Wel eens gedacht aan een weekend Dokkum in Friesland? Dokkum staat bekend als een van de Friese elf steden en als 5e winkelstad van Friesland. Begin november verbleef ik in het nabij gelegen Kollumerpomp en ging ik tijdens een weekend de hotspots in Dokkum ontdekken.

Weekend Dokkum Friesland

Op vakantie in eigen land naar Friesland? Denk eens aan een verblijf van een weekend in Dokkum! Dokkum is één van de Friese elf steden en je kan er ook nog eens super leuk winkelen.

Een leuk weetje! Op 4 januari 2022 is het precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. 4 4 Januari 1997 was de dag dat Nederland voor het eerst kennismaakte met de oranje schaatsmuts van Unox tijdens de Elfstedentocht zoals je hieronder op de foto ziet in Dokkum.

*Bekijk deze leuke huisjes aan het water in Friesland.
**Gek op autorijden? Bekijk de 11 fonteinen route en de elfstedentocht autoroute.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Oranje Unox Muts

Snuffelen bij Wadgoed 

Bijzondere cadeaus met een knipoog naar het Wad, dat is Watgoed. Een samenwerkingsverband van drie verschillende bedrijven die de handen ineen hebben geslagen in de wat mindere economische tijden. Begonnen als een pop up store maar met als doel om mensen te verrassen met hebbers en krijgers zoals ze het zelf zeggen. De winkel is een bonte verzameling en een bezoekje waard als je op zoek bent naar iets bijzonders.

Adres: Legeweg 28 – Dokkum.

Weekend Dokkum, ontdek de hotspots

Verwen jezelf bij Javana Jewellery 

Als je vanaf Artisante langs het water loopt kan je de winkel van Javana Jewellery niet missen. In het huis van Javana worden prachtige sieraden van zilver en steen verkocht. Ik ben gek op zilveren sieraden en vind het helemaal leuk als er een speciaal verhaal achter zit. Javana heef tijden in Kathmandu gewoond en hoewel ze getrouwd is met een Dokkumenaar worden haar sieraden nog steeds gemaakt door een Nepalese zilversmid.

Adres: Nauwstraat 3 – Dokkum.

Weekend Dokkum, ontdek de hotspots

Lunchen bij Artisante 

Vlakbij het keerpunt van de Elfstedentocht is een oud pand omgetoverd tot horeca gelegenheid. De vrienden Ido en Sander begonnen hier 1,5 jaar geleden aan hun droom. De oude kledingwinkel is nu 7 dagen per week geopend voor ontbijt, lunch, diner en drankjes tot in de late uurtjes. Artisante staat voor ambachtelijk bereiden van voedsel en dat presenteren als foodart. De naam Artisante, Art van kunst en santé, zegt genoeg.

Adres: Diepswal 1.

Ontdek de hotspots in Dokkum

Shop iets unieks bij 1622 lifestyle 

1622 lifestyle is zo’n winkeltje waar je graag naar binnen stapt en je word verrast door het aanbod. Bijzondere kleding waarvan je zeker weet als je thuis komt dat niet iedereen het heeft. Mooie tassen, warme pantoffels en schoenen van het merk SHABBIES. Naast het kledingaanbod vind je in de kelder een grote ruimte aan leuke interieur accessoires.

Adres: De Zijl 1 – Dokkum.

Ontdek de hotspots in Dokkum

Proef Dokkum en Friesland bij Zuivelhoeve Dokkum 

Je bent niet in Friesland en zeker niet in Dokkum geweest als je niet even de Friese delicatessen hebt geproefd. De winkel van Gerda de Graaf werd in 2014 uitgeroepen tot beste zuivelwinkel van Nederland. Ik weet niet of je het Friese/Groningse Beerenburg kent maar de Bonifatius bitter smaakt mij een stuk beter, de likeur is wat zachter van smaak.

Heidense Friezen vermoordden in 754 na Christus in Dokkum de beroemde bisschop en missionaris Bonifatius. Het zette de Friese nederzetting in een klap op de kaart. Bonifatius had vast nooit kunnen bedenken dat wij anno 2015 een bitter vernoemd naar hem zouden drinken gemaakt van Friese streekkruiden. Hou je meer van bier? Dan bof je want sinds begin november kan je ook Bonifatius bier bier verkrijgen en je ‘liif fol fan drinke’.

De kazen, Friese Tynjetaler, Friese Nagelkaas en Friese Riperkritekaas moet je beslist even proeven, zeker na het proeven van de Bonifatius bitter. En je kan niet naar huis gaan zonder wat specialiteiten mee naar huis te nemen of een leuke typische souvenir, wat dacht je van Fierljep dropstaafjes?

Adres: Hoogstraat 23.

Proef Friesland bij Zuivelhoeve

Meer reistips voor Friesland

Ben jij van plan om een weekend naar Dokkum in Friesland te gaan? Of ga je een dagje winkelen in Dokkum? Als je langer in Friesland blijft raad ik je ook de onderstaande tips aan.

  1. Hou je van wellness? Bekijk dan al deze wellness tips in Friesland.
  2. Gek op autorijden? Bekijk de 11 fonteinen route en de elfstedentocht autoroute.

De Elf Fonteinen route in Friesland met auto

Heb jij al zin in een weekend naar Dokkum in Friesland?

Print Friendly, PDF & Email