Let’s go and czech it out! Kies voor een weekend citytrip Brno en bekijk deze bezienswaardigheden in Brno, Tsjechië. Brno is qua grootte de tweede stad van Tsjechië op Praag na. Het is een leuke stad voor een weekend citytrip en nu is het de tijd om erheen te gaan omdat het nog redelijk onontdekt is.

Citytrip Brno, let’s go and Czech it out!

Zin in een weekend weg en wil je eens een wat minder bekende stad ontdekken? Kleinschalig, rijk aan historie, goedkoop, vol bijzondere cafés en hippe bars waar je heerlijke lokale wijnen en bieren kan proeven. Hou je van een citytrip in combinatie met natuur? Op nog geen kwartier rijden buiten de stad vind je het Vodni Nadrz meer.

Iedere stad is uniek en zo ook Brno. Praag kent iedereen en daar moet je ook zeker eens in je leven geweest zijn. Brno is leuk voor als je eens wat anders wilt. Brno is de hoofdstad van Moravië en van de bijna 400.000 inwoners wonen er bijna 90.000 (internationale) studenten. Je hoeft niet bang te zijn voor het ‘fomo gevoel’ maar er is wel genoeg te ontdekken tijdens een weekend.

 • Zoek de leukste hotels in Brno.
 • Boek direct je all-inclusive huurauto bij Sunny Cars;
 • Boek je vliegticket naar Brno via Skyscanner
  *Helaas vliegt Wizz Air niet meer rechtstreeks vanaf Nederland naar Brno en zijn er ook geen andere maatschappijen. Je zal dus per vliegtuig altijd met een overstap moeten reizen.
 • Op zoek naar een huurauto om de omgeving te ontdekken, vergelijk autohuurprijzen bij Easy Terra.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Citytrip weekend Brno

10 x bezienswaardigheden Brno

Brno is hip en klaar om ontdekt te worden door jou. Het is klein, maar fijn. Dus beklim de heuvel en dwaal rond Kasteel Spilberk en de oude straatjes daaromheen, slenter rond door de ondergrondse gangen, laat je verrassen bij Super Panda Circus, ontdek de hoeveelheid aan historie die er nog is na WO II en geniet van een welverdiend relaxmoment net buiten de stad.

Vrijheidsplein en de astronomische klok

Het grootste en het oudste plein in Brno is het Vrijheidsplein. Als er iets in de stad te doen is zoals een festival of markt dan is dat meestal hier. Het meest opmerkelijke op het plein is wel het kunstwerk dat dienst doet als astronomische klok.

De inwoners van Brno vragen maar al te graag aan toeristen; “waar vind je het op lijken“. Tja die manier van vraagstelling en het zien van het kunstwerk brengt maar één ding in mij naar boven. Het lijkt daadwerkelijk op een mannelijk geslachtsdeel. Zelfs op Tripadvisor wordt het “Brno’s astronomical clock (aka penis)” genoemd. Alsof dat nog niet apart genoeg is valt er ook elke dag klokslag om 11.00 uur een bal naar beneden in het kunstwerk.

Langzaam rolt die naar beneden en de locals staan al vroeg met opgestroopte mouwen en spiegeltjes klaar om de bal te bemachtigen. De bal, een grote ronde knikker met het logo van Brno erin, is een must have voor sommige locals. Een hilarisch schouwspel. Wat betreft de klok, geen idee na het lezen van het bijbehorende bord hoe je dat zou kunnen aflezen. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de kunstenaar het zelf ook mis had tijdens de onthulling.

Vrijheidsplein en de astronomische klok

Astronomische klok - Brno

Beklim de Spielberg en bezoek kasteel Spilberk

Wat je beslist moet doen is de klim naar het toppunt van de Spielberg. De Spielberg wordt vooral in de zomer druk bezocht. Sommige klimmen naar de top voor het uitzicht, anderen laten graag hun hond uit in het stadspark en jonge geliefden genieten ergens in het struikgewas van een drankje dat ze in plastic glazen hebben gekocht in een nabijgelegen café.

Kasteel Spielberg is vooral bekend als gevangenis uit de tijd van het Keizerrijk Oostenrijk en omdat het als uitvalsbasis werd gebruikt door de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum kom je meer te weten hierover en over de koningen die het kasteel vroeger bewoonden. Als je aan de achterkant van het kasteel weer naar beneden wandeld kom je bij een uitzichtpunt voor een wijds uitzicht richting de kathedraal.

