Vuurwerkshows, I LOVE IT! Van jongs af aan ging ik er al naar kijken en inmiddels heb ik aardig wat mooie shows met vuurwerk mogen zien. Het vuurwerkfestival in Scheveningen is een van de vuurwerkshows die ik jaarlijks bezoek. Maar er zijn veel meer toffe vuurwerkshows in Europa en de rest van de wereld. Laat je verrassen met deze vuurwerkshow tips.

Alles over vuurwerk & vuurwerkshows

Een Oud & Nieuw zonder vuurwerk, ik kan het mij niet voorstellen! Wist jij dat het afsteken van vuurwerk nog maar enkele eeuwen traditie is in Europa? In de 13e eeuw kwam het eerste vuurwerk naar Europa en pas veel later werd vuurwerk gebruikt voor het inluiden van het nieuwe jaar. Volgens de meeste wetenschappers is vuurwerk ontdekt door de Bengalen, (inwoners van Bangladesh). Het belangrijkste ingrediënt van vuurwerk is salpeter, kaliumnitraat. Vroeger gebruikten de Bengalen salpeter als zout en tijdens het koken ontstond daardoor een vlam in de pan.

Pas in de 19e eeuw was onze scheikunde kennis zo groot dat er geëxperimenteerd werd met verschillende vormen van vuurwerk. De hoofdbestanddelen van het vuurwerk zijn nog altijd hetzelfde. Een klein deel wordt gebruikt door het leger en door schepen om lichtsignalen af te geven. Het meeste vuurwerk wordt op dit moment gebruikt tijdens Oud & Nieuw en festiviteiten.

Vuurwerkshows Europa

Als jij net zo gek bent van vuurwerk als ik dan moet je zeker naar deze festivals en events om te genieten van een machtig staaltje knalwerk en lichtspektakel. Het is tenslotte super leuk om een mooie vuurwerkshow te bekijken.

Mede met dank aan Bert die deel ik de onderstaande vuurwerk tips met jullie. Volg het YouTube kanaal: Pyrofan Fireworks voor toffe vuurwerkshows en hou de website van ‘Freak Pyromaniacs‘ in de gaten. Daar staan regelmatig gave tips op van vuurwerkshows en je kan gemakkelijk in contact komen met andere vuurwerkliefhebbers.

 1. Zena Trophy 2018 – Kalkar, Duitsland
 2. Rocket War – Chios, Griekenland
 3. Fallas de Valencia vuurwerk – Valencia, Spanje
 4. Rhein in Flammen – Bingen am Rhein, Duitsland
 5. Burgio Pasqua – Sicilië, Italië

1 Zena Trophy 2018 – Freakiest Fireworks Festival in Europe

Zena Trophy, dé place to be voor vuurwerk fanaten! Tijdens dit event staat Duitsland staat op z’n kop met het ‘Freakiest Fireworks Festival in Europe’. Tot slot is er zelfs een EK Vuurwerkstapelen, hoe geweldig is dat! De Zena Trophy is een internationale wedstrijd waarbij vuurwerk teams met een opgelegd budget de mooiste show moeten samenstellen.

Tijdens de ‘Daylight Show’ kan je genieten van een verrassend schouwspel aan rookvuurwerk. Doe je oordoppen maar in tijdens de ‘Mascleta’ als de zwaarste vuurwerkbommen de lucht in gaan. Het vuurwerkprogramma wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow waarbij de organisatoren beloven dat je kippenvel krijgt. Bovendien, vuurwerk addicts houden wel van een feestje, het is maar de vraag of de beats van de DJ’s of het geknal van het vuurwerk overstemd deze dag.

Locatie: Terrein Wunderland Kalkar Duitsland
Datum: Zaterdag 22 september 2018
Entree: Gratis. Boek een hotel in Kalkar.
Programma: Bekijk de website Zena Event, in ieder geval kan je genieten van 8 vuurwerkshows op 1 dag.

2 Rocket War – Chios, Griekenland

Rouketopolemos, Grieks voor raketoorlog! En die raketoorlog wordt elk jaar werkelijkheid tijdens het Rocket War vuurwerk event. Elk jaar wordt tijdens Pasen in de stad Vrontados een lokaal traditioneel evenement georganiseerd op het  Griekse eiland Chios. Die Grieken zijn maf! We kennen de Griekse traditie van het borden gooien maar dit is van een totale andere orde. De inwoners van Chios hebben de gewoonte om vuurwerk te werpen tijdens de viering van de dienst om middernacht vóór Paaszondag.

