Voor wie dol is op wijn en rondreizen zijn de wijnroutes in Spanje een aanrader, in het Spaans bekend als de Rutas del Vino. Om het wijntoerisme in Spanje te stimuleren is er een speciale website waarop de mogelijkheden rondom wijntoerisme (ook bekend als eno-toerisme) te zien is. Goed om te weten is dat het echt niet alleen om wijn gaat, het is meer een gastronomische route die je op je eigen tempo kan volgen, waarbij je zelf kan selecteren wat je graag wil zien en doen onderweg. Een combinatie van dit alles, dat is de Spaanse wijncultuur.

Ontdek de wijnroutes in Spanje (Rutas del Vino)

Op dit moment zijn er in totaal 33 wijnroutes in Spanje, je kan ze allemaal ontdekken op wineroutesofspain.com. Leuk is dat je ook ‘wijnbelevenissen’ kan selecteren. Je kan een selectie maken uit wijnroutes, locaties en belevenissen rondom wijn en zo zien wat er allemaal mogelijk is. Van leuke accommodaties langs de wijnroutes, tot bodega’s en wijnhuizen die je kan bezoeken voor een proeverij, waar je met een Land Rover, te paard of op de fiets langs wijngaarden kan, waar je een picknick tussen de wijnranken kan beleven, welke musea je kan bezoeken en nóg véél meer.

In het noordwesten van Spanje ligt de grootste autonome regio van Spanje, Castilië en León, in het Spaans Castilla y León genoemd. In deze regio zijn in totaal 9 wijnroutes te vinden die zijn gecertificeerd door ACEVIN, de Spaanse associatie van wijnsteden. De Rutas del Vino in Castilla y León heeft het hoogste aantal wijn toeristische bestemmingen van topkwaliteit in Spanje. Drie van de negen wijnroutes bevinden zich in de provincie Zamora, dat deel uitmaakt van deze regio. Dat zijn de onderstaande drie wijnroutes in Spanje die ik heb mogen ontdekken en die ik ook zal uitlichten in dit artikel. Op de kaart hieronder betreft dat deze wijnroutes in Spanje:

De Spaanse Rutas del Vino, oftewel de Spaanse wijnroutes, gaan niet alleen om wijn. Je zou ze ook gastronomische wijnroutes in Spanje kunnen noemen. Zo zie je tips voor lunches en diners in goede restaurants, kan je ontdekken waar je lokale lekkernijen kan proeven en waar je op een aantal plekken kan leren om zelf iets te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een chocolade workshop volgen of naar een banketbakker om zelf (traditionele) zoetigheden te maken.

Dat niet alleen, reizigers willen natuurlijk ook wat zien, dus zijn er ook genoeg tips voor culturele uitstapjes en historische bezienswaardigheden die je kan bezoeken langs de Ruta del Vino. Tijdens je rondreis kan je overnachten bij aangesloten partners en je ogen dichtdoen in een van de mooie Spaanse Posadas of je een prinses voelen in een van de ‘castillo’s’, kastelen langs de route.

Elke wijnroute in Spanje heeft zo haar eigen unieke elementen. In Toro kan je struinen door het historische centrum en in Zamora ook, hoewel Zamora ook een grote stad is. Toro staat bekend om haar rode wijnen en in Arribes smaakt alles weer heel anders, omdat het grenst aan Portugal. Arribes en omgeving bevindt zich in een zeer rustige en landelijke omgeving waar je ook kan verblijven in agriturismo’s. In de buurt van Zamora kan je juist weer overnachten in een kasteel. Een combinatie van het volgen van meerdere wijnroutes bieden je een afwisselende rondreis door de provincie Zamora in Spanje.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat veel informatie in het Spaans is. De informatie op de websites is soms in het Engels, maar zal je zal merken als je door deze regio reist, je regelmatig je vertaalapp zal moeten gebruiken. Al maakt het dat juist soms ook leuk, omdat het bijdraagt aan je reisgevoel. In veel dorpen worden lange siësta’s gehouden en zijn locaties op bepaalde dagen gesloten, hou daar ook rekening mee en bekijk van tevoren de openingstijden. Wil je een bepaalde activiteit beleven, dan is het aan te raden om van te voren een reservering te maken.

