Workation reizen, voor mensen die willen werken en reizen! Maar wat is een workation? Oftewel wat is de betekenis van een workation, is een workation ook aftrekbaar en wie bied het aan? Allemaal vragen over de nieuwe workation trend waarbij werken en vakantie vieren ineens een combinatie is. Inclusief leuke workation tips in Nederland bij onder andere EuroParcs, de TUI workation tips en bijzondere workation adresjes bij Eliza was here.

Wat zijn workation reizen

Werken en vakantie vieren, dat was altijd iets wat compleet los van elkaar stond. En begrijp me niet verkeerd, soms moet je het ook zeker los van elkaar zien want je kan niet altijd maar ‘AAN’ staan.

Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor je werk én dat je de tijd neemt om te genieten van je vakantie en niet met werk bezig te zijn.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wat is een workation?

Laten we op de eerste plaats eens kijken naar de definitie van een workation. De betekenis van een workation is precies waar je aan zou denken bij het zien van het woord zelf. Het draait hier om een combinatie van werken en vakantie houden. Hoewel werken op vakantie vroeger werd afgekeurd, ontdekken steeds meer werknemers de voordelen van deze bijzondere combinatie.

Ze komen erachter dat een werkvakantie je productiviteit kan verhogen terwijl je op hetzelfde moment ontspannen aan het strand zit. Nu de wereld steeds kleiner wordt door de vele toeristische oorden is het makkelijker dan ooit om een workation te houden. Zolang je online kunt werken is het in principe mogelijk om morgen nog naar een warm land te vliegen, mits je baas er mee instemt natuurlijk.

Wie is de doelgroep en wie boekt workation reizen?

Als ik naar mijn eigen omgeving kijk, dan zeg ik dat mijn zakelijk netwerk en mijn vrienden daarbinnen direct JA zouden zeggen tegen een workation. Als ik naar mijn vrienden in loondienst kijk dan kijken ze mij vreemd aan, werken en vakantie, JAAA DAAAG!

Deels ben ik het met ze eens, het is belangrijk om op bepaalde momenten zeker een goede scheidingslijn te hebben dus werken en ontspanningsmomenten. Alles wat voor mij ontspanning is en betekent is inmiddels namelijk mijn fulltime werk. Een klein voorbeeld, een massage en een wellness bad is heerlijk, maar eerst maak ik de foto’s en soms tijdens ook.

Uit onderzoek blijkt dat de doelgroep voor workations vooral jonge mensen zijn tussen de 26 en de 35 jaar zijn. Al mag wat mij betreft de leeftijd al opgerekt worden naar 45 jaar. En naast jongeren in loondienst, boeken veel ZZP’ers een workation en kan het voor mensen met managementposities  binnen een bedrijf en zeker binnen een internationaal bedrijf waar de vakantiedagen een stuk minder zijn dan wij in Nederland kennen een workation dé uitkomst zijn. Ze kunnen langer dan 3 weken weg met het gezin en toch hun werk doen bijvoorbeeld.

Waarom een workation dan toch goed voor je is?

Ik vertel je graag meer over werken tijdens jouw vakantie en over de voordelen die dit met zich meebrengt. In dit artikel lees je alles wat je moet en wilt weten over een workation en de workation betekenis.

Zo weet je wat je kan verwachten, wat de voordelen van een workation zijn, wat de valkuilen zijn en ontdek je de workation in Nederland mogelijkheden en onder andere de workation van TUI tips. En ook niet onbelangrijk voor de ondernemers onder ons, is een workation aftrekbaar of niet?

Zijn workation reizen aftrekbaar?

Leuker kunnen wij het niet maken, makkelijker wel‘! Dat is de beroemde uitspraak van de Belastingdienst. Helaas geldt dat niet voor het feit of workation aftrekbaar is of niet. Daar zitten namelijk wat haken en ogen aan. Of een workation zakelijk aftrekbaar is, is volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. Sowieso krijg je te maken met gemengde kosten, waarvan uiteraard alleen het  zakelijke deel fiscaal aftrekbaar is. Is de workation meer een vakantie dan een werkvakantie, dus is het voor minimaal 50% een persoonlijke reis dan is een workation helemaal niet zakelijk aftrekbaar.

