Wat te doen in Gambia? Heb je behoefte aan zon, relaxen, natuur, de mogelijkheid om diverse dingen te ondernemen en niet te duur. Na wat research besloten mijn zusje en ik naar Gambia op vakantie te gaan en dat was een hele goede keus! Wat te doen in Gambia? Er is zoveel mogelijk, lees snel al mijn reistips voor Gambia.

Op reis naar een winterzon bestemming

Wil je echt genieten van een zonvakantie dan moet je over het algemeen minstens zes uur vliegen in onze winterperiode. Wat mij betreft geen probleem voor één week vakantie en daarbij was het voordeel dat de vluchttijden zeer gunstig waren. Zoals ik al zei was het schijnen van de zon op de vakantiebestemming een must! En dan bedoel ik geen aangename 20 graden, nee het liefste wilden wij genieten van temperaturen rond de 30 graden.

Na wat research kwam ik terecht op WaarSchijntDeZonWel.nl. Een website die precies aangeeft waar de zon schijnt. Ideaal is ook de zoekfunctie per maand. Zo weet je precies in welke maand de zon waar schijnt. Wat ons betreft kwam Gambia het beste uit de bus en via Corendon vonden we ook nog eens een supervoordelige reis naar Kololi in Gambia.

✈️️Ontdek de reizen naar Gambia via TUI Nederland;
✈️️Check hier alle reizen en vakanties naar Gambia met Corendon;
✈️️Bekijk de prijzen en beschikbaarheid bij
Balafon Hotel in Kololi.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en via YouTube.

Winterzon bestemming: 10 x wat te doen in Gambia

Wat te doen in Gambia? Dit!

Hoewel het doel van de reis voornamelijk ontspanning was en genieten van de warmte is Gambia zeker ook een land dat ontdekt moet worden. Eenmaal ter plaatse konden we het dan ook niet laten om toch een reisplan te maken voor de week met de dingen die wij graag wilden zien.

Op de eerste avond werden wij getipt in een restaurant over een local (Barry) die tours organiseert. Als wij iets leuk vinden dan is het wel met een local op pad. Daarbij is het voordeel dat je je eigen reisplanning kan samenstellen. We nodigden hem uit voor een drankje en dat was gelijk zo gezellig gezien we dezelfde leeftijd hadden dat we gezamenlijk een reisplan hebben gemaakt.

In willekeurige volgorde deel ik graag mijn top 10 van wat je beslist moet doen als je in Gambia op vakantie bent. Let op; onderstaande tips kan je ook combineren tot één dag tour. Zo hebben wij een bezoek aan Banjul gecombineerd met een bezoek aan de Serekunda markt, de crocodile pool, Paradise Beach en het spotten van de aapjes. Het bezoek aan Senegal, het spotten van chimpansees, overnachten in Georgetown en een bezoek aan een lokaal dorp hebben wij tijdens een tweedaagse tour gedaan. Meer informatie hierover lees je onderaan dit artikel en op mijn Gambia excursie pagina.

*Neem contact op met Barry voor een goede privé gids met auto in Gambia.

Chimpansees spotten @ Baboon Island

Na ons bezoek aan Fathala National Park zijn wij doorgereden naar Kuntaur. Daar zijn wij aan boord gestapt voor een vaartocht naar Baboon Island. Zo tof, onderweg hadden wij geluk en hebben we zelfs in de verte een nijlpaard gespot. Rond 1900 verdwenen de wilde chimpansees uit Gambia. In 1979 werd het Chimpanzee Rehabilitation Project (CRP) opgericht en inmiddels leven er rond de 100 chimpansees op een eiland in de River Gambia.

River Gambia National Park is een prachtig gebied en als ik van te voren meer research had gedaan dan had ik zeker in het eco-kamp willen overnachten. Door de groeiende chimpansee populatie is de natuurlijke voedselvoorziening op de eilanden niet voldoende en daarom wordt vanuit het project om de dag aanvullend eten gebracht. Dit gebeurd meestal rond de klok van 15.00 uur. Zorg dus dat je op tijd bent want de chimpansees komen vanuit het dicht begroeide bos naar de rand van het eiland waardoor je een hele goede kans hebt ze te spotten. Oh, en het geluid dat ze maken is fantastisch om te horen!

