Dompel jezelf onder in het Venetiaanse carnaval met al mijn persoonlijke weekend carnaval Venetië reistips voor 2024. Hoe, wat waar en wanneer? In 2024 vindt het carnaval in Venetië plaats van 3 tot en met 13 februari 2024. Het carnaval in Venetië duurt 12 dagen en eindigt op vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Tijdens deze carnavalsperiode zijn er volop carnaval parades en andere Venetiaanse carnaval evenementen te beleven in de stad. Wil je zelf meedoen aan het Venetiaanse carnaval? Oftewel paraderen over het San Marco Plein in een traditioneel kostuum, een onvergetelijke entree maken tijdens een gemaskerd bal of je onherkenbaar laten vervoeren in een gondel door de stad? Lees dan snel verder…

Weekend Carnaval Venetie reistips 2024

Venetië is in alle jaargetijden een bezoek meer dan waard maar tijdens het carnaval heeft het iets unieks. Alle winkels zijn geëtaleerd met de mooiste maskers en kostuums. Bij de restaurants zie je pizza’s in vormen van maskers en bij juweliers kan je mooie sieraden kopen geïnspireerd op het carnaval. Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om het schouwspel op straat.

De Venetianen die paraderen door de stad, onherkenbare mensen die wuiven vanuit de gondels, zou het een bekend iemand zijn of niet? In de avond vinden er gemaskerde bals plaats achter de gesloten deuren van de Palazzo’s. Een evenement dat je niet alleen kan aanschouwen maar waar je zelf ook aan mee kan doen. Tijdens een weekend Carnaval Venetie heb je genoeg tijd om alles te beleven en te zien.

Weekend Carnaval Venetie reistips 2018

Hoe, wat, waar en wanneer Carnaval vieren in Venetië 2024

Wil jij graag het Carnaval in Venetië vieren? Het carnaval in Venetië duurt 12 dagen, van 3 tot en met 13 februari 2024. Zorg dat je het carnavalsweekend van 3 tot en met 6 febriari 2024 in Venetië bent om je er compleet in onder te dompelen. De officiële website voor het carnaval in Venetië met de tijden en events is: Carnavale Venetia.

  • Zaterdag 3 februari 2024 is het Festa delle Marie.  De optocht met meer dan 500 deelnemers start om 14.30 aan de Via Garibaldi.
  • Op zondag 4 februari 2024 is om 11.00 uur op het San Marco Plein de spectaculaire Volo dell’Angelo (Vlucht van de Engel) te aanschouwen. Een artiest daalt af van de 92 meter hoge Campanile (St. Markus toren) naar het Piazza San Marco.
  • Maandag 5 februari 2024 varen de boten tussen 11.00 uur en 14.00 terug over het Canal Grande naar de Rio de Cannareggio.
  • Dinsdag 6 februari 2024 start om 15.00 uur op het San Marco Plein de finale van de wedstrijd voor het mooiste masker.

*Belangrijk: check altijd de agenda online, tijden kunnen wijzigen!

Weekend Carnaval Venetie 2016, check de reistips

Reistips voor meedoen aan het Carnaval in Venetië

Het carnaval in Venetië vieren is een ding, als je ook nog zelf mee wilt doen is het natuurlijk helemaal een super gave belevenis. Eerlijk is eerlijk, het kost een paar duiten om dit te beleven. Mocht je het geld ervoor hebben en wil je het carnaval van begin tot eind beleven boek dan een georganiseerde reis naar het carnaval in Venetië via PalioTours. Lees ook mijn zeer uitgebreide artikel met persoonlijke ervaringen over Carnaval vieren in Venetië.

Tip 1, eerste keer carnaval vieren in Venetië

Als je in 2024 voor de eerste keer carnaval in Venetië gaat vieren raad ik aan om het georganiseerd te doen. Zelf alles uitzoeken kost veel tijd en je weet ook niet goed waar en wanneer je moet zijn. PalioTours is een internationale reisorganisatie met jarenlange ervaring en biedt diverse reisprogramma’s aan onder de naam, “Essence of Carnival”.

Tip 2, Zorg dat je van 3 t/m 13 februari in Venetië bent

Zorg dat je niet last minute in Venetië arriveert. Het beste zou zijn dat je van 3 tot en met 6 februari 2024 in Venetië bent om alle festiviteiten mee te maken en er echt van te kunnen genieten. Als je een kostuum hebt besteld geef dit ook de tijd om het een en ander rustig te passen en indien nodig aan te passen.