Uitkijkpunt Spielberg Brno

Uitzichtpunt-Brno-Spielberg

Bier proeven tijdens Feel Local Beer Tour

Wist jij dat Tsjechië op nummer 1 staat qua bier consumptie in de wereld? Met een consumptie per jaar van 142.6 liter per persoon. Als Nederlanders staan wij op plaats 23 met 71.4 liter per persoon. Local Zuzzana wachtte ons op en liet ons tijdens een drie uur durende Feel Local Beer Tour haar favoriete bierspots zien. We begonnen bij Hostinec u Bláhovky waar ik een Pilsner Urquell dronk.

Van te voren was mij duidelijk gemaakt dat ik absoluut niet aan de tafel bij de televisie kon gaan zitten. Die was voor stamgasten en straks zou de ijshockey wedstrijd beginnen, de favoriete sport. We liepen naar de volgende spot aan de voet van de Spielberg, U Alberta waar ik de Šalina, Albert Speciál dronk en knabbelde aan pinda snacks. Vraag zeker even aan de barvrouw wat het verhaal is achter de kalender die daar hangt.

Bier proeven tijdens Feel Local Beer Tour

In de bar Výčep Na Stojáka, waar volgens Zuzanna de leukste mannen van Brno komen, dronk ik een Primátor. Het bier werd zo getapt dat er meer schuim dan bier in mijn pul zat. Maar het smaakte goed. Wat betreft het mannelijke aanbod, wellicht dat ik nog wat meer bier nodig had maar ik zag het niet. We sloten de avond af bij Zelená Kočka met een Dalešice, Radniční.

Wat trouwens heel normaal is in Brno is, dat als je een feestje geeft, je geen bier uit de supermarkt koopt maar je gewoon met je eigen kan naar het dichtstbijzijnde café gaat om het vol te laten tappen. Niet vergeten; bestel je een biertje, dan is een halve liter de standaard hoeveelheid en dat kost in de goedkoopste bars maar 35 Tsjechische kroon, €1,25. Als vrouw is het prima als je minder besteld dan een halve liter maar als man wordt je toch wel tot een watje bestempeld. Het is maar dat je het weet.

Feel Local Beer Tour Brno

Dwaal door een ondergronds doolhof 

Hou je ervan om de stad even te ontvluchten en te dwalen onder de grond? Onder de Groentemarkt ligt een groot netwerk van tunnels die zijn ontstaan doordat de huizen in de middeleeuwen allemaal kelders hadden die steeds verder uitgebreid werden. Uiteindelijk kwamen de kelders allemaal samen en daardoor ontstond er een ondergronds netwerk. Je kan met een gids dwalen door het kelder doolhof of met een audiotour zelf door het labyrint wandelen. Het is op drie plaatsen mogelijk om af te dalen.

Zorg dat je ook een bezoek brengt aan het Ossoarium, onder de Sint Jacobskerk. Hier bevind zich op Parijs na, het grootste knekelhuis van Europa. Van 50.000 slachtoffers van de Pest, de 30 Jarige Oorlog en de belegering door Zweden zijn de beenderen en schedels keurig opgestapeld tot een bizar kunstwerk.

Ossoarium, knekelhuis Brno

Knekelhuis - Brno

Brno nightlife, cocktails @ Super Panda Circus

Super Panda Circus, een van de leukste bars waar ik ooit geweest ben! Je wacht voor de deur tot dat er iemand open doet die eruit ziet als circus directeur. Als je geluk hebt word je binnen gelaten waar je plaats neemt in de wachtruimte tot dat er een tafel vrij is. Heb je pech dan betekent dat dat je buiten kan wachten. Reserveringen kunnen niet worden gemaakt.

Na een tijdje werd ons gevraagd; “can you squeeze in“, we keken elkaar aan en liepen achter onze gastheer aan naar een bankje bovenin de bar. Vanuit het midden hadden we uitzicht op de enorm gedreven cocktail shakers en hun kunsten. De cocktailkaart was werkelijk de meest aparte cocktail kaart die ik ooit heb gezien. Wat mij betreft een feestje om hier iets te gaan drinken en de moeite waard om te wachten op een plek.

Cocktails drinken @ Super Panda Circus

Super Panda Circus - Brno - Tsjechië

Dwaal door de St. Petrus en Paulus Kathedraal

Afhankelijk van waar je verblijft in Brno is de St. Petrus en Paulus kathedraal van bijna overal zichtbaar. Ik verbleef in het Marriot Courtyard hotel net buiten het historische stadscentrum. De Petrov-heuvel ligt aan de rand van de stad en als je die beklimt kom je terecht in de oude straatjes die rondom de kerk liggen.

