Wat is VPN en hoe stel je een VPN verbinding in? Ben jij van plan voor korte of lange termijn naar een land te reizen waar sprake is van censuur? Wellicht heb je een rondreis gepland naar China, ben je op vakantie in Turkije of kom je tijdens je rondreis door Zuid-Amerika in Cuba terecht. Al deze landen maken gebruik van internetcensuur en toegang tot populaire websites en apps is niet voor de hand liggend. Dan is het tijd om gebruik te maken van een VPN verbinding.
Inhoudsopgave
Wat is VPN? Virtual Private Network!
In landen zoals China, waar alle Google websites en applicaties geblokkeerd zijn, zal je het zonder Google, YouTube, Facebook en nog veel meer moeten doen. Ook zal je niet bij je Gmail account kunnen komen. Dat is toch lastig als je af en toe even je e-mail wilt checken en op de hoogte wilt blijven van het reilen en zeilen van vrienden via social media. Ondanks de censuur zijn er wel mogelijkheden om de blokkades te omzeilen.
Omdat ik het zelf interessant vind heb ik het een en ander uitgezocht over een Virtual Private Network verbinding maken, het is namelijk niet alleen handig om censuur te omzeilen maar ook qua privacy en veiligheid als je openbare WiFi netwerken gebruikt. In dit artikel vertel ik je meer over het omzeilen van censuur middels een VPN verbinding, hoe veilig dit is en wat een VPN voor jou op reis nog meer kan betekenen.
Waar staat VPN voor? VPN betekent ‘Virtual Private Network’. VPN geeft een gebruiker beveiligde (versleutelde) en anonieme (omgeleide) toegang tot een netwerk en maakt daarmee de internetverbinding veiliger. Je computer wordt beschermd door een Firewall, een VPN verbinding beschermt je gegevens online.
Gelukkig is deze internetcensuur te omzeilen met een VPN. Een VPN verbinding maken zorgt er namelijk voor dat alle acties die je op jouw apparaat uit wilt voeren eerst via een versleutelde verbinding naar een VPN server op een ander IP-adres gestuurd worden. De VPN server voert de actie dan voor je uit en koppelt de data naar je terug. Zo blijft jouw IP-adres vermomt en kan je dus ook verbinden met een VPN server in het buitenland om de censuur te omzeilen.
Je kunt dan gewoon verbinden met Facebook, Google websites en apps, WhatsApp en enige andere geblokkeerde websites. Je kunt met veel apparaten een VPN verbinding maken, smartphones en computers zijn het populairst. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw smartphone? Ontdek de mogelijkheden voor een VPN voor Android telefoons.
Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.
Hoe veilig ben ik als ik censuur omzeil met een VPN?
Dat het gebruiken van geblokkeerde applicaties en websites in censuur landen niet mag, is bekend. Maar in hoeverre is het gebruik van een VPN om censuur te omzeilen gevaarlijk?
Het valt gelukkig mee, het gebruik voor een toerist in een land met censuur is in de meeste van zulke landen een grijs gebied. De landen doen erg hun best om de services te blokkeren en hebben in extreme gevallen boetes op VPN gebruik staan. Veel providers weten echter alsnog de blokkade te omzeilen, waardoor je gewoon gebruik van verschillende VPN diensten kunt maken.
Het is vrijwel onmogelijk om het apparaat welke een VPN verbinding gebruikt te achterhalen. Je moet je censuur omzeiling natuurlijk niet van de daken schreeuwen, maar als je er in publieke gebieden op let wie er mee kijkt zal je niet in de problemen komen.
Wat kan ik nog meer met een VPN in het buitenland?
Naast het omzeilen van censuur kan een Virtual Private Network ook voor andere zaken gebruikt worden. Zo kun je in jouw vakantieland verbinden met een Nederlandse VPN server om de Nederlandse Netflix of bijvoorbeeld Videoland te kijken. Zo kun je toch genieten van jouw favoriete series vanuit jouw vakantieland.
Een ander voordeel van het gebruiken van een VPN in het buitenland is het feit dat je op vakantie vaak gebruik maakt van publieke Wi-Fi netwerken, welke meestal niet zo veilig zijn als je wellicht denkt. Een kwaadwillende kan, wanneer deze verbonden is met hetzelfde publieke netwerk, jouw data onderscheppen. Niet zo fijn, vooral niet als je voor werk bezig bent of betalingen uitvoert. Een VPN versleutelt hierbij je data en geeft je dus meer veiligheid, privacy en anonimiteit.
Heb jij wel eens gebruikt gemaakt van een VPN verbinding?
Leave A Comment