Wat is Glamping en wat is de betekenis van Glamping en wat kan je verwachten als je gaat glamperen? Ik geef overal antwoord op maar wat het speciefiek voor jou betekent bepaal je zelf als ‘Glampeerder’.

Wat is Glamping en wat kan je verwachten?

Luxe kamperen, dat noemen we glamperen! Als je ‘Glamping’ vertaald vanuit het Engels dan is het een samensmelting van de woorden ‘kamperen’ en ‘glamoureus’ .

Glamperen is een soort kampeerstijl waarbij de voorzieningen en de faciliteiten op een camping wat luxer zijn dan men gewend is met traditioneel kamperen. Wat luxe kamperen inhoudt is natuurlijk voor iedereen verschillend. Misschien ben jij al blij met de luxe van een bed in je safaritent of wordt jij gelukkig van een tent waarin je kan staan of een koelkast waar je drinken en eten koel in blijft.

Overnacht jij graag in een luxe lodgetent waarin een vloer ligt, een badkamer met douche aanwezig is, een grote koelkast met vriezer en een wasbak voor je afwas zodat je niet met alles onder je armen naar de algemene was voorziening hoeft?

Of lijkt een verblijf je in een stacaravan juist fijn? En wordt jij dan blij van een ‘gewone stacaravan’ of geniet jij pas van glamperen als je in een luxe stacaravan verblijft met een grote badkamer, met (Nederlandse) televisie, airconditioning en een vaatwasser voor je afwas?

Of ben jij een super de luxe glampeerder en spreek jij pas van een ‘Glamping vakantie’ als alles op en top luxe is. Denk aan een boxspring bed, een vaatwasser in je lodgetent, een bubbelbad of hottub op de veranda van je safaritent, een koel-vries combinatie om de wijn koud te zetten en een Jacuzzi bij het zwembad om naar je kids te kijken in het zwembad etc.

Leestip: Glamping Guide Europa!

Hoe lang bestaat Glamping al?

Is het een nieuw fenomeen? Nee, helemaal niet! Ik kwam voor de eerste keer met glamping in aanraking toen ik in 2013 op een camping ging werken in Italië. In 2014 verbleef ik voor het eerst op een glamping in Nederland. In 2011 bestond het bovengenoemde magazine al! En daarvoor had je ook al luxe campings die nu wellicht als glamping worden bestempeld.

En wat dacht je van allerlei luxe safaritenten in het buitenland? Zoals een luxe safari in Zuid-Afrika of overnachten in een luxe safaritent in Sri Lanka. In 2019 genoot ik van de glamperen op het Leopard Trails Luxury Camp in Yala National Park in Sri Lanka.

Glamping wordt de laatste jaren als maar luxer en luxer. Inmiddels zijn er zelfs glampings met wellness faciliteiten zoals een sauna, hottub, Jacuzzi en zelfs campings met een privé Jacuzzi. Je lees er alles over in mijn artikel over Wellness Glamping in Nederland en Europa.

Soorten Glamping accommodatie

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden! Denk je misschien eerst alleen aan een luxe camping. Gaandeweg je er meer informatie over vind kom je steeds meer vormen van Glamping tegen. Alleen maar luxe kamperen in een luxe tent is het allang niet meer. Er zijn zoveel accommodatie soorten die tegenwoordig allemaal onder het mom van ‘Glamping’ worden aangeboden, ik kan er zo al tien opnoemen.

 1. Boerderijen.
 2. Gekke kubussen.
 3. Bijzondere yurts, tipi’s.
 4. Overnachten in boomhutten, bekijk al deze boomhutten met sauna.
 5. Mooie Dome, (klik op suite) zoals deze in Portugal waar ik sliep.
 6. Luxe stacaravans, kies voor een glamping in Italië bij Roan.
 7. Omgetoverde hutten, ik sliep een in deze luxe hooiberg in Brabant.
 8. Duurzame ecolodges, zoals het Eco Suites Resort in Portugal.
 9. Safaritenten en  Lodgetenten, ik sliep eens in deze luxe safaritent in Sri Lanka.
 10. Glazen vakantiehuisjes en glazen koepels. Bekijk deze bijzondere overnachtingen in glas in Finland waar ik was.

Kenmerken Glamping?

Wat kenmerkt een Glamping? Wat mij betreft is dat vrij subjectief en persoonlijk. Maar wat mij betreft spreek ik over Glamping als het onderstaande aanwezig is. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de soort Glamping. Begrijp mij niet verkeerd, ik verwacht absoluut niet dat er een vaatwasser in een safaritent in een safaripark in Afrika staat maar ik vind het bijvoorbeeld wel fijn als ik een vaatwasser in een luxe stacaravan in Italië zou hebben.

 1. Mooie inrichting van de accommodatie
 2. Een koelkast met koel- en vriescombinatie.
 3. Een echt bed met fijne matrassen en een goede vering
 4. Een badkamer met douche, liefste met massagestralen
 5. Meerdere stroompunten voor al mijn elektronica en WiFi
 6. Comfort van thuis, magnetron, vaatwasser, airconditioning
 7. Een keuken met glaswerk, een BBQ voor op het terras en een waterkoker en koffiemachine
 8. En ja als het even mag zeg ik volmandig JA tegen een wellness glamping! Bekijk hier alle glampings met wellness in Nederland.

Glamping betekenis

Wat er zo leuk is aan een glamping?

Nieuwsgierig naar wat ik nou zo leuk vind aan glamperen? Je hebt de gezelligheid en de faciliteiten van een camping binnen handbereik en de luxe van thuis! Je verblijft meestal in de natuur en je levert niet in op comfort. De dingen die ik vreselijk vind op een camping zoals met een toiletrol onder je arm lopen en wachten bij de douches mis ik dus niet.

Maar ik kan wel in het camping zwembad springen, boodschapjes doen in de camping winkel, een koffietje halen bij de camping kiosk en wie weet genieten op een Wellness Camping. Een nadeel van glamperem? Je wilt nooit meer anders!

Hoe vind je een mooie locatie?

Zoeken, zoeken en nog eens zoeken! Dat is mijn manier om mooie en bijzondere overnachtingen te vinden. Nieuwsgierig naar wat ik nou zo leuk vind aan glamping? Je hebt de gezelligheid en de faciliteiten van een camping binnen handbereik en de luxe van thuis!

Zie je die gave Dome hieronder? Deze accommodatie vond ik via Airbnb door bij de zoekfilters ‘Unieke verblijven’ te selecteren. Via Booking ontdekte ik uiteindelijk dat de aanbieder van de Dome het Eco Suites Resort is, dat was nog goedkoper ook.

Glamping in Portugal

Persoonlijke tips voor fijne glamping locaties

Ik ben eens gaan glamperen in Nederland, heb het mogen beleven in Italië waar ik onder andere heb gewerkt op een glamping en vorig jaar sliep ik op een prachtige eco glamping in de Alentejo in Portugal. Al mijn reistips voor mooie Glampings in Nederland, Italië en Portugal lees je hieronder.

Glamping Portugal

Wat betekent glamperen voor jou? 

Print Friendly, PDF & Email