Als wintersport liefhebber ken je ze wel, een pistenbully. De vaak rode grote machines die de pistes bedwingen en de verse witte sneeuw glad trekken. Dit is de manier om de pistes te prepareren voor een nieuwe dag wintersport plezier. Ben jij wel eens de berg op geweest in een pistenbully?

Wat doet een pistenbully?

Pistenbully - Thuringen

Een pistenbully is een soort tractor met twee grote rupsbanden die goed tegen besneeuwde hellingen kan rijden. De skiënde en snowboardende wintersport liefhebbers zorgen ervoor dat de piste elke avond geprepareerd moet worden zodat iedereen elke dag kan genieten van de sneeuw.

De pistenbully gaat altijd ’s avonds of ’s morgens vroeg voordat de pistes open gaan voor het publiek de berg op om de hellingen weer te prepareren, glad te trekken, voor een nieuwe dag. Achter de machine hangt een soort snijmachine die over de sneeuwhobbels wordt gesleept. Achter de snijmachine sleept er een zwaar soort deken over de vermalen sneeuw om de piste weer vlak te maken.

De berg op in een pistenbully

Pistenbully - Thuringen - wintersport

Pistenbully - Thuringen - wintersport

Op sommige wintersport bestemmingen kan je mee in de pistenbully om te zien hoe ze dat doen. Informeer ernaar wat de mogelijkheden zijn zodat je aan het einde van een dag of juist in de ochtend als laatste of als eerste mee kan de berg op om te zien wat ze precies doen. Vorig jaar was ik in het Duitse Thüringen en toen had ik het geluk dat ik overdag mee mocht in de pistenbully op weg naar een berg restaurant.

Reisvideo Thüringen

Ik heb van de gehele reis in Thüringen een reisvideo gemaakt. Wil je deze regio verder ontdekken bekijk dan zeker de reisvideo voor meer inspiratie.

Ben jij wel eens meegereden in een pistenbully?

Print Friendly, PDF & Email