Heb jij het wel eens meegemaakt dat je als vrouw bier bestelt en dat de ober je vol ongeloof aanstaart? Of dat je als vrouw bier uit een flesje drinkt en dat je vreemd wordt aangekeken? De Belgische stad Mechelen laat zien dat het een cliché is dat bier door en voor mannen wordt gebrouwen. De Mechelse geschiedenis leert ons namelijk dat vroeger vooral vrouwen aan de roerstok stonden. Met de workshop Bier In Vrouwenhanden neem je een duik in de Mechelse biergeschiedenis.

“Bierworkshop: ‘Bier, vrouwen weten waarom”

Bier it is, zowel voor vrouwen als mannen! Dat is het motto van Toerisme Mechelen. Deze Belgische stad heeft een hele bier belevingsroute in het leven geroepen en hopen daarmee zowel mannen als vrouwen aan te trekken die willen genieten van streekbier in combinatie met lekkere hapjes of culinaire gerechten.  

Toen ik werd uitgenodigd voor de bierworkshop ‘Bier, vrouwen weten waarom’ in Mechelen zei ik als bier liefhebber dan ook gelijk; “Ja” . Midden in het centrum van Mechelen vind je Cosma, een delicatessenwinkel en brasserie in één. Op de eerste etage mocht ik plaatsnemen aan een lange tafel waar ik welkom werd geheten door Sofie Vanrafelghem. Zij is de enige fulltime bier-sommelier van België. Leuk om te weten is dat Sofie tot zeven jaar geleden een wijndrinker was maar op een dag het bier verkoos als drankje.

Bierclichés 

De stelling dat mannen vaak denken dat zij het bier hebben uitgevonden, veegt Sofie gelijk van tafel. Niet voor niets bestond vroeger alleen het woord brewsters en kwam het woord brewer helemaal niet voor. Er was toendertijd zoveel vraag naar deze drank dat het tot de huishoudelijke taken van de vrouw behoorde om bier te maken.

Sofie begint haar workshop met een korte intro over bier en maakt gelijk korte metten met nog een aantal clichés zoals:

  • van bier word je dik;
  • bier versterkt je botten;
  • bier is wel degelijk sexy;
  • bier drinken is niet elegant;
  • je kunt er lekker van slapen;
  • Onzin dat vrouwen alleen fruitbieren drinken, vruwen hebben 30% meer smaakpapillen dan mannen

Bierproeverij i.c.m. speciaalbier

Als het eerste gerecht wordt geserveerd is het ook tijd voor het eerste biertje. Bij het voorgerecht waarbij gekozen kon worden uit gerookte zalm of carpaccio werd een Witte Lambic voorgezet. Het is een lekker fris biertje dat past bij de lichte smaak van de carpaccio. Een heerlijk fris biertje wat perfect past bij de lichte smaak van de voorgerechten.

Tijdens het eten vertelde Sofie dat er in België 2000 bierbrouwerijen zijn, morgen zullen we Het Anker, de oudste bierbrouwerij van Mechelen gaan bezoeken. Als ik mijn carpaccio opgegeten heb en wacht op het hoofdgerecht vertelt Sofie alles dat ze weet over bier.

Gedurende het hoofdgerecht zullen we een Affligem voorgeschoteld krijgen. Dit echte Belgisch biertje wordt gebrouwen in de oudste brouwerij van België. Mijn hoofdgerecht is een kabeljauw gebakken in een krokant jasje. Het glas Affligem past er wat mij betreft perfect bij, lekker fris en een beetje fruitig van smaak.

Het dessert bestaat uit een heerlijk
groot stuk tiramisu vergezeld door een glas Gouden Carolus Classic.

Dit biertje heeft meerdere awards gewonnen en schijnt erg populair te zijn. De Gouden Carolus kende ik maar niet deze classis versie met karamelsmaak. Het biertje smaakte zoet en goed in combinatie met het dessert maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik de karamelsmaak pas herkende toen Sofie het benoemde.

Een van Sofie haar doelen is dan ook dat steeds meer mensen een biertje gaan bestellen bij het eten dat past bij de smaak, oftewel foodpairing. Net zoals met wijn kan je namelijk ook het bier wel degelijk afstemmen op je eten. Een kwestie van goede combinaties maken, precies dat waar Sofie in thuis is en ze graag alles over verteld.

carpaccio-bierproeverij-mechelen

kabeljouw-bierworkshop

bier-Mechelen-bierworkshop

Wat is speciaalbier?

Makkelijk gezegd, zijn dat alle bieren behalve het bekende ‘pilsje‘. Witbier en Bokbier zijn de meest bekende speciaalbieren. De van oorsprong Belgische biertypen zijn; “blonde, dubbel, tripel of geuze“, in Duitsland kent men vooral de “weizen of meibock“, in Engeland de “bitter, stout of porter” en uit Amerika kennen we het “Imperial” type dat ook in Nederland gebrouwen wordt.

Een speciaalbier proeverij in combinatie met diversen kazen vind ik erg lekker maar wist je dat een speciaalbier met chocolade proeven ook erg lekker is? Dat probeerde ik eens in Leuven. Mocht je reisplannen hebben richting Zuid-Tirol dan moet je daar in het “Torgglseizoen” zeker een Kastanjebier proeven.

Mocht je nog meer Belgische bieren willen ontdekken check dan even de “Belgian Beer Routes“.

*Tip: deze bierroute in de Belgische Ardennen.
**Mijn persoonlijke tips voor speciaalbieren proeven.

Speciaalbier met chocolade proeverij

Benieuwd naar de 5 tips van Sofie voor het proeven van een biertje?

  1. Smaken, hoe smaakt het bier of welke smaak proef je?
  2. Zien, bekijk het bier dat je besteld en bestudeer het label;
  3. Ruiken, 80% van je proefervaring wordt bepaald door je reuk;
  4. Voelen, niet het bier zelf maar hoe voelt het bier in je mond?
  5. Nasmaken, hoe smaakt het bier als je het eenmaal hebt ingeslikt?

sofie-biersommelier-mechelen

Zou jij ook wel eens een bierproeverij willen doen in Mechelen? 

Print Friendly, PDF & Email