Wat is een winter parka jas‘? Het blijkt dat er een heel verhaal zit achter dit soort winterjassen voor dames en gezien ik een Fjällräven collectie fan ben en van alle verhalen uit de wereld houdt deel ik dat verhaal graag!

Wat is een winter parka jas?

De vaste lezers weten wel dat ik een Fjällräven collectie fan ben! Vooral de kleding van dit merk, de rugzakken en het heuptasje zijn mijn favoriet. Ik heb al meerdere malen mogen samenwerken met Fjällräven en heb inmiddels een uitgebreid artikel geschreven met een review van de Fjällräven collectie. Ik ben zelfs zo’n fan en heb zoveel mooie kleding van dit merk, dat ik per abuis een tweede Greenland winter parka jas heb besteld, in een andere kleur, namelijk Buckwheat Brown.

Bij de eerste winter parka jas ging ik op onderzoek uit wat het is en wat de betekenis ervan is. Kort gezegd is een winter parka jas, een jas met een capuchon die meestal met bont is afgewerkt. Ik hou wel van het dragen van goede en mooie kleding maar ik ben absoluut geen shop liefhebster en weet weinig van soorten en types kleding. Ik koop iets als ik het nodig heb en ga alleen naar de stad of winkelen met een doel. Wel draag ik draag goede kleding van mooie merken die lang meegaan. Het verhaal van de winter parka jassen is zo’n leuk verhaal, dat ik het graag met andere reisliefhebbers deel.

De Ungangan, mensen die leven op de Aleoeten, een eilandengroep die grotendeels tot Alaska behoort en aan de westkant in Tsjoekotka, Rusland hebben het woord parka nieuw leven ingeblazen. Zo nieuwsgierig als ik ben surf ik dan gelijk weer minuten lang over het internet en ontdek ik dat het woord parka is afgeleid van het Russische ‘párka’, waar het een jas gemaakt van pels betekent. Oorspronkelijk waren parka’s jassen gemaakt van pels of echt bont maar dat is uit den boze tegenwoordig, gelukkig.

In de jaren ’50 raakte de parka bekend in het westen, uitgevoerd in nylon met een gewatteerde voering een capuchon met bont. Vooral de Amerikaanse krijgsmacht gebruikte de jas toen. In de jaren ’60 werd het een fashion item en kon je de jas bij zogenoemde armydumps kopen. In no time werd de parka super populair en dat is die eigenlijk nog steeds. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar dit hele verhaal vind ik toch erg leuk om te weten, zeker als reisliefhebber.

Fjällräven verkocht de eerste winter parka in 1972, de donkergroene gevoerde Greenland Winter Parka is geïnspireerd op dat model. De Greenland Winter Parka jas van Fjällräven is nog steeds een van de best verkochte winterjassen. Inmiddels zijn er bij Fjällräven vele kleuren beschikbaar van de Greeland winter parka jas. Op de foto’s zie je de winterjas voor dames in de kleur Buckwheat Brown en in het donkergroen.

*Bekijk de Fjärväven collectie bij Bever en hier bij de Bijenkorf.
**Ontdek hier al mijn reviews van producten uit de Fjällräven collectie.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wat is een winter parka jas

Je winter parka extra lang mooi houden? Zo doe je dat! 

Wasvoorschrift parka: check specifiek de wasvoorschriften van jouw winter parka jas. Is de parka met dons gevoerd? Gebruik dan een donswasmiddel, daarna kan die eventueel in de droger met een tennisbal erbij. Het zou een ‘Oma-weet-alles weetje kunnen zijn’. Is die gevoerd met bont? Dan is het belangrijk de jas te wassen met een technisch wasmiddel.

Nooit geweten dat het bestond maar je kan een technisch wasmiddel kopen bij onder andere Bever. Ik ben dus altijd bang dat het misgaat met dit soort dingen, dus een keer in de zoveel tijd breng ik mijn duurdere kleding/jassen naar de stomerij. Het kost wat meer maar daar vertrouw ik meer op.

De winter parka impregneren: ik zou er dus niet aan denken maar het wordt dus juist aangeraden om de winterjas na het wassen in de droger te stoppen of zelfs te strijken. Het is dus blijkbaar zo dat je de waterafstotende laag als het ware heractiveert hierdoor. Heb je dit een paar keer gedaan? Dan wordt het tijd om de winter parka te impregneren. Wat mij betreft handige weetjes voor een jas die je vermoedelijk graag zo lang mogelijk mooi wil houden voor de prijs die je ervoor betaald.

*Deze parka jas van Fjällräven in Buckwheat Brown kan je bestellen bij Bever

Winter parka jas onderhouden

Draag een warme wollen trui onder je jas

Wil je helemaal in Fjällräven stijl verschijnen? De blauwe wollen trui van Fjällräven op de foto hieronder past perfect onder de Greenland winter parka jassen voor dames. Ook voor heren is er een mooi model beschikbaar van wol. Deze wollen trui is ook te koop bij Bever.

*Bestel hier de warme wollen trui van Fjällräven voor dames.
**Ontdek hier de warme wollen trui van Fjällräven voor heren

Warme wollen trui van Fjallraven

Kende jij de betekenis van een winter parka jas al?

*Ik werk samen met Fjällräven. Dat betekent dat ik regelmatig producten ontvang voor een review. Mijn reviews zijn altijd eerlijk en persoonlijk door mij geschreven. Ik review alleen producten van merken die ik zelf heb uitgekozen omdat ik het belangrijk vind dat het product bij mij en mijn wensen past. Zijn er nadelen? Ook dan vermeld ik het. Ik ben geen ambassadeur van Fjällräven en ik draag ook andere merken. Door de samenwerking aan te gaan met diverse merken ben ik in staat om deze informatie gratis aan de lezer aan te bieden. Wil je hier meer over weten? bekijk dan ook mijn Privacy & Disclaimer pagina.

Print Friendly, PDF & Email