Wandelen met ezels? Heb jij daar zin in met zo’n koppig beest? Dat is toch juist helemaal niet rustgevend. Wandelen met ezels om tot rust te komen, gaat alles goed met je? Het zijn zo maar een paar reacties toen ik vertelde dat ik ging wandelen met ezels.

Ezels zijn niet dom!

Veel mensen denken dat een ezel dom is maar eigenlijk zijn ze intelligent en koppig. Als een ezel iets ziet wat hij niet kent dan zal hij de tijd nemen om het te analyseren. Is het in zijn ogen ongevaarlijk dan loopt hij door en anders zal hij rechtsomkeert maken.  Ik voel een overeenkomst behalve dan dat een ezel duidelijk zijn grenzen aangeeft en ik de uitdaging wel eens aanneem om grenzen te verleggen. Al kan je een ezel ook aanmoedigen en als die je vertrouwt dan zal hij meer voor je doen.

Mensen die van ezels houden zullen zeggen dat mensen te koppig zijn om te begrijpen dat een ezel gelijk heeft. En zo ontmoette ik Brigitte, op het platteland van Limburg bij een zorgboerderij vol ezels. De liefde voor ezels was er al vroeg bij Brigitte en toen deze kans kwam nam ze hem met volle overtuiging.

Wandelen met ezels in Limburg

Ik weet niet of jij het ook zo ervaart maar omgaan met dieren, daar word ik blij van. Het zorgt ervoor dat ik alles om mij heen vergeet en ik mij volledig op het dier richt. Dat is precies waar het hem in zit. Door te wandelen met ezels vergeet je even alles om je heen. Goed voor je mindfullness dus de ezelmodus! Daarnaast kan het nog lachwekkend zijn ook. Juist omdat een ezel zo koppig en eigengereid is en gek is op aandacht. Even een dagje of weekend niets moeten en relaxed op pad met een ezel.

Er zijn diverse mogelijkheden. Je kan op afspraak meehelpen met het verzorgen van de ezels, wandelingen maken van een aantal uur of zelfs een weekend lang wandelen met ezelfs door de Zuid-Limburgse natuur. In de buurt zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Je hoeft geen top conditie te hebben want een ezel is niet heel snel dus meer dan 10 á 15 kilometer ga je niet lopen.

Wandelen met ezels - Limburg

Dierentherapie bij Ezelstal  Hans & Grietje

Na haar studie Gezondheidswetenschappen is ze jarenlang actief geweest als consultant maar sinds 2008 heeft ze zich volledig gespecialiseerd in Asinotherapie. Haar kennis heeft zij wereldwijd opgedaan door het volgen van diverse cursussen. Asinotherapie is ezeltherapie en nieuw. Veel mensen hebben wel eens gehoord van therapieën met dolfijnen of paarden en natuurlijk de welbekende hulp van hulphonden. Zelf heb ik wel eens een “meditation met paarden” beleefd.

‘Hij koos de ezel en de ezel koos hem’

Naast het feit dat de ezelstal een zorgboerderij is en Brigitte er gewoon van houdt om met ezels om te gaan en te werken draagt ze ook hulpverleners bij door ezels in te zetten bij diverse therapieën. Van dagbesteding tot jeugdzorg trajecten en individuele sessies voor mensen met bijvoorbeeld psychische problemen. Een mooie uitspraak vind ik; “Dat oefeningen met ezels leuk zijn. Wat je leuk vind doe je graag en wil je vaker doen. Iets wat je vaak doet, ga je steeds beter kunnen en dat geeft zelfvertrouwen”. Alsof dat nog niet genoeg is verzorgd ze ook kort- en langdurende wandelingen voor een ieder die het fijn vind of lijkt om eens te gaan wandelen met ezels.

Dierentherapie bij Ezelstal Hans & Grietje

Zeepmakerij met ezelinnenmelk

Sinds april zijn er ook mogelijkheden om mee te helpen de ezels te melken. Van de voedzame melk wordt zeep gemaakt en dat wordt verkocht op biologische markten.

Zou jij ook wel eens met ezels willen wandelen?

Print Friendly, PDF & Email