“Er gebeurd mij niets”, “ik ga toch wel”, “zonde van het geld”. Ik heb het allemaal gehoord van kennissen, vrienden en familie. Maar geloof mij, een ongeluk(je) op reis zit in een klein hoekje. Stel je voor dat iemand uit je reisgezelschap ziek wordt (vóór of tijdens de reis), je uitglijdt op vakantie, er wordt ingebroken in je appartement of je hebt je dure camera laten vallen? Of een vulkaan barst ineens uit, super grote hagelstenen beschadigen je auto of er is een bosbrand en je kan niet huiswaarts keren? Dan weet ik zeker dat jij blij bent dat je een reisverzekering hebt afgesloten.

Waarom een reisverzekering? Ik vertel het je! 

Je hebt het al kunnen lezen in mijn inleiding. Persoonlijk neem ik liever het zekere voor het onzekere en dat is dan ook de reden dat ik al jaren een doorlopende reisverzekering heb. Daarnaast heb ik ook een doorlopende annuleringsverzekering.

Ik verbaas mij er nog steeds over hoeveel mensen niet verzekerd zijn als zij op reis gaan. Ik heb jaren in de reisbranche gewerkt en de meest simpele en vreselijke gebeurtenissen voorbij zien komen. Eigenlijk is het heel eenvoudig, als je op alle onderstaande vragen “Nee” beantwoord dan moet je dus zorgen dat je een reisverzekering hebt.

 • Kan en wil jij het je financieel veroorloven om je reissom als verloren te beschouwen, als er iets gebeurt op reis?
 • Bijkomende uitgaven voor accommodatie of repatriëring zelf betalen en regelen als gevolg van een natuurramp?
 • Als je je reis moet afbreken wegens een noodgeval heb je dan genoeg financiële middelen om zelf naar huis te reizen?
 • Stel dat je bent gevallen tijdens de wintersport en je moet met een helikopter van de piste worden gehaald en de repatriëring vlucht zelf betalen?
 • Kan jij de noodzakelijke medische kosten zelf betalen? Ook als je 2 weken langer op de reisbestemming moet blijven? (Denk aan extra verblijfskosten)?
 • Mocht je een ongeval krijgen op reis, invalide raken of komen te overlijden op reis kan je familie dan duizenden euro’s bij elkaar krijgen om jou te repatriëren?

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en via YouTube.

Checklist afsluiten reisverzekering, waarom vergelijken belangrijk is!

Het is belangrijk om voor vertrek te bedenken wat je gaat doen op reis en wat je meeneemt qua spullen. Op basis daarvan kan je je onderzoek starten naar welke reisverzekering het beste bij je past. Een goede reisverzekering vergelijken en afsluiten doe je niet ‘even’ en ik raad je aan om er echt even goed voor te gaan zitten. Zorg dat je een goed vergelijkend onderzoek doet zodat je precies weet wat er verzekerd is en wat er vergoed wordt in het geval van een ongeval, diefstal en/of schade.

Ja, dat kost je tijd. Maar mocht je jouw reisverzekering ooit echt nodig hebben dan zal je blij zijn dat je goed voorwerk hebt gedaan, weten wat je te doen staat en minder stress ervaren dan wanneer je zo maar even ergens een reisverzekering hebt afgesloten of erger nog, helemaal niets hebt geregeld.

Ook niet onbelangrijk, kijk niet alleen naar de prijzen van de diverse reisverzekeringen als je gaat vergelijken. Uiteraard is de prijs van een reisverzekering van belang, maar je moet ook goed kijken naar wat er wordt vergoed, wat de voorwaarden zijn en waar je recht op hebt. Dat kan per persoon verschillen en het is voor iedereen anders wat hij of zij belangrijk vind.

