Wijn gooien in La Rioja Spanje! Wat een fantastisch en hilarisch event om eens mee te maken. Als je van gekke belevenissen houdt dan raad ik het je zeker aan hier eens naar toe te gaan. Tip: Combineer het met een roadtrip door La Rioja en een citytrip Bilbao.

Haro Wine Battle: Wijn gooien in La Rioja Spanje!

Travel around with me naar de ‘Batalla del Vino’ oftewel, The Wine Battle of het wijn-gooifeest in de La Rioja regio in Spanje. Weer zo’n fantastisch gek event waar iedereen elkaar onder spuit met rode wijn. Maar wat is het Haro Wijn Festival? Het Haro Wijn Festival is een heel groot dorpsfeest in het dorp Haro in de Noord-Spaanse regio La Rioja. Omcirkel met grote rode letters 29 juni in je agenda want dat is dé dag dat je met wijn gooien mag in Spanje! Op 29 juni viert men namelijk Sint-Pietersdag, oftewel op deze dag wordt de patroonheilige San Pedro geeerd. In Haro vieren ze dat met de Batalla de Vino (de Slag om de Wijn).

Het middeleeuwse dorp Haro is de hoofdstad van de Spaanse wijn El Rioja in de Rioja Alta wijnstreek. Ik vond het hilarisch om compleet doordrenkt van de wijn te feesten met duizenden mensen. Sinds 1949 is het een officieel event waarbij alles is geoorloofd. Sla goedkope witte kleding in, koop een paar super soakers, haal in het dorp Haro de laatste versieringen zoals een sjaaltje en een traditionele wijnfles en je bent er klaar voor om je in het wijngevecht te mengen.

Gek genoeg had ik verwacht dat er een soort ‘startschot‘ zou zijn van; ‘en nu gaan wij met zijn allen met wijn gooien‘. Maar niets van dat! Toen wij om 09.00 uur kwamen aanrijden bij ‘Los Riscos de Bilibio’ liepen de eerste rode wijn monsters alweer terug richting Haro. We moesten moeite doen door de mensenmassa heen te rijden. Tja, misschien zal je denken, waarom rij je er dan ook doorheen en ga je niet lopen. Maar ja, wij waren daar als ‘journalisten’ en zij wilden ons perse ‘front row’ afzetten.

We stapten uit, vulden onze super soakers en ‘wijntasjes’ met rode wijn en mengden ons in de feestende en wijn spuitende mensenmassa. Bereid je voor op een bizar, gek hilarisch en fantastisch event waarbij ik uit eigen ervaring kan zeggen dat het dragen van een duikbril toch handiger is dan een zonnebril om tijdelijke blindheid van de rode wijn te voorkomen. Man, man, rode wijn prikt in je ogen!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Haro Wine Battle: Wijn gooien in La Rioja Spanje!

Tips voor wijn gooien in La Rioja, Haro

Als je naar zo’n vreemd festival gaat als dit komt een goede reisvoorbereiding wel van pas. Dus neem deze 10 tips voor wijn gooien in La Rioja ter harte en ga ervoor!

 1. Er is dus geen officieel startmoment van het wijn gooien;
 2. Sla pakken goedkope rode wijn in bij de lokale supermarkt;
 3. Koop een paar goedkope super soakers (kan ook ter plaatse);
 4. Laat de wijn over je heen komen, spuit terug, lach en geniet!
 5. Koop ter plaatse een rood ‘Haro sjaaltje’ en een traditionele wijnfles;
 6. Koop goedkope witte schoenen (kan ook ter plaatse en nee, ga NIET op slippers);
 7. Koop je witte kleding goedkoop bij de Zeeman of de Primark (kan ook ter plaatse);
 8. Neem een waterdichte telefoonzak mee voor om je nek of eventueel een waterdicht buideltasje;
 9. Een zonnebril is handig maar eigenlijk is een duikbril beter ter bescherming van tijdelijke rode wijn blindheid;
 10. Vanaf 06.00 uur in de ochtend gaan er al mensen naar de locatie ‘Los Riscos de Bilibio’ om te starten met het wijngooien.

