Jarenlang droomde ik van een reis naar Zuid Afrika. In april 2014 was het zover. Het Zuid Afrikaans Verkeersbureau nodigde mij uit voor de eerste bloggersreis. Er was geen programma wat betekende dat ik geheel werd vrijgelaten om te gaan ontdekken wat Zuid Afrika te bieden heeft. Het enige wat ik wist waren de vluchttijden naar de drie steden Johannesburg, Durban en Kaapstad en de hotels waar ik zou verblijven. In dit artikel geef ik je 5 reistips wat je moet doen in Johannesburg.

Wat moet je doen in Johannesburg?

De lente deed net zijn intrede en dat betekent dat het in Zuid-Afrika herfst is. De temperatuur schommelt tussen de 20 en 28 graden en dat is ideaal om te gaan citytrippen door Zuid Afrika.

Op de dag voordat ik 30 zou worden stapte ik in het vliegtuig van British Airways voor deel een van de reis. Via Londen Heathrow vlogen we naar Johannesburg en vierde ik gelijk mijn eerste verjaardag in de lucht. Niet dat ik er iets van mee kreeg want zoals gewoonlijk was ik alweer in een diepe slaap. 11 Uur later stapte ik in de vroege ochtend op Afrikaanse bodem.

Johannesburg

Bezienswaardigheden Johannesburg in 48 uur

Johannesburg, de wijk Maboneng

Het druilerige weer gaf mij een treurige eerste indruk, evenals de armoede waar veel mensen in leven. Vroeger werd Maboneng Precinct bestempeld als een no-go area maar de huidige ontwikkelingen hebben als doel van Maboneng een arty hotspot te maken. Ondernemer Jonathan Liebmann en architect Enrico Daffonchio zijn in 2008 begonnen met het opkopen van leegstaande panden om ze te renoveren tot hotels, restaurants en winkels. Bij elk pand dat ze opkopen hebben ze één voorwaarde; er worden geen bewoners uit huizen gezet. Veel jonge ondernemers vestigen zich in de opkomende wijk en beginnen een atelier of openen een leuke boetiek winkel.

Aan Fox Street, de hoofdstraat die door Maboneng loopt is het 12 Decades Johannesburg Arts Hotel gelegen. Alle kamers, met keuken, hebben een andere sfeer en zijn ingericht door lokale artiesten. Het raam kan je openschuiven en bied je uitzicht op de skyline van ‘Jo’burg’ zoals de stad in de volksmond wordt genoemd. “A part love, a part hate” is het thema van mijn kamer wat ik wel toepasselijk vond. Met Johannesburg kan je een haat liefde verhouding hebben en hoe langer ik er verblijf hoe meer ik zie wat de stad te bieden heeft.

12 Decades Johannesburg Arts Hotel

Van te voren had ik veel gelezen over de stad en ik wil niet naïef overkomen maar de paranoia waar in sommige reisgidsen over wordt geschreven moet je echt zo snel mogelijk achter je laten. Dat hangt er wellicht mede vanaf wanneer de reisgids is geschreven. Natuurlijk moet je waakzaam blijven en niet lukraak ergens gaan wandelen waar je de weg niet kent. Hou er rekening mee dat veel mensen hier in armoede leven dus loop niet te koop met de spullen die je hebt. Als je dat in gedachte houd ben ik ervan verzekerd dat je een geweldige tijd zal hebben in Johannesburg.

Stadswandeling met een local

Jabulani Fakude werkt als manager bij het pas geopende Curiosity backpackers Hostel dat een blok verder ligt van het 12 Decades Hotel. Daarnaast werk hij als lokale gids voor Mainstreet Walks. Hij haalt mij op voor een stadswandeling door zijn wijk en de omgeving.

Aan het einde van Fox Street, net om de hoek, is in een oud gebouw de Collectors Treasury gevestigd. 40 jaar lang verzamelde de eigenaar boeken, platen en andere curiosa die hij nu te koop aanbied. Het is uitgegroeid tot de grootste tweedehandswinkel van het zuidelijk halfrond. Een smal gangetje leidt door de winkel en het is oppassen dat je niks omstoot want zo vol als het hier is heb ik het nog nooit ergens gezien.

Collectors Treasury

Op de hoek van de straat is een taxibusjes standplaats. We stappen achterin en geven wat kleingeld door naar voren voor de rit. Als we het Carlton winkelcentrum in zicht krijgen roept Jabulani naar de chauffeur dat hij moet stoppen. Ik ga hier niet winkelen maar ben benieuwd naar het uitzicht op de bovenste verdieping. Voor 15 rand brengt een lift je naar de Top of Africa. Op de 50e verdieping en op 220 meter hoogte heb je 360 graden uitzicht over de stad.

