Donkere dagen, kale bomen, weinig mensen op straat en guur weer. Het winterseizoen zorgt bij veel mensen voor neerslachtige, sombere en futloze gevoelens. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar zelf ook behoorlijk last van heb. Vooral aan het begin, als de nazomer overgaat in de herfst, moet ik weer wennen aan een ander ritme. Halverwege de winterperiode heb ik vaak ook nog even een winterdip periode. Hoewel ik de afwisselingen tussen de seizoenen best leuk vind ben ik toch echt een buiten- en zomermens.

Tijd voor Winter Wellness

Winter Wellness, lichttherapie tegen winterblues

Winterblues, winterdip of nog erger een winterdepressie. Voor alle drie geldt dat het wordt veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht en hiervan raakt onze biologische klok van slag. Ik schreef al eens dat ik een echte zonverslaafde ben, ik vind het heerlijk en word er ook vrolijk van en krijg meer energie. Afgezien van het licht mis ik ook de warmte. Ik schreef al eerder over het fenomeen winter wellness maar dan meestal in combinatie met wintersport. Heerlijk om na een dag in de koude buitenlucht mijn spieren tot rust laten komen met een sportmassage, een warm kruidenbad of in een infrarood sauna. Maar je hoeft natuurlijk helemaal geen wintersporter te zijn om te genieten van winter wellness. Kies gewoon voor een winter wellness dagje in Nederland of een winterse wellness trip over de grens. Wil je leuke wellness ideeën op doen volg dan de hashtag #WinterWellness en de facebookpagina van Wellness-Hotels & Resorts. Daar worden deze winter diverse behandelingen, arrangementen en anti-dip-tips gedeeld om de donkere winterdagen door te komen.

Lichttherapie tegen winterblues
Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om te genieten van winter wellness, denk dan ook eens aan het ondergaan van een lichttherapie, ook wel chromotherapie, behandeling. Het gebruik van kleuren licht kan een positief effect hebben op de gemoedstoestand vanwege de aanmaak van vitamine D. Het schijnt zo te zijn dat de zeven hoofdkleuren uit het kleurenspectrum ieder hun eigen specifieke uitwerking op de gemoedstoestand hebben. Dat moet ik toch maar eens uitproberen.

Heb jij last van de winterblues of juist helemaal niet?

Print Friendly, PDF & Email