Vuurwerkshows, I LOVE IT! Van jongs af aan ging ik er al naar kijken en inmiddels heb ik aardig wat mooie shows met vuurwerk mogen zien. Het vuurwerkfestival in Scheveningen is een van de vuurwerkshows die ik jaarlijks bezoek. Maar er zijn veel meer toffe vuurwerkshows in Europa en de rest van de wereld. Laat je verrassen met deze vuurwerkshow tips.

Alles over vuurwerk & vuurwerkshows

Een Oud & Nieuw zonder vuurwerk, ik kan het mij niet voorstellen! Wist jij dat het afsteken van vuurwerk nog maar enkele eeuwen traditie is in Europa? In de 13e eeuw kwam het eerste vuurwerk naar Europa en pas veel later werd vuurwerk gebruikt voor het inluiden van het nieuwe jaar. Volgens de meeste wetenschappers is vuurwerk ontdekt door de Bengalen, (inwoners van Bangladesh). Het belangrijkste ingrediënt van vuurwerk is salpeter, kaliumnitraat. Vroeger gebruikten de Bengalen salpeter als zout en tijdens het koken ontstond daardoor een vlam in de pan.

Pas in de 19e eeuw was onze scheikunde kennis zo groot dat er geëxperimenteerd werd met verschillende vormen van vuurwerk. De hoofdbestanddelen van het vuurwerk zijn nog altijd hetzelfde. Een klein deel wordt gebruikt door het leger en door schepen om lichtsignalen af te geven. Het meeste vuurwerk wordt op dit moment gebruikt tijdens Oud & Nieuw en festiviteiten.

*Eerst vind je alle info over vuurwerkshows in Europa, gevolgd door vuurwerkshows in Nederland en als laatste info over vuurwerkshows tijdens Oud & Nieuw in Europa. 

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Alles over vuurwerk & vuurwerkshows

Vuurwerkshows Europa

Als jij net zo gek bent van vuurwerk als ik dan moet je zeker naar deze festivals en events om te genieten van een machtig staaltje knalwerk en lichtspektakel. Het is tenslotte super leuk om een mooie vuurwerkshow te bekijken.

Mede met dank aan Bert die deel ik de onderstaande vuurwerk tips met jullie. Volg het YouTube kanaal: Pyrofan Fireworks voor toffe vuurwerkshows en hou de website van ‘Freak Pyromaniacs‘ in de gaten. Daar staan regelmatig gave tips op van vuurwerkshows en je kan gemakkelijk in contact komen met andere vuurwerkliefhebbers.

 1. Burgio Pasqua – Sicilië, Italië;
 2. Rocket War – Chios, Griekenland;
 3. Bonfire Night, vuurwerkshows in Londen;
 4. Vuurwerkfestival Scheveningen strand;
 5. Vuurwerkfestival Madeira Atlantic, elk jaar in juni;
  Check ook zeker dit artikel over de vuurwerkshow met Oud & Nieuw in Madeira;
 6. Fallas de Valencia vuurwerk – Valencia, Spanje;
 7. Magisch Vuurwerkfestival in Disneyland Parijs;
 8. Zena Trophy – Kalkar, Duitsland > echt voor die hard vuurwerk fans!
 9. Pijlen festival in Cangas del Narcea, Spanje – tweede weekend van juli;
 10. International Festival of Pyrotechnic Art Courchevel Frankrijk;
 11. Rhein in Flammen – Bingen am Rhein, Duitsland, zie ook artikel over de wijnfeesten in Duitsland.

Bonfire Night, vuurwerkshows in Londen 

Festival of Pyrotechnical Art Courchevel

Helaas gaat het mij dit jaar niet lukken maar ik hoop eens naar het Franse wintersportgebied Courchevel te reizen voor het International Festival of Pyrotechnical Art. Voor alle vuurwerkfans, je kan het festival straks ook live bekijken op de Facebook pagina van Courchevel.

Het International Festival of Pyrotechnic Art, dat voor het eerst werd gehouden in 2003, is een unieke wedstrijd die in de bergen wordt gehouden. De beste vuurwerkspecialisten van Europa komen samen om te strijden en de meest oogverblindende en inventieve shows te creëren.

*Blijf op de hoogte via de Facebook pagina van Courchevel.
*Bekijk hier het International Festival of Pyrotechnic Art programma.

Locatie: Bekijk het programma met de locaties in Courchevel.
Datum: Februari en maart.

