Afgelopen weekend bewees voor mij weer hoe heerlijk het kan zijn om in eigen land op pad te gaan. Samen met een stel andere bloggers waren wij door “Aan Zee Vakantiehuizen” uitgenodigd om een weekend in een vakantiehuis te verblijven in Bergen, Noord Holland.

Veel Duitse toeristen bezoeken jaarlijks de Noord Hollandse kust en bestempelen de omgeving van Bergen, Schoorl en Egmond als de Nederlandse gouden bocht. Het dorp Bergen ligt vlakbij Alkmaar en wordt aan alle kanten omgeven door natuur. Het bos, duinen, strand, de weide en de polder biedt dan ook vele recreatiemogelijkheden. Op ongeveer drie kilometer afstand van het centrum van Bergen ligt Bergen aan Zee.

“Aan Zee vakantiehuizen” bemiddelt sinds 10 jaar bij de verhuur van huizen van particulieren in voornamelijk de kuststreek van Nederland. Bij vakantiehuizen “Aan Zee” dacht ik in eerste instantie letterlijk aan vakantiehuizen aan zee maar ik moest mijn beeld iets bijstellen. Aan zee is een breed begrip en aangezien ik zelf ook vlakbij het strand woon had ik kunnen weten dat er niet veel woningen aan het strand gelegen zijn in Nederland. Het gaat voornamelijk om accommodaties die aan de kuststreek zijn gelegen maar ook op andere toeristische locaties worden huizen aangeboden in Nederland en daarnaast in Europa en op de ABC eilanden.

In de omgeving van Bergen worden ongeveer 250 vakantiehuizen aangeboden variërend van klein en knus tot grote luxe villa’s. Elk huis heeft zijn eigen charme en is persoonlijk ingericht.

Via de website van “Aan Zee” kun je gemakkelijk je bestemming en je persoonlijke voorkeuren aangeven als je op zoek bent naar een vakantiewoning. Er zijn diverse mogelijkheden qua verblijf van een weekend tot meerdere weken.

Belangrijk om te weten is dat “Aan Zee vakantiehuizen” is aangesloten bij de ANVR, SGR en Thuiswinkel en je via de website dus veilig reserveringen kan maken.

Vakantiehuisje Het Roefje

Ik verbleef afgelopen weekend in vakantiehuisje Het Roefje dat is gelegen in park Meerwijk. Het park en de huizen zijn in 1918 gebouwd door architecten van de Amsterdamse school waarvan enkele elementen ook zijn hergebruikt in het huisje. Ik noem het bewust een vakantiehuisje omdat het klein is en het plafond laag. In de keuken is het plafond 1.85 dus voor hele lange mensen is het niet echt geschikt.

Vakantiehuisje Het Roefje is achter het hoofdhuis gelegen waar Daphne met haar gezin woont. De twee huizen zijn van elkaar gescheiden door middel van een schutting en het huisje heeft dan ook een eigen tuin.

Vakantiehuisje Het Roefje - Bergen aan Zee     Vakantiehuisje Het Roefje - Bergen aan Zee

In de jaren ’50 is het hoofdhuis, de Beukenhoek, verbouwd en is het kleine schuurtje omgetoverd tot tijdelijk verblijf. Het rieten dakje is origineel van het schuurtje en het raam stel in de woonkamer komt uit het vroegere hoofdhuis. Toen het hoofdhuis een nieuw dak had hebben de eigenaren besloten om het huisje te gebruiken als gastenverblijf en te verhuren als vakantiehuisje.

Alles is aanwezig wat je nodig hebt tijdens een weekendje weg. Groot voordeel vond ik dat ik mijn auto direct naast het huisje kan parkeren. Omdat ik een druk weekend voor de boeg had heb ik mijn hond niet meegenomen maar die zijn hier wel welkom. Vanuit het huisje is het alleen de straat uit en je staat in het bos.

Vroeger in Bergen

Wij hadden fietsen ter beschikking van fietswinkel Busker in Bergen. Vanuit het Roefje fiets je in nog geen tien minuten naar het centrum van Bergen en in een klein half uurtje ben je al op het strand van Bergen aan Zee.

Tijdens mijn weekend kwam ik erachter dat er veel culturele en sportieve activiteiten te beleven zijn in Bergen. Lees dan ook mijn blog verder over; “Bergen, het culturele kunstdorpje”.

 

Ben jij wel eens in Bergen geweest?

Print Friendly, PDF & Email