Nu het toerisme door COVID-19 bijna volledig stil ligt, is iedereen bezig om te kijken naar mogelijkheden en alternatieve manieren om mensen toch te laten reizen en zo iets te kunnen verdienen. Zo zijn er inmiddels ook verschillende landen met elkaar in gesprek om een eventuele ‘travel bubble’ te creëren. Wat dit precies is en hoe dit in elkaar zit? Dat lees je hier!

Wat is een ‘travel bubble’?

Een travel bubble kan gezien worden als een overeenkomst tussen twee verschillende landen om toerisme toe te staan. Het gaat in dit soort gevallen om landen die tegen elkaar aan grenzen, zoals Nederland en België. Tijdens de pandemie wordt er de afspraak gemaakt dat reizen tussen beide landen gewoon mogelijk is, maar dat toerisme uit andere landen geweerd wordt. Deze vorm van toerisme brengt een aantal belangrijke gevolgen met zich mee.

Allereerst is het voor toeristen niet nodig om zich te houden aan de quarantainemaatregelen. Wordt er dan ook gereisd naar een land dat door de Nederlandse regering als ‘oranje’ wordt bestempeld, dan is het niet nodig om bij aan- of thuiskomst in quarantaine te gaan. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat hiervan alleen sprake is wanneer er ook daadwerkelijk afspraken zijn gemaakt tussen de regeringen van beide landen.

Een ander gevolg van deze regeling tussen twee landen is dat toeristen uit andere landen zo veel mogelijk geweerd worden. De voorwaarden die normaliter zouden gelden, zoals de quarantaineperiode, een negatieve test en de verklaring dat men niet in contact is geweest met mensen die wél corona hadden, zijn voor andere toeristen namelijk nog wel van kracht. Op die manier wordt de verspreiding van het virus over landsgrenzen zo veel mogelijk voorkomen. Een aantal landen hebben deze maatregelen al doorgevoerd, zoals Estland, Letland en Litouwen. Daarbij moet wel vermeld worden dat er in die landen slechts weinig besmettingen zijn, waardoor verdere verspreiding minimaal blijft.

De belangrijkste reden om een zogenaamde travel bubble tussen verschillende landen te bewerkstelligen, is om het toerisme in beide landen nieuw leven in te blazen. Naast het toerisme kunnen ook andere sectoren profiteren van deze regeling, zoals de horeca, musea en de sport.

Travel bubbles buiten Europa

Ook buiten Europa zijn er veel verschillende landen die een travel bubble hanteren om het toerisme weer nieuw leven in te blazen. Denk daarbij aan landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen hebben deze regeling doorgevoerd met andere landen om toch het toerisme weer op gang te krijgen. Daarbij dient wel vermeld te worden dat de besmettingsgraad in deze landen vergelijkbaar is, waardoor men de kans klein acht dat besmettingen ook daadwerkelijk oplopen.

Wat te doen tijdens een avondklok?

Geldt er in het land waar je verblijft een avondklok? Dan hoef je je niet te vervelen. Heb je gekozen voor een fijne hotelkamer of appartement dan kan je daar lekker cocoonen. Pak je laptop erbij en kijk je favoriete Netflix serie verder af of bekijk een film over het land waar je verblijft.

Hou er wel rekening mee dat het bekijken van content in andere landen niet altijd mogelijk is. Zelfs als je in België je laptop opent zal je zien dat bijvoorbeeld Netflix er anders uitziet dan als je je account in Nederland opent.

Wees gerust, je kan toch een film of serie kijken met deze handige oplossing, gebruik het middel van een VPN verbinding. Door een VPN verbinding tot stand te brengen connect je als het ware met een server die in Nederland staat. Of je dat nou met je laptop, tablet of smartphone doet, het IP-adres neemt automatisch die van de server aan. Op dat moment denkt Netflix dat jij je ook daadwerkelijk in Nederland bevindt. Hierdoor kun je alle content raadplegen die je normaliter ook in Nederland zou kunnen zien.