“Er gebeurd mij niets”, “ik ga toch wel”, “zonde van het geld”. Ik heb het allemaal gehoord van kennissen, vrienden en in mijn werkveld. Maar geloof mij, een ongeluk(je) op reis zit in een klein hoekje. Stel je voor dat iemand uit je reisgezelschap ziek wordt (vóór of tijdens de reis), je uitglijdt op vakantie, er wordt ingebroken in je appartement of je hebt je dure camera laten vallen? Dan weet ik zeker dat jij blij bent dat je een reisverzekering hebt afgesloten.

Waarom een reisverzekering? Ik vertel het je! 

Je hebt het al kunnen lezen in mijn inleiding. Persoonlijk neem ik liever het zekere voor het onzekere en ik heb dus al jaren een doorlopende reisverzekering. Daarnaast heb ik ook een doorlopende annuleringsverzekering.

“Met een reisverzekering ben je verzekerd voor materiële schade zoals je bagage en persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je in je vakantie of tijdens je reis kunt oplopen”.

Reisverzekering check

Ik verbaas mij er altijd nog over hoeveel mensen niet verzekerd zijn als zij op reis gaan. Ik heb jaren in de reisbranche gewerkt en de meest simpele en vreselijke gebeurtenissen voorbij zien komen. Eigenlijk is het heel simpel, als je op alle onderstaande vragen “Nee” beantwoord dan moet je dus zorgen dat je een reisverzekering hebt.

 • Kan jij het je financieel veroorloven om je reissom als verloren te beschouwen, als er iets onverwacht gebeurt op reis?
 • Als je je reis moet afbreken wegens een noodgeval heb je dan genoeg financiele middelen om zelf naar huis te reizen?
 • Kan jij de noodzakelijke medische kosten zelf betalen? Ook als je 2 weken langer op de reisbestemmig moet blijven? (Denk aan extra verblijfskosten)?
 • Stel dat je bent gevallen tijdens de wintersport en je hebt je been gebroken kan jij dan zelf een plaats boeken en de repatrieringsvlucht betalen?
 • Mocht je ene ongeval krijgen op reis en invalide raken of erger nog, mocht je komen te verlijden op reis kan je familie dan duizenden euro’s bij elkaar krijgen om jou te repatriëren?

Checklist voor afsluiten reisverzekering

Het is belangrijk om voor vertrek te bedenken wat je gaat doen op reis en wat je meeneemt qua spullen. Op basis daarvan kan je je onderzoek starten naar welke reisverzekering het beste bij je past. Een goede reisverzekering afsluiten doe je niet ‘even’ en ik raad je aan om er goed voor te zitten en een vergelijkend onderzoek te doen zodat je precies weet wat er verzekerd is en wat er vergoed wordt in het geval van een ongeval, diefstal en/of schade.

Vergeet de prijzen van de diverse reisverzekeringen niet te vergelijken. De premies kunnen uiteenlopen van €10,- tot €150,-. Daar kan je toch weer wat leuks van doen op je reisbestemming.

Checklist afsluiten reisverzekering

 • Wil je een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?
 • Hoeveel dagen ga je aaneengesloten op reis? Check goed; hoe lang ga je weg?
 • Reis je binnen Europa of buiten Europa? (Let op; check je reisbestemming of het onder Europa of Wereld valt)
 • Wat ga je doen op reis? Extreme sporten, duiken, wintersport?
 • Wat heeft de reis je gekost?
 • Wat neem je mee op reis?
 • Wil je een hoger eigen risico zodat je minder premie betaald?
 • Let op bij landen met een (deels) negatief reisadvies

Wil je een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?

Ga jij een paar dagen per jaar op reis of ga je meerdere keren per jaar op reis? Die vraag moet je jezelf stellen om te kijken wat de voordeligste reisverzekering voor jou is. Ga je maar één keer per jaar korten dan één week op vakantie dan raad ik een kortlopende verzekering aan. Ga je minimaal twee keer per jar op reis en langer dan één week dan is een doorlopende reisverzekering vaak al voordeliger. Daarbij is het een extra voordeel dat je dus altijd verzekerd bent, dus geen probleem om spontaan op reis te gaan.

Wat is de duur van je verblijf in het buitenland?

Bedenk wel goed dat een doorlopende reisverzekering niet betekent dat je automatisch 365 dagen per jaar verzekerd bent. Bij een doorlopende reisverzekering heb je altijd te maken met een maximum aantal aaneengesloten reisdagen. Dit verschilt per reisverzekeraar en varieert tussen de 30, 60 en 180 dagen.

