Tessa aan de Stegge van trendbureau Purpose Lab zette de wintersport trends uiteen. Short ski breaks, budget wintersport, exotische bestemmingen, luxe en sfeer, ‘foodcations’ in de sneeuw en extreme winterbelevenissen zijn de wintersport trends voor deze winter.

Wintersport trends 

*Bekijk hier al mijn reis tips voor wintersport vakanties

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

1. Shortbreak in de sneeuw

Reizigers gaan steeds vaker op pad voor een korte vakantie en zo ook naar de sneeuw. Ik ben zelf al regelmatig op korte trips geweest. Zo ging ik in juli naar Schotland voor een driedaags micro adventure en in september ging ik drie dagen wandelen in de Italiaanse Dolomieten. Gister ben ik vertrokken voor een vierdaagse shortbreak in de Franse sneeuw. Ik ben mee op een persreis voor Skiinfo en laat mij deze dagen onderdompelen in het thema : “adrenaline op wintersport”.

Er zijn vele reisaanbieders die shortbreaks in de sneeuw aanbieden. Reisorganisatie Summit Travel biedt bijvoorbeeld “mini ski” reizen aan met een verblijf van een midweek of weekend. De Summit Travel skiweekenden zijn er op diverse bestemmingen. Als je op vrijdagavond vroeg vertrekt en op zondag aan het einde van de middag weer terug vliegt kan je 2,5 dag op de pistes staan. Zo ben jij er toch even compleet tussen uit in een andere omgeving en kost het qua werkdag maar 1 dag.

Wintersport trends 2014/2015

2. Wintersport on a budget

Over het algemeen is wintersport een dure vakantie. Je hebt wintersportkleding nodig, een skipas, vervoer en verblijf. Mede hierom zijn Polen en Tsjechië lowbudget wintersportbestemmingen die steeds vaker worden bezocht in de winter.

Veel vrienden van mij trekken er wel eens een weekend op uit naar het Duitse Winterberg waardoor je geld bespaard op de reiskosten. Doordat ze dan met zijn allen in een chalet verblijven besparen ze ook nog op de verblijfskosten.

Vliegensvlug naar de sneeuw? Er zijn vele skigebieden die niet ver van een luchthaven afliggen. Als je op het Oostenrijkse Innsbruck aanvliegt dan kan je al binnen 1,5 uur in de sneeuw zitten. Leuk voordeel is dat er zowel vluchten vanaf Rotterdam als Amsterdam vertrekken. Een goed overzicht van de vluchtmogelijkheden vanaf diverse luchthavens vind je snel op vergelijkingswebsites als Jetcost.nl. Als je op tijd boekt is een retour al mogelijk voor ongeveer €100,-.

3. Van de Alpen naar Scandinavië en overzee

Momenteel zit ik in het Franse Alpe ‘d Huez en Les 2 Alpes. Frankrijk was lange tijd wintersportbestemming nummer 1. Volgens France Montagnes (de koepelorganisatie van Franse skigebieden) staan de Verenigde Staten aan kop als het gaat om waar wereldwijd de meeste wintersportvakanties plaatsvinden.

Voor Nederlanders wordt het steeds populairder om af te reizen naar een verre bestemming voor een sneeuwvakantie. Zelf ben ik 2010 naar het Canadese Whistler gevlogen voor twee weken wintersport in het naseizoen in combinatie met een verblijf bij een vriendin. Diezelfde vriendin vliegt aankomend voorjaar naar Japan om daar te gaan snowboarden vanwege de goede poedersneeuw.

Wintersport trends 2014/2015

4. Luxe en sfeer: in groepen en met familie

Hoewel budget voor de ene doelgroep belangrijk is, gaat het er bij andere reizigers juist om dat men ook van luxe en sfeer wil genieten. Als we dan toch op reis zijn willen mensen ook echt onthaasten en genieten en kiezen daarvoor vaker voor een luxueus verblijf op een top locatie met uitgebreide wellness faciliteiten en de mogelijkheid voor dineren bij goede restaurants. Winter wellness is erg populair en dat ervoer ik in het Franse skigebied Serre Chevalier.

Wintersport trends 2014/2015          Wintersport trends 2014/2015

Vorig jaar was ik voor Wereldwijzer op een persreis naar het Zwitserse St. Moritz. De hotels zaten stampend vol en op de piste was het een drukte van belang. St. Moritz is dé wintersportplaats voor de welgestelden. Daar eten ze als lunch truffelpizza.

5. Foodcation in de sneeuw

Foodies kunnen ook op wintersportbestemmingen hun hart ophalen want de keuken wordt steeds verfijnder en ook op de piste komen steeds meer restaurant met een goede keuken. Ik ben zelf helemaal geen foodie en heb weinig verstand van eten, ik ben al blij met een Zwitserse of Franse kaasfondue.

Wintersport trends 2014/2015          Wintersport trends 2014/2015

6. Extreme winterbelevenissen

Skiën en snowboarden zijn allang niet meer dé activiteit op de wintersport. Steeds meer mensen willen op reis iets extreems doen en dus ook tijdens de wintersport.

Heliskiën is al jaren populair en mag ik een dezer dagen voor het eerst gaan ontdekken tijdens mijn reis in Frankrijk. Snowkiten wint aan populariteit, het komt voort uit het kitesurfen maar nu vlieg je met een scherm over sneeuwhellingen. Het lijkt mij een spectaculaire belevenis.

Sleeën klinkt suf maar dat is het absoluut niet. Ik heb het nu een aantal keer mogen doen op reis zowel in Frankrijk als in Zwitserland en het gaat er soms heftig aan toe. Vorig jaar had ik de lokale ski app aangezet en die mat een snelheid van maar liefst 56 kilometer per uur.

Het extreemste wat ik ooit gedaan heb op wintersport was mee racen in een bobslee. In het Zwitserse St. Moritz stapte ik in bij het Olympische team voor de snelste rit van mijn leven. En ook de duurste.

Wintersport trends 2014/2015

Fotoblog: 10 redenen waarom wintersport zo leuk is          Fotoblog: 10 redenen waarom wintersport zo leuk is

Zo gaaf! Ski joëring!

Ski joëring stond jarenlang op mijn bucketlist als winterse activiteit die ik eens wilde beleven. Hierbij ski je achter een paard aan en dat leek mij zo gaaf om eens te doen. En dat bleek ook zo te zijn!

*Lees hier alles over mijn Ski Joëring avontuur in La Clusaz.

Welke wintersport trends zijn iets voor jou?

*Bronnen: Purpose Lab en Wintersport Frankrijk gids –  (samenvatting onderzoek TNS-NIPO voor Atout France);
*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email