♥ Ontdek hier al mijn reistips voor Spanje.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wijnroutes in Spanje (Rutas del Vino)

Ruta del Vino de Toro

Toro kent een lange geschiedenis van wijnmakers, al vanaf de 1e eeuw voor Christus. Toro staat bekend om haar rode wijnen die gemaakt worden van de Tinta de Toro druif die hier groeit en tevens de meest verbouwde druivensoort is. Zo’n 25% van alle wijngaarden is bedekt met wijnstokken die meer dan 50 jaar oud zijn. In 1987 werd Toro beloond met een D.O. erkenning.

De bekende en meest vooraanstaande wijnrecensent Robert Parker zegt hierover “It is being called one of the last unexploited patches of superior grape growing terroir in Europe, with decades-old vines and a mature winemaking culture. The conditions are right, in terms of nature and of man”.

Wil je buiten het hoogseizoen Toro ontdekken, dan is het een aanrader om Toro in oktober te bezoeken. Elk jaar wordt in oktober namelijk het ‘Toro oogstfestival‘ georganiseerd. Het normaal zo rustige Toro verandert in een paar dagen compleet tijdens het traditionele feest. Iedereen keert terug naar de stad, men draagt historische kledij en de ezels trekken karren voort met goed gevulde manden vol druiven. Ook lokale lekkernijen zoals broden, kazen en wijnen ontbreken niet zodat iedereen kan genieten van de oogsttijd.

♥ Meer informatie over de Ruta del Vino de Toro;
♥ Wil je landelijk overnachten? Bekijk Casa Rural Marialba;
♥ Tip voor een bijzondere overnachting, Castillo de Monte la Reina Posada Real & Bodega.

Ruta del Vino de Toro

Bezoek Salvador Fariña, een van de belangrijkste wijnhuizen in Spanje

Eén van de oudste en belangrijkste Spaanse wijnhuizen in de Toro-regio in Spanje is die van oprichter Salvador Fariña. Salvador richtte het wijnhuis op in 1942 en hij wordt erkend als een van de grondleggers van de D.O. Toro. Zijn oenologische filosofie, het geloof in de kracht van de druivensoort Tinta de Toro, het altijd openstaan en als eerste werken met de nieuwste mogelijkheden voor het maken van wijnen heeft ervoor gezorgd dat inmiddels de derde generatie de familie traditie voortzet.

De wijngaarden beslaan meer dan 300 hectare en het grootste gedeelte bestaat uit Tinta de Toro gevolgd door de Malvasia druiven. Leuk om te weten is dat de wijn Pr1mero ieder jaar een paar weken na de oogst wordt gelanceerd met ieder jaar een ander label. Kunstenaars kunnen een tekening inzenden en kans maken op de wijnfles te prijken. Zo is er ieder jaar een uniek exemplaar.

Bodega Fariña is te bezoeken op afspraak en na reservering via de website. Bekijk de openingstijden online. Er is een museum ingericht en je kan er diverse wijnen proeven al dan niet met een proeverij erbij.

Wijnhuizen in omgeving Toro

Ruta del Vino de Toro

Bezoek wijnmuseum Pagos del Rey  

Wil je alles over de wijngeschiedenis van Toro ontdekken, dan raad ik je aan een bezoek te brengen aan het wijnmuseum Pagos del Rey in Morales de Toro. Het museum is gebouwd in de productiemagazijnen van de oude coöperatie. Je kan hier op eigen gelegenheid, tegen betaling, door het museum en de tuin dwalen of je laten rondleiden door een Engelssprekende gids voor een extra tarief.

Na afloop van je bezoek aan het museum en de wijnkelder kan je één rode Toro wijn proeven. Wil je een complete belevenis inclusief een proeverij van meerdere wijnen dan kan je daarvoor online een reservering maken. Bekijk de website voor de openingstijden en de toegangsprijzen, op maandag is het museum gesloten.

Wijnroutes Spanje

Struin door het historische dorp Toro

Het culturele hoogtepunt van een bezoek aan Toro is de kerk Santa María la Mayor uit de 15e eeuw, dat een van de best bewaarde middeleeuwse monumenten in Spanje is. Helaas is het op maandag niet geopend, toen ik er was, dus check de openingstijden voordat je naar Toro gaat. Uiteraard kan je de kerk wel altijd van buiten bewonderen.