Local Guides Gambia

Serekunda markt

Serekunda is de grootste stad in Gambia. Je kan je dan ook inbeelden dat de markt druk bezocht wordt. Ik ga vaker naar lokale markten als ik op reis ben maar hier werd ik toch weer compleet verrast. De drukte, de intense geluiden, de enorme diversiteit aan geuren en verbazing over wat er allemaal aangeboden wordt.

Ik was blij dat onze gids meeging naar de markt want hoewel ik niet snel de weg kwijt raakt is deze markt echt een doolhof van straten. Let op met je fotografie, niet iedereen is er van gediend dat wij graag overal foto’s van maken.

Serrekunda Market - Gambia

Safari in Fathala National Park, Senegal

Fathala National Park ligt op 12 kilometer afstand van de grens tussen Gambia en Senegal. Als je nog nooit op safari bent geweest is het dus een aanrader om een daguitstap te maken vanaf Gambia naar Senegal. Vanuit Banjul kan je met de veerboot een oversteek maken naar Barra. Onze gids had geregeld dat er in Barra een open 4 x 4 Jeep klaarstond die ons naar Fathala bracht. Denk eraan dat je je paspoort meeneemt voor de grensovergang en het liefste ook je gele boekje. Afhankelijk van de drukte kan het best wat tijd in beslag nemen voordat je de grens mag passeren maar er is een markt waar je je prima kan vermaken terwijl de gids de formaliteiten afrond. Let op; maak hier geen foto’s. Tip: Houd je paspoort en gele boekje bij de hand. 

Bij aankomst in Fathala National Park stap je over in een 4 x 4 die wordt bestuurd door de National Park Guide. Voordeel is dat als je op eigen gelegenheid met een gids reist je niet hoeft plaats te nemen in de Jeeps met andere toeristen. Zo heb je toch meer kans om het wildlife goed te spotten en de beste foto’s te maken. Giraffen, zebra’s en een neushoorn, je zal ze allemaal zien. En met veel geluk heb je zelfs kans om leeuwen te spotten.

FATHALA NATIONAL PARK SENEGAL

Overnachten in Georgetown – Janjan Bureh

Georgetown, ook bekend als Janjan Bureh, is de ideale uitvalsbasis tijdens een twee-daagse trip naar de binnenlanden van Gambia. Het is een behoorlijk eind rijden en persoonlijk vind ik het binnenland van Gambia een beetje saai. Het landschap is droog en vlak en nog platter dan Nederland. Zorg dus dat je zowel op de heen- als terugweg dingen gaat ondernemen onderweg. In deze historische plaats vind je veel overblijfselen van Engelse en Portugese gebrouwen uit de koloniale tijd.

Triest om te zien zijn de overblijfselen uit de slavernij tijd. Zoals de “Running Tree” waar slaven toentertijd (tot vermaak van de Engelse bezetter door een regen van kogels op af mochten rennen). Als ze de boom levend zouden bereiken waren ze vrij, vreselijk!  en als ze de boom levend bereikten waren ze vrij. Het slavenhuis kan je bezoeken, vreselijk om te zien maar goed om te echt te beseffen wat onze medemensen ooit is aangedaan. Let op: De oversteek over de rivier vertrekt op het moment dat er voldoende passagiers zijn. De oversteek duurt ongeveer 10 minuten en gaat meerdere keren retour per dag. Zorg dat je voor zonsondergang er bent. 

Georgetown, ook bekend als Janjan Bureh

Tanji fish market

Een bezoek aan de vismarkt in Tanji moet je beleefd hebben. Na een dag hard werken komen de vissers rond half vier ’s middags terug naar de kust. De vrouwen verzamelen zich op het strand om de buit van hun mannen in ontvangst te nemen zodat ze het direct en vers kunnen verhandelen.

Er zijn honderden mensen op zee, men staat te dringen bij alles dat aan land word gebracht, de vis wordt direct doorverkocht aan de mensen die een geïmproviseerde verkoop plaatsje hebben en al met al is het een oorverdovend lawaai. Pas op dat je niet tussen de handeldrijvende vrouwen komt te staan maar geniet op gepaste afstand.

Tanji fish market

Paradise Beach – Sanyang Beach

Een van de mooiste ongerepte stranden waar ik ooit ben geweest, Paradise Beach. Sanyang Beach dankt haar naam aan het paradijselijke strand met op de achtergrond wuivende palmbomen.

