Wat te doen in de Vulkaaneifel? Ja het bestaat! Het is een deelregio in het zuidoosten van de Duitse Eifel op nog geen drie uur rijden vanaf Utrecht. 10.000 Jaar geleden rookten hier nog vulkanen en wetenschappers hebben op een strook van 30 kilometer en over een lengte van 50 kilometer rond de 350 eruptiecentra kunnen vaststellen. De vulkanische activiteit heeft zijn sporen nagelaten en mede daarom is de Vulkaaneifel uitgeroepen tot Geopark. In juli heb ik de vulkaaneifel zelf ontdekt en als je van rust en natuur houdt dan moet je hier zeker naar toe.

Wat te doen in de Vulkaaneifel?

Een paar weken geleden mocht ik op uitnodiging de Duitse regio “Vulkaaneifel” ontdekken. Vanaf Utrecht rijdt je in ongeveer drie uur naar de Vulkaaneifel. Wanneer je besluit om naar de Vulkaaneifel af te reizen, maak er dan een roadtrip van. Met de auto heb je alle vrijheid om de mooiste plekjes in de Vulkaaneifel te ontdekken.

Er bestaat zelfs een zogenoemde ‘Vulkanstraße’ een route van in totaal 280 kilometer die je langs alle hoogtepunten voert van de diverse vulkaanlandschappen in de Vulkaaneifel. Uiteraard hoef je niet de hele ‘Vulkaanstraat’ route te volgen maar kan je een route uitstippelen die langs plekken volgt die jij graag zelf wilt zien. Geen zin om alles te lezen en wil je direct zien wat je kan verwachten in de Vulkaaneifel? Check dan snel mijn onderstaande reisvideo in de Vulkaaneifel.

Natuur- en geopark Vulkaaneifel

De Vulkaaneifel ligt in zuidoosten van de Eifel en valt onder de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Hou je van rust en natuur? Dan is de Vulkaaneifel een aanrader voor een weekend weg. Onder de oppervlakte was het vroeger niet zo rustig en die vulkanische activiteit heeft ervoor gezorgd dat de Vulkaaneifel is uitgegroeid tot een divers natuurgebied. Ik ben niet helemaal thuis in de geologie maar de Duitse Vulkaaneifel is een van de weinige gebieden op aarde die een duidelijk beeld geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de natuur.

Kleine en grote vulkanen, maren, lavastromen en bronnen. Het natuurerfgoed is dat ook niet voor niets aangewezen als “European Geopark”, dat deel uitmaakt van het door UNESCO gesteunde Global Geopark Network. Voor de liefhebbers, op dit moment zijn er 102 Global Geoparks in 30 landen verdeeld over drie continenten. Sinds 2010 is de Vulkaaneifel een natuurpark en omgedoopt tot; “Natur- und Geopark Vulkaneifel”. Hiermee is het officieel het achtste natuurpark in de deelstaat Rijnland-Palts.

Roadtrippen over de Vulkanstrasse

Roadtrippen over de Vulkanstrasse, Eifel kaart

Roadtrippen over de Vulkanstrasse

Mijn rustpunt in de Eifel was het ‘Balance & selfness Vulkaanhotel’ in Steffeln. Dit hotel grenst aan de ‘Vulkanstraße’. Tijdens mijn weekend in de Eifel heb ik vanuit Steffeln een deel van de ‘Vulkanstraße’ afgereden naar het zuiden met stops in Gerolstein en Wallenborn om daarna via Daun terug te rijden. Gerolstein is bekend vanwege het bronwater en vlak langs de weg ligt het kasteel Kasselburg.

In Wallenborn kan je het gehele jaar door een bezoek brengen aan de bruisende bron, “Brubbel”. Gemiddeld spuit er om de 40 minuten een koud water fontein omhoog tot een hoogte van 4 meter. Een mix van grondwater en vulkanische kooldioxide zorgt voor de explosie.  De geiser ontstond in 1933 tijdens grondwerkzaamheden. Bij het boren naar een koolzuurbron werd een met gas gevulde holte geraakt. De Wallenborn ligt direct naast een parkeerplaats en kan aanschouwd worden voor een toegangsprijs van €1,50 per persoon.  Onderweg moet je zeker even stoppen en gaan wandelen langs het Meerfelder Maar. Het mooiste gebied vond ik de natuur rondom Daun, bekend vanwege de wereldberoemde Dauner Maare, de drie vulkaanmeren.

Wallenborn-Eifel-bron

MeerfelderMaar-Eifel-Duitsland

Wandelroute Eifelsteig en de Vulkaaneifel paden

Een deel van de in totaal 313 kilometer lange Eifelsteig, dat je kan afleggen in 15 etappes, loopt dwars door de Vulkaaneifel. Het is “Duitslands mooiste wandelpad” van 2015. Links- en rechts van de Eifelsteig route liggen zogenoemde partnerwegen waaronder in totaal 14 Vulkaaneifel paden. Of je nou van cultuur, geschiedenis, natuur, maren of thermen houdt. Voor iedere wandelliefhebber zit er wel een geschikt wandelpad tussen waarvan sommige dus ook thematisch zijn. Afhankelijk van je eigen conditie kan je korte, lange of zelfs meerdaagse wandelroutes volgen. Hou er rekening mee, soms moet je vanaf de plaats waar je je auto parkeert al een flink stuk wandelen voordat je überhaupt bij het startpunt bent.

