Wanneer Noorderlicht zien in Fins Lapland? Het is een van de meest gestelde vragen. Helaas zijn er geen garanties op het zien van het noorderlicht. Maar goed om te weten is dat het niet alleen in de winter kan maar ook in de zomer zodra het donkerder wordt. Zeg maar vanaf half augustus. Bedenk goed, het Noorderlicht zien is een kwestie van geluk!

Wanneer Noorderlicht zien in Fins Lapland 

Het is een van de meest gestelde vragen; ‘Wanneer Noorderlicht zien in Fins Lapland’? Helaas kan ik er ook geen eenduidig antwoord op geven. Het is bovenal een kwestie van geluk. En dat geluk is afhankelijk van meerdere factoren. Zo moet er een hoge zonneactiviteit zijn en uiteraard mag het niet bewolkt zijn.

En als dat allebei meezit moet je het ook nog eens spotten. Soms is het Noorderlicht alleen waar te nemen met een camera en meestal moet je ook gewoon heel veel geduld hebben. Wat mij betreft moet je het onderstaande wel in je hebben om het Noorderlicht te kunnen spotten. Al hoop ik natuurlijk dat als je gaat de lucht fel groen is zodat je niet eens op jacht hoeft.

 • Een uurtje minder wil slapen voor een uurtje extra beleving;
 • Flexibele instelling en heel veel doorzettingsvermogen om (elke dag) te jagen op het noorderlicht;
 • Allereerst natuurlijk de juiste periode, het is mogelijk in de zomer zodra het donkerder wordt, zeg maar vanaf half augustus nabij de Poolcirkel.

*Bekijk hier alle noorderlichtreizen van Voigt Travel;
**Je kan kiezen uit meer dan 100 noorderlicht vakanties via Voigt Travel;
***Grote noorderlicht fan? Bekijk dan ook deze tips voor noorderlicht zien in IJsland

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Noorderlicht app

Download de Noorderlicht app

Een Noorderlicht app downloaden op je telefoon is handig voor vertrek. Met die app kan je in de gaten houden wat de kans op het zien van het Noorderlicht is. Maar let op; staar je niet blind op de noorderlicht app. De onderstaande screenshots zijn gemaakt in de nacht dat wij ook het Noorderlicht hebben gezien.

Zoals je aan de foto’s kan zien was er wat ons betreft 100% kans op het zien van het Noorderlicht. Randvoorwaarden zoals locatie en bewolking natuurlijk daar gelaten. Dit zijn mijn tips voor goeie Noorderlicht apps:

 1. Aurora;
 2. NL Alert FI;
 3. Space Weather Live.

 

Noorderlicht app

4 Redenen noorderlicht zien in nazomer & herfst

 1. De kou valt mee dus je kan veel langer buiten blijven;
 2. De batterijen van je camera gaan een stuk langer mee, dus je kan vele foto’s maken;
 3. De Finse meren zijn spiegelglad, zo zie je ook de reflectie van het noorderlicht in het water;
 4. In het noordelijk gelegen Salla heb je zelfs kans het noorderlicht te zien van half augustus tot eind april.

Wanneer Noorderlicht zien in Fins Lapland 

Noorderlicht fotograferen, zo doe je dat!

Als je dan zoiets moois meemaakt als het zien van het Noorderlicht dan wil je dat natuurlijk ook graag vastleggen. Gelukkig was ik in Fins Lapland met goede vriendin- en collega blogger Denise, die ook nog eens fotografe is. Daar was ik tijdens deze reis extra blij mee want zonder Denise had ik nooit deze foto’s van mijzelf gehad met het Noorderlicht.

Razendsnel wist ze in het stikdonker de juiste instellingen te vinden op haar Canon camera. We waren zo snel naar buiten gerend dat we niet direct het statief hadden meegenomen. Gelukkig lag er een pallet op het strand en die transformeerde ik in de tussentijd tot een statief. Hoe je het Noorderlicht het beste kan vastleggen legt Denise haarfijn uit in het onderstaande artikel. Kan je er geen genoeg van krijgen en begin je nog niet groen te zien? Haal dan alles uit de kast qua fotografie.

* Check de Noorderlicht fotografie tips van Denise

Noorderlicht fotograferen

Noorderlicht in Fins Lapland in de winter

Zoals je hebt kunnen lezen is er dus ook een kans dat je vanaf september al het noorderlicht kan zien in Fins Lapland. Maar reis je in de winter naar Fins Lapland dan is de kans op het zien van het bijzondere noorderlicht spektakel wel iets groter door de activiteit in de lucht.

In januari 2022 had ik ontzettend veel geluk met het zien van het noorderlicht! Terwijl ik met Finnair van Helsinki Airport naar Rovaniemi Airport vloog zag ik het noorderlicht vanuit het vliegtuig, zo bijzonder! Bij aankomst in het Glass Resort in Rovaniemi wist ik niet hoe snel ik naar mijn Glass House moest rennen om mijn camera op de groene licht te richten.