Twee rivaliserende kerkgemeenten in de stad ontketenen een ‘raketoorlog’ waarbij 60.000 zelfgemaakte raketten worden afgevuurd. De raketten bestaan uit houten stokken die geladen zijn met een explosief mengsel van buskruit. Het doel? Het raken van de klokkentoren van de kerk aan de ene kant en natuurlijk de kerk aan de andere kant.

Locatie: In de stad Vrontados op het eiland Chios tussen de 2 kerken Agios Markos en Panagia Erithiani.
Datum: Elk jaar om middernacht vóór Paaszondag.
Entree: Gratis. Vliegticket naar ChiosHotels in Chios
Programma: Bekijk de website Rocket War, in ieder geval kan je genieten van 8 vuurwerkshows op 1 dag.

3 Fallas de Valencia vuurwerk

Fallas de Valencia en vuurwerk is één! Veel vuurwerkliefhebbers reizen jaarlijks naar de Fallas in Valencia om het een keer meegemaakt te hebben. Tijdens de laatste week van de Fallas de Valencia wordt er overal in de stad vuurwerk afgestoken. Vanaf 15 maart tot en met 20 maart wordt er iedere avond vanuit het Turia Park een gigantische siervuurwerkshow gegeven.

In tegenstelling tot de Grieken met hun Rocket War zijn ook de Valencianen gek geworden. Ik hou ervan! Het gaat niet alleen om de vuurwerkshows in de avond. De mascletà is het bijzondere pyrotechnische spektakel dat overdag plaats vindt. Zorg dat je om 14:00 tussen de mensenmassa op het plein van het gemeentehuis in Valencia staat om de ritmische knal vuurwerkshow mee te maken. Check het filmpje hieronder voor een goede impressie.

Locatie: Valencia, Turia Park en het Gemeentehuisplein.
Datum: Jaarlijks tussen 15 en 20 maart.
Entree: Gratis. Vliegticket naar ValenciaHotels in Valencia

4 Rhein in Flammen – Duitsland

Vuurwerk aan de Rijn tijdens vijf zomeravonden in het Rijndal. Een caleidoscoop van licht en Bengaalse fakkels zorgt ervoor dat de ‘Rijn in Vlammen‘ staat. Dit event heet niet voor niets, ‘Rhein in Flammen‘. Op vijf verschillende data wordt in 5 plaatsen langs de Duitse Rijn vuurwerkshows langs de rivier de Rijn afgestoken.

Fel verlichte schepen varen in konvooi over de Rijn. Als passagier aan boord kan je het vuurwerk zien op elke locatie van de rivier. Zodra het eerste schip aankomt start de vuurwerkshow. Tijdens de vuurwerkshows op St. Goar en St. Goarshausen wacht het konvooi tussen de kastelen Burg Maus en Burg Rheinfels. Het grootste evenement is elk jaar in Koblenz, op de tweede zaterdag van augustus. Het eerste vuurwerk evenement in Bonn vindt plaats op het Rheinauen-park in Bonn, op de eerste zaterdag in mei.

Locatie: Als eerste Bonn – eerste zaterdag in mei – Als tweede Bingen am Rhein – 7 juli 2018 / Als derde Koblenz – 2e zaterdag augustus / Als vierde Oberwesel – 2e zaterdag in september / en als vijfde St. Goar St. Goarshausen – 3e zaterdag in september.
Datum: Jaarlijks, op vijf zaterdagen tussen mei en september.

5 Pasqua Burgio – Sicilië

Pasqua Burgio, het vuurwerkspektakel op het Italiaanse eiland Sardinië. Zorg dat je met Pasen op Sardinië bent, want die Italianen die kunnen er wat van. Op paaszondag barst het vuurwerkspektakel los in het kleine dorpje Burgio. Kijk maar eens naar de video hieronder.

Locatie: Burgio, Sicilië.
Datum: Jaarlijk, op Paaszondag.
Entree: Gratis. Vliegticket naar Sicilië – Hotels in Sicilië

Vuurwerkshows Nederland

Gelukkig kunnen wij er in Nederland ook wat van. Sommige mensen pleiten voor een verbod gezien al de ongelukken met vuurwerk. Hoewel ik de ongelukken vreselijk vind ben ik van mening dat je met een goede voorbereiding en de aanschaf van veilig vuurwerk gewoon je eigen vuurwerk kan blijven afsteken. Maar goed, dit artikel gaat over vuurwerkshows.

