Allegra in Graubünden, oftewel, welkom in het hoogst gelegen vakantiegebied van de Zwitserse Alpen. In dit artikel ontdek je alles over wintersport in Graübunden Laax Flims Falera in Zwitserland en dat betekent Zwitsers genieten van de alpine lifestyle.

Wintersport in Graubünden Laax Flims Falera Zwitserland

Sinds 1864 kan men hier genieten van het wintertoerisme. Ik neem je mee naar de regio Flims – Laax – Falera in de Zwitserse regio Graübunden. Graubünden, het land van de steenbokken, Heidi‘s thuisland en het grootste vakantiegebied van Zwitserland. Je kan je er verstaanbaar maken in het Duits, Italiaans en heel bijzonder, ook in Reto-Romaans.

St. Moritz en Davos Klosters zijn twee van de wereldberoemde vakantieplaatsen in Graübunden. Het skigebied Laax vormt samen met de dorpen Flims en Falera een van de grootste aaneengesloten skigebieden in Graubünden. De ideale bestemming voor wintersport in Graübunden dus.

*Bekijk hier al mijn reis tips voor Zwitserland

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Happy Up in Laax en Flims

Wintersport in Laax en Flims

Ik ben al vroeg uit de veren en sta te popelen om de latten onder te binden. Het duurt even voor de gehele groep alles op- en aan heeft, maar dan zijn we er klaar voor. We worden in diverse groepen ingedeeld op basis van ervaring. Het is weer even inkomen omdat ik geen jaarlijkse wintersporter ben maar gelukkig heeft de skileraar geduld met mij en in de middag ski ik gelukkig weer vrolijk van de pistes af.

Helaas ben ik niet goed genoeg om naar de spot te skiën waar zich op dat moment een wereldprimeur bevind, de Porsche design lift. De zespersoons lift combineert futuristisch design van Porsche met ongekende technische innovaties, waaronder een verhoogde snelheid en verwarming op basis van zonne-energie. Hiermee is het gelijk een van ‘s werelds eerste ‘groene’ skiliften. Alsof dat nog niet genoeg is kan de zitting ook nog worden ingesteld op ‘Panorama Modus’ en zo draai je vijfenveertig graden in de rondte om te genieten van het grootste aaneengeschakelde skigebied in de Alpen. Dat is wintersport in Graübunden. Wat wil je nog meer?

Graubünden heeft niet alleen een innovatieve en duurzame skilift. Het valt mij op dat ze hier sowieso veel aan het milieu denken. In andere skigebieden kom ik weinig prullenbakken tegen op de piste en een houder bij een van de skiliften voor gratis Kleenex om je bril te drogen heb ik ook nog nooit gezien. Als roker valt mij ook op dat de peuken niet in de sneeuw worden weggestopt maar netjes in gratis verkrijgbare ‘green style cigarette covers’ worden gestopt. Zo wordt de piste niet vervuild.

Veiligheid voor alles, wees zuinig op je ski’s of snowboard. Het is mij gelukkig nog nooit overkomen maar ik wil het risico ook niet lopen dat iemand anders er met mijn ski’s vandoor gaat. De Zwitsers zijn zuinig op hun spullen en steeds vaker zie ik dat wintersporters een ski slot gebruiken om hun geliefde wintersport spullen te beveiligen. Een skislot en/of een snowboardslot is handzaam en door de kabel kan je het skislot om je ski’s, snowboard of bagage heen binden. Sommige skisloten kan je extra beveiligen met een 3-cijferige code.

Happy Up in Laax en Flims

 

Wintersport appartement Laax –  Rocksresort Laax Review

Ik verbleef vier dagen in het Rocksresort in Laax dat direct aan de piste ligt. In Laax weten ze wat Alpine lifestyle is! Het lijkt alsof er drie grote stenen zijn neergedaald in de witte winterse omgeving. Samen met een collega logeer ik in een 4-persoons appartement. Van buiten ziet het gebouw er heel ‘back to basic’ uit, maar van binnen is het werkelijk van alle gemakken voorzien.

Ik vind de badkamer altijd het belangrijkste en ik word verrast door de stoomcabine en grote regendouche. Daar vermaak ik mij wel de komende dagen. Het appartement is ingericht met natuurlijke materialen en tinten. Muren van massief eiken en een vloer die is afgewerkt met kalk-stopverf en beton. Het Rocksresort is één van de Design hotels en won in 2010 de ‘Design Award’.