 • Wat neem je mee op reis?
 • Wat heeft de reis je gekost?
 • Wil je een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?
 • Wil je een hoger eigen risico zodat je minder premie betaald?
 • Wat ga je doen op reis? Extreme sporten, duiken, wintersport?
 • Hoeveel dagen ga je aaneengesloten op reis? Check goed; hoe lang ga je weg?
 • Reis je binnen Europa of buiten Europa? (Let op; check je reisbestemming of het onder Europa of Wereld valt)
  *Tip: je kan ook wisselen tussen Werelddekking en Europadekking, zo bespaar je soms extra kosten. 

Wil je een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?

Ga jij een paar dagen per jaar op reis of ga je meerdere keren per jaar op reis? Die vraag moet je jezelf stellen om te kijken wat de voordeligste reisverzekering voor jou is. Ga je maar één keer per jaar korter dan één week op vakantie dan raad ik een kortlopende verzekering aan. Ga je minimaal twee keer per jaar op reis en ben je in totaal langer dan één week weg van huis dan is een reisverzekering die doorloopt vaak al voordeliger.

Daarbij is het een extra voordeel dat je dus altijd verzekerd bent, dus geen probleem om spontaan op reis te gaan of een weekendje weg te plannen. Zelfs voor een nachtje weg in Nederland ben je dan al verzekerd.

Wat is de duur van je verblijf in het buitenland?

Bedenk wel goed dat een doorlopende reisverzekering niet betekent dat je automatisch 365 dagen per jaar verzekerd bent. Bij een doorlopende reisverzekering heb je altijd te maken met een maximum aantal aaneengesloten reisdagen. Dit verschilt per reisverzekeraar en varieert tussen de 30, 60 en 180 dagen.

Overschrijd je de maximaal toegestane reisduur omdat je langer op reis gaat, (bijvoorbeeld wereldreis), dan ben je dus op een gegeven moment niet meer verzekerd. Check dus goed bij je verzekering wat de mogelijkheden zijn. Bij sommige verzekeraars betaal je bijvoorbeeld minder premie wanneer je niet langer dan 60 dagen per jaar op vakantie gaat.

Paradise Beach Gambia

Wat ga je doen op reis? Extreme sporten, duiken, wintersport?

Wat zijn jouw reisplannen? Ben je van plan om te gaan raften, ga je (diepzee)duiken of skipistes bedwingen? Extreme sporten, onderwatersporten en wintersporten maken over het algemeen geen deel uit van de standaard reisverzekering. Check dus goed wat wel of niet verzekerd wordt en sluit indien nodig hiervoor een aanvullende verzekering af.

Zell am See - Kaprun in de winter

Wat heeft de reis je gekost?

Heb jij een mega goede vakantiedeal gevonden en ga je voor een prikkie op reis? Dan kan je vaak al de standaard reisverzekering afsluiten. Heb jij een duurdere luxe reis geboekt dan kan je beter een reisverzekering afsluiten die hogere vergoedingen uitkeert. De grens ligt bij de meeste reisverzekeringen rond de €2000,-.

Bij een aantal reisverzekeraars kan je de reisverzekering ook regelmatig aanpassen naar een voor jou op dat moment passende reissituatie. Reis je meestal voor een reissom minder dan €2000,- dan neem je die reisverzekering en maak je eens een duurdere reis dan verzeker je de reissom bijvoorbeeld tot maximaal €5000,-.

Besparen voor je reis

Wat neem je mee op reis?

De meeste reisverzekeringen dekken schade tot een bepaald bedrag. Laten we zeggen €1500,-. Gemiddeld is dat de waarde die een Nederlandse reiziger meeneemt op vakantie. Denk maar eens aan je laptop, iPad, mobiele telefoon, je reisbagage en de inhoud van je koffer. In mijn geval heb ik een reisverzekering tot €3500,-. Met al mijn camera- videoapparatuur, reisgadgets, laptop, kleding en andere reisattributen bij elkaar kom ik al gauw aan dat bedrag.

Mochten je eigendommen beschadigd raken of gestolen worden dan wordt meestal de dagwaarde van het product uitgekeerd. Daarnaast heb je kans dat er voor bepaalde producten ook nog een maximaal bedrag geldt. Check dus ook hier weer goed waarvoor je jezelf verzekerd en of het wellicht handig is om je (dure) reisgadgets apart te verzekeren.

