Wist je dat over Curaçao? Tijdens mijn verblijf van bijna drie weken op het Caribische Curaçao heb ik het geluk en de tijd gehad het eiland op vele manieren te kunnen ontdekken.
Inhoudsopgave
Wist je dat over Curaçao? Leuke dingen om te weten!
De eerste week werd ik in een vliegende vaart tijdens een persreis door een lokale gids mee het eiland over genomen. Elke dag was er een druk programma om mij samen met mijn collega’s het eiland te laten beleven.
De tweede week verbleef ik bij een lokale vriendin, Julie, die ik nog ken uit Nederland, zij nam me mee naar de plekken waar de locals komen- en uitgaan. Zo beleefde ik in december een verjaardag in de tuin en at ik bij haar schoonouders thuis bakeljouw. De derde week logeerde ik bij een Nederlandse vriendin, Willemijn, die ik nog ken van de basisschool uit Nederland. Zij nam me meer naar een aantal hotspots en stelde me voor aan haar Nederlandse vrienden.
Tijdens deze zeer afwisselende reis werd ik van alle kanten bestookt met leuke weetjes en bijzonderheden. Hieronder mijn top 13, waarom geen 10? Omdat ik ze alle 13 leuk vind;)
*Bekijk hier al mijn persoonlijke reistips voor Curaçao.
**Ontdek meer van het eiland met een huurauto op Curaçao.
***Ontdek alle 3 de ABC eilanden, ontdek ook Aruba en Bonaire.
Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en via YouTube.
Wist je dat van Caribisch Curaçao?
- Het eerste cruiseschip in 1901 aan land kwam in Curaçao;
- Het Curaçao Sea Aquarium het grootste aquarium is van de Caribbean;
- Alle locals gebruik kunnen maken van de faciliteiten van hotels tegen betaling?
- Je beter ’s avonds geen zwarte kleding aan kunt doen omdat dat muggen aantrekt;
- Alle kinderen in uniform naar school gaan en de kraag aanduid in welke klas ze zitten;
- Je niet met Euro’s kan betalen op het eiland en alleen met $ – Dollars en NAF – guldens;
- Dat de Nederlandse gereformeerde kerk nog steeds een Britse kanonbal in de gevel heeft zitten;
- Dat je het water uit de kraan gewoon kan drinken, het zeewater wordt namelijk gefilterd en is veilig om te drinken;
- Dat op de drijvende markt in Willemstad alleen Colombianen en Venezolanen werken die er fruit en groenten aanbieden;
- Je 2 Albert Heijns hebt, een Bruna, een Blokker, een DA drogist een Jamin, een Douwe Egberts café en dat er in 2014 zelfs een Hema is geopend;
- Dat Curaçao sinds 2010 een onafhankelijk land is en niet meer tot de Nederlandse Antillen behoort wat nog steeds veel mensen denken;
- Willemstad vroeger Santa Ana werd genoemd door de Spanjaarden en dat de Nederlanders het later Willemstad hebben genoemd, vernoemd naar Koning Willem. De Sint Annabaai heeft nog steeds de originele naam;
- Tijdens het doorspitten van alle informatie die ik had meegenomen stuitte ik ook op de website: www.1000awesomethingsaboutcuracao.com. Leuk om te zien en wie weet haal je er nog meer inspirerende weetjes en tips uit.
Vergeet je ED-Kaart niet in te vullen
De ED-Kaart (Embarkation & Disembarkation Card) is een digitale immigratiekaart. Als je naar Curaçao op vakantie gaat dienen alle buitenlandse bezoekers een volledig ingevulde ED-kaart bij zich te dragen. Deze ED-Kaart zijn op alle vluchten naar Curaçao verkrijgbaar.
Gemakkelijker is het om de ED-Kaart van te voren alvast online thuis in te vullen. Dan hoef je dat in het vliegtuig niet te doen en omdat alles al digitaal is verwerktzal het de tijd bij de immigratiebalie ter plaatse ook verkorten. De online invoering is namelijk gekoppeld aan het beveiligde Border Management System van de Curaçaose Immigratiedienst. Let op; ter plaatse wordt bepaald of u daadwerkelijk door de douane mag.
Weet jij nog meer leuke wist-je-datjes over Curaçao?
Als geboren en getogen Curacaoenaar moet ik zeggen dat ik niet afwist van de kanonbal in de gereformeerde kerk, dat Willemstad vroeger Sta. Ana heette en dat Curacao Sea Aquarium het grootste aquarium is het in Caribisch gebied. Bedankt voor deze informatie.
Wat echter gedeeltelijk waar is, is van het schooluniform. Niet alle scholen maken gebruik van aanduiding van de klas in de kraag. De meeste scholen hebben deze aanduiding niet, zodat de leerlingen meerdere jaren gebruik kunnen maken van hun uniform. De school gezamenlijk met de ouderraden, voor zover aanwezig, bepalen wat voor uniform er gedragen wordt op school.
Hoi Denice,
Bedankt voor je reactie en de informatie over de ‘schoolkragen’. Bijzonder om te horen dat het dus niet gebruikelijk is op elke school. Weer wat geleerd;) En ben blij dat ik jouw nog nieuwe dingen kan vertellen over Curacao. Zo zie je maar weer er valt altijd overal nog wat te ontdekken. Groetjes Henriette