Het is een lastige tijd voor wintersport liefhebbers. In het verleden gingen vele reizigers al vroeg in december richting de bergen om de knisperende sneeuw onder de latten te voelen en nu zien we steeds vaker dat mensen later richting de bekende wintersport plaatsen vertrekken. Reden; we kunnen er gewoon niet meer van op aan dat er al vroeg in het seizoen sneeuw ligt, als er in sommige plaatsen überhaupt al genoeg sneeuw valt.

Wintersport in Frankrijk, 3 skigebieden vergeleken

Must have travel gadget, een Actioncam

Frankrijk mag van geluk spreken dat vele wintersportgebieden op een zodanig hoog niveau liggen dat er over het algemeen genoeg sneeuw is voor wintersportplezier. Al hebben beginners nog wel eens de pech dat ze toch hoog naar boven moeten voor de lessen want toen ik vorig jaar in Alpe ‘d Huez was in december was er geen sneeuw in het dorp.

De afgelopen dagen is er op de meeste plekken weer een aardig pak gevallen en dat betekent dat ik je zeker voor deze maand nog een lang weekend wintersport in Frankrijk kan aanraden. Ik ben zelf in drie regio’s in Frankrijk geweest en natuurlijk telt dit land veel méér mogelijkheden. Ik zeg dan ook niet dat ik de Frankrijk wintersport expert ben maar deel wel graag mijn Frankrijk wintersport tips met betrekking tot de ski regio’s, Serre Chevalier, Alpe ‘d Huez en Les Deux Alpes. Wil je liever naar een ander wintersport gebied of kijken wat er voor mogelijkheden voor vakantie in Frankrijk zijn? Bezoek dan eens de website van “France Voyage”.

Wil je zo snel mogelijk ergens gaan skiën in Frankrijk?
Stap dan niet in de auto maar reis per vliegtuig naar bijvoorbeeld Genève met EasyJet of met Transavia naar Lyon of Turijn. Vanaf Turijn is het skigebied “Serre Chevalier” het meest dichtbij gelegen, 1,5 uur rijden. Vanaf Genéve of Lyon is het een kleine drie uur rijden naar Alpe d’Huez of naar Les deux Alpes.

Wil je op de berg of in een vallei verblijven?
Wat betreft accommodaties zeg ik; “Je moet naar Serre Che”! Hier liggen prachtige hotels verscholen in de vallei en aan de voet van de pistes waar je beslist van zult genieten. Wat dat betreft vond ik Alpe ‘d Huez en Les Deux Alpes tegenvallen qua accommodatie, vele enorme betonnen hotels en weinig karakter.

Hou je echt van de zon tijdens wintersport?
Alpe d’Huez staat bekend als het eiland in de zon en de dagen dat ik daar was maakte het zeker haar naam waar. In Les Deux Alpes en Serre Chevalier heb ik ook van een winterzonnetje mogen genieten maar de meeste kans op zon heb je dus in Alpe ‘d Huez.

Fotoblog: 10 redenen waarom wintersport zo leuk is

Wil je écht 100% sneeuwzeker op wintersport?
Het grootste voordeel van Les Deux Alpes is de gletsjer waardoor het gebied 100% sneeuwzeker is en dus ook het hele jaar geopend. Les Deux Alpes telt meer dan 200 kilometer aan pistes en na de hoogseizoen periode kan je je altijd nog op de gletsjer vermaken met een twintigtal aan kilometer pistes. Voordeel is dat er ook vele liften zijn om het hele gebied te verkennen.

Fotoblog: 10 redenen waarom wintersport zo leuk is

Hou je van Wellness tijdens de wintersport?
In Alpe ‘d Huez en Lex Deux Alpes kan je genieten van wellness in diverse hotels. Ben je meer een genieter van natuurlijke bronnen zorg dan dat je in Serre Chevalier verblijft of beter misschien nog in Monetiers les Bains. Het werd lang geleden ontdekt door de Romeinen en tegenwoordig is er een aqua thermaal centrum gevestigd, Les Grands Bains. Je hebt zowel binnen- als buitenbaden en toen ik in het buitenbad lag te ontspannen dwarrelden de sneeuwvlokken neer, voor mij het ultieme wintersport relax moment.

Fotoblog: 10 redenen waarom wintersport zo leuk is

Is één skigebied niet genoeg en wil je zoveel mogelijk ontdekken?
Kies voor Alpe ‘d Huez en Les Deux Alpes en combineer de enorme kilometers aan pistes met een combi skipas. Als je namelijk een zesdaagse skipas aanschaft dan mag je ook twee dagen het andere gebied verkennen. Ga je minder dan zes dagen dan kan je er ook voor kiezen om een extra skipas, (dagpas €48,-) te kopen om door het andere gebied te skiën of snowboarden.

De twee dorpen liggen met een afstand van 32 kilometer niet ver van elkaar, maar door alle bochten en de klim en afdaling doe je er met de auto al gauw 45 minuten over. De shuttle doet er ongeveer een uur over en kost €12,-. Heb je nog wat vakantiegeld achter de hand dan heb ik helemaal een toffe tip. In plaats van over de kronkelweg kan je veel spectaculairder de oversteek maken, is om je met een helikopter op de piste te laten afzetten. Voor een bedrag van € 70 per persoon vertrek je bijvoorbeeld van het Altiport in Alpe d’Huez naar de piste in Les deux Alpes vanwaar je direct je ski’s kan onderbinden en de sneeuw kan trotseren.

Wintersport in Frankrijk, 3 skigebieden vergeleken

Hou je van aprés skiën?
La Folie Douce is de place to be voor de dansliefhebbers. Het is een deels openlucht club die haar roem verwierf in Val Thorens en Meribel. Vanaf een uur of 14.00 begint het feest al op de berg totdat de laatste skilift naar beneden gaat. In Les deux Alpes kan je in de middag uit je dak gaan bij Panobar op de piste en in de avond is Avalanche the place to be. In Serre Chevalier gaat het er allemaal iets rustiger aan toe en staat uitgaan vooral in het teken van genieten van goed eten en heerlijke wijnen.

Heb jij een favoriet skigebied in Frankrijk?

Print Friendly, PDF & Email