Festival of Pyrotechnical Art Courchevel

Zena Trophy – Freakiest Fireworks Festival in Europe 

Zena Trophy, dé place to be voor vuurwerk fanaten! Tijdens dit event staat Duitsland staat op z’n kop met het ‘Freakiest Fireworks Festival in Europe’. Tot slot is er zelfs een EK Vuurwerkstapelen, hoe geweldig is dat! De Zena Trophy is een internationale wedstrijd waarbij vuurwerk teams met een opgelegd budget de mooiste show moeten samenstellen.

Tijdens de ‘Daylight Show’ kan je genieten van een verrassend schouwspel aan rookvuurwerk. Doe je oordoppen maar in tijdens de ‘Mascleta’ als de zwaarste vuurwerkbommen de lucht in gaan. Het vuurwerkprogramma wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow waarbij de organisatoren beloven dat je kippenvel krijgt. Bovendien, vuurwerk addicts houden wel van een feestje, het is maar de vraag of de beats van de DJ’s of het geknal van het vuurwerk overstemd deze dag.

Locatie: Terrein Wunderland Kalkar Duitsland.
Datum: meestal in september
Entree: Gratis. Boek een hotel in Kalkar.
Programma: Bekijk de website Zena Event, in ieder geval kan je genieten van 8 vuurwerkshows op 1 dag.

Bonfire Night, vuurwerkshows in Londen 

Tot 2018 wist ik niet dat er elk jaar hele toffe vuurwerkshows in Londen zijn en dat als vuurwerk-fan. Ik werd erop geattendeerd door een vriendin en zo stond ik op 5 november 2018 in Victoria Park met mijn camera in de aanslag om de vuurwerkshow in Londen vast te leggen.

Na mijn reis ging ik eens even wat ‘vuurwerkshow onderzoek’ doen. En wat blijkt, het is elk jaar op 5 november een groot knalfeest in Londen want de Engelsen vieren dan Bonfire Night. Al die vuurwerkshows worden gegeven om te vieren dat Guy Fawkes in 1605 probeerde het parlement op te blazen om zo de Britse Koning te doden. Die aanslag mislukte en dat moest gevierd worden. Daar ben ik het helemaal mee eens, dankjewel Guy!

Ging men vroeger de straat op om vreugdevuren te stichten met  strooien Guy-look-a-like-poppen tegenwoordig doen de Engelsen dan dus met vuurwerk tijdens Bonfire Night, oftewel ‘Guy Fawkes Day’. En het is ongeloofelijk maar je kan in de dagen voorafgaand aan Bonfire Night en op de avond zelf naar meerdere vuurwerkshows in Londen.

 1. Wembley Park;
 2. Lambeth fireworks;
 3. Royal Gunpowder Mills;
 4. Crystal Palaca Fireworks;
 5. Ravenscourt Park fireworks;
 6. Wimbledon Parks Fireworks;
 7. Southwark’s Fireworks Night;
 8. Alexandra Palace Fireworks Festival;
 9. Kempton Park Racecourse fireworks;
 10. Blackheath Fireworks, gratis te bezoeken;
 11. Battersea Park Fireworks, boek je tickets ver van te voren;
 12. Beckenham Fireworks bij Croydon Road Recreation Ground;
 13. Southwarks Fireworks Night, boek je tickets ver van te voren;
 14. Tower Hamlets Fireworks in Victoria Park, gratis te bezoeken.

Locatie en programma: Op meerdere locaties in de stad, check de website van Visit Londen voor alle informatie.
Datum: Elk jaar is het op 5 november Bonfire Night. Vanaf 2 november zijn er al diverse vuurwerkshows.
Entree: Een aantal vuurwerkshows zijn gratis, voor een aantal moet je betalen en zelfs online tickets kopen.
Tijd: De vuurwerkshows beginnen meestal rond 19.00 uur en duren gemiddeld tussen de 20 á 30 minuten.
Tips: Het is meestal super druk, er zijn wel voorzieningen ter plaatse. Maar neem zelf ook wat te drinken en kleedje mee.
> Check de prijzen voor goedkope vliegtickets naar Londen.

*Deze vuurwerkfilm hieronder is van Denise van Rijswijk van Inhetvliegtuig.nl.

Rocket War – Chios, Griekenland

Rouketopolemos, Grieks voor raketoorlog! En die raketoorlog wordt elk jaar werkelijkheid tijdens het Rocket War vuurwerk event. Elk jaar wordt tijdens Pasen in de stad Vrontados een lokaal traditioneel evenement georganiseerd op het  Griekse eiland Chios. Die Grieken zijn maf! We kennen de Griekse traditie van het borden gooien maar dit is van een totale andere orde. De inwoners van Chios hebben de gewoonte om vuurwerk te werpen tijdens de viering van de dienst om middernacht vóór Paaszondag.

