Zeeland is altijd een goed idee. Uitwaaien aan het strand, Zeeuwse steden bezoeken en genieten van de winterse gastvrijheid. Afgelopen weekend was ik een winters weekend weg naar Middelburg.

Middelburg Winterstad, een weekend weg

Ook dit jaar staat Middelburg weer in het teken van een Middelburg Winterstad. De hoofdstad van Zeeland wordt ieder jaar omgetoverd tot een winter wonderland. De horeca gelegenheden rondom de Markt bouwen houten winterterrassen voor hun deur. Voor het Stadhuis verrijst een enorme schaatsbaan en op andere pleinen in de stad wordt ook plaats gemaakt voor winters vertier.

Middelburg bezit dit jaar 800 jaar stadsrechten en dat is terug te zien in de activiteitenkalender, het speciaal gebrouwen “Middelburg 800” bier en het enorme getal ‘800’ voor het Stadhuis. Hoewel het de hoofdstad is doet deze Zeeuwse stad voor mijn gevoel dorps aan.

Winterterassen - Middelburg

Bier 800 - Middelburg

Activiteiten Middelburg

De binnenstad is een plek om rond te dwalen. Struin door de stegen, ga eens links in plaats van rechts. Ontdek de bijzondere winkels in de kleine straatjes. Drink een biertje bij de stadsbrouwerij, beklim de Lange Jan en loop één van de hotspots binnen voor een nieuw interieur item. Wat mij betreft is er genoeg te doen voor een heel weekend weg naar Middelburg. Ontdek in dit artikel alle activiteiten die je tijdens een weekend weg naar Middelburg kan ondernemen.

Uitzicht Middelburg

De Smaek van Winter en Wijn

De Smaek van Winter en Wijn, een nieuw festival op het Damplein in Middelburg. Tijdens dit festival staan winterse smaken centraal en worden diverse wijnen gepresenteerd. Als je een foodie bent dan kan je je hart ophalen aan diverse kleine gerechten die passen bij de wijnen die geserveerd worden. Voor de vegetariërs onder ons kan je genieten voor een zachte wijn en een kaasfondue. Ik heb de witte wijn ‘Piqueras‘ uit Spanje geproefd van wijnhandel de Moriaan uit Middelburg. Als Portugal liefhebber heb ik uiteraard ook een wijn geproefd uit de Portugese streek Vinho Verde. De Alvarinho smaakte erg goed. Deze zuid Europese wijnen kunnen online besteld worden bij PortugeseWijnen & Zo in Goedereede.

De Smaek van Winter en Wijn

Middelburg Winterstad Programma

 • 16 december – Kerstmarkt op de markt
 • 16 & 17 december – Winterbierfestival
 • 17 december en 7 januari – Extra Koopzondag
 • T/m 14 januari – IJsbaan op de markt
 • T/m 15 januari – Winterterrassen in de binnenstad

Winterterrassen in de binnenstad

Rondom de markt hebben de horeca gelegenheden winterterrassen gebouwd in blokhutstijl. Bij Tympaan kan je kiezen voor een snack en daar schenken ze het bier ‘Middelburg 800‘ ook. Bij Zanzibar kan je wegdromen naar verre oorden. Zeker leuk om even te gaan kijken. Oh en bij het Marktcafé zit je ook leuk en daar is het geen straf om naar het toilet te gaan. Mooi uitzicht over het Marktplein!

Middelburg Winterstad Programma

Hotspots ontdekken in Middelburg

Middelburg is zo’n stad waar je heerlijk kan rondstruinen over pleinen, door stegen en leuke straatjes. Dit is de manier om verrast te worden en leuke hotspots te ontdekken. Ik zet er een paar op een rij waarvan ik denk, daar moet je echt even naar binnen en rondkijken.

Indistrieel, unieke mix van industrieel en Indiase interieur accessoires

Als ik ooit mijn eigen huis ga inrichten dan ga ik zeker nog eens terug naar Middelburg. Wat een gave stoere en rauwe winkel is dit als je van bijzondere spullen houdt in je interieur. Zoals de naam al zegt, vele accessoires hebben een industriële tint maar het is een mix met Indiase invloeden. Persoonlijk vond ik de oude koffers heel gaaf, de klankschalen waarvan tafels zijn gemaakt, de zitbank in de auto bumper en de barstoelen met pedalen als voetsteun. Last but not least, de wandfoto’s van Urban Cotton, zo tof! Dit is echt de plek voor ontdekkingsreizigers. Urban Cotton zegt zelf hierover; “Onze inspiratie halen we uit de reizen die we maken, bijzondere ontmoetingen en door mindful door het leven te gaan, waardoor een bepaald perspectief ineens kan resulteren in een fantastisch nieuw design”. Zo is het bij mij ook, al mijn inspiratie, in alles wat ik doen, komt voort uit de reizen die ik maak.

Locatie: Lange Geere 26.

Indistrieel, unieke mix van industrieel en Indiase interieur accessoires

Divali Shop

Vernoemd naar het Indiase lichtfestival Divali, opende KLM steward- en stewardess Jan en Joleen de Divali Shop (@DivaliShop) in Middelburg aan het Damplein. Inmiddels is het hun tweede winkeltje want ze runnen in de zomermaanden ook een ‘shopwalhallaatje aan zee’ in Westkapelle (@1001juweeltjes). Door al hun reizen zien ze zoveel moois dat ze besloten om onderweg spullen in te kopen om dat hier in Nederland weer te verkopen. Je begrijpt, als reisliefhebber moet je hier even naar binnen stappen. Wie weet spot je wel een mooi cadeau voor jezelf.

