In september stond de Duitse regio Rheinhessen, (Rijn-Hessen), het grootste wijnbouwgebied van Duitsland, in de spotlights in verband met de viering van haar 200 jarig bestaan.

Bezoek de wijnmarkten en wijnfeesten in Duitsland

Een lang weekend Duitsland, in combinatie met een bezoek aan de wijnmarkten en wijnfeesten en dan ook nog eens ter ere van het 200 jarig bestaan, daar wilde ik wel bij zijn. Mainz is dan een leuke uitvalsbasis en tevens, de regio Rheinhessen meegeteld, de wijnhoofdstad van Duitsland.

Wijnmarkt in Stadspark van Mainz

Wijnmarkt in Stadspark van Mainz

Elk jaar staat Mainz het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september in het teken van de wijnmarkt, de Mainzer Weinmarkt. Het Stadspark wordt volledig omgetoverd tot wijnmarkt waar duizenden mensen op af komen. Dat ik altijd dacht dat voornamelijk “oudere mensen” naar wijnfeesten gingen daar moest ik gelijk afstand van nemen. Het leek wel op een festijn zoals wij “Koningsdag” kennen, maar dan zonder oranje kleuren en met veel wijn. Onder de locals staat de Mainzer Weinmarkt zelfs bekend als “een van de leukste feesten van Mainz“.

Het Stadspark staat vol met leuke wijnbarretjes. Daarnaast vind je grote stands met lange tafels waaraan iedereen naast elkaar plaats kan nemen. Je kan er ook romantisch een wijntje drinken in de rozentuin, er kan geproost worden bij diverse optredens of flink gedanst worden op de beats van de DJ met uiteraard een goed glas wijn in je hand. Als lid van de Great Wine Capital, (sinds 2008) vereniging mag op de Wijnmarkt van Mainz het Great Wine Capital wijndorp natuurlijk niet ontbreken. Naast vele lokale wijnen kan je ook proeven van de wijnen uit de beste internationale wijnstreken. Wijn is fijn maar daar krijg je natuurlijk ook trek van. Naast de vele wijnstands zijn er ook vele foodtrucks waar je Duitse lekkernijen kan kopen. Wil jij er in 2017 bij zijn? Hou dan de donderdag tot en met zondag vrij van 31 augustus tot en met 3 september en van 7 tot en met 10 september.

Wijnmarkt in Stadspark van Mainz

Wijnmarkt in Stadspark van Mainz

Mainzer Weinmarkt

Mainzer Weinmarkt

Wijnmarkt in Mainz

Mainzer Weinmarkt

Mainzer Weinmarkt

Mainzer Weinmarkt

Overnachten tegenover de Mainzer Weinmarkt

Wat is er beter dan overnachten tegenover de Mainzer Weinmarkt? Zo kan je na het proeven van de heerlijke wijnen zo naar je hotel toe lopen. Het Favorite Parkhotel grenst direct aan het Stadspark en ligt op loopafstand van de boulevard langs de Rijn en van het stadscentrum van Mainz. Het hotel beschikt over een oud en nieuw gedeelte en wat mij betreft moet je zeker kiezen voor een kamer in het nieuwe gedeelte. De kamers zijn zeer ruim en vanaf de balkons kijk je uit over het Stadspark. Als je in de avond de deuren sluit heb je geen last van de muziek op de wijnmarkt dat elke nacht tot 02.00 uur doorgaat.

Als spa en wellness liefhebber bof je hier helemaal want je kan op de begane grond een frisse duik nemen in het zwembad en als je even wil bijkomen van de bubbels in de wijn kan je op het dakterras genieten in een jacuzzi. Wie weet heb je net als ik geluk dat het en mooi weer is én dat je de enige bent. Food liefhebbers komen hier ook zeker aan hun trekken want in het Favorite restaurant is de jongste Michelin kok van Duitsland, Philipp Stein actief. Hij tovert in de keuken samen met een jong team van mensen de mooiste gerechten in elkaar. Nou ben ik geen foodie maar de kleurrijke amuses, de kreeft en de Tilapiafilet waren goed te versmaden. En ohhh, de desserts, die waren top!

