Waar op vakantie deze zomer? Een veelgestelde vraag en niet zomaar te beantwoorden. Bekijk de maatregelen per land wat nu wel en niet kan. Ik adviseer je echt om heel goed de adviezen, tips en alles wat belangrijk is goed te lezen voor vertrek of voor je boeking!

Waar op vakantie? Maatregelen per land

Wat ik het allerliefste doe is mensen inspireren om te reizen. In Nederland, Europa en ver weg! Het is momenteel door de situatie waarin wij ons bevinden niet mogelijk om jullie van de beste reistips en adviezen te voorzien per land omdat de situatie dagelijks veranderd. Ik voel het als een verantwoordelijkheid om jullie als lezers te informeren of waar je de beste informatie kan vinden.

Als content maker voor diverse bestemmingen wordt ik rechtstreeks op de hoogte gebracht door bestemmingen, overheden en andere officiële instanties. Die informatie en bronnen deel ik hier. Op basis daarvan kan jij zelf de juiste beslissing maken voor jouw persoonlijke vakantieplannen.

Het is altijd al belangrijk om je goed voor te bereiden op een reis, qua informatie, gezondheid (vaccins etc) en ik raad altijd aan om meerdere bronnen te checken als je iets hebt gelezen. Dat veranderd niet maar ik adviseer je nu ook extra om de onderstaande websites in de gaten te houden. Hier lees je nog een aantal ‘tips voor een zorgeloze vakantie‘, maar hou er rekening mee dat in dat artikel niet de huidige situatie het uitgangspunt was en is.

Tips voor ‘zo veilig mogelijk reizen’ in deze omstandigheden

 1. Hou overal 1,5 meter afstand
 2. Neem voldoende mondkapjes en desinfectie spullen mee
 3. Check goed je reisverzekering en autoverzekering
  *Lees hier alles over met je eigen auto op vakantie, auto vakantieklaar maken of een vakantie auto huren.
  *Lang een auto huren? Lees hier alle tips en hier inpaktips voor autovakantie.

*Travelaroundwithme.com is niet verantwoordelijk voor de adviezen. Het is een overzicht met informatie over diverse vakantiebestemmingen. Ik raad je in de huidige situatie aan om jezelf heel goed te informeren en voor te bereiden. Check de bronnen goed als je zelf informatie verzamelt!

Waar op vakantie? Maatregelen per land

Maatregelen per land zomer 2020

*Onderstaande informatie is met mij gedeeld door Check-in PR, een bureau waarmee ik veel samenwerk. De informatie is geplaatst op 9 juni 2020 en is onderhevig aan veranderingen. 

België

Reizen
Vanaf 15 juni zal België zijn grenzen openen voor Nederlanders. Bron.

Algemeen

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
 • Mondmaskers zijn in het openbaar vervoer verplicht.

Accommodaties
Vanaf 8 juni zijn alle accommodaties (hotels, b&bs, campings en vakantiewoningen) weer open wanneer zij maatregelen hebben getroffen om de gezondheid van gasten te waarborgen.

Activiteiten
Per 8 juni mogen culturele activiteiten zonder publiek worden hervat. Voorstellingen met publiek (inclusief bioscopen) zijn sinds 1 juni hervat, maar altijd volgens regels, zoals het respecteren van de afstand en met maximaal 200 aanwezigen.

 • Musea- en historische gebouwen zijn geopend.
 • Natuur- en dierenparken zijn geopend.
 • Zwembaden, sauna’s en wellness zijn gesloten.

Restaurants en cafés
Cafés en restaurants zijn geopend tot 01:00 uur met aanpassingen zoals een afstand van 1,50 meter  tussen de tafels. Reserveren is verplicht.

Bekijk hier al mijn reistips voor België.

Foto hieronder: Glamping met wellness in België.

Glamping in België

Duitsland

Reizen
Vanaf 15 juni zijn de grenzen open voor Nederlanders. Regels verschillen per deelstaat.

Algemeen
· Openbaar vervoer is open, mondkapje is verplicht.

 • Contactbeperkingen, hygiëne- en afstandsregels blijven bestaan.
 • De deelstaten beslissen zelf over de geleidelijke openstelling van het openbare leven.

Accommodaties
Hotels  en campings mogen open met beperkingen.