Heb je nou minder geluk en is de kans op het zien van het noorderlicht in Fins Lapland niet groot op het moment dat jij er verblijft? Maak dan een afspraak met de Italiaanse Lorenzo die werkelijk waar alles uit de kast trekt om jou het noorderlicht te laten zien. Garanties heb je nooit maar als Lorenzo het noorderlicht niet kan vinden, dan weet ik bijna 100% zeker dat het er ook gewoon die avond niet is. Lorenzo weet alles over het noorderlicht, hij is bijna een soort scheikunde expert en hij checkt tientallen apps en websites.

Lorenzo is met recht als ‘Auroro Hunter Photographer’ te bestempelen. Hij laat geen kans onbenut om het noorderlicht te zien. Al vroeg in zijn leven was hij gefascineerd door het noorderlicht en hij verhuisde dan ook van Italië naar Rovaniemi. Vriendin Denise volgt hem al een tijd op Instagram en toen wij in Rovaniemi waren hadden wij de kans hem te ontmoeten en mee te gaan op een van zijn Artic Roadtrips. Wat een avontuur!

Op die bewuste avond was er een kleine kans om het noorderlicht te zien in Rovaniemi en omgeving, maar er dreigde ook bewolking aan te komen. Dat vind Lorenzo de moeite niet waard, hij wil de hele avond van het noorderlicht genieten. Uiteindelijk reed hij met ons 10 uur lang rond en zijn we zelfs midden in de nacht in Zweden beland waar wij úrenlang genoten van het noorderlicht spektakel. Waanzinnig!

 1. Trek heel veel warme lagen kleding aan;
 2. Neem een thermoskan met warm drinken mee;
 3. Bereid je voor op plassen in de sneeuw met -20 graden;
 4. Hou er rekening mee dat je zomaar úren onderweg kan zijn.

*Volg Lorenzo, de noorderlicht fotograaf op Instagram;
**Lorenzo organiseert ook Artic Roadtrips i.c.m. het noorderlicht zien;
***Wil je zelf mooie foto’s maken van het noorderlicht? Bekijk de tips van fotograaf Denise.

Noorderlicht in Fins Lapland in de winter

Noorderlicht reizen Fins Lapland

Wil jij dolgraag eens het Noorderlicht zien in Fins Lapland? Voigt Travel organiseert speciale Noorderlicht reizen naar Fins Lapland. Het betreft een 8-daagse groepsreis die helemaal in het teken staat van het Noorderlicht, de Aurora Borealis.

Noorderlichtexpert Ruben Weytjens is de reisleider van deze Noorderlicht reis. Op basis van zijn nauwkeurige voorspellingen ga je ’s avonds op jacht naar het noorderlicht. Het blijft een kwestie van geluk maar hij laat geen kans onbenut. Vertrek van de reis is op 6 januari 2019.

*Noorderlicht reizen naar Fins Lapland;
**Je kan kiezen uit meer dan 100 noorderlicht vakanties via Voigt Travel;
***Grote noorderlicht fan? Bekijk dan ook deze tips voor noorderlicht zien in IJsland.

Noorderlicht reizen Fins Lapland

Reizen naar Fins Lapland in de zomer en herfst

Ik heb 8 dagen met een huurauto rondgereisd door Fins Lapland. Van juni tot en met september kan je met Voigt Travel en Transavia naar Rovaniemi vliegen en in de wintermaanden ook. Bekijk het actuele reisschema altijd op de website van de aanbieder en/of bij de luchtvaartmaatschappij.

*Zie hier alle noorderlichtreizen van Voigt Travel;
**Bekijk hier alle reizen naar Fins Lapland met Voigt Travel;
***Je kan kiezen uit meer dan 100 noorderlicht vakanties via Voigt Travel;
****Grote noorderlicht fan? Bekijk dan ook deze tips voor noorderlicht zien in IJsland.

Reizen naar Fins Lapland in de zomer en herfst

Reizen naar Fins Lapland in de winter

In het aankomende winterseizoen (van 25 november t/m 14 april) vliegt Voigt Travel op zaterdag en zondag rechtstreeks vanaf Amsterdam naar vier bestemmingen in Fins Lapland: Kuusamo, Kittilä, Rovaniemi en Ivalo.

Van januari tot halverwege maart is er ook elke donderdag een rechtstreekse vlucht van Transavia naar Kuusamo en Kittilä. De vluchttijden kan je online bekijken zodat jij alvast je reisdagen kan inplannen. Ideaal voor een shortbreak reis naar Fins Lapland dus.

Wil jij een rondreis door Lapland maken? Er zijn diverse reis mogelijkheden voor Fly Drives in Lapland. Het voordeel daarvan is dat je de reisroute die bij jou past kan uitzoeken uit het reisaanbod en zelf de reis gaat maken.

*Ontdek de rondreizen naar Fins Lapland bij de ANWB.
**Bekijk hier alle reizen naar Fins Lapland met Voigt Travel.

Reizen naar Fins Lapland

Reistips voor vakantie in Fins Lapland

Ga jij naar Fins Lapland toe in de hoop dat je het Noorderlicht kan zien? Dan ga ik zeker voor je duimen want ik gun het iedereen om dit natuur spektakel zelf eens mee te maken. Ben je op zoek naar meer reistips voor Fins Lapland? Lees dan de onderstaande artikelen die ik schreef in 2018.

Reistips voor vakantie in Fins Lapland

Noorderlicht zien in Fins Lapland, heb jij dat wel eens meegemaakt?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email