Overnachten tegenover de Mainzer Weinmarkt

Overnachten tegenover de Mainzer Weinmarkt

Favorite Parkhotel - Mainz

Favorite Parkhotel - Mainz

Favorite Parkhotel - Mainz

Favorite Parkhotel - Mainz

Favorite Parkhotel - Mainz

Favorite Parkhotel - Mainz

Favorite Parkhotel restaurant

Favorite Parkhotel restaurant

Favorite Parkhotel restaurant

Favorite Parkhotel Michelin restaurant

Favorite Parkhotel Michelin restaurant

Favorite Parkhotel Michelin restaurant

Favorite Parkhotel Michelin restaurant

Ontdek de stad Mainz

Mainz is een leuke hippe stad aan de Duitse Rijn. Een lang weekend naar de Mainzer Weinmarkt met de combi van een citytrip is ideaal. Als je donderdagavond aankomt kan je net de eerste avond meemaken van de wijnmarkt in het Stdspark. De volgende dag heb je dan uitgebreid de tijd om Mainz zelf te ontdekken. Ik verbleef in Favorite Parkhotel en van daaruit kan je langs de Rijn flaneren richting het centrum. Nu had ik wel het geluk dat het mooi weer was, al is Rheinhessen een van de zonnigste regio’s in Duitsland, dus dan is het extra genieten. Heb je genoeg tijd nestel je dan lekker in het gras of op een van de vele trappen langs de kade en trek je eigen fles wijn open en geniet gewoon.

Ontdek de stad Mainz

Rijn - Mainz

Flaneren langs de Rijn

Rijn - Mainz - Duitsland

Als je de stad inloopt, loop dan eerst even langs Nomad. Een hippe zaak waar je heerlijke koffie kan drinken. Vervolg daarna je weg door de hoofdstraat van de stad en laat je verwonderen door de paar mooie vakwerkhuizen die hier nog staan. Wil je eens wijn drinken in een traditioneel Duits wijnhuis dan moet je naar Weinhaus zum Beichtstuhl. De naam zegt het al, in het Weinhaus staat de oude biechtstoel uit de kerk. De pastoor kon geen wijn meer kopen en ruilde een stuk hout van de biechtstoel daarvoor. Wil je in de avond niet eten op de wijnmarkt in het stadspark dan is Weinstube Hof Ehrenfels een aanrader. Het ziet er binnen knus en gezellig uit en aan de achterkant is een mooie binnentuin waar je heerlijk kan zitten.

Vakwerkhuizen Mainz

Vakwerkhuizen Mainz

Nomad - Mainz

Weinstube Hof Ehrenfels

Weinstube Hof Ehrenfels - Mainz

Voor het lekkerste ijs moet je even een stuk lopen of een paar minuten met de taxi. Neustadt is een wijk in opkomst waar onder andere veel studenten wonen. Bij N’eis, leuke woordspeling, wordt al het ijs zelfgemaakt. Ik heb mij laten verrassen door onder andere de bijzondere smaak van Basilicum ijs. Een hapje was lekker maar een heel bekertje daarvan iets te veel van het goede voor mij. In dezelfde straat zit even verderop Café Annabatterie, een leuke plek met terras om even uit te rusten. Een ander café in de buurt is Neustadt Apotheke. De naam zegt het al, van binnen is het ingericht zoals een oude apotheek eruit ziet. Leuke plek maar nadeel vind ik dat het tegenover een speeltuin ligt.

N'eis - Neustadt Mainz

N'eis - Neustadt Mainz

Annabatterie - Neustadt Mainz

Neustadt Apotheke - Neustadt Mainz

Beleef de Weekmarkt van Mainz met het marktontbijt
Iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag is er van 7.00 uur tot 14.00 uur de weekmarkt van Mainz. Aan de voet van de Dom nabij het plein is het een drukte in de ochtend. Er staan vele kraampjes met lokale producten en al het anders dat je op een markt kan verwachten. Wat er dan zo bijzonder aan is? Elke zaterdag is er het marktontbijt. De locals trekken erop uit om te gaan ontbijten op de markt met Weck, Worscht en Woi, met uiteraard daarnaast een goed glas wijn. Of voor de mensen die het iets te vroeg vinden, een groot limonadeglas gevuld met wijn en aangelengd met iets van spa rood.  Wat mij betreft een must go om mee te doen!

Weekmarkt van Mainz

Weekmarkt van Mainz       Weekmarkt van Mainz

Leuk om te weten is dat:

  • Rheinhessen het grootste wijngebied van Duitsland is
  • Mainz tesamen met de regio Rheinhessen de wijnhoofdstad van Duitsland is
  • Rheinhessen is één van de zonnigste regio’s in Duitsland

Wijnbouwerfeest van Bingen

Wijnbouwerfeest van Bingen

Als je dan toch een lang weekend in Mainz verblijft is een uitstapje naar Bingen am Rhein zeker de moeite waard in deze periode. Bingen am Rhein is namelijk beroemd vanwege het “Wijnbouwerfeest van Bingen“. Het wijnbouwersfeest is met 11 dagen achtereen gesloten het grootste en langst durende wijnbouwerfeest aan de Rijn. Vanuit het stadscentrum tot aan de wijngaard bij het kerkhof presenteren wijnbouwers uit Bingen de wijnen aan om te proeven. Wil je erbij zijn in 2017? Het wijnbouwersfeest in Bingen am Rhein start elk jaar op vrijdag na St. Rochus festival. Doordeweeks is alles geopend tot 22 uur in de avond en in het weekend tot middernacht.

