Je wilt op vakantie en weet waarheen, maar waar moet je op letten bij een online reis boeking? Wij geven je graag tips zodat je weet waar je boekt en met wie je op reis gaat.

Waar moet je op letten bij een online reis boeking?

Ohhh, heb je die super goedkope aanbieding gezien? Wowww wat een gaaf appartement! Daar is het heerlijk weer, laten we gelijk boeken! Ga je mee? Het internet staat vol met reisaanbieders, helaas staan er ook vele organisaties tussen die liever zelf genieten van jouw vakantiegeld dan jou op vakantie te laten gaan. Elk jaar gebeurd het wel een keer dat er een reisspecialist met het geld vandoor gaat. Daar gaat je geld en je vakantie…

Ik raad je aan om even te wachten en eerst te checken met wie je zaken gaat doen. Ik ben afgestudeerd in het toerisme en heb jaren op een reisbureau en bij een touroperator gewerkt. Ik weet dus aardig wat van de reisbranche maar zelfs ik kan niet garanderen dat je veilig een boeking kan maken. Gelukkig kan ik je wel een paar tips geven voor waar je op moet letten bij het maken van een online reis boeking.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Met wie ga je zaken doen?

Waar moet je op letten bij een online reis boeking? Controleer met wie je zaken wilt gaat doen. Check bijvoorbeeld de adresgegevens, het telefoonnummer en het adres van de reisaanbieder dat op de website staat. Ondernemers zijn namelijk wettelijk verplicht deze informatie op hun website kenbaar te maken. Check voor alle zekerheid bij de Kamer van Koophandel of het bedrijf daar ook staat ingeschreven. Check eventueel ook een paar reviewsites.

Het is belangrijk om te weten waar je je vakantie boekt zodat je ook weet met wie je een overeenkomst sluit en wat dat betekent. Je wilt wel je droomreis door een vertrouwde reispartner laten uitvoeren.

Om goed te onderzoeken waar je boekt kan je natuurlijk altijd even bij de KvK kijken maar wij raden je ook aan de ervaringen van andere reizigers te checken. Op de website Nederland Review zijn alle vakantie ervaringen van gasten samengevoegd op één plek. Je kan de bedrijfsnaam invoeren of zoeken tussen de aanbieders en zo zien wat andere vakantiegangers schrijven over de reisorganisatie. Check meerdere bronnen en laat je niet leiden door een reactie maar dit is wel de manier om meer te weten te komen over de reisaanbieder met wie je eventueel een reisovereenkomst wilt sluiten.

Is het bedrijf aangesloten bij ANVR en/of SGR?

Logo’s kopiëren en plaatsen is niet zo moeilijk, dat kunnen we allemaal. De ANVR en de SGR zijn de overkoepelende brancheorganisaties die de Nederlandse reizigers beschermt in het geval van faillissement. Als de reisaanbieder ook nog is aangesloten bij het Calamiteitenfonds dan ben je meestal ook gedekt voor onvoorziene omstandigheden, zoals een natuurramp, bosbrand of vulkaanuitbarsting.

Het lidmaatschap is vrij kostbaar voor een reisaanbieder maar het biedt wel meer “zekerheid” voor reizigers. Er zijn aanbieders die doen alsof ze lid zijn om reizigers aan te trekken. Check dus bij de ANVR of de SGR of deze bedrijven wel degelijk lid zijn van deze genoemde organisaties.

ANVR          SGR

Voor kleine(re) reisorganisaties is het in de meeste gevallen niet mogelijk om financieel gezien lid te worden van de genoemde organisaties. Kleinschalige organisaties hebben zich verenigd in de VVKR, Vereniging Van Kleinschalige Reisorganisaties.

Niet zomaar je gegevens doorgeven

Heb je informatie aangevraagd online? Dan hoef je nooit je volledige paspoortnamen, geboortedata en paspoortnummer door te geven. Voor je het weet sluiten ze een reisovereenkomst af. Bij informatie is een e-mailadres voldoende.

Mocht je een uitgebreide op maat gemaakte offerte aanvragen dan zijn hier meestal kosten aan verbonden omdat het veel tijd kost om dit uit te zoeken. Vaak wordt er dan wel om wat meer gegevens gevraagd. Je paspoortnummer geef je pas door op het moment dat je echt de reis wilt gaan boeken.