Het brede zandstrand is nog niet massaal ontdekt en als je even wegloopt van het enige strandbarretje dat er is dan voelt het alsof je alleen kan genieten van dit ongerepte strand. Omdat Paradise Beach vlakbij Tanji ligt is dit ook de plek waar weer vissersboten aan land komen om de vangst voor te bereiden voor verkoop op de vismarkt in Tanji.

Paradise Beach Gambia

Apen spotten nabij Monkey Park

Wat te doen in Gambia? Apen spotten! Ik ben gek op dieren, hoe leuk is het dan om aapjes te spotten in het wild. Je kan toegang betalen tot het Monkey Park (150 Dalasi) maar gezien daar geen grote omheining omheen zit is de kans groot dat je ze gewoon langs het park kan spotten.

Naast de hoofdweg (Serregambia Road) is een fruitkraam (ter hoogte van Akkwa Suites) en dat weten de aapjes (Green Velvet Monkeys) ook. Een fijne plek om even in het gras te zitten en te wachten tot de aapjes vanzelf komen.

Monkey Park - Gambia

Makasutu Cultural Forest

Op ongeveer 30 kilometer rijden van Kololi vind je Makasutu Cultural Forest. Het cultuurhistorische park spreidt zich uit over 1000 hectare en omvat verschillende ecosystemen, waaronder een mangrovegebied, savanne en wetlands. Een aanrader is om met een gids door het naturgebied te lopen. Vergeet niet de toren te beklimmen die in het midden van het park staat zodat je een goed uitzicht hebt over de omgeving.

Als je het leuk vind kan je hier ook een boottocht maken door de rivier langs de mangrove. De locals werken hier voornamelijk in de oestervangst en hoe de palmwijnproductie. Ook hier kan je weer vele apen spotten. Als je een mooie houten souvenir wilt voor thuis dan kan je op de heen- of terugweg prima een stop maken bij de Brikama Craft Market. De Mandina River Lodge is een absolute aanrader om minstens één nacht te verblijven. De lodge was eigendom van een Engels echtpaar en heeft dat in de zomer van 2017 verkocht aan Gambia Experience.

Makasutu Forest - Gambia

Citytour Banjul

Banjul is de hoofdstad van Gambia en vergeleken met andere Afrikaanse landen relatief klein gezien het aantal inwoners, (34.000). Banjul is gelegen op een eiland aan de River Gambia. Vanuit Banjul vertrekken dagelijks veerboten naar Barra.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Banjulzijn; het Nationaal Museum, het oorlogsmonument en de Arch 22. Met een hoogte van 35 meter heb je vanaf hier een  goed uitzicht over de stad.

Crocodile Pool en museum

De naam zegt het al, een poel die vol zit met krokodillen. Bij de Kachikally Crocodile Pool in Kachikally (Bakau) kan je krokodillen van héél dichtbij bekijken. Het is één van de dingen die je kan doen in Gambia. Het bezoek aan de krokodillenvijver is super toeristisch en hoewel het bijzonder is om zo dichtbij te kunnen komen vind ik het eigenlijk not done dat iedereen te pas en te onpas maar tussen de krokodillen doorloopt, ze mag aanraken en met ze op de foto gaat.

Voor veel Gambianen is deze plek, een heilige plaats.  Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen komen naar de krokodillenpoel om te bidden en om zich te wassen met het water uit de vijver. Als een vrouw werkelijk zwanger wordt, noemt zij vaak het kind Kachikally, vernoemd naar de krokodillenpoel. Toegang tot de Crocodile Pool kost 100 Dalasi.

Het nabij gelegen museum is echt een bezoek waard. Je leert hier meer over de lokale gebruiken en tradities, over de Gambiaanse muziekinstrumenten- en geschiedenis en je leert over welke rol de Gambianen hebben vervuld tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog.

Crocodile Pool - Gambia

Wat te doen in Gambia Reisvideo

Wil je in één keer zien wat je allemaal kan doen in Gambia? Om een nog beter beeld te krijgen van mijn reis naar Gambia heb ik een reisvideo gemaakt. Kijk je mee?

Reizen naar Gambia

Gambia; “The Smiling Coast of Africa“. Als je nog nooit in Afrika bent geweest dan is een reis naar Gambia een mooie eerste bestemming. Gambia biedt zon, zee, strand, natuur én cultuur. Je kunt er genieten van een exotische klimaat en kennis maken met de Afrikaanse cultuur.