Wijnfeesten Duitsland

Wijnbouwerfeest van Bingen

Wijnbouwerfeest van Bingen

Wijnbouwerfeest van Bingen

Bingen am Rhein staat tijdens de wijnbouwersfeesten op zijn kop want het anders zo rustige plaatsje, waar overigens vele stops worden gemaakt door mensen die een Rijnreis beleven, wordt tijdens de wijnfeesten druk bezocht. Er is kermis aan de Rijnpromenade en er zijn diverse optredens in de stad. Het gaafst vind ik de spectaculaire vuurwerkshow die in de avond wordt afgeschoten vanaf Burcht Klopp. Niet alleen het vuurwerk is gaaf, de bijpassende muziek maakt het uniek en heel bijzonder om te zien en te horen. Ik had het geluk dat ik werd rondgeleid door de directeur van het toerismebureau van Bingen en zo kon ik even kijken bij de opbouw van de vuurwerkshow die ’s avond zou plaats vinden. Anders had ik het geweldige uitzicht moeten missen vanaf de tuin bij Burcht Klopp over de Rijn en dat is zeker de moeite waard. Vanuit het stadscentrum kun je naast de wijnbarren aan de voet van Burcht Klopp genieten van de muzikale vuurwerkshow. Wij zijn in de auto gestapt en hebben vanaf een parkeerplaats op de heuvel gekeken naar de spectaculaire vuurwerkshow. Tip om in de stemming te blijven, neem je eigen fles wijn mee.

Wijnbouwerfeest van Bingen

Wijnbouwerfeest van Bingen

Wijnbouwerfeest van Bingen

Bingen am Rhein - Duitsland

Wijnbouwerfeest van Bingen, vuurwerkshow

Wijnbouwerfeest van Bingen, vuurwerkshow

Als je naar Bingen gaat zorg dan dat je er al in de middag naar toe rijdt. Zo heb je de tijd om namelijk ook nog een aantal andere leuke dingen te doen. Rijdt met de auto naar de top van de Rochusberg. Vanaf hier kan je turen over de wijngaarden en als je nog hoger wilt staat er een uitzichttoren, de Kaiser Friedrich toren, die je kan beklimmen. Heb je nog alle tijd ga dan wandelen langs de met wijngaarden bedekte hellingen van de Rochusberg. Vanaf de andere kant van de heuvel, nabij de kerk, kan je uitkijken op de twee eilanden, Rüdesheimer Aue en Ilmen Aue. Er is ook een uitzichtpunt op de heuvel achter de kerk nabij het monument van Goethe – Ruhe. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op het plaatsje aan de overkant van de Rijn, Rüdesheim am Rhein.

wijnfeesten-duitsland-3

Rochusberg, Bingen am Rhein

Wijnfeesten Duitsland

Rochusberg, Bingen am Rhein

Rochusberg, Bingen am Rhein

Voordat je naar het stadscentrum van Bingen am Rhein gaat moet je zeker nog even langs de Rijn flaneren. Maakt een stop bij de Binger Garten. Om de kade op te fleuren en meer plekken voor “Lebensfreude und Genuss” te creëren zijn er een aantal kleine tuinen aangelegd waar men vrij kan genieten van de omgeving en zelf iets kan nuttigen. Even verderop vind je Vinothek Bingen am Rhein en dat is de perfecte startplaats voor een proeverij of om in de stemming te komen voor het wijnfeest. Mijn favoriete wijn is de Scheurebe uit 2015 en die dronk ik langs de Rijn onder het genot van de smaken van een kaasplankje. Heb je nog tijd over? Breng dan een bezoek aan de Muizentoren van Bingen, deze toren is gelegen op een klein eilandje in de Rijn en is te zien vanaf Burcht Klopp.

Binger Garten

Binger Garten

Binger Garten

Vinothek Bingen Am Rhein

Vinothek Bingen Am Rhein

Vinothek Bingen Am Rhein

Wijnmarkten en wijnfeesten in Duitsland

Duitsland staat bekend om haar goede wijnen en er zijn vele wijnfeesten. Op de website van het Duits Verkeersbureau staat veel informatie over allerlei wijnfeesten in Duitsland en de data. Daarnaast zijn er vele unieke manieren om de regio Rheinhessen te ontdekken en haar wijncultuur. Wat dacht je van een “wijnsafari” door de wijngaarden? Genieten van een gala wijnmenu in een schuimwijnkelder? Aan boord stappen van de Great Wine Capital Express voor een wijntour? Of heb je zin in een vurige avond in de wijngaarden tijdens de “Nacht der Verfuhrung”? Genieten van wijnen in een wijngaard bij kaarslicht of fakkels. Ja, wijn is fijn!

Zou jij ook wel eens naar de wijnmarkten en wijnfeesten  in Duitsland willen of ben je al eens geweest?

 

Print Friendly, PDF & Email