Het Groene Hart van Holland, een oer-Hollands natuurgebied nabij de Randstad dat zich uitstrekt over de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Een plek waar je zelfgemaakte streekproducten kan proeven, kan overnachten in boerderijen die zijn verbouw tot luxe Bed & Breakfasts, waar je nog door pittoreske dorpjes kan fietsen, waar je geniet van de wijdse uitzichten en stilte tijdens het kanoën en waar je wordt verrast door de enorme gastvrijheid. Reis je mee door het Groene Hart waarbij we de plaatsen Woerden, Linschoten en Zegveld bezoeken?

Het Groene Hart van Holland

Het Groende Hart kreeg haar naam tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw en is in 2004 aangewezen tot “Nationaal Landschap”. Dat betekent dat er zich een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie bevindt. De moerassige veengrond werd door ontwatering geschikt gemaakt voor landbouw, veehouderij en het winnen van turf.

Begin mei bracht ik een bezoek aan het Groene Hart, een gebied dat nog geen 45 minuten rijden van mijn huis is. Ik reed er altijd langs over de snelweg naar Utrecht maar nooit nam ik eens de moeite om de afslag te nemen. Tot begin mei en ik ben oprecht verrast door de veelzijdigheid, de rust en de mooie natuur.

Wat moet je doen in het Groene Hart van Holland?

De keuze aan mogelijkheden voor een weekend weg in het Groene Hart van Holland is enorm. Of je nou een wandel, fiets, water liefhebber of rust zoeker bent. Er zijn vele opties die je een heerlijk weekend weg in Nederland bieden.

Overnachten op een landgoed in een oude hoeve

Als ik ergens naar toe ga vind ik het zelf wel eens leuk om te verblijven in een accommodatie met een verhaal. Landgoed Logies Louisehoeve is zo’n plek. Deze hoeve maakt onderdeel uit van Landgoed Linschoten. Het landgoed beslaat een gebied van 450 hectare groot met landerijen, bossen, waterpartijen, historische gebouwen en 14 boerderijen. Het merendeel van de gebouwen staat op de monumentenlijst. Daarmee is Landgoed Linschoten het grootste historische landgoed binnen de Randstad.

Landgoed Logies Louisehoeve - Linschoten

Logies Lousiehoeve is de droom die uitkwam voor Jaap en Karin Meelker. “Zij wilde het liefste een trainingsruimte aan huis en Jaap zat voor zijn gevoel vast in zijn eigen hoveniersbedrijf. Samen wilden ze het roer omgooien, genieten van de natuur en op een boerderij wonen”. Maandenlang is er verbouwd. Het oude kaashuis is nu een prachtig vakantiehuis en in de oude stallen zijn vier appartementen gebouwd. Het leuke is dat die appartementen allemaal vernoemd zijn naar de dochters van de oude landheer, zo verblijven wij in appartement Louise.

Landgoed Logies Louisehoeve, het kaashuis

Louisehoeve - Linschoten

Louisehoeve - Linschoten

Louisehoeve - Linschoten

Je moet er van houden en anders zou ik zeker zeggen laat je eens verrassen tijdens een weekend weg en verblijf op een boerderij. De frisse lucht, de rust en het zachte gekwaak van kikkers op de achtergrond als je in bed ligt maakt het voor mij als stadsmens een moment van rust.

Jaap en Karin Meelker
Haardijk 12, Linschoten
+31 (0)653 710 373

Diner tip in de omgeving:
Er zit geen keukentje in de bed & breakfast maar in de omgeving zijn genoeg mogelijkheden voor een leuke avond uit. Aan de rand van Woerden, in een mooi art deco pand, vind je Restaurant JanZen. Eigenaresse Brenda verwelkomt je graag in haar restaurant waar het bij binnenkomst net is alsof je een grote chique huiskamer instapt.  Restaurant JanZen is elke dag van de week geopend behalve op zondag. Een 3 gangen menu bestel je hier vanaf € 34.50 per persoon.

janzen

Op stap in de omgeving, de kaasmarkt in Woerden

Ik heb altijd gedacht dat Alkmaar de kaasstad van Nederland was maar nu werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Woerden, dat is dé kaasstad van Nederland. Hier wordt nog wekelijks op het Kerkplein midden in het centrum écht kaas verhandeld. Niet meer zoals vroeger natuurlijk maar wel erg leuk om naar te kijken. De kaasmarkt van Woerden is de enige kaasmarkt die nog steeds medebepalend is voor de prijs die er voor boerenkaas in Nederland betaald wordt.