Aan de achterkant van de kerk bevind zich een knus pleintje met meerdere bankjes waar de locals graag plaatsnemen om de dag door te nemen als de zon langzaam zakt. Het plein is tevens een mooi uitkijkpunt met in de verte de brug over de Duero rivier. Rechts aan de overkant bevind zich een klein strandje, waar je kan afkoelen in de rivier op warme zomerdagen.

Bezienswaardigheden Toro

Mooi uitkijkpunt in Toro

Ruta del Vino de Zamora

De Zamora wijnroute in Spanje is een veelzijdige wijnroute die het ontdekken waard is, omdat het zoveel verschillende mogelijkheden biedt. Zamora ligt op minder dan 60 kilometer afstand van de grens met Portugal en ten noorden van de mooie stad Salamanca.

Je kan kilometers lang over een weg dwars door het traditionele Castiliaanse landschap rijden langs graanvelden en wijngaarden, een stop maken in de Romaanse stad Zamora die vroeger langs de Zilverroute lag, overnachten in kastelen en her en der stoppen voor het proeven van wijnen en andere lekkernijen. In deze regio was wijnbouw altijd de belangrijkste inkomstenbron. Er zijn dan ook vele wijngaarden met meer dan 100 jaar oude wijnstokken. De regio Tierra del Vino DOP beslaat meer dan 1800 km2.

♥ Meer informatie over de Ruta del Vino de Zamora.
♥ Ergens slapen? Bekijk de beschikbaarheid bij Parador de Zamora en Posada Real Castillo del Buen Amor.

Ruta del Vino de Zamora

Dwaal rond in de Romaanse stad Zamora

Tijdens het volgen van de wijnroutes in Spanje mag je Zamora niet overslaan. Zamora staat bekend om de vele Romaanse bouwkunst dat te danken is aan de ligging aan de ‘Zilverroute’ in de Romeinse tijd. De oude stad is nog grotendeels omgeven door stadsmuren en als het ware wandel je hier door een Romaans openluchtmuseum.

‘La Catedral de El Salvador’, de kathedraal van Zamora die dateert uit de 12e eeuw is de belangrijkste bezienswaardigheid in het historische centrum van de stad. Achter de kathedraal bevind zich de gratis te bezoeken kasteelruïne en de aangrenzende kasteeltuin. De Romaanse kerken die te zien zijn in Zamora stammen allemaal uit de 11e tot en met de 13e eeuw. Zamora is ook een van de plaatsen waar ieder jaar de Samana Santa groots gevierd wordt. In de kathedraal kan je de processiebeelden zien.

Een must is een wandeling naar het mooiste uitkijkpunt van Zamora. Vanaf de Mirador del Troncoso kijk je uit op de brug met 16 bogen, de Puente de Piedra. Stap op de terugweg even naar binnen bij Parador de Zamora, dat een prachtige binnenplaats heeft en waar je ook kan overnachten. Voor een drankje of een lunch is Plaza Mayor de Zamora de ideale plek, het centrale plein in het centrum.

Doen in Zamora

Bezienswaardigheden Zamora

Volg een chocolade workshop

Altijd al willen weten hoe chocolade wordt gemaakt? Een van de activiteiten die je kan beleven in Zamora is het volgen van een chocolade workshop. De familie Refart vertelt je graag alles over het maken van chocolade, alleen doen ze dat wel in het Spaans. Spreek je Spaans dan is dat ideaal, anders zal je moeten informeren naar een tolk of is het een kwestie van gewoon toekijken en de handelingen na doen. Refart Chocolate is lid van de lokale ambachtelijke voedingsvereniging en heeft meerdere awards gewonnen. Een aanrader is het proeven van de bijzondere chocolade combinatie met kaas. Ik ben benieuwd hoe jij dat vindt smaken!

Doen in Zamora, volg een workshop

Tips voor overnachten in en op de route naar Zamora

Wil je in het oude centrum van Zamora overnachten? Ik heb er zelf niet geslapen, maar je kan wel tijdens een bezoek aan de stad naar de binnenplaats lopen van de mooie Parador de Zamora. Het kasteel uit de 15e eeuw blijkt een viersterrenhotel te zijn en als je de foto’s ziet, dan kies je beslist voor deze bijzondere overnachting in Zamora. Extra voordeel met al die lekkere wijnen in Zamora, is dat je rollend naar je hotel kan in plaats van in je huurauto stappen.