Twee rivaliserende kerkgemeenten in de stad ontketenen een ‘raketoorlog’ waarbij 60.000 zelfgemaakte raketten worden afgevuurd. De raketten bestaan uit houten stokken die geladen zijn met een explosief mengsel van buskruit. Het doel? Het raken van de klokkentoren van de kerk aan de ene kant en natuurlijk de kerk aan de andere kant.

Locatie: In de stad Vrontados op het eiland Chios tussen de 2 kerken Agios Markos en Panagia Erithiani.
Datum: Elk jaar om middernacht vóór Paaszondag.
Entree: Gratis. Vliegticket naar Chios Hotels in Chios
Programma: Bekijk de website Rocket War, in ieder geval kan je genieten van 8 vuurwerkshows op 1 dag.

Fallas de Valencia vuurwerk

Fallas de Valencia en vuurwerk is één! Veel vuurwerkliefhebbers reizen jaarlijks naar de Fallas in Valencia om het een keer meegemaakt te hebben. Tijdens de laatste week van de Fallas de Valencia wordt er overal in de stad vuurwerk afgestoken. Vanaf 15 maart tot en met 20 maart wordt er iedere avond vanuit het Turia Park een gigantische siervuurwerkshow gegeven.

In tegenstelling tot de Grieken met hun Rocket War zijn ook de Valencianen gek geworden. Ik hou ervan! Het gaat niet alleen om de vuurwerkshows in de avond. De mascletà is het bijzondere pyrotechnische spektakel dat overdag plaats vindt. Zorg dat je om 14:00 tussen de mensenmassa op het plein van het gemeentehuis in Valencia staat om de ritmische knal vuurwerkshow mee te maken. Check het filmpje hieronder voor een goede impressie.

Locatie: Valencia, Turia Park en het Gemeentehuisplein.
Datum: Jaarlijks tussen 15 en 20 maart.
Entree: Gratis. Vliegticket naar ValenciaHotels in Valencia

Vuurwerkfestival in Disneyland Parijs

Heb je altijd al eens naar Disneyland Parijs gewild of wil je nog eens terug? Plan dan je reis naar Disney rondom het Magisch Vuurwerkfestival in november. Het vuurwerk festival in november is geïnspireerd op de wereldberoemde Bonfire Nights in Londen.

OAD biedt speciale reizen aan, een 3-daags arrangement in Disneyland® Paris tijdens Disney’s Magische Vuurwerk Festival. Op Lake Disney, het meer aan het einde van Disney Village, kan je een kwartier lang genieten van de spectaculaire vuurwerkshow. Overnacht je in Hotel Newport Bay dan zit je op een top locatie want dit hotel grenst aan Lake Disney.

En als echte vuurwerk fan moet je ook beslist de Disney Illuminations show zien. Iedere avond vind er een bijzondere lichtprojectie show plaats op het Kasteel van Doornroosje. Alle bekende disney figuren komen voorbij en de Illuminations show is een knap staaltje grafische vormgeving dat je zal verwonderen. Zorg dat je minimaal een half uur van te voren op het plein aanwezig bent voor het kasteel zodat je deze mooie show in combinatie met vuurwerk kan zien.

Het 3-daags OAD Disney’s Magische Vuurwerk Festival is inclusief: 
• Aankomst begin november in één van de genoemde accommodaties met ontbijt;
• 3 dagen onbeperkt toegang tot de beide Disney® Parken en op de 2e avond de vuurwerk show bij Lake Disney;
*Je kunt kiezen uit een auto- of bus arrangement.

> Boek nu voor het Magische Vuurwerk Festival in november.
*Reserveer het auto arrangement en regel zelf je treintickets naar Disneyland Parijs met NS Internationaal.

Vuurwerkfestival in Disneyland Parijs

Pasqua Burgio – Sicilië

Pasqua Burgio, het vuurwerkspektakel op het Italiaanse eiland Sardinië. Zorg dat je met Pasen op Sardinië bent, want die Italianen die kunnen er wat van. Op paaszondag barst het vuurwerkspektakel los in het kleine dorpje Burgio. Kijk maar eens naar de video hieronder.

