Ga jij een weekend naar Den Haag, een dagje naar Den Haag of woon je in Den Haag? Hier kan je fijn wandelen in Den Haag door de natuur. Van parken, mooie tuinen en het bos, tot wandelen door de duinen, over het strand, op landgoederen en in Scheveningen en Kijkduin.

Wandelen in Den Haag door natuur

Met duizenden hectare aan parken, tuinen en landgoederen biedt Den Haag alle ruimte om te genieten van de natuur. Daarnaast kan je Scheveningen gemakkelijk bereiken vanuit Den Haag en vind je ook nog eens kilometers aan duinen en een zeer breed strand.

Maak een groene wandeling door Den Haag, volg een toeristische wandelroute in Den Haag, geniet van een wandelroute langs bezienswaardigheden in Den Haag, maak een stadswandeling door Den Haag aan de hand van GPS punten. Wandel op de landgoederen Clingendael en Ockenburgh en ontdek de Japanse Tuin in en Haag.

 1. Bos: Haagse Bos, Scheveningse bosjes, Nieuwe Scheveningse bosjes, bosjes van Pex, Hyacintenbos Ockenburgh, Bosjes van Poot
 2. Landgoederen: Landgoed Clingendael + Japanse Tuin, Landgoed Ockenburgh, Landgoed Meer en Bos
 3. Parken: Westbroekpark, Westduinpark, Paleistuin, Park Sorghvliet (alleen met jaarkaart), Zuiderpark, Florence Nightingalepark, Recreatiegebied Madestein bij De Uithof.
 4. Duinen: Oostuinpark, direct aan het strand, Meijendel.
 5. Tuinen: Franse Tuin achter de Raad van State in Den Haag.

Wil je nog meer gaan wandelen in Zuid Holland? Bekijk deze tips van Mario van Vakantaseren.

Wandelen in Den Haag door natuur

Wandelen in Den Haag door bos

Vind jij het fijn om door het bos te wandelen? Dan kan je alle kanten op in Den Haag! Turen naar die hoge boomtoppen, over krakende blaadjes lopen in de herfst en dennenappels zoeken en genieten van de lente als er weer blaadjes aan de bomen groeien.

Het Haagse Bos is niet alleen één van de oudste bossen in Nederland, het is ook de plek waar het Koninklijk Paleis staat waar Koning Willem-Alexander en Maxima wonen. Als de vlag uithangt dan zijn ze op reis. Aan de achterkant van het paleis is groot hek waar je doorheen kan gluren. Vroeger ging ik schaatsen op het meertje in het bos, hopelijk vriest het weer eens zo hard dat dat kan. Wandelen in Den Haag door het bos kan ook op Landgoed Clingendael en op Landgoed Ockenburgh, daarover verderop meer in dit artikel. De onderstaande foto is gemaakt door een vriendin (Melisa Soerowidjojo) op Landgoed Clingendael in Den Haag.

Wandelen in Den Haag door bos

Struin door de Paleistuin in Den Haag centrum

Ook in het centrum van Den Haag is een stuk groen, namelijk de Paleistuin achter Paleis Noordeinde. Het ligt een beetje verscholen tussen de  Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. De paleistuin werd aan het begin van de 17e eeuw aangelegd door Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, voor zijn moeder, Louise de Coligny.

De Paleistuin is gratis toegankelijk om te wandelen of te genieten in het gras van een picknick. Wandel langs de bloemengazons, kijk naar de vijver en de oude bomen en droom weg naar de tijd van prinsen en prinsessen. Je mag de Paleistuin betreden van zonsopkomst tot zonsondergang via de Prinsessewal. De Paleistuin wordt alleen gesloten als er belangrijke gasten op het paleis zijn.

Paleistuin in Den Haag centrum

Sinds 2017 is er een Labyrint in de Paleistuin. Verwar een labyrint niet met een doolhof, je loopt op het gras en de stenen zijn de randen van het pad. Het betreft een klassiek zeven-paden labyrint, de oudste vorm die ooit is gevonden. Je kunt het labyrint lopen als meditatie, bezinning of heling, met een vraag of een thema.

Picknicken in de Paleistuin 
Het is een van de dingen dat veel word gedaan in de Paleistuin. Zo kan je natuurlijk je eigen picknickmand meenemen vol lekkers of een picknickmand laten vullen bij de diverse horecagelegenheden op het Noordeinde. Bij Lapsang kan je zelfs een gevulde picknickmand ophalen. Hou je van vlees en ben je gek op kroketten? Ga dan naar Dungelmann op het Noordeinde en neem een broodje kroket mee.