Het resort staat niet alleen voor de drie massieve speelse gebouwen waarin appartementen zijn gevestigd. Er is meer, de ‘Weisse Arena Gruppe’ beheert alle voorzieningen in Laax. Rondom het resort liggen tal van winkels, restaurants- en bars. Bij The Boarderworld vind je veel freestyle kleding voor jonge mensen en bij The Amalgam kan je terecht voor moderne Zwitserse berg fashion. Heb je geen eigen ski- of snowboard spullen bij je, dan kan je bij de ‘Free Skirental’ alles huren. Er zijn lockers aanwezig dus je hoeft niet je wintersport gear mee te sjouwen naar je appartement maar je kan het warm en droog opbergen voor de volgende dag.

Allegra in Graubünden, ontdek Laax – Flims - Falera

Rocksresort - Laax

Rocksresort, alpine shoppen in Laax

Laax, het mekka voor freestylers

Laax biedt een viertal sneeuwparken aan op de ‘Crap Sogn Gion’ en als kers op de taart vind je hier ook de langste halfpipe van Europa. In totaal zijn er op een hoogte van 2228 meter negentig obstakels, de hemel op aarde voor freestylers. Ik ben blij dat ik heelhuids van de blauwe en rode piste kan afdalen dus het sneeuwpark verkennen daar begin ik niet aan. Ik durf wel een bezoek te brengen aan Europa’s eerste indoor ‘Freestyle Academy’. Hier hebben freestyle skiërs, snowboarders, maar ook mountainbikers en skateboarders duizend vierkante meter tot hun beschikking om flips en tricks te oefenen.

Wel of geen freestyler, of misschien een toekomstige, de Freestyle Academy biedt workshops aan voor iedereen. Balans en coördinatie staan hierbij centraal. Ik kreeg vandaag een training van een uur dat begint met rek- en strek oefeningen op de mat. Als ik dat onder de knie heb voel ik mij net een blij kind want ik mag nu van de trampoline in de bak springen die vol zit met piepschuim. Voor mij betekent het heel veel lol en ik huil van het lachen als ik voor even verdwijn in de bak. Voor de freestylers is het de manier om hun kunsten te oefenen en zacht ten val te komen.

Onder de freestylers is het Riders Palace populair als verblijfplaats. Het is een hostelachtig hotel waar ook regelmatig grote concerten plaatsvinden. Goed om te weten is dat alleen gasten van boven de 18 hier mogen verblijven en dat het hotel ook alleen is geopend gedurende het winterseizoen.

Laax, het mekka voor freestylers

Rodelbaan Zwitserland, winter slee avontuur in Flims

Mijn lol kan niet op, lag ik eerder nog gierend van het lachen in de piepschuimbak zo zat ik ’s avonds in de skilift met een slee. Inmiddels heb ik al heel wat slee ervaring, maar avond sleeën ervaarde ik toen voor het eerst. De Bergbahnen in Flims zijn elke dag tot 20.30 uur geopend. Vanaf de top is een vier kilometer lange sleeroute uitgezet dwars door de bossen naar de voet van de berg.

Veiligheid voor alles bij rodelen

Op mijn paklijst voor het sleeavontuur stonden, een helm, een skibril en snowboots met een goed profiel. Dat laatste had ik maar een ski helm en skibril had ik niet meegenomen, we gingen toch sleeën? Toen ik eenmaal in de skilift zat en het slee-parcours onder me zag werd me al snel duidelijk dat dit wel even iets anders is. Net zoals vele andere reizigers en zelfs ervaren wintersporters, stond ik ook niet stil bij de mogelijke gevaren.

In het donker neem ik plaats op een grote houten slee, je kent het wel, zo één waar je als kind ook op zat als je ouders je voorttrokken door de sneeuw. Ski helm en skibril op, snowboots in de sneeuw en het touw in mijn handen. Ineens schiet me te binnen dat ik de Laax snow app nog aan wil zetten omdat ik benieuwd ben wat voor snelheden ik onderweg afleg. We staan met zijn allen boven aan de berg te wachten wie het als eerste aandurft om naar beneden te gaan, uiteraard snellen de mannen voor ons uit en roetsjen naar beneden.