Tip 3, Pas je kostuum op tijd en draag geen hoge hakken

Hoe gaaf het ook is om mooie schoenen te dragen onder een Venetiaanse jurk, denk eraan dat je veel moet lopen door de stad. Sommige jurken komen tot aan de grond dus dan zijn gympen prima om eronder te dragen. Stel dat je een iets kortere jurk hebt dan zou ik iets van leren laarsjes met een kleine hak aantrekken. Mocht je brildragend zijn en de wens hebben om een masker te dragen zorg dan dat je lenzen bij je hebt om tijdelijk te dragen.

Tip 4, go all the way en dompel je onder

Als je dan toch in de buidel hebt getast doe het dan goed. Je hebt immers al een kostuum en een Venetiaans masker. Kies wel een masker voor carnaval in Venetië dat bij je past want overal zit een betekenis achter. Mocht je het geld ervoor hebben en wil je het carnaval van begin tot eind beleven zorg dan ook dat je een paar kaarten hebt om een spectaculaire entree te maken op een gemaskerd bal in een van de prachtige Italiaanse Palazzo’s.

Tip 5, go for it en reserveer snel

Voor sommige reizen loont het nog wel eens om te wachten met boeken, voor het meemaken van het Carnaval in Venetië geld dat niet. Het is een zeer populair event waar jaarlijks honderdduizenden toeristen naar toe gaan. Zorg dus dat je snel beslist of je wilt gaan en zo ja, wat je wilt gaan doen. Dat bespaart je een hoop kosten.

Reistips voor meedoen aan het Carnaval in Venetië

Geschiedenis Carnaval in Venetië

Het Venetiaanse Carnaval is er een die tot de verbeelding spreekt. Prachtige kostuums en maskers maken je voor een paar dagen iemand anders. Het evenement duurt ieder jaar 12 dagen en eindigt 40 dagen voordat het Pasen is.

Het carnaval in Venetië wordt sinds het jaar 1268 gevierd. Het extravagante feest werd door menigeen geprobeerd aan banden te leggen, maar is uitgegroeid tot een waar volksfeest waar tegenwoordig ook vele toeristen op af komen.

In Venetië was het vroeger een gewoonte om maskers te dragen als men zich anoniem op straat wilde begeven. Zo werd de sociale status verborgen en kon men zich tijdens de feesten zonder zorgen laten gaan, want niemand wist wie je was. Toen Lombardije Venetië ging regeren en later Napoleon in beeld kwam, werd het dragen van maskers aan banden gelegd, behalve tijdens het carnaval.

Hoe kom je van vliegveld Venetië in Venetië stad?

Vanaf Amsterdam en Eindhoven vliegt Transavia rechtsreeks naar Venetië Marco Polo. De Marco Polo Luchthaven ligt op ongeveer zeven kilometer van Venetië. Vanaf de luchthaven zijn er diverse opties om naar de stad te reizen.

Privéwatertaxi
Reizen met een privéwatertaxi is de meest luxe maar ook snelste optie. Op de luchthaven zelf kan je een watertaxi boeken en vanaf daar is het een korte wandeling naar de haven. De reis duurt ongeveer 25 minuten en kost rond de €125,-.

Openbare Alilaguna boot
De Alilaguna bootlijn vaart volgens een vast schema en maakt onderweg meerdere stops. De kosten zijn ongeveer €15,- per persoon voor een enkele reis. Afhankelijk van de stops ligt het eraan hoe ver je moet lopen naar je accommodatie.

ATVO snelbus of ACTV stadsbus
Met de ATVO snelbus reis je in 20 minuten non stop naar Piazzale Roma, het busstation in Venetië. De bus vertrekt drie keer per uur en kost €6,- per persoon voor een enkele reis. Vanaf het busstation kan je dan verder reizen met een vaparetto, een openbare boot. De ACTV stadsbus doet er ongeveer 35 minuten over.

Reisvideo weekend Carnaval vieren in Venetië 

Travelaroundwithme en reis mee om te zien hoe carnaval vieren in Venetië is.

Heb jij plannen om een weekend Carnaval Venetië te gaan beleven?

Print Friendly, PDF & Email