Hou je van wijn en van skiën? Dan moet je naar Zuid-Tirol voor een Wine Skisafari (wijnproeverij) in Alta Badia Zuid-Tirol. Ben je gek op Wijn & Wellness reizen, check dan dit artikel!

Winterse wijnproeverij op 2000 meter hoogte

In Alta Badia, een van de ski regio’s in Zuid Tirol, weten ze wat genieten van het leven is. Sluit je ogen en droom even weg. Stel je een mooie ski route voor, houten berghutten, lange wit gedekte tafels met een ruime selectie van wijnen, hapjes en live muziek. Dat is de Wine Skisafari, oftewel dé dl Vin in het Ladinisch, de derde taal in Zuid-Tirol.

‘s Ochtends stap ik in de skilift richting Piz La Villa. Eenmaal boven belooft het een mooie dag te worden, de zon straalt en de temperatuur is heerlijk. Met zonnebril op zoef ik met de rest van de groep de eerste piste af, het begin van onze Wine Skisafari tocht.

Na de tweede piste nemen we de lift naar boven voor de eerste wijnstop bij Ütia i Tablà. Ondanks dat het nog geen elf uur is zit de sfeer er al goed in. Veel wintersporters hebben de eerste stop al vroeg gevonden en genieten in de loungestoelen of aan statafels van een glas wijn. De eerste wijn die ik ga proeven, (en opdrinken) is een fruitige en zoete witte wijn. Op het moment dat ik het glas aan mijn mond zet begint een vijftal blazers te spelen. Mijn ochtend kan nu al niet meer stuk, wat een belevenis.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wine Skisafari, wijnproeverij in Alta Badia Zuid Tirol

Band bij de eerste hut

Ütia i Tablà - Alta Badia

Ütia i Tablà - Wine skisafari

Met een wijntje op naar de volgende wijnproeverij

Met een glas wijn op stap ik weer op de latten en ski ik over de witte sneeuwvlakte naar de volgende stop, Rifugio Piz Arlara. Ook hier is het weer een en al gezelligheid. Een band speelt met op de achtergrond het fenomenale uitzicht op de pistes en de bergen. De sommeliers adviseren ons over de wijnen en ik laat mijn tweede glas vol schenken. Van het proeven komt weinig terecht, ik geniet gewoon van mijn hele glas en laat de zelfde wijn nog een keer inschenken.

Rifugio Piz Arlara - Alta Badia Wine skisafari - Rifugio Piz Arlara - Alta Badia

Wine skisafari - Rifugio Piz Arlara - Alta Badia

Skiën, wijntje drinken, skiën, wijntje met muziek

Dit is echt genieten. Een paar pistes af, de skilift omhoog, een glas wijn drinken, weer de ski’s op, nog een wijntje. Hier kan ik wel aan wennen. Ik merk bij de tweede hut al dat ik het wel erg gezellig vind. Vlekkeloos en zonder moeite, waarschijnlijk omdat ik nu eens niet nadenk over de hoogte, ski ik naar de lunch spot toe. Het is heerlijk weer en we kunnen buiten aan een lange tafel genieten van een Italiaanse lunch met pasta en uiteraard, nog meer wijn. Die pasta doet me goed na het onbeperkt proeven van de heerlijke wijnen uit de regio.

Om er na al die wijn zeker van te zijn dat ik weer fris en fruitig beneden kom besloot ik na deze top dag het zekere voor het onzekere te nemen. Ik geniet van het uitzicht en dommel een beetje weg terwijl de skilift mij weer naar het dorpje brengt.

Wijn, skisafari, Alta Badia, Zuid Tirol, Dolomieten, Italie, Wijn proeven tijdens skisafari - Alta Badia

Wine Skisafari, wijnproeverij in Alta Badia Zuid Tirol

Wine Skisafari wijnproeverij in Alta Badia?

Een keer per jaar, aan het einde van het seizoen, werd op de piste in Alta Badia de Wine Skisafari georganiseerd. Vanwege het daverende succes worden er nu meer diverse ski safari’s aangeboden. Hou jij dus van wintersport en van wijn? Zorg er dan voor dat je jouw wintersport vakantie doorbrengt in de regio Alta Badia in Zuid Tirol. De Wine Skisafari die ik heb ervaren is meestal rond 20 maart.

De berghutten liggen allemaal op minimaal 2000 meter hoogte, wat betekent dat er, naast de wijn, genoten kan worden van een panoramisch uitzicht over de Dolomieten. Een ticket voor de Wine Skisafari kost €30,- per persoon en wil je ook genieten van de hapjes erbij dan betaal je €35,- per persoon, *prijzen 2015! Voor dat bedrag kan je onbeperkt proeven van de wijnen. De tickets zijn ter plaatse te koop bij de vier deelnemende berghutten.

Tijdens het wintersport seizoen zijn er ook andere skisafari’s mogelijk. Wat dacht je van, de Gourmet Skisafari, een Sommelier on the slopes of Roda dles Saus?

Gourmet Skisafari

Begin december wordt het culinaire seizoen van Alta Badia geopend met de Gourmet skisafari. In de berghutten waar gepauzeerd wordt, worden internationale chefs uitgenodigd. Samen met de lokale koks maken zij een divers menu, met zowel Zuid-Tiroolse als internationale gerechten.

Sommelier on the slopes

Geniet van de ultieme combinatie van skiën en wijn drinken tijdens de Sommelier on the slopes ski tour. De tour wordt begeleid door een ski-instructeur, die de mooiste routes van Alta Badia kent. Tijdens de gehele tour zal een sommelier aanwezig zijn. Bij elke hut zal hij of zij de deelnemers begeleiden in hun zoektocht naar de heerlijkste lokale wijn. De tours vinden plaats op 19 en 26 januari, 9 en 16 februari en op 9 en 16 maart 2017.

Roda dles Saus

De Ladiniërs vestigden zich lang geleden in Alta Badia, in het gebied tussen de Dolomieten. Zij spreken nog steeds hun eigen taal, het Ladinisch, en hebben hun eigen gerechten. Van 12 tot en met 19 maart kunnen skiërs deze Ladinische gerechten proeven in deelnemende berghutten. De gerechten, de live muziek die gespeeld wordt bij de restaurants en de Ladinische omgeving zorgen ervoor dat de Ladinische cultuur in ere wordt gehouden.

Meer reistips voor Zuid-Tirol

Kan jij niet wachten om Zuid-Tirol te gaan ontdekken? Laat je inspireren op Travel around with me en lees snel verder voor alle reis mogelijkheden in Zuid-Tirol.

Beste wijnkelder experience ooit, Corvara Zuid Tirol

Zou jij wel eens een Wine Skisafari wijnproeverij in Alta Badia willen beleven?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email