Yoga (les) in de Paleistuin 
In de zomermaand, van mei tot en met september, worden er iedere zondagochtend om 10:30 uur yogalessen in de Paleistuin gegeven. Een super leuk initiatief van Balanzs Den Haag. Het verzamelpunt is 15 minuten voor aanvang voor de ingang bij de Prinsestraat.

Yoga in Paleistuin Den Haag

Ontdek de Franse Tuin in Den Haag

In het centrum van Den Haag, achter de Raad van State vind je een bijzonder mooi verborgen plekje in Den Haag. De Franse Tuin die vroeger toebehoorde aan Koning Willem II en Anna Paulowna. Richt zeker even je hoofd omhoog als je in de Franse Tuin staat en probeer de wijsheden van Spinoza te lezen die als een lang lint van woorden op de gebouwen staan afgebeeld. Benieuwd hoe een van de teksten luidt?

Openingstijden Franse Tuin:

Maandag t/m vrijdag: 08.00 uur tot 17.00 uur.
Zaterdag en zondag: 10.00 uur tot 16.00 uur.

Lees dan hier meer over het verborgen plekje in Den Haag

Verborgen plekjes Den Haag

Wandelen Den Haag in Clingendael, Japanse Tuin

Clingendael werd in de 16e eeuw al Landgoed Clingendael genoemd. De naam Clingendael verwijst naar het dal tussen de duinen (clinge). Op het landgoed kan je twee wandelroutes volgen om te wandelen door Den Haag in de natuur:

 • Gele wandelroute – 4 kilometer: het startpunt bevind zich na 50 meter bij het toegangshek van Clingendael aan de Wassenaarseweg.
 • Rode wandelroute – 2 kilometer: het startpunt bevind zich na 50 meter bij het toegangshek van Clingendael aan de Wassenaarseweg.

Ook voor kinderen is er volop vermaak in Clingendael. Achter de stenen trappen van de oud-Hollandse tuin ligt speeltuin De Gees. De prachtig aangelegde tuin is ook zeker een bezoek waard, de tuinkunst staat er al sinds 1818. Clingendael staat vooral bekend om de Japanse Tuin die zich hier bevind. Twee keer per jaar, in het voorjaar- en najaar kan je de Japanse Tuin in Den Haag bezoeken.

Wandelen Den Haag in Clingendael

Wandelen Park Sorghvliet + hyacinten bos

Park Sorghvliet ligt aan de Scheveningseweg tussen Scheveningen en Den Haag. Het is het enige park in Den Haag dat je alleen kan betreden als je een zogenoemde jaarkaart in je bezit hebt. Heb je een jaarkaart voor Park Sorghvliet dan mag je met die kaart met maximaal 2 mensen wandelen in het park.

Door het uitgeven van een speciale jaarkaart kan het nooit te druk worden in Park Sorghvliet en blijft de flora en fauna behouden. In het voorjaar ligt Park Sorghvliet er altijd extra mooi bij vanwege de hoeveelheid in bloei staande hyacinten. De foto is gemaakt door Sophie Meyer.

Een jaarkaart voor Park Sorghvliet koop je bij Paagman á €7,50 en kan ook online.

Dagelijks geopend:

 • 1 april – 1 oktober : 09:00-18:00 uur
 • 1 oktober – 1 april : 09:00-16:00 uur
 • Park Sorghvliet is gesloten op nieuwsjaarsdag, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag. 

*Mei 2020! Park Sorghvliet is tijdelijk gesloten i.v.m. de huidige maatregelen. Mocht je ontdekken dat de tuin weer open is. Stuur een bericht dan passen wij deze informatie aan.

Wandelen Park Sorghvliet en het Hyacinten bos

Park Sorghvliet

Wandelen Landgoed Ockenburgh, hyacinten bos

Een mooie wandeling door Den Haag in de natuur kan je beleven tussen Loosduinen en Kijkduin op Landgoed Ockenburgh. Dit landgoed is ruim 350 jaar oud en was ooit eigendom van dichter Jacob Westerbaen die in een villa midden op het landgoed woonde. Sinds 1990 is het landgoed een beschermd natuurmonument en kun je hier gratis wandelen. Heb jij een hond? Dan kan je hier aangelijnd met je viervoeter wandelen.

Een van de bekendste trekpleisters is het wandelen op Landgoed Ockenburg door het hyacintenbos. Zorg dat je hier in april naar toe gaat want dan staan de hyacinten in bloei. Voorheen stond het Hyacintenbos op Landgoed Ockenburgh bekend als het Santvoortsche Bosch.

