Ik verbleef een dag en nacht in de Thaise plaats Amphawa vanwege het feit dat hier op het water de op één na grootste drijvende markt van Thailand is. Ik schreef er een reisartikel over “De drijvende markt van Amphawa”. In dit blog laat ik jullie nu graag zien dat je vanuit Amphawa ook een tocht kan maken om vuurvliegjes te spotten.

Vuurvliegjes spotten Thailand

Op ongeveer 20 minuten rijden van Amphawa ligt het 4 sterren hotel The Legend Maeklong. Een mooi boetiek hotel dat direct aan de Meaklong rivier ligt. Vanaf hier vertrekken er, na reservering, boten om vuurvliegjes te spotten. In een zogenoemde “longtail boot” vaart de kapitein over de Meaklong rivier.

Na een kwartier varen zet hij de motor uit en dobberen we langs de kant. “In de Lamphu boom leven vuurvliegjes”, vertelde de gids.

Ik weet niet goed waar ik naar moet kijken maar de kapitein wijst in de verte, want daar flikkert iets. Als we dichterbij komen zie ik een boom die bijna volledig is verlicht. Om de beurt knipperen de kevers die geluid maken dat vergelijkbaar is met krekels. Het lijkt wel kerstverlichting! Wat is dit bijzonder!

Het maken van foto’s is mij niet gelukt op het heen en weer wiegende bootje. Om een goed idee te krijgen laat ik je graag deze video zien die op een andere plaats in Thailand is gemaakt.

Voor veel lokale inwoners is de hinder en de geluidsoverlast die toeristenboten maken te veel. Om het aantal toeristen terug te dringen hebben ze het vreemde besluit genomen om veel Lamphu bomen te kappen zodat er minder vuurvliegjes komen. Hiermee hopen de mensen die aan het water wonen dat er ook minder toeristen komen.

Een rigoureus besluit dat ze naar mijn weten beter op een andere manier hadden kunnen oplossen. Dat is dan weer de andere kant van het toerisme. Ik zou het dolgraag aanbevelen om de vuurvliegjes te gaan spotten omdat het zo speciaal is maar misschien is een andere plek in Thailand beter dan in Amphawa. Denk bijvoorbeeld aan het zuiden van Thailand, in Surathani. Daar is ook de video opgenomen.

Wat zijn vuurvliegjes?

Vuurvliegjes worden ook wel glimwormen genoemd, in het Thai Hinhong. Deze dieren behoren tot de familie van de kevers en staan bekend om het feit dat ze licht geven. Het is een verschijnsel dat bij een chemische reactie energie vrijkomt in de vorm van licht. Dit proces wordt bioluminescentie genoemd.

Vuurvlieg, ook wel glimworm genoemd

Zin om ook naar Thailand te gaan?

Meer informatie over Thailand vind je op de website van het Thais verkeersbureau. Wil je op de hoogte blijven van tips, nieuws en events over Thailand? Like dan de Facebook pagina van het Thais verkeersbureau.

Als je individueel Thailand wilt verkennen en precies wilt doen waar jij zin in hebt dan ben je bij Footprint Travel aan het juiste adres. Op basis van jouw wensen kunnen zij een op maat gemaakte reis voor je samen stellen voor een persoonlijke vakantie Thailand. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is, bekijk dan de suggesties voor individuele reizen online.

Print Friendly, PDF & Email