Overnacht je liever ergens anders langs de Ruta del Vino in Spanje? Dan kan ik het, uit de 11e eeuw stammende kasteel, Castillo del Buen Amor in Topas zeker aanbevelen. Het ligt op ongeveer 45 minuten rijden ten zuiden van Zamora en op 25 minuten rijden ten noorden van Salamanca. Je moet dus even plannen wanneer het het handigste is om hier te overnachten tijdens je wijnreis in Spanje. Wat mij betreft is het echt een stop met overnachting waard, omdat het midden in de natuur ligt omgeven door wijngaarden. Je rijdt ernaar toe over een oprijlaan met aan weerskanten cipressen. Je gaat de hoek om en dan zie je daar een prachtig gerenoveerd kasteel dat door de familie Fernandez de Trocóniz Tapia wordt beheerd. Condé Nast Traveller heeft het uitgeroepen tot een van de mooiste hotels in Spanje en het prijkt dan ook op de ‘Gold List 2019’.

♥ Bekijk de beschikbaarheid bij Parador de Zamora en Posada Real Castillo del Buen Amor.

Luxe hotel in Zamora

Bijzonder overnachten in Spanje

Tips langs de route van Zamora naar Arribes

Het is natuurlijk maar net hoe jij je eigen wijnroute door Spanje wilt indelen. Pak Google Maps er bij om je eigen ideale rondreis samen te stellen. Ik ontdekte deze regio op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau en zij organiseerden meerdere stops langs de route van Zamora naar Arribes.

Langs de route bevinden zich een paar van de oudste wijngaarden van Spanje. Een van de wijnen in deze omgeving die je beslist moet proeven zijn die van het wijnhuis Viñas del Cenit. Je kan deze bodega niet individueel bezoeken, maar je kan op de website wel alle informatie over de wijnen vinden en ze in de omgeving bij restaurants proeven. Wil je meer weten over deze wijnen? Als je hierna doorreist naar Arribes, kan je in dat hoofdstuk meer lezen over het wijnhuis van Jose en Liliane. Naast zijn eigen bodega is Jose ook wijnmaker voor Viñas del Cenit.

Een van de restaurants die de wijnen van Viñas del Cenit serveert is Café de Quintano in Casaseca de Campeán. Dit is zo’n typisch Spaanse restaurant in een klein dorp dat je echt moet kennen van horen zeggen, anders zou je het nooit vinden. Sinds 1927, met inmiddels de derde generatie aan het roer, is het nog altijd een populair restaurant waar je volop kan proeven van huisgemaakte gerechten met ingrediënten uit de streek. Er zijn mensen die 1.5 uur rijden om hier te eten, aldus de man naast ons aan tafel, dus dat zegt wel wat.

Wijngaarden Viñas del Cenit

Goed restaurant omgeving Zamora

Lekkers voor onderweg, koop Aceitadas bij een Panadería

Ben je gek op lokale lekkernijen? Wat lekkers voor onderweg tijdens je rondreis zijn Aceitadas. Het zijn een soort kleine pepernoten gemaakt van meel, olie, ei, anijs en suiker. Je kan ze langs de route kopen bij Panadería Coomonte, navigeer hiervoor naar het dorpje Corrales del Vino. De meeste panedaria’s in Spanje zijn van vroeg in de ochtend tot een uur of 13.00 in de middag geopend.

Panadería Coomonte wordt inmiddels gerund door de 3e generatie, nadat het werd opgericht in 1945. De familietraditie bestaat uit ‘De Coomonte-formule’, oftewel een traditionele bereiding waarbij alle broden en zoetigheden met de hand worden gemaakt en gebakken worden in een grote houtgestookte oven. Wij mochten hier even in de keuken kijken en proeven van de Aceitadas. Meer foto’s kan je ook hier op de website van Ruta del Vino Zamora bekijken.

Rutas del Vino Spanje

Proef de wijnen van Viña ver in Corrales del Vino

Trek in een wijnproeverij met hapjes? Zorg dan dat je tijdens de voorbereiding van je wijnreis in Spanje al een reservering maakt bij Ramiro Morán Blanco van Viña ver in Corrales del Vino. Zijn familie bodega bevindt zich schuin tegenover Panadería Coomonte.