Tips voor wijn gooien in La Rioja, Haro

Dorpsfeest voorafgaand aan de ‘Battle of Wine’

Vanaf 19.00 uur de avond voorafgaand aan de ‘Battle of Wine‘ gaat het los in de straten van Haro en is iedereen al gekleed in het wit met rode sjaaltjes. Iedereen staat op straat te drinken en te feesten. Haro wordt voor het ‘wijngooi’ feest overspoelt door toeristen. Er zijn opvallend veel Australische toeristen, het blijkt dat reisorganisatie ‘Stoke Travel’ volop inspeelt om reizen te organiseren naar de meest bijzondere festivals in Europa. De Australiërs maar ook Amerikanen en Canadezen maken hier gretig gebruik van. Dat merkte ik vorig jaar ook al tijdens mijn bezoek aan het tomaten gooien festival in Spanje.

Zorg dat je goed bent uitgerust en voldoende gegeten hebt want als je werkelijk wilt beleven zoals, ‘de locals do’, dan ga je de hele nacht door. En dan bedoel ik dat je om 19.00 uur start in de stad en om 06.00 uur in de ochtend richting de locatie ‘Los Riscos de Bilibio’ gaat lopen of je laat rijden of aan boord stapt van één van de vele touringcars op weg naar het wijngooi feest. Je auto kan je parkeren op meerdere grote grasvelden aan de voet van de heuvel waar op de rots het beeld van San Felices, de patroonheilige van Haro, staat.

Haro La Rioja Spanje

Batalla del Vino – Haro Wine Festival

Ben jij van plan om de Spaanse wijnregio La Rioja te gaan ontdekken en wil je het ‘Batalla del Vino’ meemaken? Dan moet je naar de hoofdstad van El Rioja, Haro. Haro is een middeleeuws dorp dat in trek is bij wijnliefhebbers die de wijnen in de bodegas in de omgeving willen proeven. Daarnaast is het bekend van het jaarlijkse wijngooi feest tijdens Haro Wine Festival. Ten tijde van het ‘Batalla del Vino’, staat Haro op zijn kop en dan is het zeker een bezoek waard en handig als je in de stad verblijft in een hotel.

Vanaf 24 juni zijn er al volop buurt- en straatfeesten in Haro maar het gaat pas echt los op de avond voor het wijn gooien. Zorg dus dat je op 28 juni in Haro in een hotel overnacht zodat je het dorpsfeest kan meemaken en je na het wijn gooien ook even kan douchen in je hotel. Ja, niemand kijkt er vreemd van op als je totaal doordrenkt van de wijn het hotel in stapt. Daar liep ik dan met schoenen vol rode wijn over het blauwe tapijt van mijn hotelkamer linea recta naar de badkamer.

Hotel in Haro, La Rioja

Haro is een goede uitvalsbasis om de wijnregio te ontdekken. Persoonlijk zou ik adviseren om te kiezen voor accommodaties die midden in de wijnvelden zijn gelegen of in de rond omliggende dorpen. Dat is toch net wat bijzonderder en Haro vond ik niet echt een leuke plaats om buiten dit festival om te verblijven.

Hotel in Haro, La Rioja

Ontdek de La Rioja regio + omgeving

Hoewel het bezoek aan het wijnfeest in Haro het hoofddoel was van mijn reis heb ik er niet voor gekozen om alleen daarom naar La Rioja te reizen. Want als je er dan toch naar toe gaat kan je beter alles eruit halen wat erin zit. Mijn tip; combineer je reis met een roadtrip door La Rioja en een citytrip Bilbao. De komende tijd zullen er nog meer artikelen verschijnen over een rondreis door La Rioja en wat te doen in Bilbao en Baskenland. Wat je kan verwachten?

 1. Paardrijden tussen de wijnvelden;
 2. Rondreis La Rioja met een huurauto;
 3. Vliegen in een luchtballon boven de wijnvelden;
 4. Ontdek de kust van Baskenland en haar stranden;
 5. Combineer La Rioja met citytrip naar Bilbao, deze bezienswaardigheden moet je zien.

Vreemde en bijzondere festivals in Europa

Je hebt mij nu met wijn zien gooien in La Rioja. Maar vorig jaar ging ik tomaten gooien in Spanje en dronk ik liters bier in München tijdens het Oktoberfest. Ja, gekke en bijzondere festivals in Europa vind ik supertof om te bezoeken. Wat mij betreft check de onderstaande tips en dompel jezelf onder voor een onvergetelijke ervaring.

reisvoorbereiding La Tomatina

Haro Wine Festival: wijn gooien in La Rioja Spanje, zou jij dat ook wel eens willen beleven?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email