Weekendjes weg betekenen voor mij ontsnappen uit de dagelijkse omgeving om een (nieuwe) plek te ontdekken en te ontspannen. In de winter ga ik graag naar een stad omdat daar altijd wel iets te doen en te beleven valt. Deze keer vertrek ik naar winters Gent.

Inmiddels ben ik al vaak op pad geweest en heb ik ook ondervonden dat het regelmatig slecht weer kan zijn. Ik kan wel tegen een druppel maar als het de hele dag met bakken uit de hemel komt heb ik geen zin meer om door een stad te struinen. Een weekendje weg in de winter naar een stad moet dan ook aan een aantal dingen voldoen:

  • De accommodatie moet in het centrum of op loopafstand van het centrum liggen. Ik wil niet gebonden zijn aan het openbaar vervoer.
  • Meestal reis ik zo goedkoop mogelijk maar in de winter kies ik voor een luxere accommodatie, het liefst waar ook wellness mogelijkheden zijn.
  • Belangrijk vind ik ook dat er gratis WIFI aanwezig is, zeker voor mijn werk als reisblogger want dat ben ik altijd, (ook privé).
  • Niet te ver rijden zodat ik optimaal kan genieten van het weekend.

Gent is zo’n stad. Je rijdt er vanaf mijn woonplaats, (Den Haag), in nog geen 1,5 uur naar toe. Er zijn goede treinverbindingen, maar als je met meer mensen gaat is de auto toch vaak voordeliger. Gent ken ik nog van jaren geleden toen een vriend daar studeerde, nu ging ik een weekend weg met een vriendin.

Sandton Grand Hotel Reylof

Op uitnodiging van Visit Gent werd mij een verblijf aangeboden in het Sandton Grand Hotel Reylof aan de Hoogstraat. Het 18e eeuwse stadspaleis is nu een 4* sterren hotel op nog geen 10 minuten lopen van het centrum. Dat de kamers ruim zijn, een heerlijk bed hebben, er een kleine koelkast is en de badkamer een regendouche heeft, biedt voor mij vele pluspunten.

In het voormalige koetshuis kun je tot rust komen in de wellness. Van 06.00 uur tot 23.00 uur kun je als gast gebruik maken van de sauna, stoombad, wellness bad, ontspanningsruimte en fitness.

De parkeergarage van het hotel is wel duur, €20,- per voertuig per nacht. Mijn budgettip is; kijk even verder naar in de buurt gelegen parkeergarages. Ik kwam uit bij parkeergarage P8 in de Brouwersstraat daar betaal je ongeveer €22,- voor een weekend. Dat scheelt nogal wat.

Grand Hotel Reylof Gent     Grand Hotel Reylof Gent

Wandeling Gent

Vanaf het hotel loop je de straat uit en kom je via de St. Michielsbrug direct in het centrum van Gent terecht.

Bij het toeristenbureau, Visit Gent, kun je veel informatie verkrijgen over de bezienswaardigheden en “what to do” in de stad. Ik vind het heerlijk om door een stad te dwalen en zelf alles te ontdekken. Maar ik vind het net zo leuk om een wandeling te doen die langs de hoogtepunten van de stad leidt, zo zie je in korte tijd veel. Wat ik ook zeker kan aanraden is om met een gids een stadswandeling te maken. Wij hadden een afspraak met Hilde Proot die ons meenam door haar stad. Ze vertelde gedetailleerd de ins- en outs en leuke weetjes die je niet leest in de reisgidsen. Daarnaast liet ze ons ook de hoogtepunten zien.

Gent - Graffiti     Gent - Graffiti

Persoonlijke top 5 bezienswaardigheden in Gent

  1. Het Gravensteen is een burcht dat midden in het stadscentrum ligt. Het werd in het jaar 1180 gebouwd als verdedigingsslot, deed dienst als gerechtscollege en bergt nu het gerechts- en wapenmuseum.
  2. In de St. Baafskathedraal kan je het belangrijkste werk uit de Vlaamse kunstgeschiedenis zien, “De aanbidding van het Lam Gods” van de gebroeders van Eyck. In het museum van Schone Kunsten wordt de komende vijf jaar gewerkt aan de restauratie van het kunstwerk en kun je de restaurateurs ook aan het werk zien.
  3. Het Belfort van Gent staat sinds 1999 op de wereldranglijst van UNESCO. Je kan het Belfort beklimmen naar de top voor een geweldig uitzicht over de stad.
  4. Ga ook zeker mee met een rondvaartboot over de Leie om de historische gebouwen aan de Gras- en Korenlei te zien.
  5. Struin over de kinderhoofdjes door de straten van de volkswijk, “het Patershol”. Deze wijk heeft nog een middeleeuws stratenplan en herbergt nu vele restaurants.

Gent - Gravensteen - België

Na het eerste uurtje ronddwalen door haar stad voelden we de eerste druppels die overgingen in een flinke bui. Hilde wist wel een leuk plekje om even te schuilen en zo kwamen we bij Huize Colette terecht. Gevestigd aan de Belfortstraat achter het stadhuis. Huize Colette is een gezellige lunchroom en bibliotheek annex boekenwinkel in één. Ze maken van alles op het gebied van chocola, heb jij wel eens een chocoladekoffie gehad? Of geniet van een heerlijke brownie terwijl je één van de honderden boeken uit de kast trekt om te lezen. Wil je thuis verder lezen dan vraag je gewoon of je het boek kan kopen.

Huize Colette - Gent

CityCard Gent

Veel steden bieden tegenwoordig een CityCard aan. Je koopt voor een bepaald aantal uur een kaart waarmee je vaak de belangrijkste musea en attracties van een stad kan bezoeken. Vaak hoef je ook niet in de rij te staan maar kun je gelijk naar binnen. Ik zou de kaart alleen aanraden, waar je ook naar toe reist, als je van plan bent om veel dingen te gaan bezoeken. Anders haal je het er qua kosten niet uit. Let er ook op dat als je ergens gaat eten of wat gaat drinken of ze samenwerken met de CityCard, soms krijg je dan een leuke korting.

Veggie Gent

Als grotendeels vegetariër viel mijn oog gelijk op de “Veggie Gent brochure”. Gent noemt zichzelf de “Veggie Capital of Europe” en ze hebben zelfs de donderdag als “Veggiedag” gebombardeerd. Toerisme Gent geeft aan dat er in Gent het grootste aantal vegetarische gerechten worden geserveerd van heel België. Volgens Tobias Leenaert, (oprichter van EVA, Ethical Vegetarian Alternative) is Gent mede de vegetarische stad van België doordat er veel studenten wonen. Die staan meer open voor het vegetarisch eten dan de oudere generatie. Naast informatie over het belang van regelmatig vegetarisch eten staat de brochure ook vol met tips voor restaurants waar 100% vegetarisch eten wordt geserveerd, waar en wanneer er een organische markt is en zelfs adressen voor verblijf waar ook vegetarisch eten wordt geserveerd. De beroemde Belgische frieten hoef je ook niet te laten staan want er worden diverse adressen genoemd waar de frieten in plantaardige olie worden gebakken. Ik zeg alle vegetariërs of mensen die gezonder willen eten, op naar Gent!

Meer informatie

Visit Gent, het toerisme bureau is gelegen aan het Sint Veerleplein 5. Voor meer informatie kun je mailen via visit@gent.be of de website bezoeken www.visitgent.be. Wil je een stadswandeling maken onder leiding van Hilde Proot, neem dan contact op via de mail: proot.hilde@skynet.be of via de telefoon op nummer: +32 484901199

Print Friendly, PDF & Email