Ramiro is al meer dan 10 jaar een kleinschalige traditionele wijnmaker in de Tierra del Vino de Zamora regio. Hij heeft een eeuwenoude wijngaard aangekocht en opgeknapt en maakt sindsdien met zijn vrouw wijnen in de wijnkelder onder het huis. Wil je ook zijn wijnen proeven? Bekijk dan hier de openingstijden, prijzen en contactgegevens.

Leuk weetje is dat de eigenaar Ramiro Morán Blanco in 1992 als atleet meedeed aan de Olympische Spelen. In de woonkamer, waar ook deels de wijnproeverij georganiseerd wordt, staat de Olympische fakkel die hij onder andere mocht dragen. Het is dan ook niet zo gek dat alle etiketten van al zijn wijnen een afbeelding bevatten van een atleet.

Wijnreis Spanje

Ruta del Vino de Arribes

De Ruta del Vino de Arribes bevindt zich op de grens met Portugal tussen de provincies Zamora en Salamanca. Vanaf het vliegveld van Madrid is het ongeveer 3,5 uur rijden. Het is een zeer landelijke omgeving waar je tot rust kan komen in de natuur, op je gemak van alles kan proeven en waar je kan overnachten in een agriturismo en/of Posadas. Dit is de enige wijnroute in Spanje die geheel langs de grens loopt.

Arribes dankt haar naam aan de meer dan 150 kilometer lange rivier kloof (arribes genoemd) die de rivier Duero omlijnen. Het natuurpark Arribes del Duero is onderdeel van het UNESCO Meseta Ibérica Biosphere Reserve. Voor ‘slow travellers’ is het een ideale omgeving voor een rondreis langs de grens van Portugal.

Op elke bestemming kom je tijd tekort, zo ook ik in deze regio. Volgens de locals is de historische plaats San Felices de los Gallegos en de dorpen Villarino de los Aires en Formariz ook een bezoek waard.

♥ Meer informatie over de Arribes, Ruta del Vino.

Ruta del Vino (wijnreis Spanje)

Ontmoet kleinschalige wijnmakers tijdens je wijnreis in Spanje

Qua wijnen kan je in Arribes alle kanten op, van het bezoeken van eeuwenoude wijngaarden tot moderne bodega’s en het ontmoeten van kleinschalige wijnmakers zoals José en Liliane van Bodega El Hato y el Garabato die alles vertellen over hun wijnpassie en waarom ze geloven in wat zij maken van de lokale druif Juan García. Het is een familiebedrijf, waar ze met zijn tweeën wijn maken in het bijgebouw bij hun huis, dat ze erfden van familie.

In totaal hebben ze ongeveer 8 hectare land, waarvan sommige wijngaarden tussen de 80 en 120 jaar oud zijn. Ze maken een gelimiteerd aantal flessen per jaar op ambachtelijke wijze, zodat ze waar nodig direct kunnen bijstellen tijdens het proces. Zij geloven meer in hun eigen intuïtie en daarom is hun verhaal en het proeven van de wijnen weer een totaal andere belevenis tijdens je wijnreis in Spanje.

Wijnroutes in Spanje

Rutas por las Bodegas, bezoek de ondergrondse wijnkelders in Fermoselle

Het dorpje Fermoselle wordt ook wel het dorp van de 1000 wijnhuizen genoemd. De uit rotsen gehouwen wijnkelders waren in de middeleeuwen de plek waar de wijnen werden opgeslagen, vanwege de goede temperatuur en vochtigheid. Dit erfgoed is van cultureel belang en vandaag de dag kan je meerdere ondergrondse wijnkelders bezoeken. Er zouden nog meer dan 600 wijnkelders onder de grond liggen, waarvan er een aantal zijn opengesteld voor publiek.

Om nog meer een indruk te krijgen, kan je op deze website meer foto’s bekijken. Reserveren voor een tour kan via visitabodegas@hotmail.com of via +34 659 472 407. Het kan zijn dat er alleen een Spaans sprekend iemand is als gids.

Rutas por las Bodegas

Een van de mooiste dorpjes is Fermoselle

Wat het mooiste dorpje is, is voor iedereen anders. De locals zeggen in elk geval dat Fermoselle een van de mooiste dorpjes in de omgeving is. Het ligt tegen een heuvel aan met een wijds uitzicht op de vallei. Het hotel-restaurant van Hotel Rural Restaurante “La Enoteca del Marques” is een aanrader voor lokale gerechten die je kan nuttigen in de mooie tuin. Vanuit de tuin waar je kan dineren, kan je ook genieten van de zonsondergang, die boven de vallei steeds verder naar beneden zakt.