Vlakbij Landgoed Ockenburgh is een vakantiepark van Roompot. Vanaf Vakantiepark Kijkduin rij je met de auto in 5 minuten naar Landgoed Ockenburgh en lopend kan je er in 20 minuten zijn.

Bekijk de beschikbaarheid bij Roompot Vakantiepark in Kijkduin.

Wandelen Landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh hyacinten bos

Wandelen Landgoed Ockenburgh Den Haag

Wandelen Natuurgebied De Uithof + Madestein

Je kent De Uithof misschien wel van het sportcentrum waar je kan skiën, schaatsen, karten, klimmen en meer. Maar daarnaast is er ook een groot recreatief natuurgebied. De natuur is heel gevarieerd met maar liefst 355 soorten planten en er leven diverse vissen in het water en vogelspotters komen hier ook aan hun trekken. Ook leuk is dat je hier tijdens het wandelen regelmatig Schotse Hooglanders tegen komt.

Aan de rand van de stad, in het zuidwesten van Den Haag ligt De Uithof. Tezamen met recreatiegebied Madestein vormt De Uithof een groene buffer tussen de stad en het Westlandse kassengebied. In een periode van 25 jaar is De Uithof aangelegd en nu is het één van de grootste groene gebieden in Den Haag. Wat je er allemaal kan doen?

 1. Er is een lange dijk in Recreatiepark De Uithof, op de dijk kan je wandelen en fietsen.
 2. Er is een doolhof dat op een helling werd gebouwd, als je het middelpunt hebt gevonden heb je een mooi uitkijkpunt.
 3. Je vind achter het doolhof een van de oudste gemeentelijke boomgaarden van Nederland met diverse fruitbomen. Je kan de boomgaard alleen buiten de rijpperiode bezoeken. Wil je meehelpen met het fruit plukken dan kan je je aanmelden via de website. Bekijk hier de plukdagen in de boomgaard.

Foto’s: © Sebastian Neckel van sngp.nl.

Wandelen bij de Uithof - Schotse Hooglanders

Wandelen Natuurgebied De Uithof

Wandelen Natuurgebied De Uithof + Madestein

Geocaching Den Haag, wandelend erop uit

Wil je echt verborgen plekjes in Den Haag ontdekken? Dan tipt Linda uit Scheveningen om de app Geocaching te downloaden. ‘De gebruikers van deze app vormen samen de grootste schatzoekgemeenschap ter wereld. Het is dé officiële app voor geocaching. Ook in Den Haag en Scheveningen liggen geocaches verstopt. Ik vind het zo leuk om aan de hand van de app door de natuur in Den Haag te wandelen, door de straatjes in Scheveningen en op plekken te komen waar ik anders nooit zou komen. Ik vind het echt een avontuur in eigen stad’.

Geocaching Den Haag

Toeristische route, wandelroute bezienswaardigheden Den Haag

Ben je nog nooit in Den Haag geweest en wil je alle bezienswaardigheden in Den Haag zien. Volg dan een van deze toeristische wandelroutes langs bezienswaardigheden in Den Haag.

 1. Reisroutes – stadswandeling Den Haag
 2. Walk the City – stadswandeling in meerdere talen beschikbaar
 3. Routeyou – Bekijk het overzicht aan alle soorten toeristische wandelroutes in Den Haag.

Toeristische route, wandelroute bezienswaardigheden Den Haag

Stadswandeling Den Haag met GPS

Wil je Den Haag eens op een andere manier ontdekken? Denk dan eens aan een stadswandeling door Den Haag met een GPS. Aan de hand van diverse coördinaten ontdek je de Hofstad.

Stadswandeling Den Haag met GPS

NS wandeling Den Haag

Ook de NS heeft een wandeling door Den Haag uitgezet. Dus heb je plannen om een dagje naar Den Haag te reizen met de trein denk dan ook eens aan de NS wandeling in Den Haag.

Start je NS wandeling op Station Den Haag Centraal en wandel via het centrum van Den Haag naar Scheveningen. Je kan kiezen uit een route van 8 of 19 kilometer. De route is een LAW route genaamd: Nederlands Kustpad. Je kan een hond aangelijnd meenemen. Onderweg langs de route kan je stops maken bij 12 musea.

NS wandeling Den Haag

Wandelen Den Haag door Scheveningen

Wandelen door Den Haag en Scheveningen of vanuit het centrum van Den Haag helemaal naar de kust wandelen of visa versa. Je kan alle kanten op! De onderstaande wandel tips zijn allemaal in Scheveningen en Kijkduin en omgeving.

