Ik heb het geluk dat ik al diverse wintersportgebieden heb mogen ontdekken. Inmiddels ben ik al twee keer in het mooie Zwitserland geweest. Mijn eerste reis was naar de regio Flims, Laax en Falera en mijn tweede reis bracht mij van het pittoreske Scuol naar het welgestelde St. Moritz. Twee dagen lang mocht ik ontdekken wat Scuol allemaal te bieden heeft en daar heb ik volop gebruik van gemaakt. Dus lees snel wat je moet doen als je in Scuol bent of laat je overhalen om naar Scuol af te reizen als je nog geen wintersport plannen hebt gemaakt.

Wintersport Zwitserland in Scuol

Het Engadin, letterlijk vertaald; Tuin van de Inn, is één van de hoogste bergdalen van de Alpen in het Zwitserse kanton Graubünden. Het Engadin kan je ook nog onder verdelen in Oberengadin en Unterengadin. Scuol ligt in het Unterengadin in een smalle en diepe vallei op een hoogte die varieert tussen de 1000 en 1600 meter. Het is ook de enige plaats in het Zwitserse Nationale Park.

Net zoals het Engadin is Scuol zelf ook onder te verdelen in een hoger en lager deel, de Scuol Sura en de Scual Sot. Ik verblijf in het hoger gelegen deel en wordt met bubbels ontvangen in Hotel GuardaVal. Vanuit mijn kamer heb ik top uitzicht over de vallei en de enorme bergketen. Hotel GuardaVal is onderdeel van de Belvedere Group waar de hotels Belvédére en Belvair ook bij horen. Het leuke is dat alle drie de hotels via ondergrondse gangen met elkaar zijn verbonden zodat je niet naar buiten hoeft. Als kers op de taart is het ook nog eens verbonden met het verderop gelegen Engadin Bad Scuol.

*Bekijk hier al mijn reis tips voor Zwitserland

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Engadin Bad Scuol

Hoe heerlijk is dit. Beeld je even in dat je in je hotelkamer bent en daar je bikini, badjas en slippers aantrekt. Vervolgens doe je de deur open en dwaal je door de eindeloze gangen, open je deuren, loop je de trap op en dan sta je, na ongeveer een kwartier lopen, ineens voor de toegangsdeur naar het Engadin Bad Scuol.

Scuol is vooral beroemd geworden door de 20 bronnen die hier ontspringen”, vertelt Architect Peter Langenegger. Die bronnen hebben ervoor gezorgd dat het wellness-toerisme zich zo goed heeft ontwikkeld dat Scuol de mogelijkheid had om zich ook verder te ontwikkelen op toeristisch gebied. In het centrum van Scuol staan vele fonteinen waaruit mineraalwater uit de bergen stroomt. Steenkoud maar heerlijk fris.

De locals wisten wel raad met deze natuurlijke bronnen en ze gebruikten er tien voor drinkkuren, minerale koolzuurbaden en voor het Engadin Bad Scuol. Het is heerlijk om na een dag in de kou op te warmen in een wellness centrum maar het uitzicht maakt dit ontspanmoment helemaal af. Al bubbelend kijk ik uit op de besneeuwde toppen van de Unterengadiner Dolomieten en op de Piz Pisoc, de hoogste berg van het Nationale Park.

Kwam men vroeger vooral om te kuren en te baden naar Scuol, tegenwoordig blijft men langer in de omgeving en wordt er genoten van wintersport, veel sportieve activiteiten en de beroemde Zwitserse keuken.

Wintersport in Zwitserse Engadin Scuol

Wintersport in Zwitserse Engadin Scuol

Skiënd en/of op je snowboard de pistes verkennen

Voor mij geen wintersport zonder skiën, dus bind de latten of je board maar onder als je de berg op gaat in Scuol. Vanaf elk hotel in Scuol verrtrekken er bus transfers naar de skilift alwaar je met de kabelbaan naar Motta Naluns kan reizen. Er zijn 14 liften en in totaal kan je ruim 80 kilometer skiën. Je hoeft in deze regio niet bang te zijn dat er geen sneeuw ligt want op een hoogte van 1250 meter ben je daar vrijwel van verzekerd.

de kabelbaan naar Motta Naluns

Enjoy een 3,5 kilometer lange sleetrack

Sleeën it is in Zwitserland. Elk wintersportgebied kent diverse sleetracks en ik kan je vertellen dat sleeën absoluut niet suf is. Er komt flink wat behendigheid bij kijken als je op een houten slee van de berg af wilt roetsjen. Ik heb meerdere slee tracks volbracht in diverse wintersport gebieden en ik moet zetten dat deze in Scuol wel tot mijn favorieten behoort.

Alvorens je bij de start van de sleetrack komt is er een prachtige wandelroute uitgezet met panoramische vergezichten. Geniet voordat je vertrekt van een Zwitserse lunch in de typisch Hüttli, Prui. De wandelroute biedt diverse kleine heuvels waar je alvast vanaf kan sleeën om te oefenen.

De route is 3,5 kilometer lang en daalt in zijn totaal ongeveer 400 meter. Ik neem plaats op de houten slee en doe mijn jas tot aan mijn kin dicht. Ik leun voorover en zet me af met beide voeten om vaart te maken. De tweede bocht is gelijk al een pittige en het voelt alsof ik in een bobslee een stuk van de wand meepak. Veel tijd heb ik niet om te kijken want hoe harder hoe leuker is mijn motto.