Als je in één weekend alles wilt ontdekken wat de Vulkaneifel te bieden heeft dan kom je zeker weten tijd te kort. Ga je alleen voor het wandelen naar de Eifel dan heb je genoeg tijd om een paar mooie routes te volgen. Wat mij betreft moet sowieso iedereen naar de top van de Rother Kopf. Wowww, wat een uitzicht! Zorg dat je er tijdens zonsopgang of net zoals ik tijdens zonsondergang bent want dan kan je echt genieten van een geweldig 360 graden uitzicht. Wie weet heb je het geluk om er net als ik alleen te zijn. Neem plaats op de relaxte bank die er staat, snuif de frisse geur op, relax bij de stilte en hopelijk heb je zelf een lekker wijntje meegenomen in je rugzak om hier te ontkurken!

RotherKopf-Vulkaaneifel-Eifel-Duitsland

Rother Kopf uitzichtpunt - Vulkaaneifel

Wat te doen in de (Vulkaan) Eifel?

Wandelroute Eifelsteig en over de Vulkaaneifel paden

Wilde dieren spotten en rodelen

Ben jij wel eens in Safaripark Beekse Bergen geweest? Daarmee kan je het enigszins vergelijken behalve dan dat er geen olifanten en giraffen rondlopen maar wild dat in Duitsland veel voorkomt of dat hier is uitgezet. Het Wild- & Erlebnispark Daun is het grootste wildpark van Duitsland waar je met je eigen auto doorheen kan rijden. Het toffe is dat je hier wel op bepaalde plaatsen kan uitstappen en bijvoorbeeld de lama’s en de ezels kan aaien. Suf is het helemaal niet, wij hebben ontzettend veel lol gehad met de tour door het park. De entree is per volwassene €9,50 inclusief de toegang met je eigen auto. Het wildpark is geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur in het hoogseizoen.

Direct naast het Wildpark ligt een rodelbaan en als ik iets leuk blijf vinden dan is het wel rodelen. Voor €2,50 per persoon kan je van de baan af racen waar flink wat bochten in zitten.

Wildpark-Daun-Eifel

Wild- & Erlebnispark Daun - Vulkaneifel

Wild- & Erlebnispark Daun - Vulkaneifel

Wild- & Erlebnispark Daun - Vulkaneifel

Zweefvliegen over Dauner Maare 

De Dauner Maare vormen de bekendste groep Maare, meren, in de Eifel. Het Weinfelder- of Totenmaar, het Gemünder Maar en het dubbele Schalkenmehrer liggen allen in het zuidoosten van de Vulkaaneifel nabij Daun. Tezamen worden de meren de “Dauner Maare” genoemd. Hoewel het vaak gedacht wordt zijn Maare geen echte kratermeren. De Maare zijn ontstaan door vulkanische explosies waardoor een bassin werd gevormd.

Dit bassin vult zich met water en door de ondoordringbare bodem van graniet en basalt loopt het water niet meer weg en ontstaat er een meer. Hoe gaaf is het dan als je dat vanuit de lucht kan zien? Als je vanuit Daun het dubbele Schalkenmehrer Maar gaat bezoeken dan vind je op nog geen vijf minuten rijden daarvan een klein vliegveld. Vanaf 10.00 uur in de ochtend tot zonsondergang kan je hier 15 minuten gaan zweefvliegen voor €42,-. Wil je alles weten over zweefvliegen in de Eifel, lees dan zeker even mijn uitgebreide blog dat ik hierover heb geschreven.

Zweefvliegen over Dauner Maare

Zweefvliegen over Dauner Maare

Verblijf in de Vulkaaneifel

Mijn rustpunt in de Vulkaaneifel was het Vulkanhotel Balance & Selfness in Steffeln. Ben je echt op zoek naar rust en stilte dan moet je hier zijn. Op bepaalde dagen kan je in de vroege ochtend met de eigenaresse van het hotel mee voor een wandeling naar de top van de heuvel. Wil je even relaxen dan kan dat in de sauna. Buiten in de tuin is een klein saunacomplex gelegen waar je onder meer kan genieten van een hooibed, twee Finse sauna’s en lig- en rustplekken. Als je helemaal tot rust wilt komen dan kan je een massage reserveren. De vanaf prijs is €98,- per kamer inclusief toegang tot de wellness en uitgebreid ontbijt. Tip; vraag om een kamer met tuinzicht dan grenst er aan je kamer ook een fijn balkon.

Combineer je je reis naar de Vulkaaneifel met een bezoek aan een van de Duitse steden? Denk er dan aan dat een milieusticker voor Duitsland verplicht is als je met de auto het centrum van Duitse steden inrijdt. Met de Duitse milieusticker op je auto voorkom je boetes. De prijs bedraagt €12,50. In het Duits spreekt men over ‘Umweltzones‘. Let dus goed op als je via de Duitse autobahn rijdt je niet ineens het centrum van een Duitse stad inrijdt.

Leestip: Bij aankomst lang voor ons het ANWB Eifel boekje klaar. Mede dankzij dat boekje ontdekte ik de tip over het zweefvliegen over de Dauner Maare. Daarnaast staan er ook leuke routes in om te rijden.

Selfness-Vulkanhotel-Steffeln

Ben jij wel eens in de Vulkaaneifel geweest?

Print Friendly, PDF & Email