Natuur, wandel- en fietsliefhebbers opgelet, het is tijd om de Oostenrijkse regio Silberregion Karwendel ten oosten van Innsbruck te ontdekken. De rivier de Inn bepaalt de vorm van het dal, de zachte glooiingen van de Tuxer Voralpen en het Natuurpark Karwendel kenmerken het landschap erboven.

Wandelen in Silberregion Karwendel, ontdek regio te voet

Zodra de lente haar intrede doet is het tijd om te voet of op de fiets de Oostenrijkse regio Silberregion Karwendel te ontdekken. De regio ten oosten van Innsbruck is een van de populairste wandel- en fietsbestemmingen in Tirol. Er liggen zo’n 400 kilometer aan wandelpaden op je te wachten en al trappend kan je ruim 250 kilometer aan fietsroutes in de regio ontdekken.

Heb jij altijd al eens willen meemaken hoe het is als de koeien de weides op gaan na een lange winter? In de regio Silberregion Karwendel is het zover op Paasmaandag, tijdens het traditionele “Grasausläuten“. De leden van de schuttersvereniging Erste Schwazer Schützenkompanie doen vroeg in de ochtend met 40 grote en 20 kleinere koeienbellen de grond trillen in Stans, Terfens en Schwaz. Dit is de aankondiging dat het vee weer naar buiten kan om te grazen.

In samenwerking met het ‘Tourismusverband Silberregion Karwendel’ hebben wij een aantal tips voor mooie wandelingen in deze regio uiteen gezet in dit artikel. Hieronder heb ik alvast een paar highlights opgesomd waarom het de moeite waard is om te gaan wandelen in de Silberregion Karwendel:

  1. Het vee gaat naar buiten op paasmaandag;
  2. Een van de populairste wandelbestemmingen in Tirol;
  3. Diverse langeafstandswandelroutes en wandelen op grote hoogte;
  4. Stap in de trein en ga, wat ooit de grootste zilvermijn ter wereld was, in;
  5. Wandel door het oudste alm-dorp van Europa op ca. 1.300 meter hoogte.

Ontdek hier nog meer over deze regio in Oostenrijk

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wandelen in Oostenrijk

Bewandel het 86 kilometer lange Tiroler Silberpfad

Het 86 kilometer lange Tiroler Silberpfad is een wandelroute op een gematigde hoogte en bestaat uit vijf dagetappes van telkens 13 tot 20 kilometer, die de twaalf gemeenten van de Silberregion Karwendel doorkruist. Als je de route in Jenbach begint, passeer je Stans, Vomp en Terfens op je wandeltocht stroomopwaarts.

Om de paar kilometer verleiden bezienswaardigheden je om een ommetje te maken naar de Karwendel. Meteen aan het begin van de route kun je je verdiepen in de geschiedenis van de streek in het Heimat- und Naturmuseum Jenbach. Het kasteel Tratzberg voert je mee naar de tijd van de laatste ridder en keizer Maximiliaan. De Wolfsklamm bij Stans, te bezoeken vanaf mei, is voor velen de mooiste kloof van Tirol. Bij de top van de kloof, troont de meer dan duizend jaar oude abdij Sankt Georgenberg en het gotische kerkje Maria unter der Linde vormen hier het oudste pelgrimsoord van Tirol.

Iets verder naar het westen ligt het Stallental, een van de krachtplekken van de regio, met het imposante Karwendelgebergte als decor. Het is een oase van rust dat in het voorjaar bedekt is met een kleurrijk tapijt waar de beschermde blauwe gentiaan uitbundig bloeit.

Wandelroutes Silberregion Karwendel

Lange-afstandswandelroute stroomafwaarts tussen Weer en Buch

Bij Terfens wisselt het Tiroler Silberpfad naar de overzijde van de Inn. De lange-afstandswandelroute verloopt hier aan de voet en op de hoogvlaktes van de Tuxer Voralpen. Op de route liggen Weer, Kolsass, Kolsassberg, Weerberg, Pill, Schwaz, Gallzein en Buch in Tirol. Steeds weer word je beloond met nieuwe panorama’s, mooie rustplaatsen en gezellige accommodaties waar je de nacht kan doorbrengen om de volgende dag verder te wandelen.

Om de paar kilometer wandelen valt er van alles te zien. De ruïne van burcht Rettenberg in Kolsass is bijvoorbeeld het beginpunt van de Ritter-Waldauf-Runde, een wandellus met tien haltes die het verhaal van de kasteelheer vertellen. Het grote hangbrugcircuit aan de Kolsassberg is een bijzondere wandelroute over twee grote hangbruggen over de rivier de Weerbach.

In Schwaz kun je de zilvermijn Schwaz bezoeken, ook wel de “moeder van alle mijnen” genoemd. Je stapt in een van de treinen en gaat 800 meter diep de berg in. In de late Middeleeuwen was het de grootste zilvermijn ter wereld! Trek wat warms aan, in de zilvermijn is de temperatuur zo rond de 12°C.

Lange-afstandswandelroutes Oostenrijk

Wandelen op grote hoogte aan einde lente of in zomer

Hoe later in de lente, zo tegen het begin van de zomer, hoe hoger je wandel doelen kunnen worden. Bij het tweeduizendmeterpunt tussen Loassattel en de Kellerjochhütte, loopt de Inntal Höhenweg door de Tuxer Voralpen. De Tirolers noemen de glooiende heuvels met hun bossen, almen en sappige groene weiden “grasbergen“. De zes over het algemeen middelzware dag etappes van deze wandelroute belonen je vanaf de zomer met alpenbloemen in alle kleuren, prachtige uitzichten over het Inntal en authentieke berghutten waar nog steeds typische regionale gerechten worden geserveerd.

Ook het zo’n 730 km² grote Natuurpark Karwendel, met zijn tweeduizenders, oerbossen, wilde rivieren en honderden bergweiden, is vanaf het begin van de zomer een van de populairste wandelbestemmingen in Tirol. De tocht naar het natuurmonument Großer Ahornboden, een hoogvlakte met meer dan 2.000 esdoorns en het oudste alm-dorp van Europa op ca. 1.300 meter hoogte, is een niet te missen ervaring. De alpenweiden rond de esdoorns zijn bedekt met fris groen en bloeiende boterbloemen. Vanaf juni brengen zo’n 600 koeien de zomer door op de alm.

Wandelen Silberregion Karwendel

Krijg jij al zin om te voet de Silberregion Karwendel te ontdekken?

Print Friendly, PDF & Email