Zoals de naam al zegt, is het ook een hotel, ik kan daar geen advies over geven, want ik heb er zelf niet overnacht. Op loopafstand van het restaurant bevindt zich het viersterrenhotel Posada Doña Urraca. Ik heb hier twee nachten doorgebracht, omdat het een handige locatie is qua ligging om uitstapjes te maken. Daarnaast heeft het een groot terras met een mooi uitzicht. Je kan via het hotelterras helemaal naar boven lopen voor het hoogste uitzichtpunt (mirador) over de vallei. Nadeel van het hotel is dat het hotelontbijt matig is voor een hotel op dit niveau en de hotelkamers gehorig zijn.

Mooi dorpje Fermoselle

Mirador Posada Doña Urraca

Lunchen bij award winnend familie restaurant in Fermoselle

Bij Restaurante España staat inmiddels de derde generatie aan het roer. Mar Marcos is de chef, ze groeide op in het restaurant van haar grootouders. Net als haar grootmoeder Pilar en haar moeder Meri houdt ze van de traditionele keuken.

Ze weet zulke smaakvolle lokale gerechten te maken, dat het restaurant al meerdere awards heeft gewonnen. Ook dit is weer een restaurant dat je echt moet kennen, want anders zou je er zo langs lopen. Wil je een traditioneel gerecht eten? Bestel dan de ‘bacalao’, want dat is het visgerecht waar ze bekend om staan. Meer gerechten en de openingstijden kan je online bekijken.

Goed restaurant in Fermoselle

Rutal del Vino Espana

Arribes del Duero National Park & UNESCO Meseta Ibérica Biosphere Reserve

Het UNESCO grensoverschrijdende ecologische reservaat “Meseta Ibérica” bestaat in totaal uit vier natuurparken en is daarmee het grootste van West-Europa:

  1. Montesinho;
  2. Arribes del Duero;
  3. Het Sanabria meer;
  4. International Douro.

Het is mogelijk om tickets te kopen voor een boottour over de Duero rivier, die dwars door het natuurpark loopt met aan weerszijden van de rivier grote kliffen. Ook kan je kiezen voor een boottocht op het Sanabria meer. Je rijdt hiervoor even de grens tussen Spanje en Portugal over naar Miranda do Douro. Hou dan ook rekening met één uur tijdsverschil. De beste tijd voor de boottour over de Duero rivier is vroeg in de ochtend, dan heb je namelijk de meeste kans om de arenden, gieren en misschien zelfs wel een zwarte ooievaar te spotten. Duero is de Spaanse benaming voor de rivier, in het Portugees bekend als de Douro rivier.

Nadeel van de boottour over de Duero rivier is dat de gehele één uur durende excursie in het Spaans is. Je ontvangt wel een folder waarop markeringen langs de route en de dieren die je zou kunnen spotten in het Engels staan vermeld, maar als je de taal niet spreekt, leer je eigenlijk niets over de omgeving.

Voor meer info en tickets bekijk deze website

Arribes del Duero National Park & UNESCO Meseta Ibérica Biosphere Reserve

Uitzicht op de rivier kloof bij Fariza (ook hike startpunt)

Het mooiste uitzicht op de Duero rivier en de kloof heb je misschien wel vanaf het uitzichtpunt bij Fariza, de Mirador de las Barrancas. Dit is ook de plek waar je meerdere hikeroutes kunt volgen. Neem voldoende te eten en te drinken mee, want er is hier verder niets in de omgeving, ook geen toilet. Je auto kan je hier wel gratis parkeren. Trek goede wandelschoenen aan, het is een rotsachtige omgeving.

Uitzichtpunt Fariza

Proef van de meest veelzijdige jams in Fornillos de Fermoselle

Teresa Cotorruelo erfde het huis van haar oma en de oude schuur toverde ze om tot een keuken en winkeltje met de naam Mermeladeria Oh Saúco! Dit is de plek waar ze al haar huisgemaakte jamsoorten creëert, soms wel meer dan 40 verschillende soorten per jaar. Wat dacht je van kiwi met citroen jam? Een aanrader wat mij betreft! Wijnliefhebbers kunnen proeven van jam gemaakt met uien en druiven, een beetje jam op een stukje geitenkaas, wijntje erbij en genieten maar. In het aangrenzende winkeltje kan je al het lekkers kopen voor onderweg of als smaakvolle souvenir voor thuis.

