Ja, daaag, ik ga echt NIET alleen op reis”, riep ik jaren. Daar is toch niets aan? Alleen naar het vliegveld, alleen naar je hotel, alleen rondslenteren door een stad, alles alleen beleven, alleen uit eten, alleen slapen, alleen ontbijten en ga zo maar door. Nee, dat leek mij helemaal niets. Tot …

Wat zijn de voor- en nadelen van alleen op reis gaan?

Ik moest er dus niet aan denken om alleen op reis te gaan. Ik ben wel eens alleen in het vliegtuig gestapt maar dan wist ik altijd dat er op de plek van bestemming een vriendin was die ik ging opzoeken. Tot mijn 30e was ik dus nog nooit echt alleen op reis geweest. Totdat ik een roadtrip naar Kroatië had gepitcht bij het Kroatisch Verkeersbureau dat ik daadwerkelijk mocht gaan uitvoeren, maar wel alleen.

Ik heb lang nagedacht, alle scenario’s aan mij voorbij laten gaan en uiteindelijk de beslissing genomen om te gaan. Dit was mijn kans om het te doen en te ervaren hoe het is om alleen te reizen. Zou het echt zo erg zijn of zou ik het misschien toch ook wel leuk vinden?

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Roadtrip Kroatië

Voordelen van alleen op reis gaan?

Ik vond het super spannend maar was ook trots op mijzelf dat ik dat toch maar mooi allemaal even regelde in mijn eentje. Ik huurde een auto en reed van Split naar Zadar in mijn eentje en bezocht en route ook nog twee eilanden. Ik ontdekte van alles op mijn tempo en dat vond ik eigenlijk best wel lekker.

 1. Je bent meer gefocust;
 2. Je maakt sneller vrienden;
 3. Je leert jezelf goed kennen;
 4. Je stapt uit je comfort zone;
 5. Goed voor je zelfvertrouwen;
 6. Je kan breeduit in bed liggen;
 7. Je kan alles in je eigen tempo doen;
 8. Je wordt er (nog) zelfstandiger van;
 9. Je kan doen en laten waar je zin in hebt;
  Het maakt niet uit als je kamer een rommel is;
 10. Het is interessant om het alleen reizen te ervaren;
 11. Je leeft sneller als een local, afhankelijk van wat je doet natuurlijk;
 12. Je ontmoet meer mensen omdat je alleen reist, binnenkort mijn tips hiervoor.

Alleen op reis

In Siena met Mina die ik in Italie ontmoette

Tunesie

Nadelen van alleen op reis gaan?

Alleen reizen als vrouw is natuurlijk anders als man. Ik ben alleen in Europa alleen op reis geweest en het verschilt echt wel per land, per continent en soms per specifieke plaats hoe dat is blijkt uit een rondvraag en mijn eigen onderzoek. In Kroatië, waar ik was, ervaarde ik het als zeer prettig om alleen te reizen. Ik denk dat je overal als vrouw alleen wel reacties krijgt. Sta je nog niet sterk in je schoenen in het normale leven dan leer je dat zeker wel op reis en helemaal als je dus alleen reist. Ik laat mij niet gauw meer van de wijs brengen en reacties van bepaalde mensen lach ik weg, let it go. Ik doe tenminste waar ik van hou en ga mijn eigen weg.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen graag op reis gaan naar onbekende en nieuwe bestemmingen en veel willen beleven terwijl mannen graag het bekende opzoeken. Ik wist wel dat wij vrouwen veel avontuurlijker zijn.:)!

De groep vrouwen die alleen reist blijft maar groeien en daarbij gaat het echt niet om alleen reizen naar steden om te shoppen of chillen in een spa. Wist je dat er zelfs reisorganisaties zijn voor vrouwen die op reis willen. Zij richten zich op vrouwen die willen deelnemen aan een groepsreis en van avontuur houden.

Nadelen van alleen op reis gaan?

Ondanks dat ik het heerlijk vond om een week alleen rond te trekken geef ik er toch de voorkeur aan om samen met iemand te reizen. Uiteindelijk vind ik het leuker om belevenissen en ervaringen te delen en samen reisplannen te maken. Uiteraard wel met iemand die gelijkgestemd is qua interesses en ook met iemand die af en toe ook zichzelf kan vermaken. Want ik hou er dus niet van om constant alles samen te doen.

 • Alleen uit eten gaan vind ik gezellig;
 • Je moet constant op je eigen spullen letten;
 • Als er wat gebeurd moet je het zelf oplossen;
 • Je kan je ervaringen niet direct met iemand delen;
 • Je hebt niet even iemand om tegen aan te praten, tenzij je iemand even belt;
 • Alleen uitgaan is helemaal niet gezellig, totdat je aan de praat raakt met iemand;
 • Je moet andere mensen vragen om een foto van je te maken of je staat te klooien met een selfiestick;P

Alleen reizen ervaringen

Ik vind het heel normaal als je er tegenop ziet om alleen te reizen omdat ik dat zelf ook altijd had. Als je dit onder ogen ziet en het toch probeert ben je al een stap verder. Ga desnoods eerst eens een weekend op pad of ga de eerste nacht alleen en vraag dan of er iemand komt.

Zo kan je het eventueel steeds verder opbouwen om te kijken of het iets voor je is of niet. Nu er zoveel singles zijn in Nederland is het toch ook zonde om niet op reis te gaan omdat je geen reispartner hebt en/of als je vrienden geen tijd/zin of geld hebben? Ik raad iedereen aan om minimaal 1 keer in je leven alleen op reis te gaan, gewoon zodat je weet hoe het is.

Ben jij wel eens alleen op reis geweest en wat vond je daarvan?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email