Winkelcentrum Johannesburg

Top of Africa

Na alle windstreken van boven te hebben bekeken gaan we met de lift weer naar beneden. Ik sluit de dag af met een diner bij Pata Pata dat naast het hotel is gelegen. De menukaart doet me duizelen van de bijzondere gerechten zoals krokodil en springbok maar uiteindelijk kies ik toch voor een stukje kip.

Op weg naar SoWeTo

Na een goede nachtrust rol ik het hotel uit naar de hoek, Daar haal ik bij het kleine café Eat your heart out een verse appel smoothie. Ik drink het buitenop het terras op en zie hoe de locals naar hun werk vertrekken terwijl ik wacht op mijn gids.

Als je in Johannesburg bent mag je een tour door Soweto niet missen. Soweto is de afkorting van South Western Townships. Met 41 wijken en 4 miljoen inwoners is het eigenlijk een stad op zich. Ter vergelijking in Johannesburg wonen 2,5 miljoen mensen. De windturbines, in de volksmond de ‘Orlando Towers’ genoemd, vallen direct op in het straatbeeld van Soweto. Lokale kunstenaars hebben de torens bewerkt met levensgrote graffiti kunstwerken.

Orlando Towers - SoWeTo

Het verschil qua wijken is groot in Soweto. Vanaf de snelweg rijden we het rijkere gedeelte van de wijk in waar aan weerszijden van brede lanen behoorlijke huizen staan die zijn omgeven door grote hekken. De huizen bieden uitzicht op de aan de andere kant van het water gelegen golfplaten huisjes waar vroeger de mijnwerkers woonden. Nu wonen hier de allerarmsten die hier naar toe zijn gemigreerd. Hoe groot het verschil ook is qua arm en rijk toch lijkt het alsof de mensen gebroederlijk naast elkaar leven.

SoWeTo

In 1976 was SoWeTo het toneel voor strijd en verzet toen studenten in opstand kwamen tegen de Apartheid. Het was bedoeld als vreedzaam protest maar helaas liep het vreselijk uit de hand en vielen er honderden gewonden en doden waaronder ook de 13 jarige Hector Pieterson. Het lokale museum draagt zijn naam als eerbetoon en hier kom je alles te weten over de oproer in die tijd. Vlakbij het museum ligt de Regina Mundi kerk. De studenten dachten hier veilig te zijn voor het geweld maar ook hier drong de politie de kerk binnen. De kogelgaten in het plafond herinneren nog aan die periode.

Regina Mundi kerk

Regina Mundi kerk

Shoot me in Kliptown

Freedom Square is de plaats waar in 1955 onder andere Nelson Mandela pleitte voor gelijkheid en vrijheid voor alle inwoners van Zuid Afrika. Op dit plein ontmoetten we Vusimuzi die in de wijk Kliptown woont. Hij nodigt ons uit voor een rondleiding door zijn buurt.

We steken het plein over en direct achter het spoor staan de eerste huisjes. Rechts wordt er een stapel afval verbrand en rennen kinderen in korte broeken langs de brandstapels op zoek naar iets bruikbaars. Als we de hoek omslaan komen er een paar kinderen aangerend, “shoot me, shoot me” roepen ze. Vusimuzi verteld dat de kinderen graag op de foto willen. Ik maak een paar foto’s van ze en ze lachen als ze zien hoe ze erop staan.

Ik ben onder de indruk van de armoede waar ze in leven en wordt overrompeld door alle mensen die een praatje willen maken of je iets willen laten proeven dat ze zelf hebben gemaakt. Het is mij vaak overkomen dat er altijd iets tegenover moet staan en ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin wat terughoudend ben. Vusimuzi merkt het aan me en verteld dat de gehele wijk een illegale nederzetting is. Er is geen stromend water en geen elektriciteit.

De wijk zal niet worden opgedoekt want er is geen andere plek waar de inwoners naar toe kunnen. Het is een hechte gemeenschap en ze vinden het leuk en interessant als er andere mensen komen zodat ze kunnen laten zien hoe ze hier leven. Even verderop staan een paar jongens met grote kannen. Ze hebben zelf bier gebrouwen dat ik beslist moet proeven. Ik besluit een klein slokje te nemen dat eruit ziet als romige melk. Het smaakt ook naar melk en niet naar bier.