 1. De Belastingdienst kijkt allereerst naar het feit hoeveel kosten jij al gemaakt hebt in een jaar
 2. Wat voor werk doe je en is het voor de belastingdienst aannemelijk dat de inhoud van een workation bij jou past.
  Op workation gaan omdat je er gewoon weg zin in hebt is niet zo handig. Zorg er dus voor dat je een steengoede reden hebt.
 3. Onder andere aan de hand van de bovenstaande variabelen beslist de Belastingdienst of je de workation wel of niet zakelijk mag aftrekken. Mijn advies, neem contact op met je Belastingadviseur of met de Belastingdienst zelf en vraag om advies. Beter dat jet het zeker weet of je jou workation zakelijk mag aftrekken dan dat je op een TUI workation of op workation in Nederland gaat en je bij terugkomst je hele spirit kwijt bent omdat je de kosten van de workation toch zelf moet betalen.
 4. Helaas, er is dus geen kant en klare oplossing! Zorg ervoor dat je je goed informeert dat je alle correspondentie rondom de workation in je administratie bewaart voor tenminste 7 jaar.

Soorten workations reizen

Er zijn ook nog eens verschillende soorten workations. Boek je zelf een vakantiehuisje om rustig te gaan werken aan je doelen of strategie of kies je voor een georganiseerde workation met een inhoudelijk programma erbij? Is het een georganiseerde workation met een vakinhoudelijk programma dan kan de Belastingdienst de workation zien als een studiereis.

In dat geval vallen de kosten voor een workation in dezelfde categorie als de representatiekosten, bezoek aan congressen en seminars en netwerk events. Voor al deze kosten geldt een drempel van €4700,- waarvan je daarna €1500,- mag aftrekken qua reis- en verblijfskosten. Het is een behoorlijk bedrag om aan je persoonlijke ontwikkeling uit te geven daarom zijn er ook weer mogelijkheden om een deel af te trekken bij je inkomstenbelasting. *LET OP: pin mij hier niet op vast, vraag advies aan een autoriteit! 

Workations in het nieuws

Wil je nog meer weten over workations? Lees dan de onlangs verschenen onderstaande nieuwsberichten over de effecten van workations en de mogelijkheden.

Is een workation aftrekbaar

De voordelen van een workation

Nu je weet wat een workation is, is het tijd om te kijken naar de belangrijkste voordelen. Er zijn een aantal voordelen die door veel mensen die een workation hebben gehouden worden genoemd. En de meeste kan ik alleen maar beamen. behalve dan het opnemen van de vrije dagen want als onafhankelijk ZZP’er heb ik zoveel of zo weinig vakantie dagen als ik zelf plan.

Je hoeft geen vrije dagen op te nemen

Een van de belangrijkste redenen om op afstand te werken tijdens je vakantie is dat je geen vrije tijd hoeft op te nemen. Hoewel je het natuurlijk wel even met je baas moet bespreken, zijn er tegenwoordig veel banen met hele flexibele mogelijkheden.

Zolang je verantwoordelijk blijft werken en je je aan de doelen en targets houdt kun je van de ontspanning en het plezier van het reizen genieten zonder vakantiedagen op te hoeven nemen. Dit maakt de combinatie werken en vakantie vieren wel degelijk mogelijk en ideaal.

Je bent een stuk creatiever en productiever

De voordelen van het combineren van werk en vakantie zijn onder andere een verhoogde productiviteit en creativiteit. Zonder de afleiding van collega’s, andere dingen die je allemaal moet doen of herrie op de werkvloer kun je je veel beter concentreren tijdens het werken.

De andere omgeving van een stad of juist de natuur om je heen zorgt ook nog eens voor een flinke dosis inspiratie en motivatie om hard aan de slag te gaan. Door uit je comfortzone te stappen en de wereld te verkennen, ontdek je de inspiratie overal om je heen tijdens een werkvakantie.

Je zorgt voor een andere mindset

Weer een ander voordeel is het feit dat een workation ervoor kan zorgen dat je volledig van mindset veranderd. Wanneer je werk en vakantie combineert kun je jouw standaard bureau verruilen voor een hangmat op het strand of een balkon met uitzicht op zee of een leuk afgelegen huisje in het bos. Wanneer je op vakantie werkt in plaats van op kantoor kun je echt veel meer genieten van het leven. Met het geluid van de golven die aan land komt voelt een dagje werken echt een stuk prettiger.