Kaasmarkt - Woerden

De Woerdense kaasboeren- en handelaren laten het spel zien van de handel tussen verkoper en koper waarbij zij worden geassisteerd door de marktmeester en zijn vrijwillige assistenten. Velen daarvan zijn acteurs uit het Woerdense theater. Wil je het ook eens van dichtbij beleven? Zorg dan dat je in het seizoen op zaterdag om 10.30 uur op het Kerkplein in Woerden staat.

Kaasmarkt - Woerden

Kaasmarkt - Woerden

 

Kaasmarkt - Woerden

Kaasmarkt - Woerden

Streekmarkt in Woerden

Kijken, keuren, proeven en kopen, dat kan tijdens de streekproducten markt die tegelijkertijd plaatsvind op het Kerkplein in Woerden als de kaasmarkt. De markt is geopend van 09.0 uur tot 17.00 uur. De Streekmarkt Woerden is de oudste wekelijkse streekmarkt in Nederland. Laat je verrassen door de smaak van de V.O.C. (Very Old Cheese) van drie jaar oud of proef de pure appelsap van fruitbedrijf Smorenburg.

Streekmarkt Woerden

Verken de Meije per kano en laat je verrassen door de smaken van de Blauwe Meije

Opgehouden door een prachtige zwaan midden op de weg doemt er aan het einde van de landelijke weg Buitenplaats De Blauwe Meije op. Rebecca de Boer woont hier samen met haar man en is niet uit de keuken en tuin weg te slaan. Zij staat voor puur eten en werd in 2015 verrast met de benoeming van haar Rabarbercello als het lekkerste drankje tijdens de Groene Hart streekproduct verkiezing. Rebecca verzint van alles, van een eetbare heg uit haar voedsel-bos initiatief tot een salade gemaakt van onkruiden.

zwaan-holland

Blauwe Meije in Zegveld

Haar creativiteit gaat verder dan het verrassen van andermans smaakpapillen. Sinds dit jaar is er de Kunst en Brocante Tour, een samenwerking met galeries en brocante winkels. Verrast worden door het eten en de wisselende opstelling van kunst in de galerie en tuin is een ding dat zeker is. Daarnaast is de Blauwe Meije ook het startpunt voor een kano en/of sup tochten op de Blauwe Meije die direct aan de tuin grenst. Doe je het liever wat rustiger aan dan kan je ook een sloep huren om mee door de omgeving te varen.

Kunst en Brocante Tour de Blauwe Meije

Kunst en Brocante Tour de Blauwe Meije

Kanotocht de Meije - Zegveld

Kano-Woerden-GroeneHart

Kanotocht de Meije - Zegveld

Buitenplaats De Blauwe Meije
Meije 300, 3474 MD Zegveld
Tel. 0172-685438

Klompengolf tussen de koeien

Echt Hollands en wil je eens iets totaal anders als anders doen? Ga dan een potje klompengolven tussen de koeien. De Boerinn is de grootste activiteitenlocatie in de omgeving waar jaarlijks duizenden mensen naar toe gaan voor een groepsactiviteit. Klompengolf is net als midgetgolf maar dan met een klomp aan het einde van je stok waarmee je probeert de bal tussen de koeien door te manoeuvreren en je slag te slaan.

Klompengolf tussen de koeien

Klompengolf tussen de koeien

Heb je daarnaast zin in nog meer avontuur dan kan je je wagen aan het polderparcours of naar de kinderboerderij om even te knuffelen met de geitjes.

kinderboerderij-geit

Wil jij ook op ontdekking in het Groene Hart?

Zin in een weekend weg in de omgeving van Woerden midden in het Groene Hart van Holland? Bezoek de website; www.beleefwoerden.nl voor alle informatie en nog meer leuke tips.

Ga jij wel eens op ontdekking in eigen land?

Print Friendly, PDF & Email