Het is een kleurrijk land dat niet voor niets de “Smiling Coast” wordt genoemd. De inwoners zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Hou er rekening mee dat Gambia een arm land is en dat bewoners mede afhankelijk zijn van het toerisme. Wees dus niet naïef!

 • Gemiddelde jaartemperatuur van 27-30 graden;
 • Tijdverschil; in de winter één uur, in de zomer 2 uur;
 • Engels is de officiële taal in Gambia, er zijn 8 lokale talen;
 • Zes uur vliegen vanaf Amsterdam Schiphol naar Banjul International Airport;
 • Goede vakantiedeals te vinden via o.a. Corendon (zelf verbleven in Balafon Hotel in Kololi).

✈️️Ontdek de reizen naar Gambia via TUI Nederland;
✈️️Check hier alle reizen en vakanties naar Gambia met Corendon;
✈️️Bekijk de prijzen en beschikbaarheid bij Balafon Hotel in Kololi.

Pinnen en contant geld wisselen

Met een Nederlandse bankpas met Maestro logo kan je pinnen bij de meeste bankautomaten. Pinnen kan maximaal 3 keer per dag en hou rekening met 8 á 10% transactiekosten per keer. Goedkoper is het om vanuit Nederland contant geld mee te nemen en dit te wisselen bij een lokaal geldwisselkantoor. Vraag aan de locals waar op dat moment de beste wisselkoers geldt.

Balafon Hotel - Gambia

Balafon Hotel - Gambia - Kololi

Leuk en goed om te weten over Gambia

Zoals op elke bestemming zijn er altijd een aantal dingen die leuk en goed zijn om te weten. Wat betreft een vakantie naar Gambia, zijn de onderstaande punten handig om te weten en rekening mee te houden.

 • Afdingen is heel normaal in Gambia;
 • Proost betekent in het Gambiaans: Lamalama;
 • De ‘kofferdragers’ op het vliegveld zijn heel behulpzaam maar verwachten wel een fooi;
 • Vraag of je foto’s mag maken van locals en fotografeer nooit politieagenten en/of militairen;
 • Onderweg zal je regelmatig een checkpoint tegenkomen, houd je paspoort altijd bij de hand;
 • Kinderen zijn gewend dat ze wat krijgen van toeristen, hou hier rekening mee dat dit kan gebeuren.

Travel around with me > The Gambia

Wij hebben twee dagtours gemaakt met Barry en één keer een tweedaagse tour. Beide tours waren speciaal voor ons, (mijn zusje en ik) samengesteld en bestond uit een bezoek van de onderstaande locaties. Update februari 2019: Tegenwoordig rijdt Barry in een Mazda Tribute.

Tour 1 – Citytour:

 • Bakau, Cape Point en Crocodile Pool
 • Serrekunda Market
 • Paradise Beach inclusief tijd om te relaxen en daarna bezoek vismarkt Tanji

Tour 2, dag 1 – Explore The Gambia

 • Vroeg vertrek naar Banjul voor overtocht ferry naar Barra
 • Vetrek in een open Landrover naar Fathala National Park in Senegal
 • Bezoek Fathala National Park
 • Baboon Islands, eiland waar chimpansees leven
 • Georgetown inclusief diner en overnachting

Dag 2 – Explore The Gambia

 • Bezoek Georgetown
 • Onderweg een stop in een lokaal dorp
 • Bezoek aan Brikama, grootste houtsnijmarkt van Gambia

Tour 3 – Makasutu Forest & Boattour:

 • Bezoek aan Makasutu National Park inclusief een boottocht

Local Guides Gambia

In Gambia heb ik Barry Amadou, zoals hij voluit heet, aangeboden om hem een podium te geven op mijn blog. Op mijn speciaal gelanceerde “Local Guides Gambia” pagina besloot ik, nadat ik een week ben rondgereisd met hem, om zijn tours uit een te zetten zodat wellicht andere Gambia vakantiegangers hem kunnen inschakelen om dit Afrikaanse land te gaan ontdekken. *Ik verdien hier niets aan, ik bied Barry alleen een platform aan in Nederland omdat ik hem meer tours gun.

Wil je nog meer tips voor ‘wat te doen in Gambia’? Vraag het Barry Amadou!

Local Guides Gambia

Wat zou jij willen doen in Gambia?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email