Wandelroute Scheveningen

Wandelen Den Haag door de duinen

Weer of geen weer een strandwandeling op het strand van Scheveningen is altijd een goed idee. In de winter lekker uitwaaien en staren naar de enorme golven. In de lente en de zomer genieten van de zonnestralen en lekker met je voeten door de zee wandelen. Ook leuk om te lezen zijn onze tips voor blote voeten paden in Nederland.

De duinen bij Scheveningen en Kijkduin zijn onderdeel van het grootste duingebied van Zuid-Holland. Je kan hier úren wandelen door de duinen. Ga je liever fietsen? Huur een fiets in Scheveningen en verkend het Zuid Hollandse duinlandschap. Hier kan je een groen-gele fiets huren in Scheveningen, vanaf €10,- per dag. 

Wandelen Den Haag door Scheveningen

Gratis stadswandeling Scheveningen

Wil je Scheveningen ontdekken met een gratis stadswandeling? Regel dan een tour met een van de Den Haag Greeters. Ga op stap met een local en ontdek allerlei leuke weetjes over Scheveningen en Den Haag. Iedere Den Haag Greeter laat de stad zien op zijn of haar eigen manier.

 • Ben je alleen dan wordt er voor jou een Greeter gezocht!
 • Den Haag Greeters accepteert groepen tot maximaal 6 personen.
 • Je hebt altijd een persoonlijke Den Haag Greeter, er worden geen aanvragen samengevoegd.
 • *Hoewel het vrijwillig en gratis is, is het wel aardig een Greeter bijvoorbeeld een drankje aan te bieden.
 • Je kan een gratis rondleiding door Den Haag en/of Scheveningen krijgen in het Nederlands, Engels en Duits.
 • Vul online je aanvraag in voor een Greeter Den Haag, liefste minimaal 14 dagen voor je geplande bezoek dat geeft de organisatie de tijd.

Maak je eigen stadswandeling door Scheveningen en volg deze Street Art Route in Scheveningen!

Gratis stadswandeling Scheveningen

Gratis doen in Scheveningen

Ontdek het Westbroekpark en de Rozentuin in Scheveningen

Een van de mooiste parken in Den Haag is Het Westbroekpark. Eigenlijk ligt dit park in Scheveningen, een stadsdeel van Den Haag. Je kan wandelen door het Westbroekpark, de kids kunnen spelen op de enorme speelweide, er zijn vijvers en watergangen waar je doorheen kan roeien of suppen. Het Westbroekpark doet een beetje denken aan een Engels park.

Het Westbroekpark is vooral bekend vanwege de Rozentuin, het Internationaal Rosarium. In 1960 werd het Rosarium aangelegd en tussen juni en eind oktober bloeien hier 20.000 rozenstruiken op ongeveer 300 bedden. Kwekers uit de hele wereld zenden vrijwillig de nieuwste soorten in om hun pracht en praal te laten bloeien in Scheveningen. Tijdens het internationale rozenconcours keurt een internationale jury de rozen en per categorie worden er een goud, zilver of brons certificaat toegekend.

Heb je trek gekregen? In het Westbroekpark is een Chinees wokrestaurant gevestigd en een leuke en romantische theesalon, de Waterkant. In de zomermaanden worden in het Westbroekpark diverse foodfestivals georganiseerd en de Parade strijkt er neer.

Westbroekpark in Scheveningen

Doen in Den Haag

Schotse hooglanders spotten in het Westduinpark

Tussen Scheveningen en Kijkduin vind je het beschermde natuurgebied Westduinpark. Het leuke is dat hier een groep Schotse Hooglanders graast. Tot nu toe heb ik elke keer de pech gehad ze niet te zien maar wie weet zie jij ze wel! Hoe gaaf is het dat je deze dieren kan spotten tijdens een wandeling door Den Haag in de natuur.

Navigeer naar het Westduinpark – Cort van der Lindenpad.

Bekijk dit bijzondere kunstwerk in Kijkduin

Geniet van een een strandwandeling in de badplaats Kijkduin en wandel ook naar het bijzondere kunstwerk van James Turrell, ‘Het Hemels Gewelf’. Je vind dit kunstwerk aan de Machiel Vrijenhoeklaan 175, tegenover restaurant De Haagsche Beek. Het is de bijzonderste wandeling door Den Haag in de natuur denk ik.

Foto: © Gerrit Schreurs, courtesy Stroom Den Haag.

Wandelen Den Haag - Kijkduin

Waar ga jij graag wandelen in Den Haag door natuur?

Print Friendly, PDF & Email