik was dat ik dat mocht doen, ik vond het zo speciaal.

Moment van vrijlaten

Daar gaat Apollo, langzaam maar vastberaden kruipt hij naar de zee.

Schildpad

Daar gaat hij

Apollo te water

Apollo is te water! Nog een laatste glimp en toen zagen we hem verdwijnen in de zee. Vrij om te gaan waarheen hij wil.

Appolo te water

Heb jij ook wel eens een schildpad vrijgelaten of gezien dat ze ergens aan wal kwamen om eieren te leggen? Ik ben benieuwd hoe jij dat hebt ervaren of wat jouw mooiste reisbelevenis was?

© Alle foto´s in dit artikel, behalve waar ik zelf op sta natuurlijk, zijn gemaakt door Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email