Het bijzondere is dat de 84 meter hoge kerk in gotische stijl is gebouwd maar de kerk van binnen voor een deel barok is. Leuk om te weten: de klokken van de toren luiden niet om 12 uur ’s middags, maar om 11 uur. Hiermee hielde ze de Zweedse vijanden voor de gek zodat ze met lege handen Brno verlieten.

St. Petrus en Paulus Kathedraal

St. Petrus en Paulus Kathedraal

Duik een bunker in voor een Tsjechisch biertje

De Moravische stad Brno herbergt vele bijzondere locaties waar café’s, restaurants en clubs zijn gevestigd. Uitgaan is Brno is dan ook een waar avontuur. Geïnspireerd door de Feel Local map van Brno en de “Absinthe Liar” omschrijving gingen wij op zoek. Een grote ijzeren deur herbergt Club Desert. Bij dit soort locaties heb ik toch altijd even een twijfel als ik ervoor sta maar mijn nieuwsgierigheid wint het.

Langzaam daal ik een kleurrijke trap af en kom terecht in een rokerig donker hol. Aan de bar zitten naar mijn idee een paar stamgasten en even verderop aan een tafeltje zit iemand met zijn hond op schoot. Ik kijk mijn ogen uit op de drankkaart. Er is maar liefst een bladzijde vol met Absint creaties. Het groene drankje dat gemaakt wordt van alcohol en het kruid alsem bevat tussen de 55% tot 70% alcohol. Ik bestel een halve liter Tsjechisch bier.

Bierspot Brno

Even chillen bij Maximus Resort

Zin in een relaxmoment? Op nog geen kwartier rijden buiten de stad vind je het Maximus Resort. Het ligt nabij het stuwmeer van Brno. Het Maximus Resort is een groot hotel complex met appartementen en apart daarvan bieden zij wellness faciliteiten aan in de Infinit Spa.

Zowel hotel gasten als dag bezoekers kunnen gebruik maken van de spa mogelijkheden. Er is een grote buitentuin met een kraakhelder blauw koud meertje en sauna’s die zijn ondergebracht in de aarde. De sauna’s deden mij een beetje denken aan de Lord of the Rings setting. Bijzonder vond ik om te zien dat de Tsjechen werkelijk waar overal alcohol drinken. De halve liters bier en grote wijnglazen gaan zelfs mee het zwembad in, in plastic glazen. Heerlijk even ontspannen tijdens een cityrip Brno.

Maximus Resort & Infinit Spa Brno

Maximus Resort & Infinit Spa Brno

Drink een Moravische wijn

Moravië is dé wijnregio van Tsjechië. 96% Van de Tsjechische wijnen worden in de Moravische regio geproduceerd. Door het verleden, (Keizerrijk Oostenrijk-Hongarije en later Tsjecho-Slowakije) lijken de wijnen qua type druivenrassen op elkaar. Het huidige Moravië vormt als het ware het natuurlijke verlengstuk van het Oostenrijkse Weinviertel.

De wijnregio kent vele verschillende druivenrassen zoals Riesling, Sauvignon, Gruner Veltliner en Blaufrankisch. Heb je de tijd combineer dan Brno zeker met een bezoek aan de wijngaarden in de omringende dorpen van de stad. Helaas was het dicht maar de locals hebben mij aangeraden om een wijntje te gaan drinken in het kleine barretje Dvorek Pod Petrovem, vlakbij de kathedraal.

Moravische wijn

Werelderfgoed Villa Tugendhat

Tijdens een citytrip Brno moet je zeker naar de Villa Tugendhat, die Fritz en Greta Tugendhat lieten bouwen aan de rand van de stad in 1930. De Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe was vooruitstrevend in zijn design  van modernistische architectuur en een voorbeeld van het functionalisme. “Less is more“. De architectuur is zo uniek en bijzonder voor die tijd dat UNESCO in 2004 besloot om de villa op te nemen op de Werelderfgoedlijst.

Hou je van architectuur dan is de villa dat nu een museum is zeker een bezoek waard maar hou er rekening mee dat het vol staat met replica’s van de originele meubels. Goed om te weten; in 1992 was Villa Tugendhat de plaats voor de onderhandelingen die leidden tot de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije in Tsjechië en Slowakije. De film “The Glass Room” is geïnspireerd op deze villa.

Citytrip Brno

Wat is er nog meer te doen in Brno?