Wil je een pauze tijdens je wijnreis in Spanje inlassen, dan kan je hier ook een ‘Yoga & Marmelada’ workshop volgen. Eerst kan je proeven van allerlei jams, gevolgd door een yogales op zolder. Wil je nog langer in deze omgeving blijven dan heb ik de onderstaande overnachting tip voor je. Enig nadeel van de workshop is wel dat Teresa alleen Spaans spreekt.

Rutas del Vino

Overnacht in een agriturismo met zwembad en ezels op het land 

Een slingerend weggetje door het kleine dorpje Fornillos de Fermoselle leidt je naar La Casa de los Arribes. Door de donkere schuur stap je de bloeiende tuin in waarachter zich twee appartementen bevinden. Op het landgoed staan een drietal ezels te grazen en ze kijken even op naar wie het landgoed betreed. Even verderop lopen een paar katten en je hoort het gescharrel van de kippen. Het hoogtepunt qua faciliteiten bij deze Agriturismo is het buitenzwembad.

♥ Bekijk de beschikbaarheid bij La Casa de los Arribes.

Leuke agriturismo met zwembad

Agriturismo La Casa de los Arribes

Smul van de award winnende olijfolie en neem een fles mee als souvenir

DourOliva, de naam zegt al genoeg, is een olijfolie die is geproduceerd in de buurt van de Duero rivier. De olijfolie wordt gemaakt in het hart van Arribes del Duero, in het dorpje La Villa de Fermoselle dat door de Europese Unie is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De lage ligging van Fermoselle in de buurt van de Duero rivier, de terrasconstructies, het mediterrane klimaat en de goede temperatuur zijn een goede mix voor de olijventeelt in deze omgeving.

Er zijn meerdere restaurants in de omgeving waar DourOliva wordt geserveerd, zodat je ervan kan proeven, zoals Restaurante España. Ook hebben de eigenaren onlangs een olijfolie museum geopend waar ze in de toekomst ook olijfolie proeverijen gaan organiseren. Blijkbaar doet de Spaanse olijfolie het ook goed in Japan, niet voor niets wonnen de eigenaren van Aceite de Oliva Virgen Extra DourOliva daar een ‘Gouden Certificaat’ voor hun olijfolie. Volgens onze gids smaakt de olijfolie goed bij Japans eten en is het een opkomende markt dat graag naar deze regio reist.

DourOliva

Restaurante España

Reizen naar Madrid en verder naar de wijnregio’s

Ben jij enthousiast geworden en krijg je zin in een wijnreis door Spanje? Vanuit Nederland kan je onder andere met KLM en Air Europa rechtstreeks naar Madrid vliegen in iets minder dan 2.5 uur. Op Barajas Airport, het vliegveld van Madrid, kan je direct in je huurauto stappen om aan je rondreis te beginnen.

Een andere optie is om met de hogesnelheidstrein in één uur naar Zamora te reizen. Vanaf het vliegveld zijn het een paar haltes met het openbaar vervoer en een keer overstappen. Op deze manier kan je in de stad Zamora starten met je rondreis en daar een auto huren. In een aantal gevallen is het huren van een auto goedkoper in Zamora dan autohuur vanaf het vliegveld van Madrid.

Ik raad altijd aan om een auto te huren bij Sunny Cars. Dan ben je goed verzekerd en kan je zorgeloos genieten van je rondreis. Hier kan je meer lezen over mijn Sunny Cars ervaringen. Extra voordeel, in Spanje kan je ook een auto huren zonder creditcard. Hier kan je meer lezen over een auto huren in Spanje.

♥ Bekijk hier de mogelijkheden voor een auto huren vanaf Madrid en hier vanaf Zamora.
♥ Reis je liever met de trein naar Zamora dan kan je op de website van Renfe de treintijden en prijzen checken.

Wijnproeverijen Spanje

Zou jij ook één of meerdere wijnroutes in Spanje willen volgen tijdens een rondreis?

Print Friendly, PDF & Email