Overschrijd je de maximaal toegestane reisduur omdat je langer op reis gaat, (bijvoorbeeld wereldreis), dan ben je dus op een gegeven moment niet meer verzekerd.  Check dus goed bij je verzekering wat de mogelijkheden zijn. Bij sommige verzekeraars, zoals Centraal Beheer, betaal je bijvoorbeeld minder premie wanneer je niet langer dan 60 dagen per jaar op vakantie gaat.

Paradise Beach Gambia

Reis je binnen of buiten Europa?

Stel jezelf eerst de vraag; “Ga ik in Nederland, Europa of buiten Europa op reis“?

Reisverzekering Nederland

Als je alleen op pad gaat in Nederland dan hoef je niet perse een reisverzekering af te sluiten. Belangrijk hierbij is wel dat je van te voren checkt of je andere lopende verzekeringen, zoals de inboedelverzekering, dingen vergoedt als je op reis bent in Nederland. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kan je natuurlijk een reisverzekering afsluiten. Een reisverzekering geldt in Nederland pas bij minimaal één overnachting. Dagjes weg en dan je camera laten vallen kan dus niet geclaimed worden bij je reisverzekering. Een annuleringsverzekering kan ook in Nederland erg handig zijn.

Reisverzekering Europa

Ga je voornamelijk in Europa op reis? Dan spreekt het voor zich dat je een reisverzekering met Europa dekking afsluit. Voor een aantal reisbestemmingen verschilt het per reisverzekeraar of ze wel of niet onder de Europadekking vallen. Belangrijk is dus dat je van te voren checkt of jouw reisbestemming onder ‘Europa’ of ‘Wereld’ valt. Dit geldt onder andere voor de onderstaande landen:

 • Albanië
 • Algerije
 • Armenië
 • Egypte
 • Georgië
 • IJsland
 • Israël
 • Jordanië
 • Libanon
 • Libië
 • Marokko
 • Syrië
 • Tunesië​

Reisverzekering Wereld

Reis je regelmatig buiten Europa? Dan sluit je een reisverzekering af met werelddekking. De Europa- en/of Werelddekking optie kan je vaak ook ‘aan- en uitzetten’ als optie.

Wat ga je doen op reis? Extreme sporten, duiken, wintersport?

Wat zijn jouw reisplannen? Ben je van plan om te gaan raften, ga je (diepzee)duiken of skipistes bedwingen? Extreme sporten en onderwatersporten maken over het algemeen geen deel uit van de standaard reisverzekering. Check dus goed wat wel of niet verzekerd wordt en sluit indien nodig hiervoor een aanvullende verzekering af.

Wintersport in Stubai Vallei

Wat heeft de reis je gekost?

Heb jij een mega goede vakantiedeal gevonden en ga je voor een prikkie op reis? Dan kan je vaak al de standaard reisverzekering afsluiten. Heb jij een duurdere luxe reis geboekt dan kan je beter een reisverzekering afsluiten die hogere vergoedingen uitkeert. De grens ligt bij de meeste reisverzekeringen rond de €2000,-.

Bij een aantal reisverzekeraars kan je de reisverzekering ook regelmatig aanpassen naar een voor jou op dat moment passende reissituatie. Reis je meestal voor een reissom minder dan €2000,- dan neem je die reisverzekering en maak je eens een duurdere reis dan verzeker je de reissom bijvoorbeeld tot maximaal €5000,-.

Besparen voor je reis

Wat neem je mee op reis?

De meeste reisverzekeringen dekken schade tot een bepaald bedrag. Laten we zeggen €1500,-. Gemiddeld is dat de waarde die een Nederlandse reiziger meeneemt op vakantie. Denk maar eens aan je iPad, mobiele telefoon, je reisbagage en de inhoud van je koffer. In mijn geval heb ik een reisverzekering tot €5000,-. Met al mijn camera- videoapparatuur, reisgadgets, laptop, kleding en andere reisattributen bij elkaar kom ik al gauw aan dat bedrag.

Mochten je eigendommen beschadigd raken of gestolen worden dan wordt meestal de dagwaarde van het product uitgekeerd. Daarnaast heb je kans dat er voor bepaalde producten ook nog een maximaal bedrag geldt. Check dus ook hier weer goed waarvoor je jezelf verzekerd en of het wellicht handig is om je (dure) reisgadgets apart te verzekeren.

Wat neem je mee op reis

Wil je een hoger eigen risico zodat je minder premie betaald?

Bij een aantal reisverzekeringen kan je zelf aangeven welk eigen risico je wenst. Mijn eigen risico bedraagt bijvoorbeeld €50,- per gebeurtenis.

Ook hiervoor is de keuze weer bepalend wat jij zelf wilt. Wil je een hoger risico dragen dan verhoog je het eigen risico, je  betaald dan per maand minder premie. Je hebt dus zelf invloed op de premie van je reisverzekering.