Wat neem je mee op reis

Wil je een hoger eigen risico zodat je minder premie betaald?

Bij een aantal reisverzekeringen kan je zelf aangeven welk eigen risico je wenst. Mijn eigen risico bedraagt bijvoorbeeld €50,- per gebeurtenis.

Ook hiervoor is de keuze weer bepalend wat jij zelf wilt. Wil je een hoger risico dragen dan verhoog je het eigen risico, je  betaald dan per maand minder premie. Je hebt dus zelf invloed op de premie van je reisverzekering.

Verzekeren medische hulp in het buitenland?

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekering dekt je kosten onder andere met betrekking tot noodzakelijke medische hulp. Echter in het buitenland gelden andere tarieven dan in Nederland. Je zorgverzekering dekt over het algemeen alleen de kosten van hulp in het buitenland tot het tarief wat eenzelfde behandeling in Nederland zou kosten.

Een bezoek aan een arts of een ziekenhuis in het buitenland kan flink duurder zijn dan wij gewend zijn. Het is dus een goed idee om bij je reisverzekering je ook te verzekeren voor medische kosten in het buitenland.  Benieuwd naar meer informatie hierover? Lees dan ook mijn artikel; “Verzekeren medische hulp in het buitenland? Zo werkt het“!

Ongevallen verzekering

Tips vóór vertrek voor een zorgeloze reis

Ik heb je een aantal voorbeelden gegeven waardoor jij hopelijk gaat inzien waarom een reisverzekering wel degelijk van belang is. Alle tips die ik hier gedeeld heb zijn de basistips die je moet weten en moet uitzoeken voor je reis.

Echter zijn er ook nog een aantal aanvullende extra’s of mogelijkheden die nog meer zijn toegespitst op jouw situatie. Zo kan je bijvoorbeeld ook een extra dekking afsluiten voor thuisblijvers. Stel iemand zorgt voor jouw hond als je op vakantie bent, als diegene dat ineens niet meer kan doen, geldt dat als een reden voor het annuleren van je reis en dat wordt gedekt vanuit de annuleringsverzekering.

Is je vakantiebestemming bepaald en je reis geboekt? Denk nog even aan het volgende zodat jij zorgeloos op reis kan:

 • Check mijn artikel “Tips om gezond te blijven op reis;
 • Lees mijn artikel “zorgeloos op reis” vóór dat je weg gaat;
 • Zet het nummer van de alarmcentrale van je zorg- en reisverzekeraar in je telefoon. Medewerkers van de alarmcentrale kunnen je helpen en advies geven bij een ongeval, ernstige ziekte of een ziekenhuisopname;
 • Neem je Europese zorgpas (EHIC) mee. Hiermee kun je in het buitenland aantonen dat je een geldige zorgverzekering hebt en kunnen ziekenhuizen de kosten rechtstreeks declareren bij je zorgverzekeraar.

Medicijnenpaspoort

Tips als er toch iets gebeurd

Ik hoop natuurlijk dat jou niks overkomt tijdens je reizen. Zorg dus dat je op reis altijd alert bent, je niet roekeloos gedraagt en je altijd je gevoel volgt. Gebeurd er toch iets?

 • Bel direct de bank en je telefoon provider om alles te laten blokkeren;
 • Bewaar alle bewijzen van bijvoorbeeld (medische) rekeningen, aangifte etc;
 • Maak kopieën van aankopen (screenshot met telefoon is vaak al voldoende);
 • Stel je verzekeraar alvast op de hoogte van de gebeurtenis vanaf de vakantiebestemming;
 • Neem bij diefstal altijd contact op met de politie ter plaatse en zorg dat ze een verklaring opstellen;
 • Als je bagage tijdens een vliegreis zoekraakt, kan de verzekeraar vragen om een PIR-formulier (Passenger Irregularity Report). Dit formulier kan je bij de “Bagageclaim” op het vliegveld verkrijgen.

Heb jij een reisverzekering?

Print Friendly, PDF & Email