Ga jij met je eigen auto op wintersportvakantie? Zorg ervoor dat jouw auto winterklaar is voor vertrek. Bedenk goed of jij winterbanden voor wintersport nodig hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan of een boete krijgt terwijl jij van je vakantie geniet.

Denk aan winterbanden voor wintersport vakantie

Veel Nederlanders gaan ook deze winter weer op wintersport. De meeste mensen checken de praktische reistips en nemen voorzorgsmaatregelen door te zorgen voor winterbanden onder hun auto. Desondanks is er ook een groep wintersporters die met zomerbanden naar de wintersportgebieden glibbert. Uit onderzoek blijkt zelfs dat veel reizigers wel uit voorzorg sneeuwkettingen meenemen maar eigenlijk geen idee hebben hoe ze sneeuwkettingen om autobanden moeten doen.

Ieder land heeft specifieke regels over het gebruik van zomer- en winterbanden. Verderop in dit artikel lees je alle informatie over de regels voor winterbanden per land. Als je onverhoopt een ongeluk krijgt, maakt de bandensoort veel uit bij hoe het ongeval wordt afgehandeld en wat je vergoed krijgt vanuit de autoverzekering. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat veel Nederlandse reizigers het best spannend vind om in winterse omstandigheden auto te rijden. Daarom raad ik aan om minstens een keer in je leven een rijvaardigheidstraining en/of slipcursus te doen zodat je met meer zekerheid achter het stuur stapt.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met praktische tips om zelf je auto winterklaar te maken. Denk er daarbij ook aan dat bepaalde spullen verplicht aanwezig moeten zijn in je auto als je naar het buitenland reist. De meest voorkomende verplichte spullen in de auto zijn:

  • Gevarendriehoek;
  • Lifehammer;
  • Veiligheidsvesten;
  • Verbanddoos;
  • IJskrabber;
  • Brandblusser.

Winterbanden huren voor je vakantie

Ga jij met je eigen auto op wintersport? Dan kan je er ook voor kiezen om winterbanden te huren in plaats van te kopen. Bij de meeste garages in Nederland is dit zo gepiept. Winterbanden huren is voordelig als je niet langer dan 10 dagen naar het buitenland gaat.

Sneeuwkettingen voor wintersport

Winterbanden onder je huurauto

Kies je uiteindelijk toch voor een huurauto? Bij Sunny Cars zijn winterbanden standaard onderdeel in de all-in prijs. Als jij een auto huurt in Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Finland, Noorwegen, IJsland en Polen dat zit er standaard een WT-servicepakket, (Winter-Tyres) bij.

Winterbanden in Nederland?

Om maar dicht bij huis te beginnen: in Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Daarom krijg je ook geen boete als je ’s winters zomerbanden onder je auto hebt. Wel stimuleert de overheid het gebruik van winterbanden. Al wordt er bij aansprakelijkheid in Nederland niet gelet op de bandensoort. Of je aansprakelijk bent bij een ongeval heeft dus niets met je bandentype te maken, of zo wordt er althans niet naar gekeken.

Zelf heb ik altijd vier ‘all season autobanden’ onder mijn auto zitten. Die hebben net iets meer profiel dan zomerbanden en daarmee kan ik het hele jaar autorijden.

Nederland en winterbanden

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden alleen verplicht tijdens ‘winterse omstandigheden’. Als je op die momenten geen winterbanden hebt, kan je in Duitsland beboet worden. Die boete is minimaal €60 en kan oplopen tot €80 als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt. Als je bij een ongeval betrokken raakt kun je als je zomerbanden hebt (gedeeltelijk) aansprakelijk worden gesteld voor de schade, ook als het ongeval niet jouw schuld was. Als je alleen WA-verzekerd bent, moet je bij aansprakelijkheid een deel van de schade zelf betalen.

Als je met zomerbanden naar het buitenland gaat, zorg dan dat je in ieder geval de polis van je autoverzekering zorgvuldig hebt bestudeerd. Wil je wel alleen een WA-verzekering, of wil je wat uitgebreider zijn verzekerd en gaan voor een WA+ beperkt casco of een allriskverzekering? Wanneer de Duitse justitie kan aantonen dat het rijden op zomerbanden heeft bijgedragen aan het ontstaan van een ongeval, kan je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

Winterbanden in Oostenrijk en hoge boete

In Oostenrijk zijn winterbanden van 1 november tot 15 april verplicht tijdens winterse omstandigheden. Als je geen winterbanden hebt, kun je een boete krijgen van minimaal €35. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, namelijk tot maximaal €5.000.