Of de vogeltjes die fluiten die je extra goed hoort in het stille boshuis waar je verblijft. Dit zorgt ervoor dat je plezier weer kunt koppelen aan het werken. Wanneer je workation vervolgens is afgelopen heb je een deels of misschien wel volledig een nieuwe mindset aangeleerd.

*Bekijk deze leuke afgelegen huisjes in Nederland;
**Ontdek hier alle fijne wellness vakantiehuizen in Nederland

Voordelen van een workation

Workation Nederland tips

Hoewel een workation niet voor iedereen geschikt is zullen er wel degelijk mensen zijn die na het lezen van dit artikel staan te popelen om het zelf ook eens te proberen. Ik hoop dat jij diegene bent? Al vermoed ik van wel anders was je hier niet eens uitgekomen. Stel je workation idee gewoon voor aan je baas en ben je zelf de baas? Informeer jezelf dan goed over de zakelijke mogelijkheden van een workation in Nederland. Is je werkgever enthousiast en heb je toestemming gekregen? Dan kan je alvast uitkijken naar een unieke combinatie van vrije tijd en werk, een periode waarin je echt kunt groeien als mens zijnde.

Ben jij hard toe aan een andere omgeving om wat voor reden dan ook? Plan dan snel een workation in Nederland. Zeker in de rare tijd waarin wij nu leven kan een workation ideaal zijn. Je kan bijvoorbeeld alleen op workation gaan om eindelijk je doelen en strategie voor 2021 eens rustig uit te werken. Bedenk goed, jij bent degene die bepaald wat voor jou de ultieme workation betekenis is.

Of je neemt je hele gezin mee in de auto en ontvlucht even het huis waar de kinderen les hebben, het huishouden wacht en er ook nog gewerkt moet worden. In een leuke vakantiehuisje in Nederland kan jij ongestoord werken, wel even checken of er een snelle internetverbinding is. De kinderen kunnen buiten spelen in de online schoolpauze, ideaal als je thuis geen tuin hebt. En kies je voor een leuk en knus wellness vakantiehuisje met een open haard en sauna dan heb je ook nog wellness faciliteiten in je huisje waar je in de avond van kan genieten zodat je na een paar dagen weer opgeladen naar huis rijdt.

*Workation in Nederland? De Tiny Houses van EuroParcs & werk in Tiny Offices van EuroParcs. EuroParcs heeft in najaar 2021 alle Droomparken vakantieparken overgenomen.
**Landal Puur Exloo in Drenthe is een van dé Workation bestemmingen in Nederland en staat ook in het complete overzicht van alle wellness vakantieparken in Nederland

Workation Nederland tips

Landal Puur Exloo speelt in op workation trend

Landal Puur Exloo in Drenthe is één van de nieuwe Landal wellness vakantieparken in Nederland. Het ligt in het Drentse Hondsruggebied vlakbij de beroemde hunebedden en de Hunebed Highway, leuk voor een roadtrip ook. Bij Puur Exloo wordt er volop op de workation trend ingespeeld. Terwijl de ouders werken in de luxe wellness vakantiehuizen is er voor de kinderen een activiteitenprogramma zodat de ouders rustig kunnen doorwerken. De workation betekenis wordt ineens een stuk uitgebreider!

De luxe vrijstaande vakantiehuizen zijn te huur voor gezinnen van 6 tot 10 personen. Maar met zijn vieren heb je hier natuurlijk helemaal alle ruimte. En als je nog even geduld hebt dan kan je werk en vakantie helemaal goed combineren. Want je wellness workation op Landal Puur Exloo maak je compleet met een bezoek aan Beauty & Wellness Center De Hunzebergen, dit hoort bij het naastgelegen 4* Fletcher Wellness Hotel De Hunzebergen. En extra fijn aan deze locatie, het internet is hier súper snel dankzij het glasvezelnetwerk.

*6 pers. vakantiehuis 6 EL8 persoons of 10 persoons vakantiehuis met Finse sauna.

Landal Puur Exloo Workation trend

Workation in Tiny House & Tiny Office bij EuroParcs

Ken jij de knusse Tiny Houses van Europarcs al? Bezoek dan zeker direct de website van EuroParcs want er zijn vele mogelijkheden voor workations in Nederland op EuroParcs. Ontdek alle Tiny Houses van EuroParcs & werk in een van de speciale Tiny Offices van EuroParcs.