Check de bijkomende kosten!

Ook reisaanbieders weten de bijkomende kosten soms nog steeds goed te verbergen zodat je aan het einde van de reservering voor nog wat extra kosten komt te staan. Voorbeelden van bijkomende kosten zijn administratiekosten, hoogseizoen toeslag, schoonmaakkosten, kamertoeslag etc. In Nederland is afgesproken dat alle onvermijdelijke kosten in de prijs moeten zijn opgenomen, maar check dit wel goed.

Waar moet je op letten bij een online reis boeking?

Risico bij het alleen boeken van een vliegticket?

Boek je zelf je vliegticket en los daarvan je hotel en autohuur? Dan gelden de regels van de Algemene Voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Boek je alles in één keer, een zogenoemde pakketreis, dan gelden de regels uit de wet. Dat betekent dus dat je bij het boeken van een pakketreis meer bescherming hebt. Boek je zelfstandig een vliegticket bij een bepaalde maatschappij, boek er dan desnoods een overnachting bij.

Er wordt gesproken over een pakket als alle producten die onder één boeking vallen bij dezelfde reisaanbieder worden afgenomen. Let op; er zijn plannen om dit te veranderen. In sommige gevallen is het mogelijk om als je alleen een ticket boekt dit ook te verzekeren. Dit is afhankelijk van de reisorganisatie en van de betreffende verzekeringsmaatschappijen. Allianz reisverzekeringen biedt deze service bijvoorbeeld wel.

Kies voor passende reis- & annuleringsverzekering 

Waar je ook naar toe gaat, zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering die past bij je reis. Veel mensen vinden een verzekering onzin vanwege uiteenlopende redenen. Zelf ben ik echt voorstander van een goede verzekering omdat ik al zoveel ervaringen heb waarbij ik blij was dat ik was verzekerd. Zelf ben ik doorlopend verzekerd omdat ik zeer veel reis en veel weekendjes wegga. Ik pas mijn reisverzekering wel aan voor als ik op wintersport ga, buiten Europa reis of bijvoorbeeld ga duiken. Soms maak ik een langere en/of duurdere reis en dan pas ik ook mijn verzekerde reissom aan.

Een annuleringsverzekering vind ik ook belangrijk want je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Wist je dat je ook bepaalde specifieke dingen hierin kan aangeven? Stel je hebt iemand die op je huis past, een waarnemer, en daar gebeurd iets mee. Je kan je verzekeren tegen ongemakken die de waarnemer overkomen.

Meestal boek ik mijn reis volledig zelf uit losse segmenten. Daar bedoel ik mee dat ik mijn vlucht, hotel en eventuele auto apart van elkaar reserveer. Bij sommige reisverzekeraars is het mogelijk om je te verzekeren voor samengestelde reizen. Mocht dan, om wat voor reden dan ook, één van de onderdelen uitvallen, dan ben je ook verzekerd voor de schade van de andere reisonderdelen.

Ga je met meerdere personen op reis en heb je allemaal een zelfstandige reis- en/of annuleringsverzekering? Zorg er dan voor dat je in elk geval op één van de reisonderdelen samen staat geregistreerd als medereizigers zodat de verzekering kan zien dat je samen zou reizen.

Kan je 100% veilig en zeker weten op reis gaan?

Ik wou dat ik ja kon zeggen maar ik vrees van niet. Ik denk dat de meeste mensen het verhaal ook wel kennen van het omvallen van OAD. Dat had niemand gedacht en duizenden reizigers werden gedupeerd. Dankzij het SGR lidmaatschap van OAD hebben de gedupeerden hun vakantie kunnen afmaken en/of hun geld terug gekregen.

Bij de grote en meest bekende organisaties kan je er over het algemeen vanuit gaan dat je de reis kan maken die je hebt geboekt maar kies je voor een kleine onbekende organisatie dan loop je gewoon meer risico. Ik ga niet zeggen wat je wel of niet moet doen maar ik hoop wel dat jij zo verstandig bent om het een en ander te checken voordat je honderden Euro’s overmaakt en het als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen.

Meer tips voor een zorgeloze vakantie? Check mijn blog; Relaxt op reis? Dé tips voor een zorgeloze vakantie“.

Heb jij wel eens een reis geboekt waarbij het mis ging?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email