Vusimuzi neemt mij mee naar zijn huis waar hij samen woont met zijn moeder en vijf broers en zussen. Buiten staat zijn broer de lunch voor te bereiden, ik zie drie verkoolde schapenkoppen en het enige wat ik op dat moment denk is dat ik blij ben dat ik niet voor de lunch wordt uitgenodigd. Met mijn 1.80 ga ik gebukt naar binnen waar mijn ogen moeten wennen aan het donker. Als ik verbaasd de hoek in kijk wat de slaapkamer moet voorstellen verteld hij dat zijn moeder in het bed slaapt. ’s Avonds pakken ze matjes en slaapt de rest dicht tegen elkaar aan op de vloer.

Kliptown

Vilakazi Street, hier woonden ooit twee Nobelprijswinnaars

In de wijk Orlando ligt de beroemdste straat van SoWeTo. Het is de enige straat ter wereld waar ooit twee Nobelprijswinnaars woonden, Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het oude huis van Nelson Mandela is sinds enkele jaren een museum waar dagelijks een lange rij mensen voor staat.

Op bijna elke muur in Vilakazi Street zijn muurschilderingen te vinden of uitspraken van diverse vrijheidsstrijders. Als je de straat verder afloopt naar beneden wordt het een stuk toeristisch met souvenirwinkeltjes en diverse eetgelegenheden. Zelf ben ik gaan eten bij het pas geopende Thrive café. Eigenaar Ross Paton opende vorig jaar december het café waar hij een trendy hotspot van wil maken.

Thrive café - Johannesburg

Apartheidsmuseum

Voor we terugrijden naar het vliegveld voor de vlucht naar Durban brengen ik nog een bezoek aan het Apartheidsmuseum. Bij de ingang wordt direct duidelijk wat de apartheid betekende. Iedere bezoeker ontvangt een ticket waarop ‘blankie’ of ‘nie blankie’ staat vermeldt. Automatisch betekent dit dat je ook een andere ingang ingaat naar het museum. Er bekruipt mij een beklemmend gevoel en ik vond het moeilijk te realiseren dat dit werkelijk allemaal is gebeurd. Ik denk dat het een van aangrijpendste musea van Zuid Afrika is dat je absoluut moet bezoeken. Het museum laat in uitgebreide expositie zien wat de gevolgen zijn van de apartheid.

Apartheidsmuseum

Reistips voor Johannesburg

Voor de lokale stadstour en een bezoek aan de wijk SoWeTo en het Apartheidsmuseum heb ik gebruik gemaakt van gidsen van MoAfrika Tours. Zij weten de weg, kennen veel lokals en vertellen onderweg bijzondere verhalen. Mainstreet Walks heeft de tour georganiseerd door Johannesburg.

Eén van de armste wijken in SoWeTo is Kliptown. MoAfrika tours brengt hier geen bezoek aan maar wij hadden onderweg het geluk Vusimuzi te ontmoeten. Hij woont in de wijk en wil dolgraag mensen een rondleiding geven tegen een kleine vergoeding. Ik raad je aan om zelf contact op te nemen met Vusimuzi en dat kan via zijn e-mailadres: vusimuzi7@gmail.com.

Vusimuzi, vusimuzi7@gmail.com

Mocht je een extra dag verblijven in Johannesburg dan raad ik je een bezoek te brengen aan Pilanesberg National Park. Op een rijafstand van ongeveer 2,5 uur van Johannesburg, 190 kilometer verderop, Dit Nationale Park is een goed alternatief voor het verder gelegen Krugerpark. Pilanesberg, met een oppervlakte van 55.000 hectare, is klein vergeleken met andere wildparken in Zuid Afrika. Ondanks dat leeft hier wel de “big 5” en heb je de mogelijkheid om in één dag veel te zien. Een groot voordeel van reizen naar dit wildpark is dat het malariavrij is en je dus geen beschermingsmaatregelen hoeft te treffen.

Krugerpark

Alleen de naam van het Krugerpark klinkt al magisch dus ik kan mij voorstellen dat je hier toch graag naar toe wilt reizen. Zorg dat je daar dan een paar dagen verblijft gezien de reis best lang is en je er heelijk kan genieten in een luxe vakantiehuis van Nederlanders. Op de website van Homes of Africa vind je meer informatie over vakantiehuizen in Zuid-Afrika.

Reisvideo Johannesburg

Ben je benieuwd wat je allemaal kan beleven in Johannesburg? Bekijk dan eens mijn reisvideo voor een impressie van deze bestemming.

Ben jij wel eens in Johannesburg geweest?

Print Friendly, PDF & Email