Wat mij betreft ziet Europarcs het helemaal goed wat betreft de workation betekenis en het doel ervan. De Tiny Offices van EuroParcs zijn de eerste stap naar een combinatie van werken en recreëren in de toekomst. Zoals iedereen merkt vervaagt de scheidingslijn tussen tussen werken en vrije tijd steeds meer.

Om een werkvakantie goed te combineren kan je op EuroParcs verblijven in een vakantiehuisje en ‘naar je werk gaan’ in de Tiny Office die je apart kan huren. De Tiny Offices van EuroParcs zijn compacte werkruimtes op droom locaties waar alle middelen die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en aanwezig zijn en waar het creatieve proces goed wordt ondersteund.

 1. Tiny house met gedeelde hottub – EuroParcs de Zanding – Gelderland – Veluwe.
  *Hier vind je ook een Tiny Offices!
 2. Tiny House Plus met gedeelde hottub EuroParcs Beekbergen – Veluwe – Gelderland.
 3. Tiny House met gedeelde hottub EuroParcs Maasduinen – Maasduinen – Limburg.
 4. *Tiny House met gedeelde hottubEuroParcs Buitenhuizen – Velsen-Zuid – Noord-Holland.

*Vul vóór vertrek alvast het reserveringsformulier in voor je Tiny Offices van EuroParcs.
EuroParcs heeft in najaar 2021 alle Droomparken vakantieparken overgenomen.

Workation in Tiny House & Tiny Office bij Droomparken

Workation met Eliza was here

Wil jij werken en vakantie eens combineren? Dan is het tijd voor een van de workation reizen. Tijdens een workation kan jij je eerst inspannen door te werken en daarna ontspannen op je vakantieadresje en de omgeving ontdekken.

Hou jij van bijzondere adresjes, weg van de massa en kleinschaligheid? Dan is het tijd om eens de workation adresjes van Eliza was here te bekijken. Een Nederlandse reisorganisatie en merk van Sunweb.

*Ontdek hier alle workation adresjes van Eliza was here.

Georganiseerde Workation TUI tips

Goed, stel dat je nu inderdaad van plan bent om een workation te houden. Waar moet je dan aan denken? Bij TUI hebben ze een aantal handige tips voor je onder elkaar gezet. Met de workation TUI Tips zal je jouw TUI workation een stuk makkelijker van start laten gaan. En nu je weet wat de workation betekenis is begrijp je ook waarom het zo belangrijk is om van te voren doelen te stellen. Neem voor een volledig overzicht zeker even een kijkje op de website van TUI zelf en lees hier het hele persbericht van TUI over de workation.

 • Planning is alles – zonder een goede planning is het nagenoeg onmogelijk om jouw workation op de juiste manier vorm te geven. Zorg ervoor dat je echt alles op een rijtje hebt gezet en plan voldoende rust in. Alleen door je tot in de puntjes voor te bereiden kan je met frisse blik je gemaakte plan oppakken.
 • Neem een andere mentaliteit – kies je voor een workation dan is het niet nodig om vroeg op te staan en om 5 uur het werk neer te leggen. Je bepaalt echt wanneer je werkt en wanneer je het wel weer mooi genoeg vindt. Door een volledig andere mentaliteit aan te nemen kan je ook nog eens genieten tijdens je workation, niet onbelangrijk natuurlijk!
 • Zet doelen voor de vakantie – belangrijk is om altijd een aantal doelen voor jezelf te stellen. Voor je het weet is je vakantie namelijk al weer achter de rug, je zult dus wel iets moeten hebben waar je naartoe kunt werken. Door je doelen voor de workation uiteen te zetten weet je precies wat je moet doen en waar je aan moet werken.

*Ontdek hier alles over de TUI Workation;
**Boek zelf de  Tiny Houses van EuroParcs & werk in Tiny Offices van EuroParcs;
***TUI biedt ook een workation in Nederland aan, namelijk een workation bij EuroParcs!
****Alle TUI workation tips voor jouw bedrijf en lees wat gerust boeken bij TUI nu betekent.

Georganiseerde Workation TUI tips

Wat vind jij van de workation betekenis?
Ben jij wel eens op workation gegaan of zou je graag op werkvakantie willen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email