Naast alle reistips voor een citytrip Brno hierboven deel ik er graag nog een paar hotspots en bezienswaardigheden in Brno met jullie:

 • Jazz Festival;
 • Café Momenta;
 • Lets dance at Metro Music bar;
 • SKØG Urban Hub bar- en restaurant;
 • Grand Prix wegrace voor motorfietsen;
 • Vuurwerkfestival,  Starobrno – Ignis Brunensis Brno;
 • Ten noorden van de stad, in Blanka vind je een sinkhole van 138 meter diep (Macocha Abyss);
 • The bar which doesn’t exist, ehm die bestaat dus wel en daar kan je heerlijke cocktails drinken (Bar, Který neexistuje);
 • Ga naar de 6e verdieping van Dum panu z Lipé voor het uitzicht vanaf op het dak bij La Terazza, Namesti Svobody 17;
 • Stredoveka Krcma, een middeleeuws restaurant met een lokale kaart, en bier met honing likeur (zoet, maar wel heel sterk);
 • USE-IT, de no nonsense tourist guide, zoals de naam al zegt. Use it, maar onthoud dat de locals soms erg vol zijn van een bepaalde plek dat je als toerist wellicht niet altijd kan begrijpen.

*Ik was tijdens Pasen in Brno. Ik vond het jammer dat de stad wat levendigheid mistte omdat alle studenten naar huis zijn en er veel gesloten was, ook op zaterdag. UPDATE 2022: ik heb n.a.v. een vraag contact opgenomen met Brno Tourism en zij gaven dit aan: Regarding the Easter. Shops, restaurants, museums, galeries etc. are normally open (except ester monday). And during the Easter there is a music festival. And of course there is gonna be more cultural events.

Uitzicht-Brno

Vliegen naar Brno vanaf Nederland

Ik vloog in 2017 rechtstreeks met Wizz Air vanaf Eindhoven Airport naar Brno. Helaas is Wizz Air gestopt met deze vlucht naar Brno vanaf Nederland. dat betekent dat er op dit moment (2022) geen rechtstreeks vluchten vanaf Nederland naar Brno gaan. Je zal dus per vliegtuig altijd met een overstap moeten reizen.

*Boek je vliegticket naar Brno via Skyscanner.
-Helaas vliegt Wizz Air niet meer rechtstreeks vanaf Nederland naar Brno en zijn er ook geen andere maatschappijen. Je zal dus per vliegtuig altijd met een overstap moeten reizen.

Vervoer in- en rond Brno

Vanuit de luchthaven ‘Letiště Brno’ gaat er ieder half uur een bus, 76 die naar het centrum van Brno reist in maximaal 30 minuten. Brno is kleinschalig en de meest belangrijke bezienswaardigheden zijn op loopafstand bereikbaar. Villa Tugendhat is het beste bereikbaar met de tram. Het is even goed zoeken naar de juiste tramhalte en de namen zijn vrij lastig maar het werkt goed, rijdt regelmatig en komt op tijd. De tarieven van de bus en de tram in Brno zijn verdeeld over twee zones (100 en 101).

Wil je buiten de stad reizen dan raad ik aan om een auto te huren of gebruik te maken van een taxi. Wat normaal op een kwartier rijafstand ligt daarvoor heb ik persoonlijk geen zin om langer dan een uur met het openbaar vervoer te reizen. Zie je geen taxi, bestel dan een Uber via de app, dat werkt perfect. Een ticket voor het OV kan je bij de meeste haltes kopen via een automaat en bij sommige kiosken en winkels in de stad. In de tram of bus zelf kan het ook maar is het duurder.

*Op zoek naar een huurauto? Vergelijk autohuurprijzen bij Easy Terra.
**Gebruik mijn promotiecode voor korting op je Uber rit: Promotiecode > ao1aj.

Citytrip Brno, Overnachten in Brno

Zoals in elke stad zijn er diverse mogelijkheden qua overnachting. Het Barceló Hotel is een aanrader en zit midden in het centrum van de stad, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Het Marriot Courtyard Hotel ligt op ongeveer een kwartier lopen van het centrum.

Het Maximus Resort kan een aanrader zijn als je ook wilt genieten van de spa en outdoor mogelijkheden nabij het meer. Zelf verbleef ik in het Marriot hotel met een instaproof inrichting, stijlvolle kamers en gratis Wifi.

Overnachten in Brno - Marriot Courtyard

Heb jij wel eens een weekend citytrip Brno gedaan of zou je dat willen beleven en welke bezienswaardigheden in Brno wil jij dan graag zien? 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email