Activiteiten
· Attractieparken en musea zijn open met beperkingen.

 • Concertzalen, theater en bioscopen zijn nog gesloten in de meeste deelstaten.
 • Evenementen mogen tot 50 personen met een mondkapje en genoeg afstand.

Restaurants & cafés
Restaurants mogen open met beperkingen wat betreft het  aantal gasten en de afstand. Men moet mondkapjes dragen bij binnenkomst en bij een  toiletbezoek. Reserveren is verplicht.

Bekijk hier al mijn reistips voor Duitsland.

Foto hieronder: Glamping met wellness in Duitsland.

Glamping met wellness in Duitsland

Italië

Reizen
Waar op vakantie deze zomer? Vanaf 15 juni mogen Nederlanders Italië in, zonder aansluitend twee weken in quarantaine te hoeven. De doorreis door Oostenrijk zonder tussenstop is toegestaan. Mits dit kan worden aangetoond door  de boekingsbevestiging van de accommodatie in Italië te laten zien. Bron Zuid-Tirol en Buitenlandse Zaken over Italië.

Algemeen
Op regionaal en lokaal niveau gelden voor een aantal gebieden en gemeentes de kleurcode ‘rood’. Dit zijn gebieden waarin in- en uitreisbeperkingen gelden. Informeer voor vertrek naar de lokale maatregelen bij je bestemming.

Het is verplicht om minimaal 2 meter afstand te houden. Reizen met openbaar vervoer is mogelijk met deze afstand. In besloten ruimtes (winkels, kantoren, publieke instellingen, OV) is het dragen van een mondkapje verplicht en in winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Samenscholingen van personen op openbare plaatsen zijn verboden.

Accommodatie
Sinds 25 mei hebben accommodaties hun deuren weer geopend met speciale maatregelen. Zo kunnen gasten bij veel hotels van te voren inchecken, zodat er geen drukte ontstaat bij recepties.

Activiteiten
· Sportscholen en zwembaden zijn weer open.

 • Theaters en concertzalen openen onder voorbehoud vanaf 15 juni.

Restaurants en cafés
Sinds 18 mei zijn restaurants en bars weer geopend. Er moet minimaal 2 meter afstand gehouden worden van andere tafels. Reserveren wordt aangeraden.

Bekijk hier al mijn reistips voor Italië.

Foto hieronder: Wellness glamping in Italië.

Waar op vakantie? Maatregelen per land

Portugal

Strandregels Portugal
Hier kan je alle informatie bekijken over de strandregels in de Algarve en de strandregels aan de Alentejo kust.

Het Portugees Toerisme bureau heeft een Clean & Safe keurmerk ontwikkeld. Met dit keurmerk hoopt men het vertrouwen te winnen van de consument dat veiligheid hoog in het vaandel staat bij de bedrijven die zijn aangesloten bij Autoridade Turística Nacional. Portugal is het eerste Europese land dat het ‘Safe Travels’-keurmerk heeft ontvangen van het World Travel & Tourism Council (WTTC). De onderscheiding is bedoeld om reisbestemmingen te promoten die voldoen aan de gezondheids- en hygiëne-eisen zoals vastgelegd in de Safe Travel-protocollen van de WTTC.

Bekijk hier alle reistips voor Portugal.

Portugese Alentejo

Maatregelen Portugal

Zwitserland

Reizen
Zwitserland stelt vanaf 15 juni de grenzen open voor Nederlanders en andere inwoners van het Schengengebied. Bron.

*Lees hier alles over wat wanneer open is.

Algemeen
• Houd minimaal 2 meter afstand van anderen. Als dit niet mogelijk is, draag dan een mondmasker. Lees hier alles over de Clean & Safe maatregelen.

Accommodatie
• Campings zijn per 6 juni weer open gegaan.

 • Hotels zijn geopend. Check van tevoren wel of jouw accommodatie open is tijdens je vakantie.

Activiteiten
• Sinds 6 juni zijn dierentuinen, botanische tuinen, en zwembaden weer geopend. Ook kabelbanen, bioscopen en theaters zijn sindsdien weer open.

Restaurants en cafés
• Sinds 11 mei zijn de restaurants en cafés weer geopend. Er mogen maximaal 4 personen aan een tafel zitten.

Bekijk hier alle reistips voor Zwitserland.