Let op bij bijzondere situaties en landen met een (deels) negatief reisadvies

Orkanen, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami’s, aswolken, terreuraanslagen. Helaas kan er overal wel iets gebeuren op reis waarvoor je helaas niet altijd bij je reisverzekering terecht kan. In sommige gevallen kan een verzekeraard zich beroepen op overmacht of natuurgeweld. Daarnaast is er ook nog een kans dat een verzekeraar zich beroept op ‘molest. Onder molest vallen schades die ontstaan in conflictsituaties. Dit kan bijvoorbeeld voor landen gelden met een (deels) negatief reisadvies.

WAARGEBEURD: Ik reisde in 2015 naar ‘oranje gemarkeerd’ gebied in Tunesië

Persoonlijke ervaring; Ik reisde in 2015 naar ‘oranje gemarkeerd’ gebied in Tunesië. Het besluit om hiernaar toe te reizen was een grondige afweging. Ik besefte mij goed dat als er iets zou gebeuren in het ‘oranje en/of rood’ gemarkeerde gedeelte op de kaart van Tunesië (te controleren op de website van Buitenlandse Zaken), ik dan niet verzekerd was”.

Stel dat ik in dit gebied mijn laptop had laten vallen of mijn been had gebroken doordat ik van de hotel trap afgleed dan was de kans aanwezig geweest dat ik daarvoor wel verzekerd was omdat de gebeurtenis los staat van de conflictsituatie waarop het negatief reisadvies is gebaseerd. Ik adviseer je wel om in dit soort gevallen altijd grondige research te plegen, meerdere bronnen te checken en je goed te laten voorlichten door onder andere je reisverzekeraar.

Verzekeren medische hulp in het buitenland?

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekering dekt je kosten onder andere met betrekking tot noodzakelijke medische hulp. Echter in het buitenland gelden andere tarieven dan in Nederland. Je zorgverzekering dekt over het algemeen alleen de kosten van hulp in het buitenland tot het tarief wat eenzelfde behandeling in Nederland zou kosten

Een bezoek aan een arts of een ziekenhuis in het buitenland kan flink duurder zijn dan wij gewend zijn. Het is dus geen verkeerd idee om je bij je reisverzekering ook te verzekeren voor medische kosten in het buitenland.  Benieuwd naar meer informatie hierover? Lees dan ook mijn artikel; “Verzekeren medische hulp in het buitenland? Zo werkt het“!

Tips vóór vertrek voor een zorgeloze reis

Ik heb je een aantal voorbeelden gegeven waardoor jij hopelijk gaat inzien waarom een reisverzekering wel degelijk van belang is. Alle tips die ik hier gedeeld heb zijn de basistips die je moet weten en moet uitzoeken voor je reis. Echter zijn er ook nog een aantal aanvullende extra’s of mogelijkheden die nog meer zijn toegespitst op jouw situatie. Binnenkort kan je in deel 2 meer lezen hierover.

Is je vakantiebestemming bepaald en je reis geboekt? Denk nog even aan het volgende zodat jij zorgeloos op reis kan:

 • Neem je Europese zorgpas (EHIC) mee. Hiermee kun je in het buitenland aantonen dat je een geldige zorgverzekering hebt en kunnen ziekenhuizen de kosten rechtstreeks declareren bij je zorgverzekeraar.
 • Zet het nummer van de alarmcentrale van je zorg- en reisverzekeraar in je telefoon. Medewerkers van de alarmcentrale kunnen je helpen en advies geven bij een ongeval, ernstige ziekte of een ziekenhuisopname.
 • Lees mijn artikel “zorgeloos op reis” vóór dat je weg gaat.
 • Check mijn artikel “Tips om gezond te blijven op reis.

Medicijnenpaspoort

Tips als er toch iets gebeurd

Ik hoop natuurlijk dat jou niks overkomt tijdens je reizen. Zorg dus dat je op reis altijd alert bent, je niet roekeloos gedraagt en je altijd je gevoelt volgt. Gebeurd er toch iets?

 • Bewaar alle bewijzen van bijvoorbeeld (medische) rekeningen, aangifte etc.
 • Maak kopieën van aankopen (screenshot met telefoon is vaak al voldoende).
 • Neem bij diefstal altijd contact op met de politie ter plaatse en zorg dat ze een verklaring opstellen.
 • Bel direct de bank en je telefoon provider om alles te laten blokkeren.
 • Als je bagage tijdens een vliegreis zoekraakt, kan de verzekeraar vragen om een PIR-formulier (Passenger Irregularity Report). Dit formulier kan je bij de “Bagageclaim” op het vliegveld verkrijgen.
 • Stel je verzekeraar alvast op de hoogte van de gebeurtenis vanaf de vakantiebestemming.

Heb jij een reisverzekering?

Print Friendly, PDF & Email