Ik laat de slee over de helling gaan en daar ga ik. Bij de eerste bocht zet ik mijn boots in de sneeuw waardoor ik de bocht doorvlieg en weer op het rechte stuk terecht kom. De slee piste is niet overal verlicht wat er toe leidt dat ik bij sommige bochten zo diep mijn hak in de sneeuw zet dat ik van mijn slee afrol terwijl er eigenlijk niet meer dan een flauwe bocht volgt.

Ik slee van bocht naar bocht, over heuvels en langs de bomen op weg naar beneden. Het laatste stuk is erg glad en ik kom dan ook met een enorme snelheid naar beneden. Met flink wat opspattende sneeuw kom ik uiteindelijk tot stilstand. Daarom is die helm, skibril en schoenen met goed profiel een must. Dit vind ik zo gaaf! Ik check gelijk mijn app en zie dat ik een gemiddelde snelheid had van 37,20 en een top snelheid van 49,08 en dat op een slee?!

Veiligheid gaat voor alles dus hou daar zeker rekening mee als je gaat sleeën. Als je overdag gaat sleeën raad ik je zeker aan een zonnebril op te zetten of een skibril te dragen zodat je niet verblind wordt door de zon die tussen de bomen door kan schijnen. Zet altijd een ski helm op voor je eigen veiligheid, je bent tenslotte niet de enige sleeër op de piste. Tegenwoordig zijn het echte eye catchers dus nog een goede reden om een ski helm te dragen! Last but not least, trek echt goede snowboots aan met een goed profiel voor de beste grip in de sneeuw.

Laax, speed snow app

 

Winter slee avontuur in het donker

Winter slee avontuur in het donker - Flims

Genieten van Zwitserse kaasfondue

Het enige wat ik nu nog wil na een dag skiën, rondspringen en sleeën is relaxen en mij tegoed doen aan een Zwitserse kaasfondue. Achter de hoofdstraat van Flims vind je het knusse restaurant, Da Nus. De kaasfondue komt in een enorme pan aangevuld met grote schalen waarop stukjes brood, appel, peer en groenten liggen om erin te dippen. Zwitsers genieten is dat!

Da Nus - Flims

Kaasfondue

3000m² Winter Wellness Waldhaus Flims

Na een aantal dagen winterpret mag ik voordat ik naar huis vlieg nog even genieten van het Zwitser leven gevoel. Ik word ontvangen in het meest elegante hotel waar ik ooit ben geweest, het 5* Waldhaus Flims Mountain Resort & Spa.

In 2004 werd het wellness gedeelte aan het complex toegevoegd dat maar liefst 3000 m² beslaat. Als je daar niet van tot rust komt dan weet ik het ook niet meer. Het kan niet missen dat de spa tot de ‘Leading Spa’s of the World’ behoort. Mocht je op en top willen genieten dan kan je ook voor privé spa kiezen voor een optimale ontspanning. Hiervoor moet je wel even in de buidel tasten maar dan heb je ook wat. Geen privé spa voor mij maar mijn lichaam en geest genieten al van het feit dat ik mag ronddobberen in dit resort met dit uitzicht. Beter een reis afsluiten dan dit kan niet….

Allegra in Graubünden, ontdek Laax – Flims - Falera

5* Waldhaus Flims Mountain Resort & Spa

Meer informatie over reizen naar Graübunden

Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt Swiss International Airlines  meerdere malen per dag naar Zürich. Ik ben al op vele vliegvelden geweest maar net zoals op Schiphol ben je in no time op het treinstation dat zich onder het vliegveld bevindt.

Vanaf Zurich reis je met een overstap naar Chur, de hoofdstad en tevens oudste stad, 11.000 jaar, van Graubünden. Je kan losse treinkaarten kopen maar als je meerdere keren gebruik maakt van de trein kan de Swiss Flexi Pas van het Swiss Travel System goed van pas komen. Je koopt de kaart voor het aantal dagen dat je met de trein reist en vult voor vertrek de reisdatum in, makkelijker kan niet. Vanaf Chur vertrekken regelmatig buslijnen naar het skigebied in Laax. De busreis duurt ongeveer 45 minuten en de dienstregeling kan je hier bekijken.

Ben jij wel eens in de Zwitserse regio Graübunden geweest?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email