5* Waldhaus Flims Mountain Resort & Spa

Kroatië

Reizen
Hier kan je alle informatie bekijken over reizen naar Kroatië.

Bekijk hier alle reistips voor Kroatië.

Krka watervallen

Oostenrijk

Reizen

De Oostenrijkse regering heeft op 11 juni 2020 besloten dat Nederlanders weer welkom zijn. Bron.

Bekijk hier alle reistips voor Oostenrijk.

Oostenrijk vakantie tips zomer

Griekenland

VANAF 1 JULI 
– Internationale vluchten naar alle luchthavens in Griekenland zijn toegestaan
– Bezoekers worden willekeurig getest bij aankomst
– Bijkomende beperkingen voor bepaalde landen worden later aangekondigd

Per 1 juli verandert het reisadvies voor Griekenland van Code Oranje naar Code Geel. Wanneer je naar Griekenland reist dien je uiterlijk 48 uur voor vertrek het Passenger Locator Form online in te vullen.

AANVULLEND: 
– Bezoekers die vanuit de zee naar Griekenland komen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan
– Deze bezoekers worden willekeurig getest

Griekenland behoudt zich in elke fase het recht om al het hierboven genoemde aan te passen indien omstandigheden veranderen. Bron.

Bekijk hier alle reistips voor Griekenland en bekijk hier mijn persoonlijk tip voor wellness vakantie in Griekenland.

Persoonlijke Griekenland vakantie tips voor vasteland en Griekse eilanden

Griekenland maatregelen

Turkije

Turkije heeft per direct de grenzen voor Nederlandse reizigers weer opengesteld en alle toegangsbeperkingen die waren ingevoerd opgeheven. Dit is door de Turkse overheid bekend gemaakt en betekent dat vakanties in Turkije weer mogelijk zijn. De afgelopen weken heeft de toeristische sector in Turkije zich zorgvuldig voorbereid op een veilige en gezonde start van het toerisme. Zo is door vier ministeries een Gezond Toerisme Certificeringsprogramma opgesteld waarmee accommodaties, restaurants, vervoersbedrijven en andere organisaties of faciliteiten zich kunnen laten toetsen op maatregelen en zich kunnen laten certificeren.

Reizigers naar Turkije krijgen een gezondheidscheck en dienen een aantal vragen van de luchtvaartmaatschappij te beantwoorden. Aan boord zijn mondkapjes verplicht. Aankomende passagiers worden bij aankomst op de luchthaven geobserveerd en getest indien zij symptomen vertonen. Bij een positief testresultaat wordt de reiziger in Turkije behandeld. Voor binnenkomende passagiers is geen quarantaine van toepassing. In Turkije wordt een veilige afstand van 1,5 m sterk aanbevolen, evenals het dragen van mondmaskers op drukke plaatsen zoals in het openbaar vervoer.

Bekijk hier alle reistips voor Turkije. en hier alle wellness vakantie tips in Turkije.

Pamukkale, kasteel van katoen

Frankrijk

Reizen

De Franse regering heeft nog geen definitief besluit genomen over wanneer zij de belemmeringen voor Nederlandse toeristen op zullen heffen. Een aanpassing van het reisadvies vanuit Nederland volgt bij het openen van de grens. De verwachting is 15 juni.

Het is momenteel dus niet mogelijk om naar Frankrijk te reizen voor de terugkeer naar een tweede woning of een vakantie. Bron.

Zodra het weer mag, bekijk hier alle reistips voor Frankrijk.

Wellness glamping aan zee in Frankrijk

Slovenië

Reizen
Helaas is het nog niet mogelijk om naar Slovenië te reizen. Momenteel moeten Nederlanders en Belgen die Slovenië willen bezoeken na aankomst 14 dagen in quarantaine. De verwachting is de Nederland en België spoedig worden toegevoegd aan de lijst van landen waarvan de inwoners zonder beperkingen Slovenië in mogen. Bekijk de laatste info in het Nederlands hier op MijnSlovenië.

Zodra het weer mag, bekijk hier alle reistips voor Slovenië.
Bekijk hier alle wellness glampings in Slovenië, zoals foto hieronder.

wellness glampings in Slovenië

Waar op vakantie deze zomer of ga jij niet?

Print Friendly, PDF & Email