Wil jij een nieuwe skibril en wil je weten waar je op moet letten als je een skibril kopen gaat? In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn tussen skibrillen, waarom een goede skibril van belang is en hoe je een goede skibril kiest.

Waar op letten bij skibril kopen?

De eerste paar keer dat ik op wintersport ging, zette ik gewoon mijn zonnebril op mijn hoofd. Inmiddels weet ik dat een skibril wel degelijk van belang is en kan bijdragen aan een fijne wintersport beleving en het belangrijkste, goede bescherming voor je ogen. Sneeuwt het op de piste dan beschermt de skibril je tegen sneeuw in je ogen en het beschermt je tegen de kou omdat het een groot gedeelte van je gezicht bedekt.

Heb je het geluk dat het stralend weer is tijdens je wintersportvakantie dan beschermt een skibril je tegen de weerkaatsing van de zon op de piste en hoef je niet met dichtgeknepen ogen naar beneden te skiën. Een goede skibril moet aan een aantal eisen voldoen volgens het Oogfonds, waaronder:

  1. De skibril moet 100% Uv-bescherming geven, let op 100% Uv of Uv 400 vermelding;
  2. Check of de skibril glazen behandeld zijn tegen condens en beslaan;
  3. Een skibril moet goed aansluiten op je gezicht zodat er geen uv-straling via de zijkant binnenkomt;
  4. Bij voorkeur polariserende glazen, zodat schitteringen zoals weerkaatsing van de zon op sneeuw geneutraliseerd wordt;
  5. Een skibril met Europese CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4 is het beste. Het getal staat voor de kleurintensiteit van de glazen, ofwel de bescherming tegen sneeuwverblinding. Voor de wintersport wordt nummer 3 aangeraden, ga je skiën op een gletsjer dan raad ik factor 4 aan.

Welke skibril lens is geschikt…

Nu je weet waar je op moet letten als je een skibril gaat kopen is het ook van belang om te weten wat de soorten lenzen in skibrillen voor voordelen bieden. De beste lens in een skibril is mede afhankelijk van de wintersportomstandigheden.

Zo nemen gele lenzen bijna geen zonlicht op en zijn ze geschikt voor zeer zwak licht. Oranje en rode lenzen zijn geschikt voor zwak licht. Roze en amberkleurige lenzen nemen 57 tot 81% van het zonlicht op en zijn geschikt voor gemiddeld zonlicht en bruine en zeer donkere lenzen nemen tot 97% van het zonlicht op en zijn geschikt voor fel tot extreem licht zoals op een gletsjer. Dus bij stralend weer draag je donkere lenzen en als het bewolkt is kan je een skibril met lichte lenzen dragen. Ben jij een die-hard wintersporter? Dan raad ik je een skibril met fotochromatische lenzen aan, die heeft namelijk meekleurende lenzen die zich automatisch aanpassen aan de weersomstandigheden. Persoonlijk ben ik fan van het merk Oakley dat niet alleen goede maar ook echt coole en hippe skibrillen in het assortiment heeft.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wintersport tips

Ben jij je al aan het voorbereiden op de wintersport? Ik ga elk jaar op wintersport vakantie en op mijn website vind je veel wintersport reisinspiratie. Bekijk ook eens de onderstaande artikelen met wintersport tips voor een zorgeloze reis en voor leuke adressen.

  1. Winter wellness bij de Tauern Spa in Kaprun;
  2. Monetiers les Bains, een natuurlijke bron in Frankrijk;
  3. Tips om je auto winterklaar te maken voor op reis;
  4. Reistips voor winter adrenaline activiteiten

Wintersport tips

Ben jij van plan om een nieuwe skibril te kopen?

Print Friendly, PDF & Email