Het laatste stuk is het meer dan de moeite waard om vaart te minderen want vanaf de sleebaan heb je super uitzicht op de vallei en het pittoreske dorpje Scuol. Mocht je op sleeavontuur gaan denk er dan dat je een goede winterjas aantrekt die niet te wijd is aan de onderkant. Je wilt natuurlijk geen sneeuw onder je jas krijgen. Trek een warme broek aan die goed om je snowboots passen.

Hüttli, Prui

Hüttli, Prui in Scuol

Sleeen in Scuol - Zwitserland

Enjoy een 3,5 kilometer lange sleetrack

Kies jij voor een sneeuwwandeling of stadswandeling?

Hou je van een wandeling door de sneeuw of ontdekt je liever het dorpje onder leiding van een gids? Beide kan en juist dat maakt het verblijf in Scuol ook zo leuk. De wandeling door de verse sneeuw is niet zomaar een wandeling. Een lokale natuurgids neemt ons mee de berg op en hij verteld onderweg honderduit over de dierensporen die we tegen komen. De gids wordt op de voet gevolgd door zijn hond die ons na een tijdje ook allemaal bij elkaar houdt, het zit in zijn bloed.

We komen sporen tegen van hazen, eekhoorns en vogels. Hoewel het spotten van de dierensporen misschien niet zo spannend is is het wel leuk om een gebied eens op een andere manier te bekijken en zo leer je ook nog wat.

sneeuwwandeling

Architectuur tour door Scuol

De wandeling door Scuol is van een hele andere orde. Architect Peter Langenegger neemt ons mee door zijn woonplaats en als je liefhebber bent van architectuur dan mag je deze tour niet missen. Hij verteld met zoveel passie dat zelfs als architectuur niet je favo onderwerp is je toch geboeid blijft.

Het bijzondere in Scuol is de speciale decoratiewijze van de huizen. De oorspronkelijke witte huizen werden vanaf de 17e eeuw gedecoreerd, deze techniek wordt “sgraffito” genoemd. Op de grijze onderlaag werd wit gips aangebracht en zolang het gips nat was konden kunstenaars er figuren in maken. Het maakt niet uit waar ik kijk overal zie ik bijzondere vormen en afbeeldingen. Wil je ook mee met een rondleiding van Peter Langenegger mail hem dan via: architectura.langenegger@bluewin.ch.

Architectuur rondleiding - Scuol

Vlees proeven bij Hatecke

Tja, vlees proeven bij Hatecke als tip op mijn blog. Ik hou er niet van maar voor de vlees foodie liefhebbers is dit een walhalla. Hier moet je naar toe als je de lokale keuken wilt proeven. Ludwig Hatecke is de eigenaar en zijn zaak is een begrip in de Engadin. Hij is gespecaliseerd in Salsiz en Bündnerfleisch, de specialiteiten van deze regio. Vol passie verteld Ludwig over zijn vlees en de streekproducten en uiteraard mag je er van proeven.

Vlees proeven bij Hatecke

Even buiten Scuol, lokaal licht- en donker bier en kazen proeven

Op een half uur rijden van Scuol vind je het piepkleine dorpje Tschlin waar nog geen 500 mensen wonen. Er mogen dan weinig mensen wonen, ze weten wel hoe ze bier moeten brouwen en kazen moeten maken. Florian Geyer is de bedrijfsleider van Biera Engiadinaisa en hij laat trots het proces van het bier maken zien zoals ze dat al 10 jaar doen. Bijzonder in deze brouwerij is dat de etiketten in het glas worden gedrukt in plaats van op een papieren etiket dat er later op wordt geplakt. De gedachte hierachter is dat mede met een hoger statiegeld de kans groter is dat de meeste flessen ook daadwerkelijk terugkomen voor hergebruik. Nadeel is dat er geen houdbaarheidsdatum of ingrediënten op het etiket staan, daarom wordt er aan het einde van het proces een los etiket aan de dop bevestigd met de benodigde informatie.

De bierbrouwerij en de kaasmakerij zijn bijna buren, Che Chaschöl. Ligt nog geen 50 meter verderop. Er worden diverse soorten kazen gemaakt die afkomstig is van de melk van schapen, geiten, buffels en/of koeien. Alle kaas wordt gemaakt zonder conserveringsmiddel, dat is veel natuurlijker maar ook een stuk minder lang houdbaar. Leuk detail; de twee zonen van de eigenaar houden niet van kaas. Wil je je bezoek helemaal goed afsluiten geniet dan van een lokale kaasfondue met bier.

Hoe reis je naar het Zwitserse Engadin Scuol?

Vier keer per dag vliegt Swiss Airlines rechtsreeks van Amsterdam naar Zürich. Mocht je je eigen wintersport uitrusting hebben dan is het grote voordeel van vliegen met Swiss dat je geen toeslag betaald voor het meenemen van deze extra bagage. Onder het vliegveld van bevind zich direct het treinstation. Zwitserland heeft een goed openbaar vervoer netwerk en met het Swiss Travel System reis je gemakkelijk door het land.

Je kan de Swiss Pass aanschaffen voor het gebruik van 4, 8, 15, 22 dagen of zelfs 1 maand in de trein en ander openbaar vervoer. Op de pas vul je de reisdata en de bestemming in en dan ben je klaar voor vertrek. Naast het gebruik van het openbaar vervoer krijg je ook nog eens 50% korting op de meeste bergbahnen en gratis toegang tot een aantal musea.

Wintersport in Zwitserse Engadin Scuol

Ben jij wel eens in Zwitserland op wintersport geweest?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email