Locatie: Burgio, Sicilië.
Datum: Jaarlijk, op Paaszondag.
Entree: Gratis. Vliegticket naar Sicilië – Hotels in Sicilië

Vuurwerkfestival Madeira Atlantic, elk jaar in juni

Lezeres Nancy tipte mij over de muzikale vuurwerkshow op Madeira, genaamd ‘Madeira Atlantic Festival’. Zij verteld; ‘Elke zaterdag in juni is er een vuurwerkfestival waarbij het mooiste vuurwerk wordt vertoond door verschillende vuurwerkclubs. Het publiek geeft scores voor het vuurwerk. De winnaar mag het vuurwerk met Oud & Nieuw op Madeira verzorgen. Het mooie is dat de hoofdstad Funchal als een soort amfitheater is gebouwd. Het is zowel mooi en goed te zien vanaf het water als vanuit de bergen.

Leuk om te weten is dat de vuurwerkshow op Madeira jarenlang in het Guinness Book of Records stond. Zie de foto onder de video. Check ook zeker dit artikel over de vuurwerkshow met Oud & Nieuw in Madeira.

*Bekijk het spectaculaire vuurwerk vanaf het water en reserveer een plek aan boord

Locatie: Funchal, Madeira.
Datum: Jaarlijks in juni.
Entree: Gratis. Vliegticket naar Madeira – Hotels in Madeira.

 

Vuurwerkfestival Madeira

Pijlen festival in Cangas del Narcea, Spanje 

Vorig jaar leerde ik Stefan kennen, een nog grote vuurwerkfan dan ik en onder andere werkzaam als fotograaf voor Freakpyromaniacs. Zij gaven mij de tip voor het ‘Pijlen festival in Cangas del Narcea’ dat elk jaar in juli plaats vind. Man, man, check die video!

Locatie: Cangas del Narcea, Spanje.
Datum: Jaarlijks in juli.
Entree: Gratis. Vliegticket naar Spanje – Hotels in Cangas del Narcea

Vuurwerkshows in Duitsland

Vuurwerkshow Herrenhäuser Gärten in Hannover

Spetterende vuurwerkshow in de Herrenhäuser Gärten in Hannover. Het is een internationale vuurwerkwedstrijd met livemuziek in een indrukwekkende barokke tuin. Meestal vinden de vuurwerkshows eind augustus en in twee weekenden in september plaats.

Locatie: Herrenhäuser Gärten in Hannover.
Datum: meestal vinden de vuurwerkshows eind augustus en in twee weekenden in september plaats
Programma: Meer info vind je hier.

Rhein in Flammen – Duitsland

Vuurwerk aan de Rijn tijdens vijf zomeravonden in het Rijndal. Een caleidoscoop van licht en Bengaalse fakkels zorgt ervoor dat de ‘Rijn in Vlammen‘ staat. Dit event heet niet voor niets, ‘Rhein in Flammen‘. Op vijf verschillende data wordt in 5 plaatsen langs de Duitse Rijn vuurwerkshows langs de rivier de Rijn afgestoken.

Fel verlichte schepen varen in konvooi over de Rijn. Als passagier aan boord kan je het vuurwerk zien op elke locatie van de rivier. Zodra het eerste schip aankomt start de vuurwerkshow. Tijdens de vuurwerkshows op St. Goar en St. Goarshausen wacht het konvooi tussen de kastelen Burg Maus en Burg Rheinfels. Het grootste evenement is elk jaar in Koblenz, op de tweede zaterdag van augustus. Het eerste vuurwerk evenement in Bonn vindt plaats op het Rheinauen-park in Bonn, op de eerste zaterdag in mei.

Locatie: Als eerste Bonn – als tweede Bingen am Rhein – als derde Koblenz / als vierde Oberwesel en als vijfde St. Goar St. Goarshausen.
Datum: Jaarlijks, op vijf zaterdagen tussen mei en september.

Vuurwerkshows in Nederland

Gelukkig kunnen wij er in Nederland ook wat van. Sommige mensen pleiten voor een verbod gezien al de ongelukken met vuurwerk. Hoewel ik de ongelukken vreselijk vind ben ik van mening dat je met een goede voorbereiding en de aanschaf van veilig vuurwerk gewoon je eigen vuurwerk kan blijven afsteken. Maar goed, dit artikel gaat over vuurwerkshows.

Voordeel daarvan is dat je veilig kan toekijken en dat je geen honderden, zo niet duizenden Euro’s de lucht in hoeft te knallen.Er zijn regelmatig consumenten vuurwerkshows, vooral tijdens events en festivals. Dit zijn wat mij betreft de vuurwerkshows in Nederland die je een keer gezien moet hebben.

 1. Vuurwerkfestival Scheveningen op het strand;
 2. Denk ook aan de vuurwerkshows tijdens bijvoorbeeld dance events;
 3. Oud & Nieuw in Rotterdam, grootste vuurwerkshow van Nederland;
 4. Waal in Vlammen, vuurwerk vierdaagsefeesten Nijmegen, op zondagavond vóór de start van de loop.

