Vanaf zaterdag 9 december staat Antwerpen weer in het teken van “Winter in Antwerpen“. Tot en met 7 januari 2018 staat de Belgische stad bol van de festiviteiten, winterse belevenissen, staan de straten vol met kerstkramen en zijn er op een aantal avonden bijzondere videomappings te zien op het Stadhuis. Beleef de winter in Antwerpen…

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen - Antwerpen

Antwerpen is voor mij vanuit Den Haag nog geen 1,5 uur rijden en dat maakt het extra leuk voor een weekend weg in wintertijd. De stad is de place to be voor shopliefhebbers, maar in de decembermaand valt er zoveel te beleven. Op de Groenplaats, voor het Stadhuis en de lange winkelstraat die naar de Schelde leidt staat het vol met kerstkramen. Wil je de ijzers onderbinden dan moet je op de Groenplaats zijn, wil je tuben of Antwerpen van bovenaf bekijken dan moet je naar de Schelde want daar staat een tubing baan en een enorm reuzenrad. Ben je met je geliefde in Antwerpen dan mag je ongestraft zoenen onder de enorme mistletoe op de Grote Markt en zorg dat je de tijden checkt van de videomapping show op het Stadhuis want dat is zo gaaf om te zien. Heb jij plannen om de komende weken naar Antwerpen te gaan of weet je juist nog niet waar je heen wilt? In beide gevallen lees snel verder voor mijn 10 winterse Antwerpen tips;

1. Struinen langs de Kerst kraampjes

De ijspiste rondom de Groenplaats staat vol met kerst kraampjes waar je leuke spulletjes kan shoppen en kan genieten van een drankje en een hapje. Heb je niet gevonden wat je zoekt dan kan je via de Grote Markt naar het plein voor het Stadhuis lopen om daar je slag te slaan. Dan ben je er nog niet want op weg naar de Schelde staan er ook nog tientallen kramen en langs de Schelde is ook een kerstmarkt. Voor de echte foute kerst shop liefhebbers is op de Meir een drie verdiepingen tellende pop-up kerstwinkel geopend. Denk je soms nog ach, zo’n zingende kerstman is best leuk. Als je er 50 naast elkaar ziet staan denk je er vast anders over.

Struinen langs de Kerst kraampjes

Shoppen Kerst kraampjes

Shoppen Kerst kraampjes - Antwerpen

Kerstmarkt - Antwerpen

Kerstmarkt - Antwerpen

2. Bewonder videomapping show op het Stadhuis

Videomapping shows op gebouwen vind ik een van de mooiste dingen die er is. Het is een knap staaltje werk, het resultaat verbluffend en geweldig om te zien. Voor wie het nog niet kent, videomapping is een techniek waarbij door middel van projectie een oppervlakte of gebouw kan worden veranderd in een bewegend beeld. Tijdens de winter in Antwerpen word er op het Stadhuis een korte show geprojecteerd van een winters verhaal.

Locatie: Stadhuis – Zaterdagavond om 20.30, 21.00, 21.30 en 22 uur.

Winter in Antwerpen

Videomapping show - Antwerpen

3. Vanuit het reuzenrad voor winters uitzicht over Antwerpen

Wat mij betreft is aan boord stappen van een reuzenrad altijd een goed idee. Ik hou ervan om een stad of landschap van bovenaf te bekijken en zal altijd en overal de hoogte opzoeken. Aan de Schelde op het Steenplein staat een reusachtig gekleurd reuzenrad met open cabines die je door de winterse kou naar een mooi uitzicht brengt op 55 meter hoogte.

Locatie: Steenplein – prijs volwassenen €6,-

Reuzenrad - Antwerpen

Uitzicht uit reuzenrad - Antwerpen

Reuzenrad - Antwerpen

4. Warm op met een drankje bij pop-up winterbar

Ik kan je vertellen dat je na een rondrit in het reuzenrad redelijk tot flink verkleumd bent. Je draait toch zo’n zeker vijf rondjes door de kou en op 55 meter hoogte is het erg koud. Dus geen verkeerd idee om daarna door de iglo naar de pop-up winterbar van Aspen Bocadero te lopen voor een warm drankje bij de openhaard. Ben je er na 21.00 uur in de avond dan heb je grote kans dat de DJ opzwepende beats inzet of meezingers voor een feestje.

Pop-up - winterbar - Antwerpen

5. China Light in ZOO Antwerpen

Elke avond vanaf 18.00 uur zijn de toegangspoorten van de ZOO Antwerpen geopend voor iedereen die het China Light Festival wil bezoeken. Dit unieke Chinese festival reist de hele wereld over en is na twee jaar terug in Antwerpen. China Light dompelt de dierentuin om in een ware lichtbelevenis. Enorme lichtkunstwerken in de vormen van kleurrijke dieren, bloemen en mythische wezens leiden je in de avond door het park. Ik vond het bijzonder om te zien maar een kleine kanttekening is wel dat het de dieren onrust geeft zo merkte ik bij de pinguins die snel hun grot inschoten met al die mensen die dan toch flitsen met hun camera.

Het China Light Festival is geopend tot en met 15 januari en kost per volwassene €15,- toegang. Mijn tip; bestel je tickets vast online als je toch gaat dan hoef je niet in de rij te staan.