Dit kan gebeuren wanneer je een gevaarlijke situatie veroorzaakt tijdens het rijden zonder winterbanden. Ook bestaat de kans dat je auto wordt afgepakt wanneer je niet over de juiste autobanden beschikt.

Winterbanden in Oostenrijk

Winterbanden in Frankrijk

In Frankrijk geldt er geen algemene verplichting tot het rijden met winterbanden. Wel wordt er op sommige plaatsen aan de hand van borden aangegeven dat winterbanden verplicht zijn. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor een bepaalde route of bij het rijden op een bergpas. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen, die zijn alleen verplicht bij winterse omstandigheden. Check dus goed waar jij naar toe gaat op wintersportvakantie in Frankrijk om te weten wat je nodig hebt.

Soms geven de Fransen je ook de optie om in plaats van sneeuwkettingen alleen winterbanden te gebruiken. Dit wordt dan aangegeven met de tekst ‘pneus neige admis’ op een bord langs de weg.

Winterbanden in Zwitserland geen verplichting, wel boete

In Zwitserland is het rijden met winterbanden niet verplicht. Als je door onvoldoende bandengrip het overige verkeer hindert, kun je daar wel een boete voor krijgen. Hoewel winterbanden voor wintersport niet verplicht zijn, kan je toch deels aansprakelijk worden gesteld als je bij een ongeval betrokken raakt. Je autoverzekering betaalt ook in dit geval meestal de ontstane schade.

Dit is wel afhankelijk van de dekking die je hebt afgesloten in eigen land. Check dus altijd goed de voorwaarden van je autoverzekering als je met je eigen auto op vakantie gaat.

Winterbanden in Scandinavië & IJsland

De Scandinavische landen staan erom bekend dat er behoorlijke winterse omstandigheden kunnen ontstaan. Extreme kou, veel sneeuwval en gladde wegen. Winterbanden en sneeuwkettingen zullen hier dan ook vast wel verplicht zijn, toch? Nou, dat is dus niet in alle Scandinavische landen het geval. De eisen die in Scandinavië aan autobanden worden gesteld verschillen. In sommige landen hangt de verplichting af van het gewicht van de auto. In Noorwegen hoeven auto’s lichter dan 3.500 kilo bijvoorbeeld niet verplicht winterbanden te hebben.

Is de auto zwaarder dan 3.500 kilo? Dan moet je tussen 15 november en 1 april (dus tot en met 31 maart) rijden met winterbanden. In Finland geldt er van 1 december tot en met 1 maart een verplichting tot winterbanden. In Zweden duurt die periode nog een maand langer. IJsland verplicht de banden alleen bij winterse omstandigheden, maar in Denemarken geldt geen verplichting. Wel wordt daar aangeraden de banden te gebruiken in de koudere periodes van het jaar.

Winterbanden in Scandinavië

Nut van winterbanden voor wintersport

Hoewel winterbanden niet overal verplicht zijn, is het aan te raden om ze ’s winters toch te gebruiken. Ga je met je eigen auto op wintersportvakantie denk dan aan winterbaden voor wintersport! Er zijn namelijk meerdere verschillen tussen winter- en zomerbanden. Zomerbanden worden onder de 7 graden (boven nul) erg hard, waardoor ze veel grip verliezen. Winterbanden bestaan uit een ander soort rubber en blijven daarom ook bij lage temperaturen erg soepel.

Ook het profiel is bij een winterband veel groter (en dieper), waardoor deze banden veel meer grip hebben in de sneeuw. Ook kan de band water afvoeren naar de zijkant waardoor deze ook bij regenachtig weer veel meer grip heeft. Dus ga je op de wintersport? Zorg dan voor goede winterbanden. Dat bespaart boetes en zorgt voor extra veiligheid. Ook als er geen erbarmelijke weersomstandigheden worden verwacht.

Nut van winterbanden voor wintersport

Gebruik jij winterbanden voor wintersport?

Print Friendly, PDF & Email