In mei is het weer zover, dan wordt het jaarlijkse vakantiegeld uitbetaald. Veel Nederlanders besteden het vakantiegeld ook aan een vakantie maar in tijden van krap budget wordt het geld ook vaak gebruikt om te sparen of voor andere uitgaven gebruikt. De vakantie is over het algemeen het eerste waar men op bezuinigd.

Wat geef jij uit aan een vakantie?

Als reisverslaafde zijn mijn vakantiedagen het allerbelangrijkste en die worden uiterst nuttig ingepland. Daarnaast is het jaarlijkse vakantiegeld voor mij een luxe extra. Een leven zonder vooruitzicht naar een nieuwe reis maakt mij niet gelukkig, ik moet altijd weer iets in het verschiet hebben om naar uit te kijken. Ik besef mij wel degelijk dat reizen een luxe kostenpost is en helaas niet voor iedereen is weggelegd. Die tijden heb ik helaas zelf ook gekend.

Uit onderzoek van NovioResearch, in opdracht van Findio, blijkt dat 25% van de ondervraagden als eerste bezuinigen op een reis, gevolgd door uitgaan.

Maar wat geven Nederlanders gemiddeld uit aan een reis?

Het wel of niet schrappen van de jaarlijkse vakantie blijkt uit het onderzoek deels leeftijdsgebonden te zijn. Zo zegt 13% van de Nederlanders tussen de 18 en 45 jaar nooit op de vakantie te bezuinigen. Onder de 45-plussers ligt dit aantal met slechts 5% beduidend lager.

Uit het onderzoek blijkt dat er gemiddeld tussen de €1000 en €2500 wordt besteed aan een vakantie per persoon. Zoals verwacht zijn de goedkopere vakanties van €500,- en minder vooral populair onder jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Daarentegen zijn er ook mensen die wel flink wat te besteden hebben en bereid zijn meer dan € 5000,- uit te geven.

Wat geven Nederlanders uit aan vakantie?

Persoonlijke uitgaven aan een reis
De laatste keer dat ik een volledige reisplanning maakte inclusief kostenpost was in februari 2010. Toen ging ik samen met een vriendin een maand naar Brazilie op reis en wisten we van te voren precies wat we wilden en vooral ook konden besteden. Alle uitgaven werden in een excel bijgehouden en tijdens de reis netjes opgeschreven in een boekje.

In het dagelijkse leven hou ik mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij zodat ik precies weet wat ik kan sparen en uitgeven aan een reis. Voor mij zijn die uitgaven heel divers. In het verleden kon ik een aantrekkelijke last minute boeken maar ook sparen om een bepaalde reis te maken. Soms was er zo’n leuke aanbieding en als ik dan nog iets te besteden had dan ging ik nog wel eens een keer extra op reis.

Het is voor mij erg afhankelijk wat ik besteed aan een reis. Dat ligt er onder andere aan met wie ik op reis ga, wat het doel is en waar ik naar toe reis. Er zijn ook tijden geweest dat ik helemaal niet op reis ging omdat ik moest rondkomen van een uitkering. De laatste tijd heb ik de bijzondere kans om veelvuldig op uitnodiging te reizen en dat maakt het dat er geen gemiddelde meer is te berekenen over wat ik per jaar uitgeef aan een reis. Hou jij net als ik ook van reizen en bespaar je het liefste zoveel mogelijk zodat je nog vaker op reis kan? Check dan zeker ook eens mijn blog met tips om geld te besparen voor je reis.

Ik ben benieuwd wat jij gemiddeld uitgeeft aan een reis?

Print Friendly, PDF & Email