Locatie: In de zomer in Westkapelle en in Middelburg vind je Divali op het Damplein. Check online de openingstijden want ze vliegen nog steeds de wereld rond.

Divali Shop Middelburg

InMiddels, conceptstore

Conceptstore InMiddels, dat is plek voor iedereen. Het is een collectief van meerdere ondernemers met een shop-in-shop principe. Daarnaast is het een koffie- en saladebar, kan je er yoga lessen volgen, is er een massage- en haptonomiestudio, kan je er naar de kapper en er is gratis wifi zodat je ook nog eens kan werken op de flexwerkplekken. Ideaal toch deze alles in één plek.

Locatie: Lange Delft 127.

InMiddels, conceptstore

Beklim de Abdijtoren ‘Lange Jan’

Oh en vergeet niet de Abdijtoren ‘Lange Jan’ te beklimmen. De 207 treden naar boven zijn beslist de moeite waard voor een 360 graden uitzicht over de Zeeuwse stad. Vanaf de top kan je ook pas goed zien hoe groot de abdij is.

Beklim de Lange Jan

Uitzicht Lange Jan - Middelburg

Stegentocht, ontdek Middelburg met een gids

Een stad op je eigen manier ontdekken is leuk maar aan de hand van een gids kom je net die ene leuke anekdotes te weten. Helaas heb ik de stegentocht moeten missen van het ineens invallende winter weer in Nederland maar hieronder heb ik een aantal straten genoemd waar je beslist doorheen moet struinen.

 • Rouaansekaai – Kuiperspoort – Dam – Damplein – Onder den Toren

Stegentocht Middelburg

Middelburg Winterstad

Overnachten in Middelburg

Of je nu voor een hotel, B&B of een appartement kiest, het leukste is een accommodatie op loopafstand van de binnenstad. Ik verbleef in een pas geopend hotel met de gelijknamige naam als de kade waar het aan ligt, Hotel Loskade 45. 16 Maanden geleden is Bart begonnen zijn droom te verwezenlijken met hulp van zijn ouders en broer die allemaal hebben geholpen om een bijdrage te leveren aan de verbouwing van de keukenwinkel, annex huis.

Nu bieden de broers Simmelink negen hotelkamers aan verdeeld over twee verdiepingen. Alsof dat nog niet genoeg is wordt er achter het monumentale pand nog twee appartementen gebouwd. Het leuke is dat de bar en restaurant zo is ingericht dat het eigenlijk ‘los’ staat van het hotel. Mede door het kleine winkeltje en de lange tafel nodigt de ruimte ook niet hotelgasten uit. Leuk is het maandelijkse ‘aanschuif’ concept. Waarbij er aan lange tafel bijvoorbeeld genoten kan worden van een kaasfondue. Een gerecht waarbij je zeker weten met de andere tafelgasten in gesprek zal gaan.

Hotel Loskade 45 - Middelburg

Overnachten in Middelburg, Hotel Loskade 45

Hotel Loskade 45 - Middelburg

Dineren bij Desafinado, Jazz-café en restaurant

Ik hou van jazz en als jij dat ook doet dan moet je zorgen dat je op de tweede of laatste woensdag van de maand een tafel hebt gereserveerd bij Desafinado, Jazz-café en restaurant. Bekijk zeker even de bar goed want dat is net één groot lang keybord. Op elke tweede woensdag van de maand kan je genieten van een singer songwriter avond en elke laatste woensdag van de maand is er een live optreden. Lange Jan, de barman bij Desafinado, schenkt aan de voet van de Lange Jan, het gelijknamige bier; “Lange Jan”. Drink je liever wat zwaarders dan is de “Hosternokke Lekker Dieng” een aanrader, gebrouwen in Stadsbrouwerij Middelburg. De kaart is diverse en als je van goed eten houdt dan zit je hier goed. Vooral het dessert, chocomousse met een caramtaartje en straciatella ijs met chocolade smaakte erg goed.

Locatie: Koorkerkstraat 1.

Desafinado, Jazz-café en restauran

Extra reistips voor een weekend weg naar Middelburg

 • Spot de folders over Middelburg ter plaatsen en neem ze mee voor leuke acties en kortingen
 • Drink een Hosterknokke Lekker Dieng bij Stasbrouwerij Middelburg
 • Spot het ‘Zeeuws Blauw
 • Ga thee drinken bij theeschenkerij Honeypie
 • De Zeeuwse Jordaan, toffe woonwinkel met terras en binnentuin
 • Stap naar binnen bij Peeters geschenken, ontdek het azijn en mosterd atelier
 • Proef bier bij ‘De Vliegende Hollander’, 16 tapkranen, 300 bier soorten op fles
 • Zeeland Plaza, de place to be voor een Zeeuwse souvenir
 • Outdoor Travel spullen nodig? Loop naar binnen bij De BD Outdoor & Travel winkel
 • Zeeuwse wellness beleving, zeep van Sealand Cosmetics, gemaakt met Oosterschelde water
 • Van 22 december tot en met 2 januari kan je gratis parkeren in Middelburg

Zeeuws blauw

Middelburg - Zeeland

Ben jij wel eens een weekend naar Middelburg geweest?

Print Friendly, PDF & Email