Wil jij op vakantie naar Israël? Dan is deze ‘wist je dat Israël‘ leuk om te lezen en handig bij je reisvoorbereiding voor een vakantie in Israël. Daarbij heb ik volop reistips Israël en praktische reisinformatie die ik graag deel.

Reisinformatie Israël

Veel mensen die naar Israël reizen gaan voor de zon en de onderwaterwereld naar Eilat, voor gezondheidsredenen naar de Dode Zee, voor religieuze redenen naar Jeruzalem of voor het goede nachtleven naar Tel Aviv.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met alle reistips voor een vakantie naar Israël die je moet weten als je je reis gaat plannen en tips voor Israël die handig zijn als je er eenmaal bent. Mijn reisblog staat vol Israël tips dus lees ook zeker even de onderstaande blogs voor nog meer reisinspiratie voor Israël:

Wist je dat Israël?

Elk land heeft zo zijn eigen bijzondere wetenswaardigheden. Ook in Israël kom je er al snel achter dat het land vele bijzonderheden kent. Ik deel graag de meest opmerkelijke en bijzondere ‘wist je dat Israël‘.

 • Wist je dat Israël een veilig land is om doorheen te reizen.
 • Dat je rekening moet houden met extra controles.
 • Israël het enige land is met Kibboetsen en het tegenwoordig vaak gewone dorpen zijn waar je ook kan overnachten.
 • Dat tijdens de Sabbat het openbare leven stil ligt, winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer niet rijdt.
 • Je in Nasholim archeologische duiken kan maken en ook kan meehelpen aan opgravingen onderwater.
 • Dat de Bahai garden in Haifa één van de 14 tuinen ter wereld is en het voortkomt uit het bahaigeloof.

Rondreis Israel

 • Dat Nordou Beach een stuk strand is in Tel Aviv waar religieuze mensen gescheiden van elkaar naar het strand kunnen. Er staat namelijk een muur op het strand.
 • Dat politiewagens altijd hun sirenes aanhebben ook als ze niet onderweg zijn naar een gebeurtenis.
 • Dat de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur worden gestopt twee keer per jaar door de opperrabbijn, die zich hiervoor eerst moet reinigen, worden verwijderd omdat de muur anders ‘vol’ raakt. De briefjes worden met speciale stokken uit de muur verwijderd, niet met metaal want dat staat voor strijd. Daarna wordt alles begraven op de Mount of Olives.
 • Dat als je echt respect wilt tonen je met je gezicht naar de Klaagmuur toe loopt en achteruit terugloopt naar het plein ervoor.

Klaagmuur Jeruzalem

 • Dat iedereen die wordt begraven op de Mount of Olives met de benen naar de punt toe liggen.
 • Joodse graven eeuwigdurend zijn en niet worden geruimd. De stenen die erop liggen zijn een teken dat iemand op bezoek is geweest en dat de overledene niet is vergeten. Bloemen verwelken, maar stenen niet.
 • Dat op de Mamilla Avenue de stenen zijn genummerd omdat de muur in zijn geheel opnieuw is opgebouwd.
 • Dat militairen dag en nacht hun wapens bij zich hebben en dat ze niet geladen zijn.

Reistips Israel

 • Dat er in Israël meer dan 300 wijngaarden zijn.
 • Dat sommige wijn kosjer is doordat er altijd een Rabbi aanwezig is tijdens het gehele productieproces.
 • Dat er in de meeste Joodse huizen of plaatsen een Mezoeza is aangebracht in de deurpost. Het is een klein tekstkokertje dat je bij binnenkomst in een Joods huis moet kussen of aanraken.
 • Dat elke maandag en donderdag in Israël Bar Mitswa wordt gevierd. Alle jongens die 13 jaar zijn geworden dragen dan zwarte banden om hun armen dragen en een zwart doosje op hun hoofd. De banden en het “doosje” op het voorhoofd van de mannen hebben betrekking op Deuteronomium 6, vers 8: “Draag ze (de wet van Mozes) als een teken om uw arm en een band op uw vooorhoofd“. In het doosje dat op het voorhoofd is gebonden zit een papier met de tekst van de 10 geboden.
 • Als je wil duiken met je PADI brevet dan moet je volgens ‘Israeli law’ een logboek kunnen laten zien met een geldige stempel van een duik de afgelopen 6 maanden. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je verzekerd bent om te duiken. Vraag je reisverzekering hiernaar voordat je op reis gaat.

Bar Mitswa - Jeruzalem

Reizen naar Israël

Heb je direct zin om je reis naar Israël te gaan boeken? Check wat de goedkoopste vlucht naar Israël kost. Goed om te weten is dat je vanaf Eindhoven Airport ook met Transvia rechtstreeks naar Tel Aviv kan vliegen. Een andere optie is met luchtvaartmaatschappij El Al vanaf Schiphol naar Tel Aviv of met een chartervlucht naar Eilat. De goedkoopste en leukste hotels in Israël vind je via Booking en bij Corendon en Tui kan je een pakketreis of rondreis naar Israël boeken.

Reistips Israël

Gezien ik twee keer een rondreis door Israël heb gemaakt barst ik van de reisadviezen en reistips voor je vakantie naar Israël. Lees dus zeker even mijn artikel met reistips dat bestaat uit de onderstaande hoofdstukken.

 1. Reisadvies Israël en veiligheid
 2. Check voor vertrek je stempels in je paspoort
 3. Draag altijd je paspoort bij je
 4. Reis op tijd naar Schiphol en doe je koffer niet op slot
 5. Pin voldoende Shekels bij aankomst
 6. Hou rekening met religieuze dagen in je reisplanning
 7. Tips voor het bezoeken van de moskee in Jeruzalem
 8. Stop een sjaal in je tas en vermijd hele drukke punten
 9. Let op met maken van foto’s
 10. Auto huren in Israël, een rondreis of Fly Drive
 11. Rondreis of Fly Drive Israël
 12. Duiken in Israël

Reistips Israël
Reisvideo Israël

Heb je zelf nog leuke weetjes en tips, schroom niet en laat ze hieronder achter in een reactie. Wil je meer lezen over de reis mogelijkheden in Israël, bezoek dan mijn Israël pagina. Ben je benieuwd wat je allemaal kan beleven in Israël en waar je beslist naar toe moet? Bekijk dan eens mijn reisvideo voor een impressie van deze bestemming.

Heb jij nog meer leuke wist je dat Israël tips?

Print Friendly, PDF & Email