Kennen jullie het fenomeen wensballonnen? Het is een lampion van papier dat op dezelfde manier werkt als de hete luchtballon. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onderin de ballon hangt. Als de vlam groot genoeg is zal de papieren ballon opstijgen.

In Nederland noemen we het voornamelijk een wensballon maar het wordt ook vaak een Thaise ballon, gelukballon of sky lantern genoemd.

Wensballonnen, een eeuwenoude traditie in Azië

De eerste keer dat ik een wensballon opliet was op mijn verjaardag. Een vriendin van mij had er een voor mij gekocht en tezamen met alle vriendinnen lieten we de ballon de lucht in gaan. De tweede keer keek ik toe hoe een vriendin en haar man die net getrouwd waren een ballon lieten opgaan.

Beide keren werd er gewenst maar geen idee waar die ballonnen hype nou ineens vandaan kwam. Vorige week was ik op het Thaise eiland Koh Talu en op het strand ontdekte ik dat de wensballon een eeuwenoude traditie kent.

Gids Nop vertelde; “het oplaten van een wensballon komt uit Azië. Vroeger werd het gebruikt als communicatiemiddel bij veldslagen en later werd het vooral gebruikt bij spirituele handelingen en gebruiken”. Jullie Thaise gastheren- en vrouwen zijn vereerd met jullie bezoek en daarom mogen jullie allemaal een ballon oplaten om te vieren dat jullie hier zijn. In het Thais noemen we het Khom Loy”.

Later op de avond werd mij duidelijk dat het bij boeddhistisch gebruik gangbaar is om een wens te doen bij het loslaten van de ballon. Bij het oplaten van de ballon in China spreekt men gelukwensen uit. Vandaar ook de verschillende benamingen voor de ballon.

Vroeger wenste men vaak voor een goede oogst en tegenwoordig veel voor geluk in de liefde. Wat ik heb gewenst op het tropische eiland dat laat ik in het midden. Ik heb mijn ballon nog lang zien zweven door de lucht en hoe langer die brandt en hoe verder die vliegt hoe meer kans dat de wens uitkomt. Ik hoop het…

Thaise wensballon

Wensballonnen in Nederland

In Nederland kan je via internet maar ook bij een aantal winkels wensballonnen kopen. Het is een tijdje verboden geweest om ze op te laten maar door aanpassingen aan de kwaliteit mag het weer.

Dus is een van je vrienden binnenkort jarig of is er bijvoorbeeld een trouwerij aanstaande denk er dan eens aan om een wensballon cadeau te geven.

Heb jij weleens eens wensballon opgelaten?

Print Friendly, PDF & Email