Voordeel daarvan is dat je veilig kan toekijken en dat je geen honderden, zo niet duizenden Euro’s de lucht in hoeft te knallen.Er zijn regelmatig consumenten vuurwerkshows, vooral tijdens events en festivals. Dit zijn wat mij betreft de vuurwerkshows in Nederland die je een keer gezien moet hebben.

 1. 2 Weekenden in Augustus, vuurwerkshow op het strand van Scheveningen;
 2. Vuurwerk vierdaagsefeesten Nijmegen;
 3. Wintervuurwerk Scheveningen;
 4. Oud & Nieuw in Rotterdam, grootste vuurwerkshow van Nederland;
 5. Denk ook aan de vuurwerkshows tijdens bijvoorbeeld dance events.

Vuurwerk Scheveningen 

Het Vuurwerkfestival in Scheveningen is voor mij een event waar ik elk jaar naar uitkijk. Vanuit het hele land komen vrienden logeren om mee te genieten van de vuurwerkshows en de speciale sfeer op het strand. In één weekend trekt het vuurwerkfestival rond de 100.000 bezoekers. Hou dit jaar 10, 11, 17 en 18 augustus 2018 vrij in je agenda en kom naar Scheveningen om te kijken naar dit lichtspektakel dat wordt afgestoken vanaf een ponton op zee. Je kan zelf kiezen of je één avond of meerdere avonden naar Scheveningen komt.

21.45 uur: Vuurwerkshow 1
22.30 uur: Vuurwerkshow 2

Locatie: Strand van Scheveningen, aan de linkerkant van de Pier.
Datum: Jaarlijks 2 weekenden, 10, 11, 17 en 18 augustus 2018.
Entree: Gratis. Hotels in Scheveningen.
Programma: Zodra het vuurwerk programma bekend is zal ik dat hier vermelden.
Laatste info: Plannen om naar het Vuurwerkfestival in Scheveningen te komen. Hou deze pagina in de gaten. 

Vuurwerkshow Scheveningen

Vuurwerkshows Oud & Nieuw Europa

Wil je Oud & Nieuw in het buitenland vieren? Ik zocht uit waar je de grootste vuurwerkshows in Europa kan zien en welke vuurwerkshows een bijzonder tintje hebben. Wist je dat er zelfs in Europa een plek is waar je direct twee keer achter elkaar Oud & Nieuw kan vieren? En welke van deze vier vuurwerk tips zou jij willen zien?

 1. Brussel, dj’s, klank- en lichtspel en een aftelklok op het De Brouckèreplein
 2. Oud & Nieuw op Duitse eiland Rügen en een strandstoelfeest met viking thema
 3. Nieuwjaar in de sneeuw, Kitzbühel in Tirol
 4. 2 x Oud & Nieuw vieren, eerst in Zweeds Haparanda en daarna de brug over naar Tornio

Vuurwerkshows Curaçao 2018

Tot slot benoem ik ook Curaçao nog even, want het gaat er hier heftiger aan toe met Oud & Nieuw dan in Nederland. Het grote voordeel is dat je er twee keer Oud & Nieuw kan vieren. Eerst op de lokale tijd en daarna nog een keer op de Nederlandse tijd. Hoe tof is dat? De pagara’s, de 100.000 klappers, zijn erg populair op Curaçao.

De beste vuurwerkshows op Curaçao zie je in Willemstad bij Kooijman Zeelandia, het hoofdkantoor van Banco di Caribe en bij het Suikertuintje. Het Nederlandse aftelmoment is favoriet bij Pietermaai met een vuurwerkshow met als gevolg dat je om 00:00 uur lokale tijd bij de Pontjesbrug moet zijn om de volgende vuurwerkshow te bekijken.

Vuurwerkshow Liuyang Fireworks Festival China

Liuyang is ten slotte dé vuurwerk hoofdstad van de wereld en als jij een vuurwerk inkoper bent dan is dit dé place to be om je internationale collega’s tegen te komen. Hier kan je zien wat de nieuwste mogelijkheden zijn op het gebied van vuurwerk. Welke vuurwerk producten zijn trendy op dit moment? Laat je verrassen in de vuurwerkfabrieken en bespreek direct je vuurwerk inkoop mogelijkheden. En niet onbelangrijk, natuurlijk wil en moet je de geweldige vuurwerkshow zien. Die Chinezen weten waar ze het over hebben.

Locatie: Liuyang in China.
Datum: 1 x in de twee jaar. Tussen eind oktober en begin november.
Entree: Gratis. Vliegtickets naar Liyang –  Hotels in Liuyang
Programma: Volg Liuyang Fireworks Festival op Facebook.

Tot slot, waar heb jij wel eens toffe vuurwerkshows gezien?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post