China Light in ZOO Antwerpen

China Light in ZOO Antwerpen

China Light - Antwerpen

China Light - Antwerpen

China Light 2016

6. Dineren bij Den Rooden Hoed

Antwerpen zit vol met leuke restaurants dus is het een moeilijke keuze waar je dan naar toe moet. Wil je weer iets van je bucketlist schrijven, namelijk dineren in het oudste horecabedrijf van Antwerpen dat ook nog eens een rijke geschiedenis heeft?  Hou je ook nog eens van vis dan zal je je vingers aflikken bij de zeevruchtenbar vol verse kreeften, oesters en zeeëgels bij Den Rooden Hoed. Zoals jullie weten hou ik daar niet van en uitgerekend ik krijg dan ook een tafelplaats naast jawel, het aquarium met daarin de kreeften. Ik heb de andere kant op gekeken toen ik genoot van een verse zeeduivel. De keuze is zeer uitgebreid qua menu dus er zit echt voor iedereen iets bij. Het leuke vind ik dat in dit restaurant alle gerechten worden benoemd met daarbij een passende bier suggestie.

Locatie: Oude Koorenmarkt 45

Den Rooden Hoed - Antwerpen

7. Overnachten bij Les Nuits

Je wilt een weekend naar Antwerpen. Je verblijft het liefste midden in de stad in een boutique hotel, je houdt van design kamers en van badkamers met een bad. Dan is Hotel Les Nuits een fijne plek. Aan het einde van een van de duurdere winkelstraten van Antwerpen vind je dit hotel. De ontvangst lijkt even vreemd doordat de receptie zich op de vierde verdieping bevind maar als je eenmaal op je kamer bent ben je alweer vergeten dat de entree een andere indruk gaf. Ik heb in vele accommodaties geslapen maar dit bed lag zo ontzettend lekker en de deken, hmmm, had ik die thuis maar om onder de kruipen. De badkamer is lekker ruim met bad en regendouche en er is een badjas met slippers aanwezig. Dan hoor je mij niet klagen. Extra voordeel is het bureau in de kamer en de fijne grote lederen loungestoel. Voor het ontbijt zou ik je aanraden omdat buiten de deur te doen, sowieso veel gezelliger als je in een leuke stad als Antwerpen bent maar dan heb je ook meer keuze.

Locatie: Lange Gasthuisstraat 12

Hotel Les Nuits - Antwerpen

Hotel Les Nuits - Antwerpen

Les Nuits - Antwerpen

Les Nuits - Antwerpen

8. Neem Antwerpse Wantjes mee

Ben jij ook zo gek op koekjes? Als je in België bent moet je natuurlijk lekkere chocolade proeven en meenemen. Maar als je wat origineels wilt dat alleen tijdens de decembermaand te koop is dan zijn dat de “Antwerpse Wantjes” een must . Smul thuis nog even na van de lekkere roomboterkoekjes in Limited Edition uitvoering.

Antwerpse Wantjes

Antwerpen - chocolade

9. Via Via Reiscafé Antwerpen

Eerlijk is eerlijk het past misschien niet helemaal in dit artikel over de winter in Antwerpen maar als reiziger mag je dit café niet missen. Daarbij ook in de winter moet je af en toe even pauze houden en opwarmen met iets lekkers. Waar kan je dat dan beter doen dan in een reiscafé waar je zeker weet dat je je thuis voelt om weg te dromen.

Locatie: Wolstraat 43

Reiscafe-Belgie

Via Via Reiscafe - Antwerpen

Reiscafe - Antwerpen

10. Openingsfeest Winter in Antwerpen

Afgelopen weekend werd de “Winter in Antwerpen” geopend en daar was ik bij. Je kan je afvragen waarom ik het openingsfeest als tip noem terwijl het al geweest is. Daar moet je namelijk volgend jaar gewoon bij zijn als je toch al plannen hebt om naar Antwerpen te gaan. Iedereen is nog volop enthousiast voor de start van het winterseizoen. Duizenden mensen zijn op de been om al het moois te zien dat er te beleven valt. Midden op de Groenplaats is een grote ijspiste herrezen en daar was de openingsshow op het ijs. Spectaculair om te zien. Zorg dat je er vroeg bij bent want de ijspiste is buiten het hek rijen dik gevuld met enthousiaste toeschouwers. Ik weet zeker dat er ook in 2017 weer genoeg te beleven is dus hou je van winterse trips vol belevenissen zorg dan dat je op tijd de agenda bekijkt met wat er te doen is in Antwerpen.

IJsbaan - Antwerpen

Openingsfeest Winter in Antwerpen

Openingsfeest Winter in Antwerpen

Heb jij plannen om naar Antwerpen te gaan?

Winter in Antwerpen kan je nog beleven tot en met zondag 8 januari 2017. Check het actuele programma, de openingsuren en/of andere praktische informatie op: www.winterinantwerpen.be.

Openingstijden: 

  • maandag tot donderdag: 12 tot 21 uur
  • vrijdag: 12 tot 23 uur
  • zaterdag: 11 tot 23 uur
  • zondag: 11 tot 21 uur

Uitzonderingen:

  • 24 en 31 december: 11 tot 18 uur
  • 25 december: 11 tot 21 uur
  • 1 januari 2017: 11 tot 21 uur

Heb jij wel eens de “Winter in Antwerpen” beleefd?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post