Vuurwerk Scheveningen 

Het Vuurwerkfestival in Scheveningen is voor mij een event waar ik elk jaar naar uitkijk. Vanuit het hele land komen vrienden logeren om mee te genieten van de vuurwerkshows en de speciale sfeer op het strand. In één weekend trekt het vuurwerkfestival rond de 200.000 bezoekers.

Ook leuk om te lezen, zo werd het vuurwerkfestival in Scheveningen opgebouwd.

Locatie: Strand van Scheveningen
Datum: GAAT NIET DOOR
Entree: Gratis. Hotels in Scheveningen.
Programma: Zodra het vuurwerk programma bekend is zal ik dat hier vermelden.

Vuurwerkshow Scheveningen

Waal in Vlammen
Vuurwerk vierdaagsefeesten Nijmegen

In 2019 ging ik voor het eerst bij het vuurwerk kijken dat wordt afgestoken op de zondagavond voorafgaand aan de Nijmeegse Vierdaagse Feesten. Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf een ponton dat in de hoek van de Waal ligt ter hoogte van de S100 weg aan de kant Veur-Lent.

Je kan het vuurwerk het beste zien vanaf de Waalkade of vanaf één van de bruggen. Wil je lekker wat drinken en eten en naar het vuurwerk kijken dan kan je ook proberen om een reservering te maken bij de Pannenkoekenboot of je gaat een avond uit naar het Holland Casino Nijmegen en geniet van het vuurwerk vanaf het dakterras. Voor mij als vuurwerkfanaat moet ik wel eerlijk vermelden dat ik de vuurwerkshow niet heel bijzonder vond.

Vuurwerk vierdaagsefeesten Nijmegen

Vuurwerkshows Oud & Nieuw Europa

Wil je Oud & Nieuw in het buitenland vieren? Ik zocht uit waar je de grootste vuurwerkshows in Europa kan zien en welke vuurwerkshows een bijzonder tintje hebben. Wist je dat er zelfs in Europa een plek is waar je direct twee keer achter elkaar Oud & Nieuw kan vieren? En welke van deze vier vuurwerk tips zou jij willen zien?

 1. Nieuwjaar in de sneeuw, Kitzbühel in Tirol;
 2. Brussel, dj’s, klank- en lichtspel en een aftelklok op het De Brouckèreplein;
 3. Oud & Nieuw op Duitse eiland Rügen en een strandstoelfeest met viking thema;
 4. 2 x Oud & Nieuw vieren, eerst in Zweeds Haparanda en daarna de brug over naar Tornio.

Vuurwerkshows Curaçao

Tot slot benoem ik ook Curaçao nog even, want het gaat er hier heftiger aan toe met Oud & Nieuw dan in Nederland. Het grote voordeel is dat je er twee keer Oud & Nieuw kan vieren. Eerst op de lokale tijd en daarna nog een keer op de Nederlandse tijd. Hoe tof is dat? De pagara’s, de 100.000 klappers, zijn erg populair op Curaçao.

De beste vuurwerkshows op Curaçao zie je in Willemstad bij Kooijman Zeelandia, het hoofdkantoor van Banco di Caribe en bij het Suikertuintje. Het Nederlandse aftelmoment is favoriet bij Pietermaai met een vuurwerkshow met als gevolg dat je om 00:00 uur lokale tijd bij de Pontjesbrug moet zijn om de volgende vuurwerkshow te bekijken.

Vuurwerkshow Liuyang Fireworks Festival China

Liuyang is ten slotte dé vuurwerk hoofdstad van de wereld en als jij een vuurwerk inkoper bent dan is dit dé place to be om je internationale collega’s tegen te komen. Hier kan je zien wat de nieuwste mogelijkheden zijn op het gebied van vuurwerk. Welke vuurwerk producten zijn trendy op dit moment? Laat je verrassen in de vuurwerkfabrieken en bespreek direct je vuurwerk inkoop mogelijkheden. En niet onbelangrijk, natuurlijk wil en moet je de geweldige vuurwerkshow zien. Die Chinezen weten waar ze het over hebben.

Locatie: Liuyang in China.
Datum: 1 x in de twee jaar. Tussen eind oktober en begin november.
Entree: Gratis. Vliegtickets naar Liyang –  Hotels in Liuyang
Programma: Volg Liuyang Fireworks Festival op Facebook.

Tot slot, waar heb jij wel eens toffe vuurwerkshows gezien?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email